Pelaamisen hullu vuosi 2020 – Ennätysvuoden suosikit ja yllätykset

Jätä kommentti

19.12.2020 Kirjoittanut JK

Peliharrastus pelasti meidän koronavuotemme 2020.

Pelasin kuluneena vuonna enemmän kuin aiempina. Monille peliharrastajille vuosi oli romahdus, mutta meillä löytyy peliseuraa kotoa, ja etenkin kevään ja joulukuun sulkukuukaudet toivat aivan ennenkuulumattoman paljon aikaa lautapeleille.

Peliharrastuksen ansiosta pandemiavuosi oli meidän perheessä oikeastaan nettomyönteinen kokemus. Kiitos pelisuunnittelijoille ja -julkaisijoille vuoden pelastamisesta! Toivottavasti moni muukin perhe ja pariskunta on löytänyt lautapeliharrastuksen tänä vuonna.

Seuraavia vuoden 2020 tärppejä hallitsevatkin perhepelit.

Puutyöläisen pelivuoden trendit

1. Korttipelit

Tänä vuonna pelasimme paljon korttia. Sekä perinteisen pakan korttiepelejä että kaupallisia. Korttipeleistä etenkin tikkipelit saivat valtaansa.

Korttipakka on hurmaava viihdyke. Työlästä kalustelua ei tarvita, ja analogisen pelaamisen idea nousee puhtaimmilleen: että ihmiset viihdyttävät itse toisiaan ja luovat pelin itse, eivätkä vain seuraa, mitä jotkut toiset ovat luoneet.

2. Kupongintäyttöpelit

Kupongintäyttöihin sain uutta hönkää keväällä Welcome to’n… ja Cartographersin myötä, ja sitä kautta into kynän ja paperin kanssa pelailuun nousi toiseksi vuoden trendiksi. 

+3. vuoden yllätystrendi

Soolopelaaminen. En ole soolopelaillut muuten kuin joskus uutta raskasta peliä opetellessa, koska pelaaminen on minulle sosiaalinen harrastus. Yksin mieluummin luen tai teen vaikka sanaristikkoa. Mutta syksyllä tajusin, että eräs peligenre on vähän kuin sanaristikon täyttöä. Nimittäin kupongintäyttöpelit. Niinpä etenkin Troyes Dice, mutta myös Florenza Dice Game ovat viihdyttäneet monena unettomana yönä tai pienenä kahvipaussina työnteon lomassa. 

 

Florenza Dice Game on jo kompleksi europeli kupongintäytöksi naamioituneena. Pelissä on hurja määrä erilaisia rakennuksia erikoisvoimineen, ja vain muutaman voi tehdä yhdessä pelissä. Hyvä soolomoodi takaa korventavan puolituntisen.

Vuoden pelatuin peli

The Crew 

Osuvasti vuoden pelatuin oli tikkipeli. Kennerspiel des Jahresin myötä lapsetkin ovat oppineet korttipelien salattua strategisuutta. On ollut ihanaa huomata, miten he ovat kehittyneet. Crew’n 50 skenarion kampanja on meillä yhä kesken, vaikka voiton puolella ollaankin. Se pelataan loppuun viimeistään ensi vuoden puolella, sitten jännitetään, olisiko Crew’n uusi versio, ”Syvänmerenseikkailut”, kiva jatko. Varmaankin on!

 

Vuoden kääntyjä

 

The Castles of Tuscany

Stefan Feldin pelien suurena fanina uusi iteraatio The Castles of Burgundysta oli minulle harvinaisesti instabuy-listalla ja saapui meille melkein heti ilmestyttyään. The Castles of Tuscany ei ole millään muotoa huono peli, mutta muutama erä riitti toteamaan, etten tarvitse sitä omiin pelitarpeisiini. Se on perhepelikevyt, mutta silti kalustelultaan ison pelin mittaluokkaa. Perhepeliksi meidän lasten kanssa se taas ei ole tarpeeksi hauska. Tuscany ei myöskään paikannut sitä Burgundyn isointa negaa minulle, eli turhauttavaa satunnaisuutta. Maailman turhauttavimmat nopat on poistettu, mutta kortit ja laatat tuovat ja vievät yhtä lailla. Peli kääntyi kokoelmassa ja jatkoi matkaansa toiselle omistajalle vielä tuoreeltaan. 

Vuoden Kickstarter

Doublehead Kids

Kickstarterista tuli tänä vuonna valmiiksi ja perille asti vain tämä sekä Yedo: Deluxe. Doppelkopfin oppimisen helpottava erikoispakka on tuonut meille nelistään kauniita viikonloppuaamuhetkiä, jo nyt helposti sen parin kympin hinnan väärtiksi. Nämä perinteisiä hittejä helpottavat erikoispakat ovat ehdottomasti haussa 2021. Tietääkseni ainakin skatista ja lampaanpäästä on suunniteltu helposti lähestyttäviä kaupallisia pakkoja. 

Muita tänä vuonna bäkättyjä, mutta toistaiseksi saapumattomia Kickstarteita ovat muuten Glory: A Game of Knights, Burgle Bros 2, Frutticola ja Grand Austria Hotel Deluxe lisäosineen

Vuoden kalteva pinta

Claim Storage Box

Minä vuonna 2017: Kas tällainen kympin korttipeli kuin Claim, kokeillaanpa miten kahden hengen tikki toimii…
2018: Jaa, tämähän oli kiva, hei, sille tulee jatko-osa, jonka voi yhdistää alkuperäiseen…
2019: Jaa, Claimiin tulee vielä kolme lisäosaa, no toki napataan.
2020: Mitä, vieläkö se Scott Almes keksii lisämaita, no pitäähän ne hankkia. Ja kyllähän sitä tarvii nyt jo laatikon, johon kaikki maat saisi kätevästi koottua. 

Kympin korttipelista on tullut muutamassa vuodessa yli satasen kokoelma, joka möllöttää jättikokoisessa laatikossaan kaapin päällä.

Onko se sen väärti?

On.

Claimeja on meillä pelattu vuosien varrella sata jakoa, eikä loppua näy. Laatikon avaaminen houkuttaa jatkuvasti, sillä eri faktioita yhdistelemällä pelissä on variaatiota käytännössä loputtomasti. Claim toimii kahdella ja kolmistaan. Ja nelinpeliä emme ole vielä edes kokeilleet! 

 

Vuoden pelatuin suunnittelija

Reiner Knizia

Tilasto-ohjelma Boredgamertools.com väittää, että yli neljännes kaikista vuoden 2020 pelisessioista on vietetty Knizian suunnitteleman pelin äärellä. Voiton takana on pitkälti ikisuosikki Kilpikonnakisa, jota tahkottiin perheen kuopuksen kanssa kymmeniä eriä, mutta muita paljon pelattuja Knizioita ovat mm. Cheeky Monkey, Kartel, POW! sekä Pelaajien Valinta 2020, Quest for El Dorado. Olen vuonna 2020 pelannut 20:tä eri Kniziaa. Mies on suosikkisuunnittelijani perhepelikategoriassa. Lapsillemme selvisi vasta äskettäin, kuka Elvis oli, mutta Reiner on heille tuttu kuin eno. 

 

Vuoden debytantti

Carsten Lauber (Crystal Palace)

Saksalaisherrasmies Lauber yllätti iloisesti esikoisellaan, joka tuntuu ihan omalaatuiselta hengentuotteelta. Crystal Palace on vuoden uusia suosikkipelejäni raskaassa sarjassa. Europeli ei tunnu kenenkään muun suunnittelijan tekeleeltä, vaan siinä kuuluu selvästi auteurin oma ääni. Ja siksi kiinnostava ääni se on, että jään seuraamaan Lauberin jatkotuotantoa.

Vuoden parhaat pelisessiomuistot 

Näitä yleensä luonnehtii erityisen lokaation tuoma lisä, näin tälläkin kertaa…

  • Cabo (Second Edition) Lapin-mökillä. Tätä tahkottiin lumettomana talvena hiihtolomalla Muonion lumien keskellä, vielä viattomana edessä olevasta pandemiavuodesta. Ja vielä paljon sen jälkeenkin.

Cabo

 

  • Skull Kingia kesän lämpiminä mökki-iltoina venevajassa viiniä siemaillen, aaltojen liplatusta ja toisten manailua kuunnellen  
  • Pelaajien valinta -raatilaissessiot Kouvolassa, jossa pelailimme koko liudan ehdokaspelejä vuoden puheenjohtajan Antti-Villen isännöimänä. Ks. A-V:n raportti täältä.
  • Kesäinen kaksinpelimaratoni esikoisen kanssa terassilla. Eräänä kauniina kesäsunnuntaina pelasimme puutarhapöydällä kahdestaan kokonaisen pinon pelejä: Azul: Sintra, Cartographers, Imhotep: The Duel, Harry Potter: Defense Against the Dark Arts, Castle Rampage… Ehkä surullisenkauneinta tässä oli, että tyttäreni voitti jokaisen pelin. Isä nieli tappionsa ylpeänä.

Joulupelit 2020

Älkää kertoko perheenjäsenilleni, mutta tänä vuonna meidän perheen paketeista löytyy seuraavia uutuuspelejä (jos olet perheenjäseneni, lopeta lukeminen hetimiten!):

Micromacro: Crime City, lautapeliksi naamioitunut ”Missä Vallu”, josta Lautapeliopas kirjoitti äskettäin

Mysterium Park,
uusi nopeampi versio Mysteriumista, jonka kanssa vietettiin muistorikkaita hetkiä lasten kanssa pari vuotta sitten.

Karak, luolaholvistoseikkailu viisivuotiaille vaikuttaa täydelliseltä peliltä pojallemme.

Bonfire, Feldin se raskaampi uutuus 2020 näyttää hurmaavalta hässäkältä.


Clever Hoch Drei
 jatkaa Ganz Schön Cleverin ja Doppelt So Cleverin kuponkilinjaa. 

Ja yksi peli ylittää jouluna yhä Atlanttia, katsotaan saapuuko tämä länsimaan viisas tietäjä meille loppiaiseksi.

Kiitos blogin lukemisesta kuluneena vuonna!


Mitkä olivat sinun vuoden 2020 pelejäsi? 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: