Forum Trajanum sotki suosikki-Feldieni listan

3

17.5.2020 Kirjoittanut JK

Kirjoitin viime vuoden lokakuussa top 9-listan suosikki- Stefan Feldin peleistäni. Listahan näytti tältä.

Nyt, vain reilu puoli vuotta myöhemmin, listaa pitää päivittää.

Lista joutui tenkkapoon eteen jo joululomalla. Hankin silloin nimittäin omaksi uuden The Castles of Burgundyn juhlapainoksen.

Joulupaketointia 2019

Uusi Burgundy on paljon kutsuvamman näköinen kuin tuo vanha tutkielma beigestä. Mukana tulee myös lisäkarttoja ja -osia, mutta suurin muutos oli, että pelasimme peliä nyt ensi kertaa kahdestaan. Burgundyn vuorot ovat parhaimmillaan niin pitkiä ja monipolvisia, ettei sitä kannata paljon yli kahdella pelatakaan. Itse asiassa peli tunnetaan meillä taajaan kajahtelevasta ”onks jo mun vuoro, onks jo mun vuoro” -huutelusta, kun palaa jo halusta päästä tekemään siirtonsa (ennen kuin unohtaa ne). 

Joten The Castles for Burgundyn pitäisi nousta Top9-listallani korkeammalle. Nopat ovat siinä kyllä turhauttavat ja haaskaavat pelivuoroja turhan usein tavalla, joka saa tuntemaan, että mm. Oracle of Delphi on tästä kehitellympi versio. Eli Burgundyn sijoitus ei ainakaan ole Delphin ohi.

Lisäksi kokeilin In the Year of the Dragonia kaksinpelinä. Valitettavasti ymmärrän nyt miksei peli ole suosittu kaksinpelinä. Se toimii kyllä yhtä mainiosti kahdellakin – perusmekaniikat eivät välttämättä tarvitse lisäpelaajia ja värväyssysteemi on nokkela. Mutta jännite ei vain kaksinpelissä ole sama. [PÄIVITYS: Meillä oli väärä määrä hahmolaattoja tuossa pelissä. Oikealla määrällä niitä on kaksinpelissä todella vähän, ja se lisää kyllä jännitettä. Suosittelen kahdellakin. Lue sääntökirjan kohta tarkkaan…]

Olen tässä puolen vuoden aikana päässyt kokeilemaan minulle uusista Feldeistä vielä Brugesin Yucata.de:ssä (korttituuri tuntuu nyt jo suunnitteluvirheeltä), varhaista tuotantoa olevan kaksinpelin Pillars of the Earth: Builders Duelin (flippailusota ei innoittanut meitä muuten näppärässä pelissä) sekä pienen roll and writen The Castles of Burgundy: The Dice Gamen (Burgundyn tuntua tässä kyllä on, mutta vähän taskulämpimäksi jää, kuten valtaosa rollandwriteista).

Yucatassa tuli kokeiltua myös toinen merkittävä Feld, joka viime listani lopussa vielä minulta uupui

Ja ostettua sitten omaksi.

Ja sen tulisi mahtua TOP-Feldit-listalle senkin. 

Forum Trajanum

Forum Trajanumin keskuslauta

Mitä Forum Trajanumille kävi? Miksi näin hyvä peli kuuluisalta suunnittelijalta tuntui jäävän verraten vähälle huomiolle?

Veikkaan että se yksinkertaisesti jäi Carpe Diemin jalkoihin. Carpe ilmestyi samana syksynä ja saturoi Feld-markkinat. Trajanum ei näytä innostavalta – ei edes yhtä innostavalta kuin Carpen jännittävän salatieteisen näköinen pöytä ja laattainrakentelu. Joten luultavasti monet vain hankkivat ”vuoden Feldinä” Carpen, ja Forum jäi? Näin ainakin minulle kävi.

Kevään poikkeusoloissa Forum ilmestyi Yucata.deen, ja kokeilimme sitä. En millään oppinut nettipelissä sääntöjä, vaikka ne eivät ole maailman pisimmät. Jäi kiinnostamaan kuitenkin kokeilla, miltä pahvipalasten asettelu omalle colonialle oikeasti tuntuu, nettipelissä kun fyysinen hahmoittaminen jää aina puolitiehen. Kirjastosulun aikana olemme ostelleet tavallista enemmän pelejä, ja kevään uusien pelien nälkään tuli Forum Trajanumkin hankittua.

Mistä on kyse?

Forum Trajanum on minulle Stefan Feldin raskain peli.  Bora Borassa on sälää ja kestoa ja monipuolisuutta, mutta pohjimmiltaan vain tuijotat noppia ja mietit, minkä otat, vaihtoehdot ovat nopissa nähtävissä. Trajanissa, tuossa Feldin aiemmassa tutkimusmatkassa keisari Trajanuksen aikoihin, on monta minipeliä ja niitä yhdistävä kalaha-mekaniikka, jonka mestaroiminen on vaativa haaste. Mutta minipelit ovat irrallisia ja helppo tajuta kukin omana osanaan. (Aquaspherellä olisi muuten tätä kirjoittaessa Feldeistä korkein bgg-äänestyspaino.) 

Sen sijaan Forum Trajanum sai pääni sauhuamaan vielä viidennellä pelikerralla. Vaikka ei pitäisi! Raivaat tilaa omalta colonia-laudalta, rakennat sinne sitten pahvilaatan. Välissä pisteytetään. Ei se niin vaikealta vaikuta sääntöjä lukemalla.

Mutta kun pelaan Forumia, en vain millään saa päässä pyöriteltyä parhaita vaihtoehtoja. Haluaisin rakentaa kaksivärisen laatan, siis kaksiosaisen laatan, jossa toinen on värikäs ja toinen harmaa. Mutta kukin harmaa esiintyy vain yhdessä kukin oman värinsä kanssa, ja harmaiden suomat palkinnot ovat aina erilaiset. Väri pitää ottaa huomioon keskuspelilaudan pienessä aluehallintaminipelissä sekä mahdollisesti nostokurkipisteytyksessä. Ja sitten pitäisi saada lisää ukkeleita, että voi rakentaa. Niitä voi saada sieltä täältä, mutta ei ole ”korttia jolla saa työläisiä”, vähän kuten Marco Polossa ei ole ruutua, josta saisi ikinä tarpeeksi rahaa. Joten resursseja pitää nykiä vähän sieltä, vähän täältä.

 

’Colonia’ (lat.) ei sääntökirjan mukaan tarkoita siirtokuntaa, vaan tällaista roomalaisten ruutukaavaista kylää – vähän kuin Asterixista tutut sotaleirit.

Ja sitten ovat colonia-pelaajalautasi omat ”duunarit”, jotka antavat pysyviä bonuksia. Voit esim. muuttaa ukkelien värejä tai saada voimakkaita bonuksia aluehallintaminipeliin. Mutta duunareiden määrä a)yhteensä vaikuttaa trajanin pylväästä saataviin pisteisiin ja b)kyseisellä rivillä vaikuttaa kyseisen rivin erilaisista harmaista laatoista saataviin pisteisiin.

”Duunarit” ovat aukkoja pelaajalaudan sivussa, ja he antavat arvokkaita lisäkykyjä. Puisia meeplejä tarvitaan rakentamiseen – ne ovat mielikuvituksellisen yksityiskohtaisia tässä Huchin tuotttamassa pelissä.

Päätä pyörryttää tätä kirjoittaessakin. Forum Trajanum on todella herkullinen lankavyyhti, jossa kaikki tuntuu olevan kiertynyt limittäin kaiken kanssa.

Ja sen takia olen siitä nyt kovin kiinnostunut. Ensimmäiset kaksi peliä meni sääntöjä opetellessa. Seuraavat kaksi kehitimme hypoteesin, että se ylimmäinen duunari on ylivoimakas. Lueskelin aiheesta netissä, ja siellä sanottiin ensin, että ylivoimakasta on ”sliderin” liikuttelu (”sliderikin” pelissä on, ja se kertoo kuinka monta pistettä saat aluehallintaminipelin ukkeleistasi sekä Trajanin vaatimus -korttien täyttämisestä – sellaisiakin kortteja pelissä on tavoitteena…); sitten sanottiin, että ennätyspisteet saadaan harmaisiin laattoihin satsaamalla. Kokeilin tätä viidennessä pelissä ja totta tosiaan, strategia olikin yllättävän tehokas ja johti ennätyspisteisiin. Silti pelaamisessani oli vielä monta kohtaa, jossa olisin voinut petrata…

Ja se pahvilaattojen asettelu omalle colonia-laudalle on tosiaan livenä koukuttavaa. Kuten monesti hyvässä saksalaispelissä, kuivakan näköinen ulkomuoto piilottaa alleen tavattoman koukuttavaksi rakennetun pelin.

Hyvän pelin varma merkki on, että siitä kirjoittaessa haluaa lähteä heti kasaamaan sitä pöydälle. Se on samalla varma merkki siitä, että Forum Trajanum asettuu myös turvalliselle paikalle uusittuun FELD TOP-10:iini. Mihin kohtaan? No, nyt kun kirjastot taas aukesivat, pitäisi varmaan kokeilla monen vuoden jälkeen Trajan taas uudestaan ennen vastaamista.

Eiköhän jätetä tarkemmat erittelyt siihen ajankohtaan, jolloin kirjoitan uuden suosikkistrategiapelilistani. Edellisestä on vierähtänyt jo, herraisä, kaksi ja puoli vuotta!

*

Feldiltä on tänä vuonna kuulutettu kaksi peliä. Pegasus julkaisee Bonfiren, jossa on erikoinen fantasiateema ja joka ulkoisesti muistuttaa jotenkin Lunasta ja Aquaspherestä. Alea taas julkaisee The Castles of Tuscanyn, joka on minulle harvinainen instabuy.

Feld-faneille syksy vaikuttaa lupaavalta. 


Oletko pelannut Forum Trajanumia? Onko se sinustakin raskas – tai hyvä?

3 ajatusta artikkelista “Forum Trajanum sotki suosikki-Feldieni listan

  1. Arto Kemlin sanoo:

    Hei. Ostin Forum trajanumin. Olisko siihen missään Suomenkielisiä ohjeita?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: