Miksi joku peli tuntuu henkkoht omalta ja toinen toisten peliltä? Paladins of the West Kingdom

6

18.1.2021 Kirjoittanut JK

Garphill Games tekee suosittuja pelejä. Shem Phillips on mies sen takana, asuu Uudessa-Seelannissa. Minulla on hankala henkilökohtainen eli henkkoht suhde Phillipsin peleihin. Tässä kokeilemani ja vaikutelmat niistä.

Explorers of the North Sea oli mitä tylsin viikinkipeli, jossa proomua siirreltiin edes takaisin laatalta toiselle, kunnes pelikumppani pyysi lopettamaan kesken ja minä suostuin. Toisella kerralla toinen pelikumppani pyysi hänkin keskeyttämään ja minä laitoin pelin myyntipinoon.

Explorers of the Zzzz

Raiders of the North Sea’ta taas pelasimme väärin, mistä pikkumainen ihminen tietysti syyttää peilin sijasta sääntökirjaa (ja sekavinta on, että tavallaan hän on myös pikkasen oikeassakin, koska sääntökirjan raison d’être on estää pieniä ihmisiä pelaamasta väärin). Olisi pitänyt kokeilla Raidersia uudestaan oikeilla säännöillä, mutta jokin noissa murhaavissa ja väkisinmakaavissa barbaareissa ei henkkoht niin innosta.

Architects of the West Kingdomissa pelattiin jo sivilisaation puolella. Architects avasi Shem Philipsin frankkitrilogian, ja oli työläistenasettelupeli sekin. Kaarle Suuren valtakuntaa siinä ikään kuin rakennettiin. Kaarle Suuri oli epiteettinsä arvoinen, kaveri käytännössä perusti Euroopan ja olisi ansainnut vaivasta vähintään kasvonsa euroseteliin, jos Euroopan Unionia kiinnostaisi Eurooppa tai kulttuuri tai historia tai Euroopan kulttuurihistoria enemmän kuin pyrokraattien oikeuksien hidas ja vääjäämätön hivuttaminen laajemmiksi, mutta c’est la vie. Pelissä ei omaleimaisesti ole resetointivaiheita kierrosten välissä, vaan ukkeleita laitetaan laudalle ja samalla kerätään sieltä pois, mikä loi peliin kiinnostavan katkeamattoman flow’n.

Architects of the West Kingdom

Minulle henkkoht harmiksi Architects ei kaksinpelinä ollut valmis peli, vaan vaatisi aina vähintään sen kolmannen mukaan. Philips tekee onneksi pelejä niin kovaa vauhtia, että aina löytyy seuraavaa of the jotakin –pelattavaa.

Paladins of the West Kingdom oli frankkitrilogian toinen peli. Ja nyt puhutaan jo erinomaisesta kaksinpelistä. 

Mistä aloittaa Paladinsin selittäminen? Ei pelkoa, en ala selittää pelin sääntöjä. Kauheasti on kaikkea. Paljon vaihtoehtoja, mahdollisuuksia, yhteenkutoutuvia osasia, kokeiltavaa. Valtakuntaa rakennetaan ja vaalitaan, taistellaan vihulaisia vastaan tai käännytetään näitä omalle puolelle, suojataan valtakuntaa muurilla, palkataan apureita, laajennutaan lähimaastoon… metsästetään, käydään kauppaa, rukoillaan, kavalletaan verorahoja ja maksetaan aneita.

Mekaanisesti: Erivärisiä työläisiä asetellaan. Kortteja värvätään. Tulee lisää kortteja, joilla on uusia työläistoimintoruutuja. Koneistoa rakennetaan.

Tiedättekö sen kliseisen lauseen, että ”peli vaikuttaa aluksi monimutkaiselta, mutta sitten kun sen oppii, se soljuu helposti”? Se on välillä varoitusmerkki, mutta Paladinsien kohdalla pitää paikkansa. Kauheasti on kaikkea, mutta muutaman kierroksen jälkeen se kyllä loksahtaa ja pelin laaja sisäinen maailma lumoaa. Helpoksi peli ei silti muutu, paljon on pähkäiltävää ja mahdollisuuksia. Ja pitää muistaa ottaa kaikkia eri bonuksia. Kiitettävästi sataa hyvyyttä pelaajien laariin tässäkin, kuten nykyään europelaajissa on tapana.

Paitsi että Paladins on selvästi oma henkkoht suosikkini Philipsin peleistä, se on myös oikein hyvä peli. 

Mutta miksi ei tämäkään peli tunnu henkkoht omalta?´Nautin sen pelaamisesta, suurestikin. Miksen silti himoitse hankkia sitä itselleni omaan kirjahyllyyni? 

Tätä pohdin yön yli. Miksi jokin peli tuntuu omalta, ja toinen ei?

Tämä omuus korreloi vain heikosti itse pelin laadun kanssa. On kuin pelin tuottama ilo olisi yhdistelmä pelin laatua ja sen omuutta. Vähän niin kuin kirjat ja ihmiset voivat puhutella itseä, vaikkeivat ne ole objektiivisesti katsoen täydellisiä, tai karsastuttaa, vaikka ovat. 

Syy on hirveän yksinkertainen. Kuvittaja Mihailo Dimitrievskin taide ei ole minulle omaa. Vaikka peli on sijoitettu historiaan ja tuntuu saaneenkin inspiraatiota Kaarle Suuren maailmasta, Mico piirtää fantasiaa. Taiteilija voi ja välillä tuleekin ottaa vapauksia, mutta Mico ei ota vapauksia vaan muuttaa unimaailmaan. Mico piirtää 900-luvulle keskiajan lopun viimeisiä levyhaarniskoita. 900-luvulla panssaroinnin kuumin sana taisi olla jotakuinkin rengaspaita. Kyllä niistäkin saa hienon näköisiä. Ihmishahmot ovat kuitenkin se mikä minulle mättää. Normannien joukossa on jotain naishulluja nahkabiksuissa ja naisaseseppäkin on keksitty, naissotilaista tietysti puhumaatkaan. Mieshahmoissa Mico taas oikein irrottelee, he ovat monesti ihan vitsejä, Pixar-elokuvan komediahahmoja.

Kaikki kertoo, että tämä peli on tarkoitettu amerikkalaisille Pixar-milleniaaneille, ei sinulle. Mikä on täysin fine ja validi kohderyhmä ja ainoastaan minulle henkkoht sääli.

Vaikkapa Alexandre Rochen taide olisi voinut nostaa Paladinsit jopa omien suosikkieni joukkoon. 

Vanhan maailman tuntua Rochen mestariteoksessa Troyes.

On harhaluulo, että pinta olisi vain pintaa. Pinta on harvoin vain pintaa. Jos meressä on pinta, miksei pinnan alla olisi lisää merta? Jos näet pelkkiä puita, miksei niiden takana todennäköisesti olisi metsä? Ihmisen pinnan alla on lisää ihmistä, ei lisko. Pinta kertoo samalla syvyydestäkin, ja tämän ymmärtävät kaikki, kunhan vapautuvat kliseestä, että näiden kahden välillä olisi jostain syystä ratkaiseva katkos ja katkos olisi samalla normatiivinen, moraalisesti eriarvoistava suosien pinnan alla piilossa olevaa. Semmoinenhan on absurdia. Gnostismi on ansa. Oikeasti pinta on osa syvyyttä, syvyys osa pintaa. Yhdessä ne muodostavat olemuksen.

Jos sinä kuitenkin haluat lihaisan, kompleksin europelin, jossa on eri strategioita koluttavana, joka on hyvä kahdelle pelaajalle ja sisältää vain vähän vuorovaikutusta, eikä vie edes paljon hyllytilaa, Paladins of the West Kingdomiin kannattaa ehdottomasti tutustua.

6 ajatusta artikkelista “Miksi joku peli tuntuu henkkoht omalta ja toinen toisten peliltä? Paladins of the West Kingdom

 1. Harri sanoo:

  Nyt oli kiinnostava näkökulma ja hienosti kirjoitettu, ilo lukea ja antoi pohdittavaa! Kiitos!

  Tykkää

 2. Misaki sanoo:

  Olisi kiva kuulla, miten pelasitte Raiders of the North Seata väärin. Oman kokemukseni mukaan kyseessä on peliharrastajalle suhteellisen helpposääntöinen peli, ja sääntökirjakin tuntuu aika selkeältä.

  Minuun tuo fantastinen taidetyyli taas iskee, ja tuskin pitäisin Raidersista yhtä paljon, jos siinä olisi Troyes-tyyppinen ”kuiva” kuvitus. Myös taiteelliset vapaudet aikakausien ihmisten kuvaamisen suhteen ovat täysin OK ainakin tällaiselle, joka ei jaksa välittää pienimmistä historiallisista yksityiskohdista. Makuasioita tosiaan.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Terve! En muista enää, jotakin osasin väärin oppia. Eihän se vaikea peli ole, mutta sääntökirjan ”liian nopeasti ymmärtäminen” on aina mahdollisuus… Oikeastaan se ei edes riipu pelin vaikeudesta. Mitä helpompi peli, sitä helpompi ”Tää on helppo perustyöläistenasettelu, kalustele sä niin mä luen säännöt äkkiä…”

   Tykkää

 3. Rasmus sanoo:

  Tuli juuri hankittua Viscounts ja Tomesaga-lisäri, että voisin pelata monimutkaista keskiaikaisuuteen sijoittuvaa europeliä cooppina. Nyt luin harmikseni pohdintasi pelien taiteesta ja rupesin selaamaan pelin kortteja. Ostokatumus iski, niin kummallista hahmoa korteissa pukkaa. Massiivisen lihaksikkaita vakavia naisia ja ruipeloita koomisia miehiä. Niinpä niin, noh. Oppirahat on aina maksettava. Hyvä pohdinta tuo taidepohdinta. Kiitos!

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Noo, varmaan niihin silmä tottuu pelatessa, ja kuvat jäävät ajan myötä huomiotta, jos peli miellyttää. Hyviä pelejä, kiitos kommentista!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: