Kevät alkoi näissä merkeissä – tässä sekä suosittuja että suosiota ansaitsevia perhepelejä

Jätä kommentti

13.4.2021 Kirjoittanut JK

Kovaa menee perhepelailun saralla meillä edelleen. Tässä muutama tärppi  nousevalla käyrällä!

 

Draftosaurus

Montako ranskalaista pelisuunnittelijaa tarvitaan keksimään Sushi Go!? Neljä. Yksi muuttaa kampasimpukat ”samuuden metsäksi” ja tempurat ”pariskunta-aitaukseksi”, ja kolme vaihtelee arvatenkin vihaisia emaileja kiinalaisen puutyöläisverstaan kanssa siitä, miksi oranssi ja punainen puudinosaurus ovat niin samannäköisiä. Jos sinulla ei vielä ole Sushi Go!ta, Draftosaurus on siitä nyt uusi versio, jossa korttien sijasta kierrätetään kädestä käteen hauskoja puusauruksia. Sushi Go!ta saa nykyään muuten suomeksikin Lautapelit.fin painoksena. 


Zombie Kidz: Evolution

Uusia lastenpelejä etsiessäni en enää voinut välttää nykyistä BGG-sivuston ykköstä kategoriassa Children, en vaikka… zombiaihe… Peli on edullinen ja tuli lopulta meillekin testiin. 

ZK:E on pelkimmilleen riisuttu ”juokse sammuttelemassa tulipaloja” -tyylin yhteistyöpeli. Juostaan koululuokasta toiseen ampumassa zombeja. Mutta pelin juju onkin sen legacymaisuus: kirjekuoria avataan ja ne tuovat peliin lisäsääntöjä. Sääntökirja vaatii, että tahkoat samaa uudestaan ja uudestaan kunnes saat avata niitä, mutta suosittelen kyllä avamaan omassa tahdissa, koska muuten peli käy aika nopeasti saman toistamiseksi. Käytännössä pärjääminen alle kouluikäisen kanssa pelatessa myös edellyttää aikuiselta alfapelaamista, siis neuvomista/käskyttämistä, mikä ei ole hirveän hauskaa.

Ehkä kuorista vielä peli löytyisi?

Periaatteessa pätevän peliarvion kirjoittamiseen pitäisi pelata koko kampanjan kirjekuoret läpi, mutta juuri nyt en oikein jaksa, eikä poikakaan ole tätä enää pyytänyt, joten tällä mennään ainakin toistaiseksi.


Mykerinos
 

Ihanan retron näköinen Mykerinos on tosiaan jo 15 vuotta vanha peli. Tämä on nokkela kahden tason aluehallintapeli, jossa koetat saada sekä kavereita aavikolle, että varaamaan parhaat näyttelysalit museosta. Avuksi värvätään merkkihenkilöitä, jotka antavat lisäkykyjä ja muodostavat vielä ”osakepelin” loppupisteytykseen. Tämä on hyvin näppärä, koherentti peli, jonka ulkoasu ei vain taida olla tarpeeksi näppärä enää 2020-luvun standardeilla. Joku voisi hyvinkin kuvittaa ja teemoittaa uusiksi ja kaupata Kickstarterissa uudelle pelaajasukupolvelle?


The Bark SideKoiratikkipeli on ollut meillä jo jonkin aikaa, mutta lipsahtanut bloggaajan rankkurin haavista. Bark Side on hauskasti kuvitettua ”viimeistä tikkiä” misäärinä eli laistona – et halua voittaa viimeistä tikkiä. Tai ehkei kuitenkaan niinkään tikkipeli kuin kiipeämispeli: pitäisi pöydätä vähintään yhtä iso kortti tai korttisarja kuin edellinen pelaaja.

Ensimmäiset pari peliä meni hiffaillessa: jaa, tässä sekä isot että pienet kortit ovat hyviä (isot, koska pääset voittamaan tikkejä, pienet, koska sitä viimeistä tikkiä et halua voittaa)… Sen jälkeen pari peliä meni viihtyessä, kunnes aloin kaivata peliltä vähän enemmän taktista ulottuvuutta. Tuntuu että korttituuri aika lailla päättää, pärjäätkö tällä kierroksella vai et? Kevyt perhepeli kuitenkin lopulta on kyseessä ja sellaisena tietty tasa-arvoisuus on hyväksyttävää. Hauska korealaispeli perheviehättävällä kuvituksella. 

Zooloretto Junior

Nyt löytyi se paras versio Michael Schahtin Coloretto/Zooloretto-suvun peleistä, eikä siinä mennyt kokonaista sukupolveakaan! Zooloretto Junior (2010) on parempi kuin Coloretto (2003), koska korttien sijasta tässä keräillään eläimiä, koska ne saavat söpöjä eläinlapsia, ja koska Coloretton hankalat pisteytyssäännöt (korkeintaan kolmea korttiväriä max 6) on nyt elimellisesti mukana aiheessa: aitauksia on kolme ja niihin mahtuu kuusi eläintä/laattaa. Selvä homma! Ja Junior on parempi kuin Zooloretto (2007), koska tämä ”välimalli” on paljon pienempi ja ketterämpi kuin aitauksessa pulskistunut emopeli. Samat kätevän kokoiset päätökset, sama riskinotto ja onnenkokeilu loistavat tässäkin pakettikoossa. Vajaa kuusivuotiaskin oppi pelin. Oma Colorettomme lähti nyt lahjaksi kaveriperheeseen.

 

Oriflamme

Oriflammen kuvitus on komea ja synkkä kuin Tapio Rautavaara hummailuillan jälkeen, mutta osa siitä on aina piiloutunut varjoihin.

Tässäpä onkin taas näppärä juonittelupeli, eikä ainoastaan perheille vaan aikuisporukoillekin. Ranskalaisen pelipalkinnon As d’Orin viime vuoden voittaja Oriflamme on kognitiivisen empatian peli – genre joka on meillä suosiossa. Pelaatte erilaisia juonittelukortteja alassuin riviin, ja tämän ”ohjelmoinnin” jälkeen niitä lähdetään paljastelemaan ja käyttämään – tai sitten jätät korttisi muina miehinä alassuin ja sekös muiden uteliaisuutta piinaa. Olin huolissani, että kymmenen erilaista toimintokorttia on vaikea opettaa/oppia, mutta ei ollut. Toiminnot on kirjattu pelaaja-apulappuihin ja kortteihin itsensä, ja ne oppii kyllä ulkoakin.

Sen sijaan pelin taktiseen, rohkenenko jopa sanoa strategiseen syvyyteen ehdittiin kirjastolainan aikana vasta kastaa nilkat. Kortteja kun voi pelata toisten  korttien päällekin. Melko metatasoinen liike tuplaa ulottuvuuden tavalla, jota aloittelija ei tule käyttäneeksi hyväkseen. Jos nopea ”tiedän mitä ajattelet, joten pistän salamurhaajan tähän, paitsi että jos oletkin arvannut, että laitan tähän Salamurhaajan, siirränkin kortteja tällä Ukaasilla ja sitten Perilliseni napsii pisteet ensin, kunhan Ludde ei vain aio...” -tyylinen pähkäily yhtään miellyttää, Oriflamme on oivallinen valinta. Tuntuu että tässä on vartin juonittelupeli, jossa on tosiaan varaa kehittyä paremmaksi.


Pelille on tullut itsenäinen, yhdistettävä lisäosakin, Oriflamme: Embrasement.


Animal Rescue

Mainion Overbookedin kehittäjän Daryl Chow’n uusi kevyt kupongintäyttö, joissa pääsee piirtämään hassuja eläimiä – Animal Rescue on taas osuma myös kustantaja Jumbolta (Overbooked, Forbidden City). Värvää noppa ja piirrä nopan kuvaama eläin nopan väriseen aitaukseen. Jos aitauksessa on vierekkäin kaksi samaa eläintä, pentuaitaukseen syntyy niille poikanen. Säännöissä on vain yksi hankala mutka (vauvan saaminen tuottaa myös bonuseläimen), mutta muuten viisivuotiaskin oppi tämän helposti – loppupisteytyksen nyansseja hänen ei tarvitse vielä hallita pärjätäkseen, todistettavasti. Nopat ovat mahtavan isot, kuvitus hauska, eläinten piirtäminen on lapsista kivaa ja isällekin mukavaa vaihtelua. Eläinpelastusta on meillä pelattu kolmistaan ja nelistään jo monta erää lyhyessä ajassa, sitä ovat toivoneet niin viisi- kuin kaksitoistavuotiaskin. Pelin saatavuus oli heikkoa, mutta nyt kun tarkistin, sitä oli tullut Amazon.de:hen, joten kevyttä perhenoppakuponkia ja piirustelua kaipaavien kannattanee tutkia Animal Rescueta.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: