Fungi: Paras sienestyspeli jota voit ikinä pelata

Jätä kommentti

8.4.2016 Kirjoittanut JK

Fungi (Brent Povis 2012) on lyhyt kaksinpeli korteilla. Luvassa on sienestystä – tai kortinvärväystä ja setinkeräystä, jos se on näkövinkkelisi. Fungi on melko varmasti paras sienestysaiheinen peli, jota tulet koskaan pelaamaan. Ja se on myös oikein hyvä valinta kahdenkymmenen minuutin kaksinpeliksi.

image

Kehämetsä tarjoaa lehmäntattia ja pannuja, etäällä väikkyy jo kantarellin keltaista ja kärpässienen punaista lakkia. Etualalla pelaajan oma kenttäkeittiö.

 

Fungissa kerätään seuraavia sieniä, arvokkuusjärjestyksessä: korvasieni, kanttarelli, herkkutatti, lehmäntatti, siitake, koppelokääpä eli maitake, suomumustesienijuudaksenkorva ja keltamesisieni. Lisäksi on kärpässieniä, joita tunnetusti ei kannata kerätä, koreja, joilla saa käteen mahtumaan enemmän kortteja, pannuja, joilla sienet paistetaan. Yökortit ovat kahden tavallisen kortin arvoisia, koska yöllä kerätyt sienet maistuvat herkullisemmilta. Omia sienisettejä voi myös myydä: näillä saa Keppejä, jotka temaattisesti tarkoitetaan paikallisten sienestyskonkarien tarjoamia vinkkejä hyvistä apajista.

Kuten monen sienen kohdalla, Fungin ulkonäkö hämää. Se näyttää nurmikuukusen keveältä, mutta ensi pelien kohdalla huomaakin joutuvansa opettelemaan aika paljon taktiikkaa. Nimittäin se pannu, joka on nyt rivin kolmantena – se on ensi vuorollasi jo lahoamispinossa ellet nyt poimi sitä. Arvokkainta korvasientä on vain kolme, joten jos haluaa ne paistaa, tarvitsee jokaisen – mitä vastustaja tuskin haluaa sallia. Ja sitten on kärpässieni, joka saastuttaa koko lahoamisryhmän. Jos sen joutuu ottamaan, käden koko pienenee hetkeksi neljään, mikä joskus tarkoittaa monen kortin poisheittämistä.

Koska värväysrivi on kahdeksan kortin pituinen, satunnaisuus on suhteellisen pieni elementti. Vastaan tulevat sienet näkee siis jo kaukaa, niihin vain ei vielä yllä – ilman Keppejä.

Eihän maailmassa ole pulaa peleistä, joissa tapetaan örkkejä tai kerätään aarteita tai uusia territorioita. Mitenkä olisi vaihteeksi peli, jossa kerätään kilpaa kanttarelleja ja paistetaan ne voissa – tai jos oikein hyvin käy, siiderissä? Jossa kerätään rahan tai voittopisteiden sijasta Makupisteitä? Jossa voi tarjota keräämiään sieniä paikallisille, jotka vastineeksi kertovat sinulle salaiset apajansa?

Fungi vie syksyyn, kosteapintaisiin kumisaappaisiin, mökin kuistin liukkauteen niiden alla, mullan ja itiöemän tuoksuun sormissa ja elävällä tulella paistetun sienikastikkeen makuun. Keltaisen havunneulan huomaa vasta haarukalla. Se ei haittaa, havu on ystävä metsästä, sen siirtää lautasen sivuun tyytyväisenraukeana.

 

image

Onko Fungissa heikkoja puolia? Eipä suuria. Keräämällä paljon Koreja käsikorttien määrä voi nousta korkeaksi, jolloin joutuu laskemaan korttejaan, ettei niitä ole liikaa. Pöydän ylläpito vaatii työtä. Normaalissa versiossa eli ns. liukuhihnamallissa jokaisen vuoron jälkeen siirretään kaikkia metsän kahdeksaa korttia. Koska vuorot ovat lyhyitä, tämä on aivan liian työlästä ja tekisi pelistä lähes epäonnistuneen. Onneksi tätä ylläpitoa voi tuntuvasti vähentää siirtymällä kehänmuotoiseen metsään. Ohjeet löytyvät Fungin säännöissäkin.

Peli julkaistiin aluksi Yhdysvalloissa nimellä Morels. Fungi on on sen eurooppalaisversio, tai oikeastaan yleismaailmallinen versio japanilaisine siitakkeineen. Sienten nimet ovat tässä latinaksi. Tässä lopuksi hyvä ehdotus Martta-järjestölle tai Hyvää Suomesta tai Kotimaiset kasvikset ry.:lle:

Koska opiskeleminen on nykyään vanhanaikaista, leikkimällä oppiminen on kova juttu. Näin ei tarvitse olla harmissaan siitä, että nuoriso ei enää pysty keskittymään ja puurtamaan. Lasketaan standardeja ja ollaan taas tyytyväisiä. Nyt kaikki on leikkiä vain – oppiminenkin! Joten leikitään että kaikki on hyvin ja sienetkin voi oppia ihan vain pelaamalla.

Ja ehkäpä ne voikin oppia – ainakin kymmenisen sientä, pelaamalla Fungia nimittäin. Joten: Kääntäkääpä Fungi suomeksi kotimaisin sienin. Se tarjoaisi sienikasvatusta huvin varjolla. Rahat saa takaisin myymällä peliä sitten jäsenille ja jäsenten toimesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: