Miltä muinaiset klassikot tuntuvat kaikkien näiden uusien pelien jälkeen? Lindyn vaikutus, shakki ja ”afrikkalainen shakki” Kalaha

6

30.10.2018 Kirjoittanut JK

Lapseni löysivät shakin taannoisella Kanarian-matkalla. Hotellin pihalla oli jättishakki, ja tytöt pyysivät opettamaan sen. Minun piti virkistää muistiani, mutta tulihan ne säännöt sieltä. Matkan jälkeen kaivoin kaapista vanhan lasisen kirpparishakkini, ja sitä ollaan nyt pelattu meillä kohta vuoden verran.

Tytöt pyytävät pelata shakkia, ja suostun mielelläni. Shakki on nimittäin hieno peli vielä kaikkien näiden modernien pelien jälkeenkin. Se tuntuu yhä tuoreelta, ikuisesti tuoreelta. Säännöt on helppo oppia, ne koskevat etupäässä erilaisten nappuloiden liikkumista – simppeliä. Sitten on shakki, matti ja ehkä joskus pattikin. Pienet lisäsäännöt (sotilaan korottaminen, linnoittautuminen, en-passant…) tuovat kiinnostavaa väriä poikkeustilanteisiin. Mutta itse pelihän on pohjattoman syvä.

Shakki on kallio strategiapelien peruskiven alla. Siirrät ukkoja nyt, että ne olisivat ehkä viiden vuoron jälkeen iskupaikassa. Joskus sinulla on suunnitelma, joskus kyse on vain asemoimisesta. Jonkinlainen suunta on hyvä olla jo siksikin, ettet jää ainoastaan taktiselle tasolle reagoimaan.

En ole kiinnostunut opiskelemaan shakkipelejä ja painamaan muistiin avauksia. Perheshakin tapauksessa minua ei yhtään haittaa keksiä pyörää uudelleen. Koetan opettaa lapsia pelaamaan hyökkäävämmin, siis itsevarmemmin. Jos et muuta keksi, siirrä joukkoja eteenpäin uhkaamaan minua, sanon heille. Jos vain pelkäät jokaisen siirron johtavan syödyksi tulemiseen, sinun on vaikea voittaa. Siirtele siis koko ajan ukkoja parempiin asemiin tulevaisuutta varten, toistan. Koetan opettaa myös aloitteen tärkeyttä: kumpi tekee aloitteen ja kumpi joutuu vain reagoimaan toisen siirtoihin – jälkimmäinen heistä on heikoilla. Tämähän on keskeinen periaate monessa pelissä. Ja elämässä. Ja entä tämä: itseluottamus. Pelaajan pitää luottaa voiton mahdollisuuteen. Että yrittäminen kannattaa. Jos olet luovuttanut jo mielessäsi, olet luovuttanut käytännössäkin.

Tätä on isä joutunut toistamaan ja muistuttamaan, että sinun taitosi kehittyvät koko ajan paljon nopeammin kuin minun.

Tällaisiinkiin tilanteisiin voi meidän amatöörishakeissa joutua. Muistiin itselle: pitää hankkia normaalikokoinen shakki tämän miniatyyrin sijasta.

Niin ne kehittyvätkin. Kyyneleisen hermoilun jälkeen yhdeksänvuotias sai minut ensin hetkeksi pulaan, ja se ottelu päättyi tasapeliin. Viimeisin shakkipelimme taas päätyi lopulta tyttären voittoon. Tein oikealla laidalla vähän kokeellisen siirron, ja siitä alkoi hidas alamäkeni. Autoin kyllä häntä antamalla vinkkejä ja pari kertaa luvan perua siirtonsa, mutta ensi kertaa olin tosiaan vaikeuksissa, joista en päässyt nousemaan. Kyllä tyttäreni säteili. Syystäkin. On ollut kiva katsoa, miten hän on ponnistellut kehittyäkseen paremmaksi.

Opettakaa vanhemmat lapsillenne shakki. Se on lautapelien lingua franca. Tuntuu mukavalta pelata peliä, jota niin monet miljoonat ihmiset ovat pähkäilleet vuosisatojen aikana, ja jota he voivat pelata kavereidensa kanssa kylässä lähes kodissa kuin kodissa. Lapset elävät peleissämme täysillä hermoilla mukana, voimakkaammin kuin peleissä yleensä. On jännittävä seurata, kuinka heitä voi peli hiillostaa  ja kuinka tunteella he reagoivat etenkin kaatuneisiin, mutta myös kaatoihin. Ei tuntuisi hullulta ilmoittaa lapset joskus koulun shakkikerhoon.

Kokeneet shakinpelaajat, kommentoikaa olkaa hyvä:  mitä aloittelijoiden kannattaa ottaa huomioon? Voisinko antaa parempia neuvoja?

*


*

Ostin Kalahan BR-Lelusta vähintään puoliksi sen sisältämien lasihelmien takia. 72:ta moniväristä lasihelmeä voisi käyttää pelimerkkeinä ties missä No Thanksissa. Deluxe Kalahan laatikko on tyylikäs, puinen pelilautakin onnistunut ja parinkympin hinta kohdillaan, semminkin kun halvan näköinen muoviversio maksoi enemmän.

Sitten osoittautui, että Kalaha on kyllä pelinäkin oikein kiehtova. Sitä on nyt pelattu meillä jo ties kuinka monta iltaa.

Kalaha tunnetaan myös nimillä Kalah ja Mancala. Meillä se kulkee nimikkeellä ”afrikkalainen shakki”. Peliä tiettävästi pelataan monaalla maailmassa helpoimmillaan kourallisella pikkukiviä ja rivillä kuoppia maassa. Vuorollasi otat yhdestä kuopastasi kaikki kivet ja sitten sirottelet niitä yksi kerrallaan seuraaviin kuoppiin vastapäivään: tip, tip, tip… kunnes kivet loppuvat kädestäsi. Jos laitat viimeisen kiven kourastasi omaan ”varastoosi” (isompi kuoppa laudan oikeassa reunassa), saat uuden vuoron. Jos laitat viimeisen kiven kourastasi tyhjään omaan kuoppaasi, saat kaapata kuopan vastakkaisella puolella olevat vastustajan kivet. Enemmän kiviä varastossa pelin lopussa voittaa.

Näin vähillä eväillä saadaan aikaan yllättävän syvällinen peli. Alkuasetelma on aina sama, mutta erät kehittyvät yllättäviin suuntiin. Pelilautaa pitää lukea koko ajan, sekä omaa että vastapuolen kivi- ja kuoppatilannetta. Välillä pitää tässäkin pelissä puolustaa: jos toinen on ensi vuorolla saamassa tyhjään kuoppaansa viimeisen helmen, minun täytyy tyhjentää oma kuoppani vastapuolelta sitä ennen – vai yltäisivätkö kiveni täyttämään vastustajan kuopan…

Noin yleisesti haluat, että omalla puolellasi on paljon tyhjiä kuoppia (joilla kaapata vastustajan kiviä) ja vastapuolella ei ole. Mutta loppupeli kääntää tämän hienosti päälaelleen. Kun minulta tyhjenevät omat kuopat kokonaan, peli loppuu ja sinä saat kaikki omiin kuoppiisi jääneet kivet. Tätä pitää ennakoida, koska monesti ”loppupisteytys” ratkaisee tiukat pelit.

Kalaha on todella helppo oppia ja sopii varmaan jostain viisivuotiaasta eteenpäin. Se ei ole yhtä strateginen peli kuin shakki. En suinkaan voita tätä joka kerta lapsia vastaan, mikä lasketaan perhepelille eduksi. Voisin ehkä voittaakin, jos pähkäilisin siirtoja pitemmälle etukäteen – kyllä Kalahassa selvästi voi olla parempi tai huonompi pelaaja ja ovathan matemaatikot tämän ratkaisseet. Mutta on hauska pelata tätä rennnosti, sen kun vain tarttua lasihelmiin ja tiputella niitä kuoppiin. Ja on hauska nähdä lasten äkkäävään paikat. Hei… mä otan uuden vuoron tästä… ja uuden vuoron tosta, ja sitten kaappaan noi sun kivet. 

Aii, yks kivi liian vähän niin olisin saanut noi kaikki!

Meidän versiomme säännöissä joka kuopassa on alussa kuusi kiveä, mutta olemme siirtyneet viiteen. Viisi riittää mukavasti ja mahtuu kuoppiin ja kouraan paremmin. Jotkut kuulemma pelaavat kahalaa vain neljällä tai jopa kolmella kivellä per kuoppa.

Joka tapauksessa merkittävä osa pelin viehätystä on Spin Master Gamesin onnistuneessa  toteutuksessa, kauniissa lasihelmissä ja tuoksuvassa puulaudassa. Kalaha on jollain kiehtovalla tavalla yhtä aikaa rentouttava ja kimurantti peli. Ja nyt kun sen osaa, se on maailman helpoin peli luoda itse vaikka pikkukivillä tai paperinpaloilla.

Lindyn vaikutus eli historia ennusteena

Lindy’s on kahvila Manhattanissa, joka on Nassim Nicholas Talebin mukaan kuuluisa kahdesta asiasta: juustokakusta ja Lindyn vaikutuksesta. Lindyn vaikutus tarkoitti alun perin huomiota, että Broadway-esityksen ikä oli suoraan verrannollinen sen tulevaan elinajanodotteeseen. Sata päivää jatkunut show jatkui todennäköisesti vielä toiset sata päivää, vuoden pyörinyt pyöri luultavasti vielä vuoden ja niin edelleen. Toisin kuin ihmisillä, Lindyn vaikutuksen myötä asioiden ja ilmiöiden kuolleisuus siis laskee ajan myötä.

Lindyn vaikutuksella on monia sovelluksia, mutta aiheessa pysyäksemme Lindy ennustaa, että jos jotakin peliä on pelattu tuhat vuotta, sitä luultavasti pelataan tuhatkunta vuotta pitempään kuin Essenin keskivertoa pöhinäuutuutta.

Jos mietimme, mitä nykyistä peliä ihmiskunta pelaa vielä 3000-luvulla, laitan omat rahani veikkaukselle: shakkia ja Kalahaa.

6 ajatusta artikkelista “Miltä muinaiset klassikot tuntuvat kaikkien näiden uusien pelien jälkeen? Lindyn vaikutus, shakki ja ”afrikkalainen shakki” Kalaha

 1. Mikko Saari sanoo:

  Shakillahan on vaatimattomat noin 700 vuotta historiaa nykymuodossaan, golla on ikää vähän enemmän. Sille siis ennustamme vielä pidempää ikää. Gon opettaminenkin on oikein oivallinen idea.

  Liked by 1 henkilö

 2. Janne Nordström sanoo:

  Vähän myöhään tulee, mutta:

  Aloittelijoiden tulee ensimmäisenä opetella säännöt hyvin, koska muuten ei pelistä tule mitään.

  Ensimmäisten opeteltavien asioiden joukossa on perusmatit 2 tornilla, kuningas ja daami jne. Nuorta pelaajaa turhauttaa muuten helposti tilanne jossa lauta on täynnä nappeja mutta niillä ei osaa tehdä mattia.

  Suosittelen tätä kirjaa:

  https://www.lukuhetki.fi/shakki-ja-matti/81659

  ja sen jatko-osaa edistyneemmille. Kirja on helppolukuinen, täynnä sopivan haastavia tehtäviä ja selkeästi selitettyjä ideoita.

  Kaikkein tärkeintä on tietysti pelaamisen ilo ja se että pelaa. Onnea matkaan ja hyviä pelihetkiä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: