La Granja ja Riverboat ovat molemmat maukkaita tapaspöytiä pihvin sijasta

Jätä kommentti

5.5.2020 Kirjoittanut JK

Tämä pelipari sisältää jotain yhteistä. Ei maailmaltaan – toinen sijoittuu Mallorcalle, toinen 1800-luvun Mississipille. Ei mekaniikoiltaan, vaikka molemmat sisältävät kimaran erilaisia. Ei tekijöiltään, ei kuvittajiltaan, ei julkaisijoiltaan… Vaan vuororakenteeltaan. Ja sitä kautta tunnultaan.

La Granja ja Riverboat muodostavat pelaamisen tapaspöydän sen normaalin ruokajärjestyksen sijasta, jossa kierrokseen kuuluu pääruoka ja sitä edeltävät ja seuraavat lautaset. Vatsa tulee yhtä lailla täyteen tapaksillakin, mutta vuororakenne vaikuttaa lautapelin ratkaisevaan ainesosaan, flow’hun, ja tekee pelien tunnusta toistensa kaltaiset – heikkouksineen. 

Pelit ovat silti hyvinkin tutustumisen arvoisia. Katsotaanpa ensin


Riverboat

Valmiina Riverboatille

Michael Kieslingin vuosi 2018 ei ole vieläkään loppunut. Azul jatkaa suosiotaan, suomeksi kolmas iteraatio on tulossa tiettävästi pian. Kennerspiele-ehdokas Heaven & Ale on meiltä yhä pelaamatta hänen tuon vuoden tuotannostaan. Riverboat jäi hieman näiden jalkoihin, koska markkinat saturoituivat Kieslingistä. 

Pelissä viljellään omia tiluksia, istutetaan kurpitsoita ja maisseja, sitten sato korjataan ja myydään laivaan. Siinä sivussa kutsutaan mm. intendenttejä pisteyttämään omia saavutuksia, kaveerataan satamapäällikön kanssa ja lähetetään agentteja New Orleansiin (enemmistöminipeli). 

Miksi Riverboat on tapaspöytä? Koska kierroksessa ei ole Sitä Yhtä Iso Vaihetta. Pihviä. Monissa peleissä kierros menee jotenkin tähän tapaan:

kattaus (kalustelu uutta kierrosta varten)

alkupala (värväillään jotakin käytettäväksi pian, tehdään jokin alustava päätös kuten Troyesissa kortteja vastaan puolustautuminen)

pääruoka (pelin pihvi, jossa pähkäillään pitkään ja hartaasti kierroksen tapahtumat, kuten Voyages of Marco Polossa noppien käyttö)

jälkiruoka (pisteytetään ja tuotetaan kuten Clans of Caledoniassa; siirrellään puuta ja pahvia)

Riverboat rikkoo kaavaa jakamalla päätösavaruuden kuuteen eri vaiheeseen, joista jokaiseen liittyy yhtä lailla päätöksiä. Ensin värvätään kierroslaatat: kukin antaa pienen bonuksen omistajalleen. Sitten pelataan kierroksen viisi vaihetta. 

1: Asetellaan työläisiä heksoille
2: Istutetaan kasviksia työläisten alle. Tämä on mukava pieni tetrispeli, ehkäpä peli on tämän ympärille lähtenyt rakentumaan?
3: Myydään sato laivaan ja saadaan laivan hyvyydet
4: Valitaan pisteytyskortti
5: Pisteytetään kortteja ja kaivoja ja latoja.

Mikään vaiheista ei ole erityisen raskas. Paino on jaettu kautta linjan. Vähän päätöksiä kerrallaan, viidellä eri tavalla. 

Sääntömäärään nähden peli ei ole erityisen syvä, Kiesling on itsekin tehnyt samanpainoisia pelejä vähemmilläkin säännöillä. Riverboat sijoittuu jonnekin perhepelin ja harrastajapelin ehkä hieman hankalaan välimaastoon. Harrastajille, jotka kaipaavat kevyttä tapasbrunssia? Alkukalustelua on jonkin verran, joten ei tätäkään lopen uupuneena lähde pöydälle kokoamaan.

En ihan viitsisi uusia kattovalaistusta peliblogivalokuvaamista varten, mutta harkitsen sitä aina nämä glaret nähdessäni.

Tapasmaisuus tarkoittaa kuitenkin myös, ettei peliin syvenny missään vaiheessa kovin syvälle. Immersio jää väliin. Ei tule sitä vaihetta, jossa pitää sukeltaa pinnan alle ja etsiä kadonnutta aarrelaivaa kunnes keuhkot halkeavat. Tapaspelissä pikemminkin dippaillaan päätä pinnan alle kuin sorsa tai muu puolisukeltaja; vähän laitellaan ukkoja, sitten pahvia, sitten onkin taas seuraava vaihe ja katsellaan muita hommia… Kaikki on kevyttä tasaista pötköä kuin puristaisi tuubista majoneesia.

No majoneesi on väärä, halventava vertaus, sillä varsin mukavaa tuubiruokaa Riverboat kuitenkin on. Etenkin erimuotoisten kasvislaattojen asettelu pöydälle maistuu, ja sitten sen pähkäily, miten nämä kannattaa pisteyttää. Kaivo valtavan perunapellon keskelle? Vai vähän kaikkea vegeä, että pystyy reagoimaan tarjolla oleviin kortteihin ja vastustajan siirtoihin ketterämmin? Kaiken lisäksi peli näyttää herkullisen hyvältä, Klemens Franzin sympaattinen ja värikäs kuvitus napsuu kivasti verkkokalvoilla. Joten mielellään höyrylaivan ravintolan tapaspöydän äärelle palaa. Kaksinpelikin toimii kivasti, vaikka kolmistaan tämäkin olisi paras.

Heaven & Ale kiinnostaa yhä enemmän sekin. Michael Kiesling on vanhoilla päivillään äitynyt uuteen renessanssiin. Siinä sanassa on yhtä monta ässää kuin Mississipissä.

 

La Granja

La Granja on eteläeurooppalainen maanviljelyssimulaattori, katolinen versio Agricolasta. Ei protestanttista puurtamista pohjoisen ankarissa olosuhteissa nälkäkuoleman partaalla, vaan puljaillaan kuin furbo vähän farmilla, käydään torilla asioimassa (varmasti juodaan kahvit samalla ja turistaan), sitten vedetään lonkkaa välillä, ettei ihan raatamiseksi mene (siesta on pelissä pakollista ja siitä saa pisteitä).

La Granja (Adreas Ode Odendahl & Michael Keller) on hyvin joustava peli, sanoo sääntökirjakin, eikä liioittele. Vuorollasi voi milloin tahansa tehdä vapaasti liudan erilaisia anytime actioneitä, ostaa ja myydä ja vaihtaa. Tähän ihastuinkin, kun peliä Yucata.de:ssä kokeilin. Tällainen luova puljailu on peleissä parasta: se että samoja resursseja voi käyttää lukuisin eri tavoin ja muokata näitä ja samanlaisiin lopputuloksiin voi soveltaa eri reittejä.

Luovuuteen sopivasti pelin monista mekanismeista keskeisin on monikäyttökortit. Kunkin kortin voi käyttää yhdellä neljästä eri tavasta. Sen voi pelata kottikärrytilaukseksi; sillä voi parantaa farmiaan; sen voi istuttaa pelloksi; tai siitä voi saada pysyvän apulaisen farmilleen.

Tapasmaisuus sopii tietysti temaattisesti. Elämä soljuu eteenpäin siellä täällä viilaillen ja höyläillen. Kierroksessa on monta vaihetta ja näissä runsaasti alavaiheita. Ensin pelaillaan kortteja saadaan rahaa ja satoa. Kattoon voi ostaa laattoja. Anytimeja voi tehdä, eli näitäkin päätöksiä tarjotaan mahdolle: ennen porsimisvaihetta kannattaa ostaa emakko!

Sen jälkeen vaiheessa kaksi heitetään ja värvätään noppia. Nopilla saa monenlaista hyvyyttä. Vaiheessa kolme toimitetaan tavaraa kylille: joko pystytetään oma koju tai sitten tavaraa viedään kauppiaille. Kummastakin saa lisempää hyvyyttä. Ja ellei tee paljon toimituksia, saa sitä enemmän aikaa siestalle, sekin tekee hyvää. Nelosvaiheessa jaetaan sitten vähän vielä lisää pisteitä.

Kierros on ohi ilman että mikään sen vaiheista pysäyttäisi haasteellaan, nostaisi eteen todellisen muurin, jonka ylittämiseen pitää syventyä minuuttikausiksi pähkäilemään ja ähkäilemään. Kierroksen kulkua kuvaavaa pelaaja-apua (menuta) tuijottelee kokonaisajalta pitempään kuin korttejaan, tai lautaansa, tai keskuslautaa, tai mitään muutakaan yksittäisiä pihvilautasta.

Spielworxxin julkaisema peli ei harmillisesti satsaa ulkonäköön, kuten aitoeteläeurooppalainen furbo olisi ymmärtänyt tehdä. Tarjolla on pliisua keltaista, abstraktia ja ennen kaikkea ikävän ihmisetöntä näkymää on tarjolla – tämä olisi voinut tulvia inhimillistä elämää. Pelissä on useita pikkusääntöjä muistaa, joten oppimiseen menee hetki – etenkin kaikki lukemattomat tavat, joilla voi saada pisteitä on helppo unohtaa. Anytime actionseja ei ole pelaaja-apuun listattu.

La Granjaa en näe hirveän strategisena pelinä, päinvastoin kuin vaikkapa sitä Agricolaa. Siinä ei siis tehdä paljon pitkän linjan linjauksia, että minäpä satsaan nyt tässä pelissä strategiaan x. Enemmän mennään tilanteen mukaan, korttien, noppien, toisten liikkeiden. Viime pelissä minä esimerkiksi kokeilin satsata rahan tekemiseen ja sen kantamiseen torille. Sain toimitettua kaikki torikojussa kaivatut rahat jo kierroksella 1/6, ja sen jälkeen rahaa tulvi sisään jo yli tarpeiden. Samoin on turha kylvää ”varmuuden vuoksi” pellot täyteen oliiveja, ellei niille ole tilausta. Sinnehän jäävät sitten. Hullu paljon työtä tekee, viisas pärjää vähemmällä.

Mutta oma kierros, siis tässä vertauksessa oma tapasillallinen kannattaa sentään suunnitella. Montako toimitusta tekisit? Mitä toimitat? Miten saat ne? Tällaisia suunnitelmia pitää itse luoda, tämä ei ole niitä pelejä, jotka ohjaavat pelaajaa johonkin suuntaan. Ei kai se Mallorcalle sopisikaan. Aurinko väikkyy aasin korvissa ja viinipullossa on puolet jäljellä. Ensin pikku päiväunet ja sitten käyn viemässä Pepelle ne oliivit… 

*

La Granja ja Riverboat ovat molemmat hienoja pelejä, jotka omistan mielelläni. Tapasvertaus auttoi kuitenkin ymmärtämään, mikseivät ne kohoa aivan tiukimpaan suosikkikärkeeni. Tapasaterialla flow ei ehdi muodostua tarpeeksi immersiiviseksi. Ja juuri sitä flow’n syvää kurimusta, johon minuutit ja arkiset huolet ja aivosolut vajoavat, olen lautapeleissä oppinut eniten rakastamaan. 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: