Miltä muinaiset klassikot tuntuvat kaikkien näiden uusien pelien jälkeen? Lindyn vaikutus, shakki ja ”afrikkalainen shakki” Kalaha

4

30.10.2018 Kirjoittanut JK

Lapseni löysivät shakin taannoisella Kanarian-matkalla. Hotellin pihalla oli jättishakki, ja tytöt pyysivät opettamaan sen. Minun piti virkistää muistiani, mutta tulihan ne säännöt sieltä. Matkan jälkeen kaivoin kaapista vanhan lasisen kirpparishakkini, ja sitä ollaan nyt pelattu meillä kohta vuoden verran.

Tytöt pyytävät pelata shakkia, ja suostun mielelläni. Shakki on nimittäin hieno peli vielä kaikkien näiden modernien pelien jälkeenkin. Se tuntuu yhä tuoreelta, ikuisesti tuoreelta. Säännöt on helppo oppia, ne koskevat etupäässä erilaisten nappuloiden liikkumista – simppeliä. Sitten on shakki, matti ja ehkä joskus pattikin. Pienet lisäsäännöt (sotilaan korottaminen, linnoittautuminen, en-passant…) tuovat kiinnostavaa väriä poikkeustilanteisiin. Mutta itse pelihän on pohjattoman syvä.

Shakki on kallio strategiapelien peruskiven alla. Siirrät ukkoja nyt, että ne olisivat ehkä viiden vuoron jälkeen iskupaikassa. Joskus sinulla on suunnitelma, joskus kyse on vain asemoimisesta. Jonkinlainen suunta on hyvä olla jo siksikin, ettet jää ainoastaan taktiselle tasolle reagoimaan.

En ole kiinnostunut opiskelemaan shakkipelejä ja painamaan muistiin avauksia. Perheshakin tapauksessa minua ei yhtään haittaa keksiä pyörää uudelleen. Koetan opettaa lapsia pelaamaan hyökkäävämmin, siis itsevarmemmin. Jos et muuta keksi, siirrä joukkoja eteenpäin uhkaamaan minua, sanon heille. Jos vain pelkäät jokaisen siirron johtavan syödyksi tulemiseen, sinun on vaikea voittaa. Siirtele siis koko ajan ukkoja parempiin asemiin tulevaisuutta varten, toistan. Koetan opettaa myös aloitteen tärkeyttä: kumpi tekee aloitteen ja kumpi joutuu vain reagoimaan toisen siirtoihin – jälkimmäinen heistä on heikoilla. Tämähän on keskeinen periaate monessa pelissä. Ja elämässä. Ja entä tämä: itseluottamus. Pelaajan pitää luottaa voiton mahdollisuuteen. Että yrittäminen kannattaa. Jos olet luovuttanut jo mielessäsi, olet luovuttanut käytännössäkin.

Tätä on isä joutunut toistamaan ja muistuttamaan, että sinun taitosi kehittyvät koko ajan paljon nopeammin kuin minun.

Tällaisiinkiin tilanteisiin voi meidän amatöörishakeissa joutua. Muistiin itselle: pitää hankkia normaalikokoinen shakki tämän miniatyyrin sijasta.

Niin ne kehittyvätkin. Kyyneleisen hermoilun jälkeen yhdeksänvuotias sai minut ensin hetkeksi pulaan, ja se ottelu päättyi tasapeliin. Viimeisin shakkipelimme taas päätyi lopulta tyttären voittoon. Tein oikealla laidalla vähän kokeellisen siirron, ja siitä alkoi hidas alamäkeni. Autoin kyllä häntä antamalla vinkkejä ja pari kertaa luvan perua siirtonsa, mutta ensi kertaa olin tosiaan vaikeuksissa, joista en päässyt nousemaan. Kyllä tyttäreni säteili. Syystäkin. On ollut kiva katsoa, miten hän on ponnistellut kehittyäkseen paremmaksi.

Opettakaa vanhemmat lapsillenne shakki. Se on lautapelien lingua franca. Tuntuu mukavalta pelata peliä, jota niin monet miljoonat ihmiset ovat pähkäilleet vuosisatojen aikana, ja jota he voivat pelata kavereidensa kanssa kylässä lähes kodissa kuin kodissa. Lapset elävät peleissämme täysillä hermoilla mukana, voimakkaammin kuin peleissä yleensä. On jännittävä seurata, kuinka heitä voi peli hiillostaa  ja kuinka tunteella he reagoivat etenkin kaatuneisiin, mutta myös kaatoihin. Ei tuntuisi hullulta ilmoittaa lapset joskus koulun shakkikerhoon.

Kokeneet shakinpelaajat, kommentoikaa olkaa hyvä:  mitä aloittelijoiden kannattaa ottaa huomioon? Voisinko antaa parempia neuvoja?

*


*

Ostin Kalahan BR-Lelusta vähintään puoliksi sen sisältämien lasihelmien takia. 72:ta moniväristä lasihelmeä voisi käyttää pelimerkkeinä ties missä No Thanksissa. Deluxe Kalahan laatikko on tyylikäs, puinen pelilautakin onnistunut ja parinkympin hinta kohdillaan, semminkin kun halvan näköinen muoviversio maksoi enemmän.

Sitten osoittautui, että Kalaha on kyllä pelinäkin oikein kiehtova. Sitä on nyt pelattu meillä jo ties kuinka monta iltaa.

Kalaha tunnetaan myös nimillä Kalah ja Mancala. Meillä se kulkee nimikkeellä ”afrikkalainen shakki”. Peliä tiettävästi pelataan monaalla maailmassa helpoimmillaan kourallisella pikkukiviä ja rivillä kuoppia maassa. Vuorollasi otat yhdestä kuopastasi kaikki kivet ja sitten sirottelet niitä yksi kerrallaan seuraaviin kuoppiin vastapäivään: tip, tip, tip… kunnes kivet loppuvat kädestäsi. Jos laitat viimeisen kiven kourastasi omaan ”varastoosi” (isompi kuoppa laudan oikeassa reunassa), saat uuden vuoron. Jos laitat viimeisen kiven kourastasi tyhjään omaan kuoppaasi, saat kaapata kuopan vastakkaisella puolella olevat vastustajan kivet. Enemmän kiviä varastossa pelin lopussa voittaa.

Näin vähillä eväillä saadaan aikaan yllättävän syvällinen peli. Alkuasetelma on aina sama, mutta erät kehittyvät yllättäviin suuntiin. Pelilautaa pitää lukea koko ajan, sekä omaa että vastapuolen kivi- ja kuoppatilannetta. Välillä pitää tässäkin pelissä puolustaa: jos toinen on ensi vuorolla saamassa tyhjään kuoppaansa viimeisen helmen, minun täytyy tyhjentää oma kuoppani vastapuolelta sitä ennen – vai yltäisivätkö kiveni täyttämään vastustajan kuopan…

Noin yleisesti haluat, että omalla puolellasi on paljon tyhjiä kuoppia (joilla kaapata vastustajan kiviä) ja vastapuolella ei ole. Mutta loppupeli kääntää tämän hienosti päälaelleen. Kun minulta tyhjenevät omat kuopat kokonaan, peli loppuu ja sinä saat kaikki omiin kuoppiisi jääneet kivet. Tätä pitää ennakoida, koska monesti ”loppupisteytys” ratkaisee tiukat pelit.

Kalaha on todella helppo oppia ja sopii varmaan jostain viisivuotiaasta eteenpäin. Se ei ole yhtä strateginen peli kuin shakki. En suinkaan voita tätä joka kerta lapsia vastaan, mikä lasketaan perhepelille eduksi. Voisin ehkä voittaakin, jos pähkäilisin siirtoja pitemmälle etukäteen – kyllä Kalahassa selvästi voi olla parempi tai huonompi pelaaja ja ovathan matemaatikot tämän ratkaisseet. Mutta on hauska pelata tätä rennnosti, sen kun vain tarttua lasihelmiin ja tiputella niitä kuoppiin. Ja on hauska nähdä lasten äkkäävään paikat. Hei… mä otan uuden vuoron tästä… ja uuden vuoron tosta, ja sitten kaappaan noi sun kivet. 

Aii, yks kivi liian vähän niin olisin saanut noi kaikki!

Meidän versiomme säännöissä joka kuopassa on alussa kuusi kiveä, mutta olemme siirtyneet viiteen. Viisi riittää mukavasti ja mahtuu kuoppiin ja kouraan paremmin. Jotkut kuulemma pelaavat kahalaa vain neljällä tai jopa kolmella kivellä per kuoppa.

Joka tapauksessa merkittävä osa pelin viehätystä on Spin Master Gamesin onnistuneessa  toteutuksessa, kauniissa lasihelmissä ja tuoksuvassa puulaudassa. Kalaha on jollain kiehtovalla tavalla yhtä aikaa rentouttava ja kimurantti peli. Ja nyt kun sen osaa, se on maailman helpoin peli luoda itse vaikka pikkukivillä tai paperinpaloilla.

Lindyn vaikutus eli historia ennusteena

Lindy’s on kahvila Manhattanissa, joka on Nassim Nicholas Talebin mukaan kuuluisa kahdesta asiasta: juustokakusta ja Lindyn vaikutuksesta. Lindyn vaikutus tarkoitti alun perin huomiota, että Broadway-esityksen ikä oli suoraan verrannollinen sen tulevaan elinajanodotteeseen. Sata päivää jatkunut show jatkui todennäköisesti vielä toiset sata päivää, vuoden pyörinyt pyöri luultavasti vielä vuoden ja niin edelleen. Toisin kuin ihmisillä, Lindyn vaikutuksen myötä asioiden ja ilmiöiden kuolleisuus siis laskee ajan myötä.

Lindyn vaikutuksella on monia sovelluksia, mutta aiheessa pysyäksemme Lindy ennustaa, että jos jotakin peliä on pelattu tuhat vuotta, sitä luultavasti pelataan tuhatkunta vuotta pitempään kuin Essenin keskivertoa pöhinäuutuutta.

Jos mietimme, mitä nykyistä peliä ihmiskunta pelaa vielä 3000-luvulla, laitan omat rahani veikkaukselle: shakkia ja Kalahaa.

4 thoughts on “Miltä muinaiset klassikot tuntuvat kaikkien näiden uusien pelien jälkeen? Lindyn vaikutus, shakki ja ”afrikkalainen shakki” Kalaha

  1. Mikko Saari sanoo:

    Shakillahan on vaatimattomat noin 700 vuotta historiaa nykymuodossaan, golla on ikää vähän enemmän. Sille siis ennustamme vielä pidempää ikää. Gon opettaminenkin on oikein oivallinen idea.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity Arboretum Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Brandon the Brave Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Bus Byzanz Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Chez Greek Chicago Express Citadels Claim Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelt So Clever Dragon's Breath Dragon Castle Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Glory to Rome Glücks-Piraten Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Here I Stand High Society Hoity Toity Hokkaido Honshu Hornet Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Linko! Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Love Letter Mad Madeira Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Mice and Mystics Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza My First Stone Age: The Card Game Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Pandemia Paperback Parade Patchwork Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Showtime Signorie Silk Road Smile Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Quacks of Quedlinburg This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... When I Dream World´s Fair 1893 Yokohama Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: