Pelien Graalin malja taas saatavilla – miten on kulttipeli Ginkgopolis kestänyt aikaa?

2

29.3.2021 Kirjoittanut JK

Belgialaisen pelisuunnittelijan Xavier Georgesin Ginkgopolis (2012) ehti jo kerätä jonkinlaista kulttistatusta. Käytetyistä kopioista pyydettiin kolminumeroisia hintoja. Jouluna 2017 fanit alkoivat maanitella julkaisija Pearl Gamesia painamaan sen uusiksi. Pearl Gamesin taiteellinen johtaja Sebastian Dujardin ei lämmennyt ajatukselle, muistaakseni torppasi jo pyynnöt suoraan… Tiedä sitten mikä nosti miehen uskon Ginkon kysyntään, mutta vuosi sitten saimme kuulla, että pelistä otetaan kuin otetaankin uusi painos, ja jouluna 2020 peli oli taas laajalti saatavilla uutena painoksena.

*  Näitä vaiheita voivat internetarkeologit kaivella mm. täältä.

* Kun nimitän Dujardinia taiteelliseksi johtajaksi, sanaparin edeltävä sana on puhdas adjektiivi eikä vain ’ johtajan’ attribuutti. Häneen siis pätee seuraavat lauseet: 1. Hän on Pearl Gamesin johtaja. 2.  Hän on taiteellinen.

Uusintapainos on liki täysin identtinen edellisen kanssa – mitä nyt kannen taide on muuttunut ja vanhat sylinteripelimerkit ovat nyt nosturimeeplejä.

Olin pelannut Ginkoa boiteajeux.netissä. En ihan tajunnut peliä silloin, mutta sehän on lähes enemmän sääntö kuin poikkeus näissä päiväkausia kestävissä virtuaalisissa onlinepeleissä, joita on yllättävän paljon vaikeampi oppia ja vielä vaikeampi sisäistämällä sisäistää kuin pöydällä ihan oikeasti tapahtuva toiminta. Mutta kaksi asiaa puhui Ginkon puolesta niin, että ostin uusintapainoksen itselleni. 

1  Suunnittelija Xavier Georgesilla on hurja CV salkussaan – hän on mukana muun muassa peleissä Troyes, Tournay, Troyes Dice, ja soolona mm. Carson City ja viimeksi Carnegie

2  Toistan itseäni, mutta Ginkolla on poikkeuksellisen innokkaita faneja, jotka nostivat pelin lähes kulttistatukseen. Intohimo kiinnostaa aina.

FCED39B0-4B44-4410-8C54-AA1693893262

Miksi Ginkgopolis? 

Tämä on melko omaleimainen peli.

Ginko on koneistonrakennusta sisältävä laattainasettelu- ja aluehallintapeli, joka toimii monikäyttökortteja värväämällä.

Tämä on aika kauhea hissipitchi ihmiskunnan enemmistölle, mutta iskee kuin junan vessaa kyttäävä kissa joukolle intohimoisia peliharrastajia, jotka saattavat yo. kuvauksesta löytää hyvinkin pelihalua kiihdyttäviä asiasanoja. Näin minullakin – täällä päässä ruutua kaikki nämä mekaniikat miellyttävät.

Säästän teidät taas sääntöselityksiltä ja koetan kuvata pelin tuntua.

Ginkoa pelataan niin, että saat neljä korttia, joista valitset yhden. Kortteja voi pelata vain resursseina, ”kortti korttina”, pistää sen lihoiksi ja kerätä pelin kolmea resurssia, joita ovat puusylinterit, laatat sekä voittopisteet. Tai sitten pelaat kortin laatan kanssa. Tämä laatta sitten laajentaa pelilautaa joko sivusuunnassa tai ylöspäin. Kivointa on pelata laattoja toisten päälle, sillä tällöin saat pelaamasi kortin omaan tauluusi, ja siellä se tuottaa lisähyvyyttä jatkossa. 

95700970-A3C8-4D58-91CE-ABA8B6841B56

Koneisto. Nyt saa pelaaja päällerakentaessaan aina kolme laattaa ja sylinterin hyvyyttä, ja viereenrakentaessaan kolme voittopistettä, laatan ja kaksi sylinteriä. Uusi WordPress ei näköjään suosi kuvatekstejä, joten jatketaan näin.

Pelin lopussa pisteytetään gingko biloba -kaupunkimme enemmistöt. Haluat saada enemmän sylintereitä kullekin yhtenäisen värin alueella. Vastustajat tietysti haluavat samaa. Seurauksena he rakentavat laattojesi päälle ja laajentavat kaupunkia sivusuunnassa. 

Joku voi kerätä hurjasti pisteitä pelin aikana, toinen satsata enemmän loppupisteytykseen. Kummallakin voi meidän kokemuksella voittaa.

 

Miten peli on kestänyt aikaa? 

Yhdeksän vuotta on naurettava silmänräpäys kulttuurille, mutta lautapelien vasta puberteettivaihetta elävässä taiteenhaarassa se on jo huomattava aika. Voi olla, että tänä päivänä tämä peli suunniteltaisiin vähän nopeammaksi ja vähän virtaviivaisemmaksi. Voi olla että sitä kammettaisiin vähän jonnekin tuonne It’s a Wonderful Worldin suuntaan? Tämä ei tekisi Ginkosta välttämättä silti parempaa. Koneistonrakennus on pieni mutta tärkeä osa peliä, eikä se lyhyemmällä kestolla oikein lähtisi rullaamaan. (Ei kuulemma lähde myös suurimmilla pelaajamäärilläkään, mistä syystä peli ehkä onkin suosituin alemmilla pääluvuilla 2-3 pelajaa.) Pari sellaista hankalampaa sääntöä pelissä on, jotka ehkä nykyään sheivattaisiin jotenkin pois: nostokurjet merkkaavat, minkä laattojen kortit pitää lisätä nostopakan loppuessa  uuteen pakkaan; laattojen loppuminen käynnistää finaalinäytöksen lisälaattojen latelulla… Mutta näiden merkityksen ja syvyyden alkaa nähdä enemmän pelatessa. 

Olen tätä kirjoittaessa pelannut lähemmäs seitsemääsataa eri peliä, mutta Ginko on siinäkin porukassa yhä hyvin omaleimainen. Ensimmäiset korttikädet tuntuvat hoputtavan rakentamaan koneistoa johonkin suuntaan. Aluehallintaan kiinnittää yhä enemmän huomiota, kun on päässyt omavaraiseksi resurssien suhteen, mutta jos odottaa liian myöhään sen suuren keltaisen alueen valtaamisessa, voi olla ettei siihen enää tule tilaisuutta. Lisäksi se että kortit kiertävät kädestä käteen tuo oman pakottavan vuorovaikutuksensa: tätä en halua vastustajalle jättää, mutta mitä sille itse tekisin… Yhden pelin (n. 45 minuuttia?) aikana ehtii vielä vähän pivotoimaankin – kun vaikkapa sylinterisi on jo pitkälti kerätty, voit juoksuttaa lopussa keltaisia rakennuksia puhtaasti pisteiksi.    

Kaksitoistavuotias oppii tämän kyllä, mutta harrastajien herkkuahan Ginkgopolis on.  Ja hyvin makoisaa herkkua minusta onkin.

 

Kaksinpelikuva isompana, koska WordPress kutisti ensimmäisen yrityksen tuonne ylemmäs. On tämä atk jännittävä minipelinsä aina. Puhelimet ovat nykyään niin helppoja, että kuusivuotiaat ymmärtävät niitä, mutta atk:t vain muuttuvat vaikeimmiksi ja vaikeimmiksi. Nytkin on tällainen uusi ”Block Editor”, joka ei enää anna muuttaa alla olevaa kappalettakaan samanlaiseksi kuin ylhäällä. Artikkelikuvasivupalkki katosi taas jonnekin. Katson jos löydän sen vanhan editorin taas jostakin, nämä piilottavat sen joka viikko taaemmas, saisin siitä artikkelikuvan lisättyä. Nykyään tulee tuollainen muistutus vain, että ”kannattaa laittaa Featured Image” – ja siitä kohtaa ei sitten kuitenkaan voi lisätä Featured Imagea. Atk on nörttien kosto. Ja nykyään jos täällä kirjoittaessa painaa ohi tekstistä, ruutu hyppää ylös ylimpään kuvaan. Voitte kuvitella, kuinka rasittavaa on skrollata aina takaisin tänne alas kirjoittamaan näitä loppuja tuolta ylhäältä. No, pitääpä jutut ytimekkäinä. Minä muuten maksankin nykyään WP:lle tästä huvista. Kertoivat että kun maksan, saan mahdollisuuden monetisoida kontenttia. No yritin ja sitten tuli bumerangina meili, että eivät voi ottaa tällaista luottoriskiä Stripen kanssa, mutta PayPalin kanssa pääset ehkä monetisoimaan, jos ostat vielä kalliimman planin.

***

Ginkgopolisin paluun viimeisin käänne oli, että nyt fanit, uudet ja vanhat, alkoivat kaivata myös pelin lisäosaa The Experts (2013) painettavaksi uudestaan. Tähän vanha ystävämme Sebastien Dujardin kuittasi, että koska Ginkgopolisin paluu on ollut succé, lisäosakin painetaan uusiksi vielä tänä vuonna.

Lisäosan painaminen on mukava uutinen, mutta vielä mukavampi on, että Gingko on löytänyt ostavan yleisön. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos mekaniikat yhtään kiinnostavat.

2 ajatusta artikkelista “Pelien Graalin malja taas saatavilla – miten on kulttipeli Ginkgopolis kestänyt aikaa?

  1. Willbeplayin sanoo:

    Eihän niitä voittopisteitä pelkästään keltaisista alueista tai keltaisista korteista saa, jäi hämäämään tuo painoitus keltaiseen 😀 Lopussa jokainen kahta laattaa isompi alue pisteytetään, ei vain keltaiset alueet.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: