Jäinen kuolema – Suomen talvisota tunnin lautapelinä

2

25.1.2020 Kirjoittanut JK

1918: Veli veljeä vastaan

Antti Lehmusjärvi debytoi suunnittelijana pelillä 1918: Veli veljeä vastaan(2018). 1918 oli vuoden 1918 tapahtumiin sijoittuva entry level eli ensiaskeleen sotapeli. Parin tunnin peliaikaan oli saatu puristettua kokonainen konflikti, joka meidän sotapelinoviisienkin oli helppo oppia. Korttivetoinen peli oli onnistunut ja jopa voitti Pelaajien valinnan 2018 harrastajapelien sarjan.

Lehmusjärvi ja voittodiplomi

Kun Lehmusjärvi kuulutti seuraavan pelinsä nimeltä Jäinen kuolema – Suomen talvisota, kuulolla oltiin. Helposti opittava peli kiinnostavasta sodasta ja kunnostautuneelta tekijältä? Kyllähän se kiinnosti.

Mutta oma ennakkosuhtautumiseni viileni kun näin pelin pelilaudan. 1918:sta tuttu kartalla liikkuminen oli abstrahoitu pois, ja tilalla oli kolme janaa. Sotatapahtumat kuvataan kolmena rintamana, jotka ovat janat venäjältä sisä-Suomeen. Venäläiset koettavat edetä syvemmälle, suomalaiset pysäyttää.

Jäisen kuoleman alkuasettelu

Pidän kartoista ja niillä liikkumisesta, joten tämä vaikutti menetykseltä. Sotahistoriallisesti valinta taitaa olla perusteltu – pelin tekijät ovat tässä minua äärettömästi suurempia auktoriteetteja. Talvisodan kolme päärintamaa ovat edustettuina: etelässä Karjalan kannas, Laatokan Karjalassa toinen rintama ja pohjoisessa Suomussalmen rintama, jossa käytiin Raatteen tien taisteluja.

Pettymykseni oli perusteeton. Sain Jäisestä kuolemasta arvostelukappaleen ja kun peliä pääsi pelaamaan, kolme sinänsä abstraktia janaa todella muuttuvat päässä rintamiksi, jotka kestävät tai murtuvat päästäen iivanan läpi.

Ne jyrää meitin

Tilanne näyttää pelin alussa Suomelle epätoivoiselta. Venäläiset saavat rajan täyteen rautaa helposti, ja Suomen puolella saattaa odottaa yksi hiihtojoukko parilla jalkaväkijoukolla vahvistettuna. Tämä taisi olla tilanne todellisuudessakin.

Hölmö rynnistys täysin varusteltua Mannerheim-linjaa päin meinasi tuhota Venäjän koko armeijan Kannakselta. Pohjoisemmassa offensiiveja ei ole vielä aloitettu.

Mutta pelissä on vahva puolustajan etu. Kun ensikontakti saadaan, puolustaja heittää noppansa ensin ja kaataa vastustajat. Vasta sitten pääsevät hyökkääjät tekemään omaa tulostaan. Tämä tekee hyökkäämisestä hyvin kuluttavaa.

Taisteleminen ei voisi paljon yksinkertaisempaa olla. Jokainen joukkoyksikkö heittää noppaa, ja normaalisti ’6’ tarkoittaa osumaa. Oikeissa olosuhteissa suomalaiset hiihtojoukot sekä venäläisten tankit saavat osuman myös ’5’:lla. Pelissä pääsee siis heittämään paljon noppia, sen verran paljon, että noppatuuri tuntuu yleensä pelin aikana tasoittuvan.

Jäinen kuolema on korttivetoinen peli, jossa kortin voi pelata joko tapahtumana tai toimintopisteinä. Ensimmäisen kierroksen kortteja on yhtä monta kuin vuorojakin, eli kahdeksan. Alku on siis melko käsikirjoitettu, mutta pakkaan tulee lisää vaihtelua joka kierroksella.

Joulukuussa suomalaisten pelaajan kortit olivat sekoitus uutta ja vanhaa.

Pelasin ensimmäisen pelini suomalaisilla ja se oli varsinainen trilleri. Suomella oli hurja jännitys puolellaan siitä, pystyykö linja pitämään maaliskuun loppuun asti, vai käykö meille aivan kamalasti. Heikkoja lisäjoukkoja juoksuttaa rintamalle toivoen heidän kestävän vielä… Jännite toimii.

Pelkäsin, että Neuvostoliiton pelaaminen olisi selvästi tylsempää. He vain vyöryttävät suuria massoja rajan yli. Mutta sitten pelasin pari peliä NL:lla, ja Jäisen kuoleman nokkeluus paljastui. Pelihän on yllättävän asymmetrinen. Suomi pelaa stressaavaa selviämiskamppailua, mutta Neuvostoliitolla on silläkin oma, erilainen paineensa – paine saada tuloksia, maata vallattua, rintamilla edettyä, tappioista viis. Tähän heidän korttinsa kannustavat, ja tämä oli Stalinin joukkojen taktiikkakin talvisodassa: huudetaan uraa! ja juostaan eteenpäin, ehkä vodkanapsujen voimistamana, politrukkien sohiessa pistoolilla selkään. Massavoimaa työläisten valtion tapaan.

Eikä niiden osumaheittojen onnistuminen olekaan kovin helppoa. Vaikeaksi menee kummallakin, voittaminen.

Suomussalmi on murtunut ja NL katkaissut maan. Tämä karsii länsimaiden haluja sekaantua peliin. Kannaksella hyökkäyksen ensiaalto on jo lähes tuhottu.

Är Finlands sak vår?

Pelissä on rintamataistelujen lisäksi diplomaattien oma sota mukana: neuvottelut siitä, saadaanko Suomelle apua länsimaista  interventioradalla. Jokaisen pelin kuudesta kierroksesta jälkeen Suomi heittää noppaa ja ’6’ tarkoittaa länsimaiden suosion lisääntymistä. Suomi ei voi voittaa peliä ilman että onnistuu saamaan länsivaltojen suosion puolelleen.

Tämä Twilight Strugglen space racesta muistuttanut lisärata toimii kivasti lisäämällä pikkasen valintojen määrää. Moni pelin korteista kun voi lisätä muuttujia interventioheittoon, mutta silloinhan kortin pisteet ovat poissa sotilailta. Toisaalta interventioheitot ovat täyttä nopparallia, ja voi tuntua haljulta heittää ykkösiä ja kakkosia monta kierrosta peräkkäin. Silloin peli tuntuu ratkenneen noppatuuriin.

Olen pelannut Jäistä kuolemaa nyt neljä peliä, molemmilla puolilla, eri vastustajia vastaan, ja kaikki pelit ovat olleet äärimmäisen tiukkoja viimeiselle kierrokselle asti, monesti viimeiseen nopanheittoon asti. Ei voi siis sanoa, että peli tuntuisi taputellulta jo ennen aikojaan.

Toisaalta puhtaan voiton ehdot ovat käytännössä erittäin vaikeita saavuttaa. Voittaakseen puhtaasti Suomen pitää heittää onnistuneesti kaikki kuusi interventioheittoa (viisi riittää, jos Mainilan laukaukset pelataan tapahtumana). Tällöin Englanti ja Ranska lähettävät omat tankkinsa maahan, ja NL häviää. NL taas voittaa puhtaan voiton, jos se valtaa Helsingin, eli kannaksen radan viimeisen ruudun. Omissa peleissäni emme ole vielä päässeet edes Mannerheim-linjasta läpi, ja siitäkin olisi vielä matkaa.

Kaikki muut tulokset tarkoittavat, että pelin lopussa lasketaan pistetilanne eri radoilla. Jos jäädään miinukselle, Stalin voittaa vähäsen (tämä oli talvisodan historiallinen lopputulos); jos plussalle, Suomi saavuttaa pienen voiton ja joutuu ehkä luovuttamaan vain Suomenlahden saaret rauhan ehdoiksi. Tällaisiin tuloksiin ovat kaikki pelini päättyneet, -2:sta +1:een.

Nyt on NL pääsemässä koukkaamaan Keski-Suomen kautta kohti Helsinkiä. Vain kaksi heikkoa jalkaväkiyksikköä enää jarruttaa heitä. Suomussalmella venäläiset taas on motitettu Neuvostoliiton puolelle! Jos peli loppuu tähän, tulos on +3 – -3 = 0. Täysi tasapeli.

Onko se hauskaa?

Onko Jäinen kuolema sitten hauska peli?

On. Sikäli kuin sotapelistä nyt kehtaa käyttää sanaa ’hauska’. Ekan harjoittelun jälkeen Jäisen kuoleman pelaa tunnissa, ja nopeaan kestoon on saatu rakennettua hyvin toimiva peli. Kummallakin puolella on jännittävä pelata ja vaikea voittaa. Korttien mukana elää tunteella, ja noppia heitellään parhaillaan seisten. Raskaudeltaan Jäinen kuolema on perhepelitasoa. Ellei sota-aihe pelota, pelin oppii lapsikin. Vaikka reaalisen konfliktin simulointi rajoittaakin sitä, mitä kaikkea pelissä voi tehdä, tuntuu että neljän pelin jälkeenkin tässä olisi silti kokeiltavaa. Kapeissakin raameissa on kiinnostavaa pelivaraa.

Ja vaikka pelin pedagogisen ulottuvuuden kehuminen tuntuu helposti kääntyvän peliä vastaan (”talvisodasta oppii samalla kuin varkain”), kehun sitä silti. Jäinen kuolema ei opeta, vaan saa pelaajan tuntemaan itsensä viisaammalta. Tunnin jännityksen jälkeen pelaaja tuntee ymmärtävänsä enemmän noista 1939-40 talven kohtalon kuukausista.  Hän tarttuu mielellään pelin mukana tulevaan, historioitsija Olli Kleemolan kirjoittamaan artikkeliin sodan syistä, kulusta ja seurauksista.

Suomea lohduttavat Stalinin puhdistukset, Neuvostoliitolla taas on korteissa puolellaan maanalaisia suomalaiskommunisteja sekä Malli Cajander.

Yksi asia minua henkilökohtaisesti vaivaa. Pelilaudassa on Suomen kartta, mutta rintamalinjat eivät mätsää kartan kanssa.  Mannerheim-linja, joka oli syvällä Kannaksella lähellä Leningradia, on pelilaudalla Kotkan kohdalla. Pieni juttuhan tämä on, mutta olisi paljon hauskempaa nähdä laudalta, mitä iivanoiden eteneminen tarkoittaa: nyt ne ovat edenneet jo Kotkaan tai Joensuuhun tai kolkuttelevat Oulun portteja…

Motti-kortti on pelin nerokkain ja tarjoaa yllättäviä strategisia syvyyksiä. (Se muuten EI jää pöydälle kuun lopussa, vaan sekoitetaan takaisin pakkaan – tarkistin Lehmusjärveltä.)

Jäinen kuolema on Lehmusjärveltä jälleen onnistuminen. Se herättää luonnollisesti kysymyksen: onko mieheltä seuraavaksi tulossa peli jatkosodasta?

Menetin yöuneni, kun aloin miettiä sen mahdollisuuksia. Peli toimisi mainiosti 1918 ja Jäisen kuoleman hyväksi havaimilla korttivetoisella mekaniikalla. Tärkeää olisi iso kartta ja sillä liikkuminen – joko 1918 tapaan point-to-point, tai uskallettaisiinko jopa kokeilla heksoja. Etelässä olisi Leningrad, lännessä Muurmannin rata ja kolme kannasta, pohjoisessa Petsamo. Peli olisi tasapainotettu niin, että alkuvuosina Suomen käsi on vahva, mutta loppua kohden Venäjä vahvistuu. Sotkat lähtevät rynnimään suurhyökkäyksessä, missä vaiheessa suomalaispelaaja toivoo kädestä löytyvän Panzerfaust-kortin. Olisiko suurvaltapolitiikka mukana, pelailu Saksan ja brittien kanssa, saisiko Leningradiin hyökkäämisestä ”poliittista miinusta” ja niin edelleen… sodan keskivaiheen asemasotaa voisi ehkä elävöittää tällaisilla asioilla. Ja mitä jos kaukopartio-kortilla voisi varastaa neuvostopelaajalta kortin kädestä…

Toivon, odotan.

2 ajatusta artikkelista “Jäinen kuolema – Suomen talvisota tunnin lautapelinä

  1. Tapio Kamppi sanoo:

    Hei, olin talvella pääesikunnassa sotiemme veteraanien keräyspäälliköiden tilaisuudessa ja siellä jaettiin osallistujille jäinen kuolema peli. Nyt kun oli aikomus alkaa peliä pelaamaan niin pakkauksesta puuttuivat Suomen pelikortit oli vain Neuvostoliiton kortit englannin ja suomenkieliset. Olisiko mahdollista saada puuttuvat suomenkieliset kortit? Ilman Suomi kortteja peliä ei voi pelata.

    Terveisin Tapio Kamppi
    Satakunnan RV. pj

    Osoitteeni on: Katkontie 405
    38950 Honkajoki

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: