Täyttäisittekö tänä jouluna kuponkeja? Joululahjavinkkeinä viisi parasta piirtelypeliä – mukana myös uusi suosikkini Troyes Dice

4

26.11.2020 Kirjoittanut JK

Pizzan suosion salaisuus tiedetään, sehän on tuore leipä. Samoin on yksinkertainen kupongintäyttöpelien salaisuus: kynä ja paperi. Jotain lumoavan tyydyttävää on siinä, että repäiset eteesi riiiipp oman paperin, ja alat piirtää siihen konkreettisesti lyijykynällä. Kynä sormenpäissä ja sen liikkeet paperilla ovat zenmäisen terapeuttista puuhaa digitalisaation keskellä. Pelin lopussa saat katsoa kättesi luomusta, tyytyväisenä tai uusintaerää vaatien.

Mitä sitten piirretään, sen päättävät joko nopat tai yhä useammin kortit. Englanniksi termit roll and write tai flip and write viittaavat siihen, heitetäänkö noppia kuten jo Yatzyssa aikoinaan, vai nousevatko vaihtoehdot pakasta kortin myötä.

Genre on ollut hyvin suosittu parina viime vuonna, joten valinnanvaraa löytyy.  Lautapeliopas julkaisi äskettäin hyvät suositukset joululahjapeleiksi koko kansalle. Tarjoan tässä Puutyöläisen omat täsmäsuositukset niille, jotka haluavat lahjoittaa rentoutumista ja keskittymistä kynän ja paperin äärellä. Pelien esittelyjärjestys on jotakuinkin kevyimmästä haastavimpaan, laatua kaikki tarjoavat.

 

Alakeskellä on Ganz Schön Cleverin kuponki, ei laatikon kantta.

 

Trails of Tucana

Pelaajien valinta -ehdokas perhepelisarjassa 2020. Vuoden peli Norjassa 2020. Löytyy suomeksi.

Tucanassa käännetään kaksi maastokorttia, jotka kertovat, minkä maastojen väliin voit piirtää polun. Hyvin yksinkertaista, yllättävän hauskaa. Pelaajilla on kilpajuoksu ehtiä ensimmäisenä yhdistämään kartan kyliä toisiinsa. Keräämällä Tukaanien saaren keskeltä erilaisia aarteita saat lisäpisteitä ja bonuksena lisäpolkuja.

Mitä piirretään: Teitä heksaruutujen välille.

Kiitämme: Listan helpoin peli sopii kaikille kahdeksanvuotiaasta vaariin.

Moitimme: Jos haluat monipuolisempaa kokemusta, katso listalla alemmas.

Welcome to Your Perfect Home

 

Vuoden strategiapeli -ehdokas 2020. Paras perhepeli Hollannissa 2019. Löytyy suomeksi.

Welcome To… tarjoaa pienen amerikkalaistyylisen omakotitaloalueen rakennuskaavan, jolle rakennetaan taloja (eli kirjoitetaan numeroita). Numerot kasvavat vasemmalta oikealle, ja pisteitä voi kerätä moninaisin tavoin, kuten satsaamalla uima-altaisiin tai puistoihin tai osakkeilla.

Mitä piirretään: Numeroita, rakseja, ehkä jopa liikenneympyröitä.

Kiitämme: Draaman kaarta. Bingomainen kilpajuoksu lisää jännitettä pelin loppua kohden, samoin kuin vääjäämätön täyteenrakentamisen pelko. Vaihteluakin riittää eri pisteytyskorttien ja varianttien myötä.

Moitimme: Kauhean temaattista kaupunkisuunnittelukokemusta ei kannata odottaa, tässä luodaan melko abstrakteja numerosarjoja. Ja sääntökirja kannattaa lukea tarkkaan, esim. Bis-toiminnon osalta.

Cartographers

Kennerspiel des Jahres -ehdokas 2020

Cartographers erottuu edukseen – nyt piirretään eikä vain kirjoiteta. Piirrämme karttoja täynnä metsiä, järviä ja kaupunkeja. Vuorovaikutusta tulee hirviöiden muodossa – hirviöitä piirretään naapuripelaajan karttaan. (Tämä on hauskaa eikä kovin häijyä.)

Mitä piirretään: Tetrismuotoisia maastoalueita metsää, vettä, kaupunkeja, örkkejä…

Kiitämme: Värillisillä tusseilla kupongeista saa kaikista hauskimman näköisiä. Enkat voikin ripustaa jääkaapin oveen, kuten kuvassa.

Moitimme: Fantasiateema ei ole kaikille. Ja ne värilliset tussit pitää ostaa itse.

 

Ganz Schön Clever

Kennerspiel des Jahres -ehdokas 2018.

Suosittu Ganz Schön Clever ei ehkä aloittanut kupongintäyttöbuumia, mutta ainakin kohotti sen uusiin korkeuksiin. Tämä peli elää siitä lumivyöryefektistä, jossa yhden ruudun raksiminen antaa sinulle bonuksen, jolla saat raksia toisen ruudun, jolla saat lisätä numeron, joka antaa taas uuden bonuksen. Dopamiinit vellovat valtoimenaan. Aina tuntuu, että jos olisi saanut vielä yhden nopan, olisi saanut tuon ja tuon ja ainakin 30 pistettä enemmän…

Seuraaja Doppelt So Clever ei meillä ylittänyt ensimmäistä. Kolmas osa Clever Hoch Drei ilmestyy muuten näinä päivinä, ja edellisiin osiin on myös tarjolla hieman erilaisia ”Challenge”-kuponkeja.

Mitä piirretään: Rasteja ja numeroita.

Kiitämme: Bonusten lumivyöryefekti on hurmaava ja edelleen lyömätön.

Moitimme: Täysin abstrakti peli voi pelottaa ennakkoluuloisia.

Troyes Dice

Troyes Dice (2020) on uusi oma suosikkini genressä. Se on samalla haastavin tuntemani kuponkipeli. Raskaus ei tule niinkään sääntömäärästä vaan pelin tarjoamasta päätösavaruudesta. Koska peliä ei ole vielä Puutyöläisessä arvioitu, kirjoitan siitä enemmän. (Muista peleistä löytyy lisää klikkaamalla niiden nimi-otsikko-linkkiä.)

Vuorolla heitetään neljä noppaa, joista yksi edustaa silkkaa tuhoa ja kolmesta muusta voi valita yhden, jolla rakentaa rakennuksen tai kerätä resursseja. Troyes Dicen syvyys tulee siitä, että näitä kolmea noppaa voit myös manipuloida vapaasti. Jos resursseja riittää, voit muuttaa noppien silmälukua tai vaihtaa niiden väriä. Periaatteessa on siis täysin resurssienkeruuhalustasi kiinni, kuinka riippuvainen olet noppatuurista.

Pientä onnenkoettelua on mukana myös – rakennatko linnoituksen suojelemaan tulevia rakennuksia vai otatko riskin, että musta noppa tuhoaa niiden mahdollisuuden? (Valmiita rakennuksia ei koskaan tuhota.) Ja pientä bonuslumivyöryn poikasta tarjotaan myös, joskin hyvin hienoista. Kaupunkilaisia keräämällä voi saada rakentamisbonuksia, joilla tiukka kisa helposti ratkeaa. Strategisuutta tulee näiden seikkojen lisäksi myös loppupisteytysruuduista, jotka pitää pelin aikana avata: jos haluat rakentaa paljon kauppamajoja, haluat näistä ehkä lisäpisteitä lopussa, ja sitä varten pitää rakentaa oikea osa katedraalista.

Laatikon mukana tulee ”lisäosa”, jonka pienet laatat antavat erikoiskykyjä/haittoja nopille. Tämä on ensimmäisten opettelupelien jälkeen hauska lisäelementti, jolla pelaan aina. Troyes Dice tuntuu jo upottavan syvältä ja palkitsevalta kaksikymmentäminuuttiselta – ja on niin koukuttava, että minun on vaikea pelata vain yhtä kuponkia kerralla yrittämättä heti uudestaan.

Viimeisen kierroksen alkaessa musta noppa on kurittanut kylää jo kovasti. Punaisen valitsija saisi nyt lisäosalaatan myötä bonuskansalaisen.

Pelin kehittäjät Dujardin, Orbain & Georges ovat julkaisseet lisäksi jo liudan ”haasteita”, jotka rikkovat pelin perussääntöjä ja tarjoavat uudenlaisia kokemuksia vaihteluksi. Nämä challenget löydät mm. Pearl Gamesin sivuilta. En ole vielä kokeillut, peruspelissä tuntuu olevan koukuttavuutta yhä 20 kerran jälkeenkin.

Mitä piirretään: Rakseja ja ympyröitä

Kiitämme: Syvällinen, luovuudelle avoin pelikokemus. Upeat nopat, joita on ilo heittää.

Moitimme: Pelaajien välillä ei ole minkäänlaista vuorovaikutusta, joten peliseura jää taka-alalle. Loppupisteet tuntuvat jäävän pelistä toiseen myös samalle alueelle (viisissäkymmenissä), tai sitten olen yhä huono.

Kiitämme vielä: Soolopelaajille täydellinen valinta.


Pelit ovat kaikki edullisia ja liikkuvat kotimaisissa pelikaupoissa hinnoissa 15 – 27 €. Katso muun muassa seuraavista osoitteista (en saa provisiota).

Lautapelit.fi

Pelipeikko.fi

Poromagia.fi

Fantasiapelit.fi

Puolenkuunpelit.fi

4 ajatusta artikkelista “Täyttäisittekö tänä jouluna kuponkeja? Joululahjavinkkeinä viisi parasta piirtelypeliä – mukana myös uusi suosikkini Troyes Dice

 1. p3tei sanoo:

  Onkohan tätä tarjontaa ollut liikaa, kun ei vaan enää oikein saa mitään irti kupongintäyttelyistä. Troyes Dice on kokeilematta ja se kiinnostaa hieman. Trails of Tucana ei kiinnosta yhtään. Muut löytyy omasta hyllystä, mutta sinne ne ovat jääneet noin 10 pelin jälkeen. Eikä siinä mitään, kaikki ovat siis oikein kelvollisia pelejä, mutta olisikohan aika vaan siirtyä muihin peleihin.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Tarjontaa kupongeista on ollut paljon, ja minullakin oli aiemmin tänä vuonna pientä väsymystä ilmassa. Mutta toisella höngällä mennään taas. Florenza Dice Game on toinen, joka nyt vetoaa, se on raskaampi kuponkipeli.

   Tykkää

   • p3tei sanoo:

    Ehkä vähän syyllistän, mutta enemmänkin kiitän sua, sillä menin ostamaan tuon Troyes Dicen ylisuuren pelikokoelmani jatkoksi. Kiitos, sillä sehän osoittautui erittäin mukavaksi aivopähkinäksi. Ei liian vaikea, mutta kuitenkin päätöksiä riittää tehtäväksi ja onnen vaikutusta voi edes vähän yrittää minimoida. Ja nyt sitten olen vilkuillut, että josko tuon Florenzan vielä jostain hankkisi.

    Liked by 1 henkilö

   • JK sanoo:

    Kiitos ja anteeksi 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: