Forum Trajanum sotki suosikki-Feldieni listan
317.5.2020 Kirjoittanut JK
Kirjoitin viime vuoden lokakuussa top 9-listan suosikki- Stefan Feldin peleistäni. Listahan näytti tältä.
Nyt, vain reilu puoli vuotta myöhemmin, listaa pitää päivittää.
Lista joutui tenkkapoon eteen jo joululomalla. Hankin silloin nimittäin omaksi uuden The Castles of Burgundyn juhlapainoksen.

Joulupaketointia 2019
Uusi Burgundy on paljon kutsuvamman näköinen kuin tuo vanha tutkielma beigestä. Mukana tulee myös lisäkarttoja ja -osia, mutta suurin muutos oli, että pelasimme peliä nyt ensi kertaa kahdestaan. Burgundyn vuorot ovat parhaimmillaan niin pitkiä ja monipolvisia, ettei sitä kannata paljon yli kahdella pelatakaan. Itse asiassa peli tunnetaan meillä taajaan kajahtelevasta ”onks jo mun vuoro, onks jo mun vuoro” -huutelusta, kun palaa jo halusta päästä tekemään siirtonsa (ennen kuin unohtaa ne).
Joten The Castles for Burgundyn pitäisi nousta Top9-listallani korkeammalle. Nopat ovat siinä kyllä turhauttavat ja haaskaavat pelivuoroja turhan usein tavalla, joka saa tuntemaan, että mm. Oracle of Delphi on tästä kehitellympi versio. Eli Burgundyn sijoitus ei ainakaan ole Delphin ohi.
Lisäksi kokeilin In the Year of the Dragonia kaksinpelinä. Valitettavasti ymmärrän nyt miksei peli ole suosittu kaksinpelinä. Se toimii kyllä yhtä mainiosti kahdellakin – perusmekaniikat eivät välttämättä tarvitse lisäpelaajia ja värväyssysteemi on nokkela. Mutta jännite ei vain kaksinpelissä ole sama. [PÄIVITYS: Meillä oli väärä määrä hahmolaattoja tuossa pelissä. Oikealla määrällä niitä on kaksinpelissä todella vähän, ja se lisää kyllä jännitettä. Suosittelen kahdellakin. Lue sääntökirjan kohta tarkkaan…]
Olen tässä puolen vuoden aikana päässyt kokeilemaan minulle uusista Feldeistä vielä Brugesin Yucata.de:ssä (korttituuri tuntuu nyt jo suunnitteluvirheeltä), varhaista tuotantoa olevan kaksinpelin Pillars of the Earth: Builders Duelin (flippailusota ei innoittanut meitä muuten näppärässä pelissä) sekä pienen roll and writen The Castles of Burgundy: The Dice Gamen (Burgundyn tuntua tässä kyllä on, mutta vähän taskulämpimäksi jää, kuten valtaosa rollandwriteista).
Yucatassa tuli kokeiltua myös toinen merkittävä Feld, joka viime listani lopussa vielä minulta uupui.
Ja ostettua sitten omaksi.
Ja sen tulisi mahtua TOP-Feldit-listalle senkin.
Forum Trajanum

Forum Trajanumin keskuslauta
Mitä Forum Trajanumille kävi? Miksi näin hyvä peli kuuluisalta suunnittelijalta tuntui jäävän verraten vähälle huomiolle?
Veikkaan että se yksinkertaisesti jäi Carpe Diemin jalkoihin. Carpe ilmestyi samana syksynä ja saturoi Feld-markkinat. Trajanum ei näytä innostavalta – ei edes yhtä innostavalta kuin Carpen jännittävän salatieteisen näköinen pöytä ja laattainrakentelu. Joten luultavasti monet vain hankkivat ”vuoden Feldinä” Carpen, ja Forum jäi? Näin ainakin minulle kävi.
Kevään poikkeusoloissa Forum ilmestyi Yucata.deen, ja kokeilimme sitä. En millään oppinut nettipelissä sääntöjä, vaikka ne eivät ole maailman pisimmät. Jäi kiinnostamaan kuitenkin kokeilla, miltä pahvipalasten asettelu omalle colonialle oikeasti tuntuu, nettipelissä kun fyysinen hahmoittaminen jää aina puolitiehen. Kirjastosulun aikana olemme ostelleet tavallista enemmän pelejä, ja kevään uusien pelien nälkään tuli Forum Trajanumkin hankittua.
Mistä on kyse?
Forum Trajanum on minulle Stefan Feldin raskain peli. Bora Borassa on sälää ja kestoa ja monipuolisuutta, mutta pohjimmiltaan vain tuijotat noppia ja mietit, minkä otat, vaihtoehdot ovat nopissa nähtävissä. Trajanissa, tuossa Feldin aiemmassa tutkimusmatkassa keisari Trajanuksen aikoihin, on monta minipeliä ja niitä yhdistävä kalaha-mekaniikka, jonka mestaroiminen on vaativa haaste. Mutta minipelit ovat irrallisia ja helppo tajuta kukin omana osanaan. (Aquaspherellä olisi muuten tätä kirjoittaessa Feldeistä korkein bgg-äänestyspaino.)
Sen sijaan Forum Trajanum sai pääni sauhuamaan vielä viidennellä pelikerralla. Vaikka ei pitäisi! Raivaat tilaa omalta colonia-laudalta, rakennat sinne sitten pahvilaatan. Välissä pisteytetään. Ei se niin vaikealta vaikuta sääntöjä lukemalla.
Mutta kun pelaan Forumia, en vain millään saa päässä pyöriteltyä parhaita vaihtoehtoja. Haluaisin rakentaa kaksivärisen laatan, siis kaksiosaisen laatan, jossa toinen on värikäs ja toinen harmaa. Mutta kukin harmaa esiintyy vain yhdessä kukin oman värinsä kanssa, ja harmaiden suomat palkinnot ovat aina erilaiset. Väri pitää ottaa huomioon keskuspelilaudan pienessä aluehallintaminipelissä sekä mahdollisesti nostokurkipisteytyksessä. Ja sitten pitäisi saada lisää ukkeleita, että voi rakentaa. Niitä voi saada sieltä täältä, mutta ei ole ”korttia jolla saa työläisiä”, vähän kuten Marco Polossa ei ole ruutua, josta saisi ikinä tarpeeksi rahaa. Joten resursseja pitää nykiä vähän sieltä, vähän täältä.

’Colonia’ (lat.) ei sääntökirjan mukaan tarkoita siirtokuntaa, vaan tällaista roomalaisten ruutukaavaista kylää – vähän kuin Asterixista tutut sotaleirit.
Ja sitten ovat colonia-pelaajalautasi omat ”duunarit”, jotka antavat pysyviä bonuksia. Voit esim. muuttaa ukkelien värejä tai saada voimakkaita bonuksia aluehallintaminipeliin. Mutta duunareiden määrä a)yhteensä vaikuttaa trajanin pylväästä saataviin pisteisiin ja b)kyseisellä rivillä vaikuttaa kyseisen rivin erilaisista harmaista laatoista saataviin pisteisiin.

”Duunarit” ovat aukkoja pelaajalaudan sivussa, ja he antavat arvokkaita lisäkykyjä. Puisia meeplejä tarvitaan rakentamiseen – ne ovat mielikuvituksellisen yksityiskohtaisia tässä Huchin tuotttamassa pelissä.
Päätä pyörryttää tätä kirjoittaessakin. Forum Trajanum on todella herkullinen lankavyyhti, jossa kaikki tuntuu olevan kiertynyt limittäin kaiken kanssa.
Ja sen takia olen siitä nyt kovin kiinnostunut. Ensimmäiset kaksi peliä meni sääntöjä opetellessa. Seuraavat kaksi kehitimme hypoteesin, että se ylimmäinen duunari on ylivoimakas. Lueskelin aiheesta netissä, ja siellä sanottiin ensin, että ylivoimakasta on ”sliderin” liikuttelu (”sliderikin” pelissä on, ja se kertoo kuinka monta pistettä saat aluehallintaminipelin ukkeleistasi sekä Trajanin vaatimus -korttien täyttämisestä – sellaisiakin kortteja pelissä on tavoitteena…); sitten sanottiin, että ennätyspisteet saadaan harmaisiin laattoihin satsaamalla. Kokeilin tätä viidennessä pelissä ja totta tosiaan, strategia olikin yllättävän tehokas ja johti ennätyspisteisiin. Silti pelaamisessani oli vielä monta kohtaa, jossa olisin voinut petrata…
Ja se pahvilaattojen asettelu omalle colonia-laudalle on tosiaan livenä koukuttavaa. Kuten monesti hyvässä saksalaispelissä, kuivakan näköinen ulkomuoto piilottaa alleen tavattoman koukuttavaksi rakennetun pelin.
Hyvän pelin varma merkki on, että siitä kirjoittaessa haluaa lähteä heti kasaamaan sitä pöydälle. Se on samalla varma merkki siitä, että Forum Trajanum asettuu myös turvalliselle paikalle uusittuun FELD TOP-10:iini. Mihin kohtaan? No, nyt kun kirjastot taas aukesivat, pitäisi varmaan kokeilla monen vuoden jälkeen Trajan taas uudestaan ennen vastaamista.
Eiköhän jätetä tarkemmat erittelyt siihen ajankohtaan, jolloin kirjoitan uuden suosikkistrategiapelilistani. Edellisestä on vierähtänyt jo, herraisä, kaksi ja puoli vuotta!
*
Feldiltä on tänä vuonna kuulutettu kaksi peliä. Pegasus julkaisee Bonfiren, jossa on erikoinen fantasiateema ja joka ulkoisesti muistuttaa jotenkin Lunasta ja Aquaspherestä. Alea taas julkaisee The Castles of Tuscanyn, joka on minulle harvinainen instabuy.
Feld-faneille syksy vaikuttaa lupaavalta.
Oletko pelannut Forum Trajanumia? Onko se sinustakin raskas – tai hyvä?
Hei. Ostin Forum trajanumin. Olisko siihen missään Suomenkielisiä ohjeita?
TykkääTykkää
Suomenkielisiä ei. Englanti, saksa ja ranska löytyvät kyllä valmistajan isvuilta täältä:
Click to access 1___Screen_Multilingual_Forum%20Trajanum_Auflage_A_2018_Rules_RZ.pdf
TykkääTykkää
Kiitos. Täytyypä ruveta käänteleen itselle
TykkääTykkää