Kauas on tultu Yatzysta: Kumpi on parempi tästä kupongintäyttöpelien huippukaksikosta? Vastakkain Cartographers ja Welcome to Your Perfect Home

Jätä kommentti

7.7.2020 Kirjoittanut JK

Kupongintäyttöpelit (’roll and write games’) ovat Yatzyn perillisiä: Heitetään noppia ja merkataan silmälukujen mukaisia tuloksia paperille. Lyijykynällä paperiin tuhertelu on mukavan kouriintuntuvaa puuhaa, joka on inhimillisesti tyydyttävää ja rentouttavaa. Kun siihen yhdistyy pelien päätöksenteko ja valintojen pohdinta, kombinaatio on mitä oivallisimmalla tavalla yhtä aikaa sekä rauhoittava että piristävä.

Tämä on hoksattu viime vuosina, ja kupongintäyttöjä on tulvinut markkinoille ihan urakalla. Peligenre on ottanut aimo harppauksia esi-isästään. Myönnänkin suoraan, että olen itse pelannut jo vähän liikaakin kupongintäyttöjä, jotka ovat olleet vain ”ihan kivoja”. Elämän erikoisen matematiikan mukaisesti monta ihan-kivaa peräkkäin tekee yhdessä vähemmän kivaa.

Brikks by Wolfgang Warsch. Ihan kiva kupongintäyttö, jossa nopan arpomat tetrispalat ”tippuvat” alas ruutuasi.

Jonkinlainen vedenjakaja minulle oli kai The Castles of Burgundy: The Dice Game. Ihan näppärä ja vähän emopelinsä tuntuinen, mutta unohtui nopeasti.

CoB: Noppapeli.

Ganz Schön Cleverin kaltaista lyijykynäilyintoa ei ole meillä enää koettu…

Siis ennen tätä kesää.

Viime aikoina on nimittäin kaksi peliä pitänyt kupongintäyttöintoa meillä koholla. Nämä pelit ovat jopa heittäneet nopatkin pois – satunnaisuutta tuo kumpaankin korttipakka. Pidän kyllä noppien nakkelusta, mutta nopattomuus ei ole näitä pelejä ainakaan pahentanut. 

Welcome ja Cartographers kilpailevat meillä kupongintäyttöjen kultamitalista.

Welcome to Your Perfect Home

Kokeilin Welcomea (kuten julkaisija itse pelin nimen lyhentää) Lautapelaamaanissa pari vuotta sitten. Näin siitä kirjoitin tuolloin 2018:

Welcome (Benoit Turpin) on tämän vuoden kuumia roll & writeja eli kupongintäyttöpelejä – suomennos onkin nyt osuvampi, koska tällä kertaa ei noppia heitetä, vaan niiden sijasta käännetään kortteja näkyviin. Kukin pelaaja rakentaa omaa asuinaluetta 1950-lukulaisen amerikkalaisestetiikan mukaisesti. Korteista kääntyy aina kolme numeroa ja kullekin joku toiminto, ja tällainen numero+toimintopari pitää kunkin itsekseen valita.

Kortit tuovat peliin noppia enemmän strategisuutta (etenkin kun korteista aina näkyy, minkäsorttinen toiminto on seuraavaksi tulossa), ja erilaisia väyliä voittoon näyttäisi tässäkin olevan. [–]

Messusalin hälyssä livenä sääntökirjasta opeteltu peli oli ihan kiva, muttei jättänyt paloa kokeilla uudestaan. Onneksi peli ilmestyi nyt Vuoden strategiapeliehdokkaksi Lautapelit.fin suomenkielisenä painoksena. Sitä on nimittäin innostuttu pelaamaan meillä taajaan viime viikkoina.

 

On helppo nähdä Welcomen periytyvän Qwixxistä. Molemmissa kirjataan numeroita vasemmalta oikealle kasvavassa järjestyksessä. Abstrakti ja kevyt Qwixx on Welcomessa kääritty pekoniin – ts. tehty täyttävän lihaisaksi – sekä teemoitettu kaupunkisuunnittelun sinappihunnulla. Lopputulos on herkullinen, suorastaan koukuttava.  

Welcomessa valitset vuorolla yhden kolmesta vaihtoehdosta. Vaihtoehdot koostuvat siis parista numero+toiminto. Numeron kirjoitat johonkin lähiösi taloon, ja jos siinä onnistut, teet toiminnonkin. Toimintoina on mm. puutarhapisteiden metsästystä tai uima-altaiden rakentelua tai sitten voit manipuloida sen arvoa, kuinka paljon kunkin kokoisesta taloyhtiöstä saa pelin loppupisteytyksessä. Eli erikoistut johonkin ”kiinteistöstrategiaan”.

Tunnelma alkaa kevyenä, kun ensimmäisiä numeroita vielä rustaillaan. Sitten ruudukot alkavat täyttyä ja aukkoihin sopiikin vain yksi tai kaksi mahdollista numeroa. Pitkäksi menneen pelin lopussa uudet numerot alkavat jo pelottaa, kun ei niille ole oikein enää tilaa… Miinuspisteitä olisi luvassa. Draaman kaari pelissä siis on.

Mutta ratkaisevin Welcomen synnyttämä tunne on se bingoillan hitchcockilainen suspense, ennakoiva jännitys. Pelissä on kolme yhteistä tavoitekorttia, ja tavoitteiden ensimmäinen täyttäjä saa lisäpisteitä. Jokaisen numeron jälkeen pelkää yhä enemmän, että nyt joku huutaa bingoa… ei vielä… minulta puuttuu vielä yksin numero tästä rivistä, pysyykö sali hiljaisena vai joko jollekin napsahti osuma… Joka pelissä vaihtuvat tavoitekortit antavat pelaajille tärkeän suunnan muutenkin.

Vaihtelua peruspelissäkin on eri pisteytyskorttien ja sääntövarianttien myötä, ja suosittu peli on saanut jatko-osia ja uudenmallisia kuponkeja jo paljon. Jos kaipaat mukavaa puolituntista lyijykynän ja kahvikupin kanssa, Welcome on siis oiva valinta. Koska kaikki pelaavat samaan aikaan, Welcome toimii yhtä hyvin kaksistaan kuin koko salin kanssa. Sooloversiokin olisi.

Mutta onko Welcome paras kupongintäyttöpeli sitten Ganz Schön Cleverin? Vai voittaako sen…

Cartographers 

Cartographersia testasin Noppapotin Miiran kopiolla viime syksyllä. Peli jätti hyvän maun heti aluksi, ehkä sen virkistävän vaihtelun vuoksi, että nyt päästään piirtelemään kartalle erilaisia polyominomuotoja. Tetrispaloja siis. 

Cartossa on Isle of Skyesta tuttu pisteytysmalli, jossa neljä eri tavoitekorttia pisteytetään vuorotellen kukin kaksi kertaa pelin aikana. Näihin ei ole kilpajuoksua, joten bingotunnelma jää uupumaan. Vuorovaikutusta Cartographersiin tuovat vain monsterit, joita piirretään välillä toisen pelaajan kartalle. (Tämä ei ole yhtään niin häijyä kuin voisi luulla.) Vaihtoehtoja vuorollasi on vain yksi tai kaksi: Kierroskortti kertoo, että nyt piirretään vaikkapa metsää, ja voit valita teetkö isomman vai pienemmän muodon. Tai sitten voit valita, kuvitatko vaikka ”hedelmäpuutarhan” metsäksi tai pelloksi.

Mutta pelissä on ratkaisevan tärkeää avaruudellinen ulottuvuus, eli mihin kohtaan ja missä asennossa piirrät muodot kartallesi. Tavoitekortit ohjaavat eri pelikerroilla vaikkapa yhdistämään peltoja ja jokia tai rakentamaan tiiviisti tai levittämään metsät mahdollisimman laajalle. Toisella kertaa tarvitaan esimerkiksi isoja kaupunkeja tai läpipääsemättömiä aarnimetsiä. Cartographersin valinnat ovat juuri sopivan kokoisia rentouttavaan & piristävään kahvituherteluun. 

Harmillisesti peli tarvitsisi lyijyn sijasta värikkäitä tusseja ollakseen visuaalisesti selkeä ja tyydyttävä. Toisaalta positiivisesti ajateltuna: jos ostat siihen setit värikyniä, kupongeista tulee hauskan näköisiä. 

Cartographersin suosikkikartoista saa vaikka jääkaapinkoristeita… Pelilaatikon mukana ei tule värikyniä.

 

Hetkinen! Mikä Cartographersin idea oikeastaan on? Taustatarinan mukaan olemme karttureita, jotka kartoittavat tuntematonta maata kuningattaren käskystä. Mutta emme saa pisteitä todellisuuden kuvaamisesta, vaan täysin sen mukaan, kuinka hyvin karttamme täyttävät kuningattaren oikukkaita vaatimuksia (=pisteytyskortteja). Toisin sanoen olemme täysiä huijareita. Käyskentelemme luonnossa ja vastaan tulee vaikka joki tai kylä – ja keksimme päästämme mihin se olisi hyvä kartalla sijoittaa niin että kuningatar tykkäisi. 

No miten on?

Kumpi on parempi? 

Olisi helppo nostaa Cartographers omaan luokkaansa juuri sen erilaisuuden vuoksi: siinä piirrellään ja väritellään kartalle pikku maailmoja, mikä ei muistuta muita pelejä. Mutta erottautuminen on vain ensimmäinen askel: sillä saa huomion, minkä jälkeen pitää todistautua olevansa muutakin kuin erilainen – olevansa ansiokas. Erilaisuuden uutuudenviehätys kariutuu ajan myötä. Laatu jää. 

Takanani on kymmenkunta pelikertaa kumpaakin, ja omaan silmääni Cartographersin fantasiakuvitus ja kupongin nikotiininkeltainen paperi eivät viehätä yhtä lailla kuin Welcomen raikas ja optimistinen lähiöestetiikka 1950-luvulta. Welcomeen tartun mieluummin. Se vedonnee myös laajempaan kohdeyleisöön kuin Cartographersin fantasia. Mutta kumman pelaamisesta nautin sitten enemmän… pahan pistit… Katsotaanko joulumpana?

Voittaja on tämän kirjoituksen lukijalle lopulta sivuseikka. Hän on toivottavasti kiinnostunut edes jommasta kummasta ja saattaa löytää oman suosikkinsa. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: