Overbooked on parhaita perhepelejä pitkään aikaan
212.4.2020 Kirjoittanut JK
Aiemmin lähinnä palapeleistä tunnettu julkaisija Jumbo on nopeasti herättänyt kiinnostuksen meilläpäin. Forbidden City kun on hyvä sekin, ja muutakin kiinnostavaa heidän listoillaan olisi. Palapelimainen Overbooked taas on suorastaan löytö, parhaita perhepelejä meillä pitkään aikaan.
Jo pelin ulkoasu lataa kovat odotukset. Kansi on lopulta vaisu verrattuna sisällön runsaudensarveen. Taitelijanimimerkki Gyom on kuvittanut pelin täpötäyteen elämää. Koomiselta lentokentältä lasten on hauska bongailla robotteja ja muumioita. Annetaan kuvien puhua hetki puolestaan:

Pelin keskuslauta on lentokentän odotusaula. Sivuilla siihen kiinnitetään pelaajien ”lentoyhtiöiden” omat aulat. Kaikki täynnä uniikkia sarjakuvamaisen sööttiä taidetta.

First player marker on lennonjohtotorni. Pisterata taas on matkalaukkuliukuhihna. Pelin voittaja saa nostaa ilmaan tuon kultaisen merkin…
Näiden lisäksi Gyom on kuvittanut pelin parisataa matkustajalaattaa kaikki yksilöllisiksi.
Selvä, ulkoasu ja tuotanto ovat nappionnistumisia. Mutta entäs itse peli?
Kiinnostavaa palapelimaista pähkäilyä. Overbookedin säännöt on helppo oppia. Tässä keskuslaudalla katsokaas on korttiliukuhihna. Korteissa kerrotaan aina millaisia matkustajia millaisessa muodostelmassa olisi tarjolla. Valitset yhden korteista, joista ensimmäinen on ilmainen, mutta voit kutsua matkustajia jonen perältäkin, jos maksat pitempään odottaneille ruokakuponkeja.
Sitten vain asettelemaan matkustajia jonnekin päin omaa konetta. Tässä koneen oikeanpuoleiseen penkkiryhmään on istutettu yksi punainen pariskuntalainen (odottamaan puolisoa), kaksi keltaista seuramatkalaista, yksi vihreä senioriryhmäläinen ja yksi sininen rugbyjoukkueesta.
Näitä sitten asetellaan, kunnes jokin väriryhmistä loppuu kokonaan, sen kierroksen jälkeen lasketaan pisteet. Pistelaskussa teemaa on käytetty esimerkillisesti: teema on hauska ja helpottaa muistamaan säännöt. Kaksi punaista vierekkäin muodostaa pariskunnan ja tekee +5 pistettä; jokainen ympyröity valkoinen vauva tienaa +3 pistettä, koska ei kai vauvoja voi heitteille jättää. Tyhjistä istuimista saa miinuksia, kuten myös ylibuukkauksista, eli kun joudut heittämään jo-istutettuja matkustajia pois koneesta. Lapsista on myös hauskaa valita koneeseensa aina mukavan näköisiä vauvoja ja toisilleen sopivan näköisiä kyyhkyläisiä.
Tämä on kaikki hyvin miellyttävää palapelin täyttöä. Mutta päätä kannattaa nostaa omasta koneesta. Muuten melko pasianssimaisen pelin tärkeä vuorovaikutus on seuramatkalaiset: haluat saada isomman ryhmän kuin muut pelaajat, koska vain yksi saa tuplapisteet isoimmasta ryhmästä. Pidäpä siis silmällä, kuinka ison rygbyjengin he ovat saaneet kasaan – voitko tehdä isomman tai vähintään voittaa muita ryhmiä?
Toinen vuorovaikutusmuoto on sitten matkustajakorttien taktiset valinnat sekä pelin lopetuksen ennakointi: jos hamstraat koneesi täyteen jo varhaisessa vaiheessa ja muut ovat säästäväisempiä asiakasvalinnoissaan, voit kiirehtiä pelin loppua. Kierros kun on viimeinen silloin, kun yksikin matkustajaväriryhmä loppuu.
Overbookedissa on draaman kaari. Alussa sitä lähtee viattoman huolettomasti täyttelemään konettaan millä sattuu, mutta sitten tila alkaa loppua. Nyt vain pari matkustajaa sisältävät ”paikkokortit” ovat kuumaa kamaa, mutta riitääkö lounaskupongit niiden hamstraamiseen… Ja matkustajia on vielä jäljellä, olisiko joku kortti, jolla saisi ne kaikki että peli loppuisi… Pelin pari viimeistä kierrosta ovat sitten harjoituksia pähkäilyssä ”mikä on vähiten huono vaihtoehto”, ja sitä lupaa itselleen olla tarkkaavaisempi ensi pelissä…

Huippusuoritus! Kone on täytetty viimeistä paikkaa myöten, ja vain kaksi matkustajaa on ylibuukkauksen vuoksi jäänyt koneesta.
Lisäksi peruspeliä mukavasti varioi kolme mukana tulevaa ”minilisuria”. Korteissa on symboleja, jotka armollisesti helpottavat koneen täyttämistä: kaikkia matkustajia ei esimerkiksi tarvitse ottaa tai ryhmän saa venyttää käytävän yli. Peruspelin jälkeen nämä symbolit on nopea oppia ja ottaa mukaan. Lisäksi mukaan voi ottaa Tapahtumakortteja, jotka antavat kyseiselle kerralle lisäpisteytyssääntöjä. Yllä olevissa kuvissa näkyykin pari esimerkkiä: ”Villit lapset” (-2 lapsista, joita ei ole ympäröity) ja ”Hätäpoistumistieassistentit” (+10, jos keskirivi on täpötäynnä). Nämä tuovat vaihtelua. Tarjolla olisi myös mustia ekstravaikeita asiakaskortteja, joita sekoittaa pakan sekaan…
Löytyykö pelistä sitten heikkouksia? Yksi kyllä. Pelissä voi kehittyä paremmaksi. Meilläkin on loppupisteet nousseet paristakymmenestä parhaimmillaan jopa yli 80:een tässä viikon aikana, jona Overbookedia on meillä innokkaasti tahkottu.
Mutta tuohan on yleensä lautapelille nimenomaan ruusu eikä risu? kuulen jonkun jo kysyvän Kuhmoisissa. Näin on, mutta perhepelille se on mielestäni vähän molempia. Taitopelissä kuopus kun on isosiskoaan aina heikommilla, ja perhepelissä on mukavaa, kun kaikki pääsevät voittamaan. Overbookedissa satunnaisuutta on vain ns. tulopuolella, eli liukuhihnalla lähestyvissä asiakaskorteissa, joten pelin voittaa yleensä se, joka on parempi hahmottamaan vaadittua palapeliä päässään, sitä mikä kortti kannattaa ottaa ja miten päin sen kääntää. Tasoitusta voi kuitenkin antaa helposti ainakin vähän – ruokakuponkien määrässä.
Kaiken kaikkiaan Overbooked on 9/10 kuitenkin perhepeli, jossa on sekä kromia että haastavaa peliä onnistuneessa paketissa. Kuopuskin pitää siitä, vaikkei ole vielä voitoille päässyt. Perheemme yksitoistavuotias taas on päihittänyt isänsä suvereenisti kolme viime kertaa…
Olipas mainio arvio, pistetäänpä peli heti hankintalistalle! Muutenkin propsit Suomen mielenkiintoisimmasta laitapeliblogista, kaikki jutut tulee aina luettua 🙂
TykkääTykkää
Ah, miten mukava kuulla, tuo blogista. Ja miksei Overbookedistakin! Kiitos viestistä.
TykkääTykkää