San Juan, Uuden kultti ja kesä, jonka kerran kadotin

6

31.3.2016 Kirjoittanut JK

San Juan on Puerto Ricon poika, lähes sankari siis itsekin. Juan on Ricon korttipeliversio. Näin olen antanut kertoa itselleni, ja tähän minun on tyytyminen, sillä hyvät ihmiset…

…en ole koskaan pelannut Puerto Ricoa.

Tiedän!

Mutta toivottavasti kaikki Puutyöläisen 1239 tilaajaa eivät tästä järkyttyneenä peru tilaustaan – korjaan tämän ammottavan aukon sivistyksessäni vielä.  ’Ricoa on vain vaikea saada pöydälle, koska peli kestää pitempään kuin mitä vaimon kanssa pelaamme ja nykyinen peliporukkani taas on pelannut sen jo puhki.

Ensimmäinen askel kohti ’Ricoa on kuitenkin otettu. San Juan siis (Andreas Seyfarth 2004).

San Juanissa rakennetaan oma siirtokunta tai jokin – joka tapauksessa rakennuksia, joista saa lisävoimia, jotka auttavat keräämään lisää rakennuksia. Koneistoa tässä rakennetaan, ja teema vie jonnekin lempeään Väli-Amerikkaan. Kortit ovat monikäytössä: ne ovat vain valuuttaa tai tuotantolaitosten suoltamaa hyödykemassaa, ellei niitä rakenneta pelaajan omaksi kyläksi, jolloin ne tulevat siksi jota jo ovat, kuten Nietzsche tästä totesi. Peliä pelataan valitsemalla vuorotellen erilaisia rooleja: Rakentajan roolissa voi rakentaa, Tuottajan roolissa tuottaa ja Kauppiaan roolissa arvaatte jo. Kaikki pelaajat toimivat roolin mukaan, mutta vain roolin valinnut saa lisäksi etuoikeuksia, joilla toiminta tehostuu. Eleganttia ja toimivaa.

sanjuan.jpg

On paikan nimi San Juan

Koneistonrakentaminen on aina tyydyttävää, ja San Juan vallan kiva korttipeli. Puoli tuntia kovasti rakennetaan koneistoa paremmaksi ja yhtäkkiä peli loppuukin, ja kaikki kuumeinen tarve rakentaa paljastuukin illuusioksi – näin kävi varmaan Turussa 70-luvullakin. Tämä on pinnallisesti epätyydyttävää, mutta kouraiseekin ihmisen syvempiä tuntoja. Kuten moni hyvä peli, taideteos, juhla, puhe ja rakastaaja, San Juankin loppuu ennen kuin yleisö on saanut tarpeekseen – mikä on monesti parempi kuin lopettaminen siinä vaiheessa, kun yleisö on juuri saanut tarpeekseen muttei vielä liikaa. Varastoon jättäminen kun jättää hingun saada lisää.

Mutta mikä siinä on, että San Juanin pelaaminen keväällä 2016 tuntuu jotenkin… satunnaiselta. Siis miksi pelata juuri San Juania? Ei kai sitä perustella tarvitse. Pelihän on onnistunut ja sitä on kiva pelata.

Niin mutta on niin paljon muitakin hyviä pelejä, sellaisiakin, jotka ovat uusia ja kiinnostavampia. Joiden pelaaminen tuntuu jännittävältä, kuin tapahtuisi jotain käänteentekevää, kuin olisi osa liikettä tai jotakin…

Lautapelialalla tätä uutuuden perässä juoksemisvimmaa kutsutaan nimellä Cult of the New, Uuden kultti. Ilmaus pitää sisällään moitteen: mikä vimma on aina kokeilla uusia pelejä ihan vain uusien kokeilemisen itsensä vuoksi, kun maailmassa niin paljon pelejä, joita et muutenkaan ehdi pelata? Eikö se ole hedonistiseen oravanpyörään joutumista? Taattu pelinautinto vanhasta suosikistasi on todennäköisempi suurempi kuin uutuuksien perässä juokseminen, joten jo silkka benthamiittinen hedonistinen kalkulus opettaa vetämään vakiovetonaulan pöydälle sen sijasta, että kokeilee onneaan yhä uusissa Kickstarter-lotoissa. Oletko ehtinyt pelata edes suosikkejasi puhki? Et lähellekään. Miksi käytät peliä kahdesti ja heität pois?

En kirjoita nyt pitemmälti tästä kiehtovasta aiheesta, josta psykologit ovat todenneet nasevia. Totean vain, että minut on yllättänyt se, kuinka herkästi lautapelaajat moittivat itseään pelien kertakäyttöisyydestä. Tulen kirja-alalta, ja se vasta kertakäyttöisyyteen perustuu. Kirja harvoin luetaan edes toista kertaa, saati toistakymmentä. Silti se maksaa uutena saman verran kuin keskivertopeli. (Toki kirjaa lukee monta tuntia siinä missä lautapeli kestää ehkä tunnin per peli.)

Joka tapauksessa San Juan on se mökkipeli, jota olisin halunnut pelata lapsuudessani mökillä isän kanssa, jos minulla olisi ollut mökki ja olisin pelannut isäni kanssa siellä pelejä. Minun ei tarvitse kuin sulkea toinen silmäni, ja osaan kuvitella kevätkesän ensimmäisen lenseän illan ekaa kertaa mökillä tänä vuonna, ja lipaston hyllystä napataan taas San Juan käteen ja lätkitään terassilla ilman paitaa, vaikka on siihen vähän kylmä vielä… ja kuinka keskikesän helleaurinko paahtaa kortteja vielä ihoakin tummemmiksi kun niitä nakkaillaan laiturin nokassa päiväkahveja odotellessa, ja sitten illalla auringon laskiessa – on jo elokuinen ehtoo – kynttilän valossa yllä college meleerattua harmaata puuvillaa ratkotaan vielä kesän viimeinen San Juan -mestaruus mustikkapöperöä (talkkunajauhoa, maitoa) syöden, vähän vanhempana kuivaa valkoviiniä siemaillen… Ne sisäpiirin vitsit, ne muistot, se lämpö, se kuluneiden korttien tunto. Lapsuus, lapsuus, minne riennät? En tule takaisin en milloinkaan, kuten Sapfo kirjoitti neitsyydestään, ainakin jos Saarikoskea on uskominen.

San Juan voisi olla se peli. Jos ostat pelin nyt, lapsesi saavat siitä jo kymmenen vuoden päästä hienoja lapsuusmuistoja.

Ja korvamadon.


EDIT 1.6.

Nyt olen pelannut Puerto Ricoa ja eihän se mikään pitkä peli edes ollut.

Mainokset

6 thoughts on “San Juan, Uuden kultti ja kesä, jonka kerran kadotin

 1. Kai Saarto sanoo:

  You sir, are a genius! Kuviteltu mökkimatka isän kanssa oli ehkä hienointa suomalaista lautapelifiktiota koskaan.

  Tykkää

 2. atheino sanoo:

  Sitä odotellessa! Pääsin itsekin aika helposti mökkifiiliksiin.

  Tykkää

 3. Ivo sanoo:

  Näin kevään ensimmäisistä lämpimistä auringonsäteistä naatiskellessa on hienoa lukea ”mökkifiktioita”, kohta jo realisoitumaan päin (pari kk)..

  Hienoja kirjoituksia kaikki tyynni sulla, mukavaa, inpiroivaa luettavaa!

  Keep on doing the hard work 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: