Kesä jatkuu. Kesä. Mitä pelattiin?

Jätä kommentti

23.8.2020 Kirjoittanut JK

Kaita polku kaivolta ovelle
nurmettuu.
Ikkunan edessä
pystyyn kuivunut omenapuu.
Reppu naulassa ovenpielessä,
siinä linnun pesä.
Kun olen kuollut, kun olen kuollut.
Kesä jatkuu. Kesä.

– Lauri Viita

Yhä eletään, kesä loppuu, syksy ei pelota. Viidan kesähitti-runo on jatkuvuuden haikeankaunis ylistys, enkä sitä osaa liian synkkänä pitää, älkää tekään. Puutyöläisen kesä on ollut aktiivinen paitsi bloggauksen suhteen, mutta pelaamaan on ehditty. Tässä kesän pelailuja. Mitään yhden pelin syväluotausta en pysty nyt kirjoittamaan. Vastaan ei ole tullut pelejä, joiden vesiin olisin ehtinyt sukeltaa syvälle ja nousta pinnalle lopullinen vastaus suunpielestä turskanpyrstön lailla roikkuen. Mutta arvonsa on varmaan näillä pikaisemmilla vaikutelmillakin. Ainakin vältytte sääntöselityksiltä!

Kesän mökkipelit TOP 6

Kesällä mökillä pelataan korttia ja rentoja perhepelejä, illalla tuvassa tai venevajalla päiväkahvien päälle… Tässä mökkilomamme 2020 pelit:

6. Cheeky Monkey

Jos pelistä voi 5-vuotias nauttia yhdessä isin ja vaarin ja mummun kanssa, se on voittaja, oli kuinka yksinkertainen tahansa.

5. Heul Doch Mau Mau

Sipulipeliä on mukava nakkailla yhä silloin tällöin, vaikkei taida kauheasti agenssia olla tässäkään.

4. Fuji Flush

”Kuka tulee mun tiimiin?” Tämä on jo kolmen sukupolven pelien klassikko, jota lapsemme ovat kuusivuotiaasta asti pelanneet yli kuusikymppisten kanssa.

3. Azul

Lähetin isovanhemmille koronakevään päälle Azulin, ja he ovat pelanneet sitä kahdestaankin monta erää. Nyt kokeilimme yhdessä pelaajalaudan kääntöpuolella olevaa harmaata, ja siinähän saa olla tarkkana, ettei ”maalaa itseään nurkkaan”.

2. Abluxxen (eli Linko)

Ilvespeli oli viime kesälomalla mökkihitti, ja nytkin sai jakoja, kunnes sen syrjäytti…

1. Skull King

Schmidt Spielen saksalaispainos Skull Kingistä on kivasti kuvitettu.

Skull Kingin näkee usein suosikkitikkipelien listoilla. Osaan nyt itsekin liittyä suosittelijoiden joukkoon.

Kallokuningas on lupaustikkiä: saat korttisi ja sitten kaikki yhtäaikaisesti näyttävät sormillaan, kuinka monta tikkiä aikovat voittaa. Pisteitä saa kun pitää sanansa, muuten tulee miinuspisteitä. Riskejä voi ottaa: parin tikin lupausta ei ole vaikea pitää, mutta jos meinaa voittaa monta tai hävitä vasiten kaikki, menee jo jännemmäksi – ja mahdollisesti tuottoisaksi.

Kallokuninkaassa perustikkausta sotkevat erikoiskortit. On merirosvoja, jotka voittavat kaikki perusmaat, valttimaankin, ja valkoisia pakoonpötkimiskortteja, joilla häviää tikin kuin tikin. Näiden avulla on helpompi nähdä, kuinka monta tikkiä sitä kannattaa luvata. Oikeastaan erikoiskortteja on melkein liikaakin. Ainakin jos haluaa pitää pelin simppelinä, voi tehdä kuten me: jätin merenneidot ja Scary Maryn suosiolla laatikkoon.

Onnistuin kerran täydellisessä suorituksessa – pidin kymmenen kierrosta jokaisen lupaukseni – ja houkutus oli suuri lopettaa pelaaminen huipulla. Mutta en malttanut sentään, seuraavana iltana jaetaan taas merirosvokortteja venevajan pöytään, on tämä niin hyvä tikkipeli. Tai ehkä pikemminkin: tikkipelit ovat – parhaimmillaan – niin koukuttavia. Skull King on erinomainen valinta ensimmäisten tikkipeliesi joukkoon.

Kesän pettymys

Marco Polo II: In the Service of the Khan

Marco II on mekaanisesti sama peli kuin yksi suosikeistamme, edeltäjänsä The Voyages of Marco Polo. Kuvittajakin on sama. Silti aavistin heti laudan nähdessäni, että tämä ei pääty hyvin. Lauta on käytännössä abstrakti. Maailman kartalla ei enää liikuta, en tunnista sitä. Ja ennen kaikkea: sinne tänne kartalle on roiskittu kaikkea, mitä vain. Joku etappi maksaa nyt sitten vaikka kolme kamelia, viisi rahaa ja kaksi jadea. Vieressä hinta on jotain vaikka vähän muuta. Tarjolla ei ole markkinoita, joista saa silkkiä, kultaa, kameleita, pippuria. On vaihtuvia laattoja, joissa on vaihtuvia mitä-vain. Jade on turha lisä peliin, se on vain more is more. Kiltasinetit ovat ylimääräisiä…

Käsikirjoitusko se tässä paljastui lautapelillekin tärkeäksi? Hyvässä kässärissä kaikella on paikkansa. Jutut ovat mukana jostain syystä. Kokonaisuudellakin on suuntansa. Marco Polo II:ssa tuntuu, että sekaan on vain heitetty mitä-vain.

Jos pelaat Marcoa paljon nelinpelinä ja jos teillä voi voittaa pelkällä kontrahtistrategialla eli liikkumatta, silloin MP II voi olla väärti. Sillä onhan se sääli, jos Marco Polon matkat voi voittaa matkustamatta lainkaan. Meillä Marcon Polon varhaistuotanto vie kuitenkin kirkkaan voiton.

Raskaan sarjan nouseva tähti

Crystal Palace (Karsten Laubner, 2019) ei tunnu kenenkään tutun tekijän suunnittelemalta peliltä. Laubnerilla on siis persoonallinen ääni. Viktoriaaninen Englanti ja Lasipalatsin maailmannäyttely on tietysti ihana settinki, jonka ansiosta olen peliä seurannut sen ilmestymisestä lähtien, kauan ennen kuin uskalsin luottaa sen toimivan meillä.

Voyages of Marco Polossa on se yksi tyyppi, joka ei heitä noppaa, vaan asettaa ne haluamiinsa silmälukuihin. Onkohan se inspiroinut Crystal Palacen? Siten peli toimii.

Peli on raskas, kompleksi ja pitemmän puoleinen – ei siis ihan jokailtaista perusporridgea meillä. En ole varma, että saan sitä koskaan pelattua niin paljon, että osaisin kirjoittaa syvällisen analyysin pelin vahvuuksista tai heikkouksista tai strategioista. Valuuttoja esimerkiksi on neljää vekslattavana: rahaa, hehkulamppuja, hammasrattaita, sanomalehtiä… Pelin talous on laskusuhdanteinen, tavalla mikä on temaattista ja sikäli anneksiannettavaa: olet saanut käskyn rakentaa maallesi hienon paviljongin maailmannäyttelyyn… mutta kuten aina, antoivat liian pienen budjetin yleviin suunnitelmiinsa. Joten lainoja saattaa tarvita.

Itse asiassa niitä ei varmaan kannata pelätä. Kitupiikki nimittäin valitsee liian pieniä silmälukuja noppiinsa ja jää helposti leveämmin elävän jalkoihin, kun noppia asetellaan. Jotkut ovat sanoneet Crystal Palacea häijyksi, mutta ei se ainakaan kaksinpelinä turhan häijy ole. Toisen mielen sisältöä ja aikeita pitää aavistella noppia asetellessa. Paljon tässä on pelissä vielä tutkittavaa.

Ihana yksityiskohta: Satamassa oman nopan voi lähettää laivalla maailmanmatkalle. Hän on poissa loppupelin, mutta lähettää sentään voittopisteitä. Kaunista.

Vuoden Strategiapelit

Vuoden Strategiapelien ehdokkaiksi ilmoitettiin tänä vuonna monta peliä, seitsemän.

Vuoden Peli 2020 -kilpailu on käynnissä – tutustu osallistujiin

Niissä oli meillä raatilaisilla peluuttamista poikkeustiloissa, mutta onneksi kotipuolesta löytyy peliseuraa jo näihinkin.

Finalisteiksi nousi tällä kertaa kolme Lautapelit.fin julkaisua: mukava kupongintäyttöpeli Welcome To Your Perfect Neighbourhood Home, amerikkalainen kortintihrustuspeli Wingspan ja erikoiseen dystopia-utopia-fantasiamaailmaan sijoittuva It’s a Wonderful World. Jälkimmäisestä en ole vielä kirjoittanutkaan.

”Nimpal ihanaa maailmaa” on Todellisuuspaossa pelattu tiettävästi yli viisikymmentä kertaa, eli kesähitistä voidaan puhua. Hyvin nokkela pähkinä se onkin. Kortteja värvätään, ja näillä kehitetään kuutiontuotantoa, ja kuutioilla täytetään kortteja ja saadaan pisteitä ja lisää kuutiontuotantoa… kaikki on hyvin nohevaa, peli palkitsee parempaa päässäkuutioitapyörittäjää ja soljuu näpsäkästi, mahdollisesti hyvinkin koukuttavasti. Nimi on ehkä ironinen, mahdollisesti pelitekijöiden sisäpiirin vitsi, joka meni yllättäen kustantajalta läpi ja jota he saattavat nyt hävetä?

Henkkoht. jään odottamaan IAWW:n uudelleenteemoittamista. Jospa Alexandre Roche sijoittaisi tämän keskiaikaan, niin peli mahtuisi omaan hyllyyn paraatipaikalle. Omilta eksentrioiltani en päässyt yli pelin scifiteemasta tai epäonnistuneesta kuvituksesta (kuvittaja ei nähtävästi ole eläissään käyttänyt pukua tai juonut shampanjaa).

Seuraavassa postauksessa katse siirtyy jo syksyn odotettuihin peliuutuuksiin. Kiitos kesä 2020.

Blitz Bowl on viisivuotiaalle vielä nukeilla leikkimistä. Mutta siitähän se alkaa, eikö? Ja meille aikuisillehan tämä ei ole nukeilla leikkimistä, koska siinä on säännöt!

Kiitos lukemisesta. Mitä sinä pelasit mökillä tänä vuonna?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: