Pelivuosi 2019 muistoissamme – Lukematon määrä palkintoja vuoden parhaille ja vähemmän parhaille peleille

1

2.1.2020 Kirjoittanut JK

Täällä vuoden 2018 muistot


Vuoden pelatuin peli 2019

Claim

Äskeisellä Top 33 Perhepelit -listallakin korkealla esiintynyt Claim oli eniten vuoden aikana pelaamani peli. Sitä jaettiin kolmisenkymmentä kertaa pöytään vuonna 2019. Tästä nopeasta ja hauskasta tikkipelistä voitte halutessanne lukea lisää klikkaamalla yo. linkkiä. Vuoden 2020 ekat jaot pelattiin jo nekin. Lisäosissa on yhä kokeilemattomia faktioita.

Vuoden H-indeksisiunaus-palkinto

Rumpel Ritter

Peliä tässä ei liioiksi ole, mutta kerrankos sitä nelivuotiasta viihdyttää H-indeksiään kohottamalla. Ryminäritärit oli vuoden toiseksi pelatuin peli ja nosti H-indeksini debyyttivuonnaan ryminällä kahteenkymmeneenneljään. Ryminäritarit edustavat tässä samalla niitä muitakin HABAn lastenpelejä, joita tuli vuonna 2019 pelattua yhteensä kymmeniä, kymmeniä eriä uuden innokkaan pelikaverini kanssa. Mainitaan näistä kolme-neljävuotiaan lapsen kanssa pelattavista peleistä vielä oma suosikkini: Richard Ritterschlag

Mutta mitä tarkoittaa H-indeksi? Se on matematiikkaa, ja matematiikkanörtit kertovat minulle sen olevan vähän kuin polynomit tai hypotenuusat, eli ”liian vaikeita sulle”. Mutta väärässäpä ovat. Ymmärrän mainiosti H-indeksin ja voin kertoa mitä se tarkoittaa: sitä lukua, jonkamontaa peliä olet pelannut niin monta kertaa.

Ei se nyt tainnut olla kovin hyvä selitys, mutta esimerkiksi jos H-indeksi on 24, se tarkoittaa, että on pelannut vähintään 24:ää eri peliä vähintään 24 kertaa kutakin.

Vuoden partypeli

Ja mikä tämä tällainen palkinto on? En ole totta puhuen juuri partypelejä päässyt pelailemaan. Party tarkoittaa minulle yleensä muuta kuin pelaamista. Spyfallkin tuli tänä vuonna myytyä lähes uudenveroisena eteenpäin, kun ei se pelikertoja kerännyt. Mutta tänä vuonna pelasin kahtakin hyvää partypeliksi luokiteltua teosta ja useita kertoja, vieläpä nauttien kaikista. Joten Puutyöläisen ensimmäinen Vuoden Partypeli- palkinto annettakoon täpärästi…

Decrypton nenän edestä helpommin opetettavalle pelille..

Just One

Vuoden uusi euromme

Carpe Diem

Palaamme nyt äkkiä mukavuusalueelle eli kuivien saksalaisten harrastajapelien pariin. Loppuvuodesta 2018 julkaistu Carpe Diem tuli meille päättyneenä vuonna ja nousi vaimon suosikkipeliksi. Se keräsi nopeasti kymmenen pelikertaa ja tuntui paranevan aina vain. Olemme muuten pelanneet sitä ensimmäisen edikan säännöillä, joilla noustiin Kennerspiele des Jahres -ehdokkaksi, ja olemme pelanneet sitä toisen edikan säännöillä; edellisessä liikutaan tähden sakarasta toiselle poukkoillen, jälkimmäisessä rondelilla ympäri kävellen. Edellinen on hieman jännempi, jälkimmäinen helpompi, kumpikin toimii.

 

Vuoden Pakko kokeilla, kerran -palkinto

Brass: Lancashire

Onko lainan ottaminen sinusta hauskaa?

On? Sitten Brass: Lancashire saattaa olla peli sinun makuusi. Kuluttajasuojalautakunta saattaa olla myös sinusta kiinnostunut.

Omaan makuuni lainojen ottaminen on yhtä hauska tapa viettää iltaa kuin Monopolyn peluu, ja sitä Brass hauskuusfaktorissaan muistuttikin. Vain obligaatiot puuttuivat! Lisäksi Brassissa oli pelisuunnittelullisesti joitain yhden pelikerran perusteella erikoisilta vaikuttavia valintoja. Ehkäpä toistuvilla peleillä olisi sitten auennut, miksi pelissä kannattaisi ikinä ottaa kympin ja kahdenkympin lainoja, kun samalla vaivalla saa kolmekymppiäkin ja käytännössä kaikki kasvu rahoitetaan lainoilla; tai miksi lainoja ei kutsuta osakeanneiksi lainojen sijasta (osakkeet ovat marginaalisesti lainoja hauskempia); tai miksi pelissä tarvitaan kortteja, kun sen tuntuisi voivan järjestää Terra Mystican tai Clans of Caledonian tavoin ihan vain toiminnonvalinnoilla ilman raskaassa strategiapelissä usein turhauttavaa ja turhalta vaikuttavaa korttituurielementtiä; tai miten perustellaan temaattisesti se, että kaikki keskisen Englannin laivat katoavat kerrasta eivätkä hitaasti päivity uuteen teknologiaan kiinnostavien vaihtoehtoiskustannuksien keskellä; tai onko koko tuo uudelleenaloitus pelin keskellä muuta kuin gimmick ja persoonallisuuden tavoittelua; tai miksi joku poistaisi vain yhden laatan pelaajalaudaltaan kun samalla vaivalla saa poistaa kaksi; tai miksei levelin 1 tehtaita samalla poistaisi koko pelistä, kun ne näyttäisi kannattavan muutenkin poistaa omalta pelaajaltalaudalta heti mutta nyt siihen pitää käyttää vuoroja, mikä sekin on ehkä monen mielestä hauskaa. Paljon jäi ihmetyttämään ensipuraisun jälkeen.

Mutta nämä ovat tällaisia tyypillisiä hiomattomuuksia puoliksikehitellyissä Kickstarter-peleissä, jotka sitten näyttävät kyllä komeilta ja sisältävät kalliit metalliset pelikolikot. (*)

Vuoden paras uusvanha eurolöytö

Vanuatu

Tämä ajattoman subliimi peli vuodelta 2011 sai neljä pelikertaa tänä vuonna. Ilman rooleja pelaan jatkossa. Ah, mikä design. Ah, miten kirvelevä tappio mestaruuskisoissa. Äh, pitää laittaa saman tien Vanuatulle toinenkin palkinto:

Vuoden kirvelevin tappio

Vanuatu

Suomen ja maailman Habsburg-seuran lautapelaamisen maailmanmestaruuskisoissa syksyllä 2019 😦

 

Vuoden Kickstarter

Tämä oli Kickstartereiden vuosi, mutta sen sato korjataan vasta 2020. Yksi toimitettiin jo, De Vulgari Eloquentian uusi deluxe-painos, ja se on hyvä. Vuoden Kickstarter -palkinto myönnetään siis Italiaan, molto grazie.

 

Vuoden Pitäisi saada kritiikki kirjoitettua, mutta ei saa pelattua tarpeeksi -palkinto

My Little Scythe

Lasten Scythe oli ihan kiva peli, ja lapsetkin tykkäsivät siitä saman verran kuin muista ihan kivoista uusista peleistä, eli kaksi kertaa ennen unhoitusta. Tätä voisin kyllä pelata toistekin, mutta samalla vaivalla pöytään kalustelee kaksi muuta ihan kivaa peliä, joten Scythe on tällä hetkellä kritiikkijononi hämähäkinverkkoisin peli. Toisaalta sain pelin jonkinlaisena toisen käden arvostelukappalekopiona, eli vähintäänkin toisen käden ihan-kiva kritiikki tästä on kyllä tulossa. Uudenvuodenlupaus 2020.

Vuoden joululahjapeli

The Castles of Burgundy (20-vuotisjuhlapainos)

Ai että, tämä olikin ihana peli. Aiemmin vain nelinpelinä ja vanhana beigenä laitoksena kokeilemani Burgundy on nyt saanut uuden painoksen. Uusi editio on visuaalisesti edellistä parempi. Peli sen alla taitaa olla jopa huippuluokkaa, luultavasti parempi kuin äskettäinen Top 9 Feldit-listani sijoitus antaa ymmärtää. Ainakin nautimme ensimmäisestä kaksinpelistä joulun välipäivinä tavattomasti.

Vuoden pelisuunnittelija

Stefan Feld

Kuvahaun tulos haulle "stefan feld"

Vuonna 2018 pinnalla oli Wolfgang Warsch, mutta päättyneen vuoden ykköseksi nousi itse Feldi. Rouva Puutyöläinen näet nimesi hänet suosikkisuunnittelijakseen. Rouvalla on hyvä maku, mutta olen jäävi sanomaan.

Reiner Knizia on muuten ollut kumpanakin vuonna veli hopea.

Vuoden pettymys

Die Tavernen im Tiefen Thal

Ei se nyt vain. Ei se nyt oikein. Tälle oli kovat odotukset Wolfgang Warschin suunnittelemana ja komeannäköisenä ja aiheeltaan hauskana pelinä, mutta ei se jotenkin nyt vain. Plääh.

Vuoden lastenpelipettymys

Outfoxed!

Yatzynoppapeli. Tarvitseeko sitä uudelleenheittopeliä enää paketoida uusiksi? Tältä suositulta lasten päättelypeliltä odotin kovasti, mutta jouduin pettymään.

Jos et uudelleenheittele tarpeeksi hyvin, et pysty tekemään vuorollasi yhtään mitään. Valtaosa peliajasta kuluu siis odotellessasi, että muut uudelleenheittelevät noppiaan nähdäkseen, pääsevätkö tekemään vuorollaan mitään. Outfoxed! vaatinee noin kuusi ikävuotta toimiakseen, mutta siinä iässä on jo parempia pelejä valittavana, kuten:

Vuoden paras lastenpeli

Kilpikonnakisa

Poikamme innostui Kilpparikisasta jo nuorempana kuin peliä täysin ymmärsikään, ja olemme päässeet pelaamaan tätä parasta lastenpeliä nyt monen heikomman pelin sijasta, mikä on ihanaa. Kohta voimme hyvästellä Rumpel-Ritterit ja pelata muitakin Kilpparikisan kaltaisia oikeita pelejä.

 

Vuoden sota

Triumph & Tragedy

Tämä kesällä kamppailtu kolmen pelaajan blokkisotapeli toisesta maailmansodasta jätti oikein hyvän vaikutelman ja revanshistisen mielialan. Triumphissa yksi pelaa keskusvaltoja, toinen Neuvostolittoa, kolmas brittejä ja Usaa. Kestää monta tuntia, mutta sääntöjä ei silti ole liikaa. Noinkohan peli-ilta järjestyisi tälle 2020?

Vuoden Alkoi upeasti mutta nyt ei enää innostakaan -palkinto

Kyseenalainen palkinto kyllä. Mutta sen saa

Newton

Miksi ihmeessä? Peli oli meillä 2019 hyvin suosittu, ja sitä pelattiin tusinan pelikertaa oikein mielissään…

kunnes huomasimme ”ratkaisseemme” sen.

Olimme keksineet strategian, joka on meidän kotonamme masentavan voittoisa. Se liityy kirjahyllyyn, mutta en viitsi spoilata peliä muilta avaamalla sitä liikaa. Nyt tuntuu a) turhauttavalta b) työltä koettaa rikkoa tämä voittoisa strategia, eikä Newton enää kutsu pelaamaan. Syksyllä peliin ilmestyi pieni lisäosa, mutta noinkohan se riittäisi ravistelemaan Newton unesta, johon kopiomme on vaipunut.

Vuoden ei-pelillinen hankinta, joka liittyy kuitenkin peleihin, koska ei muuten olisi tässä blogissa

spielbox 2019/5 - English edition

Tilasin saksalaisen Spielbox-lehden. On mukava lukea välillä muutakin kuin amerikkalaista näkökulmaa. Lehden mukana tulee usein promo-osasia ja minilisureita peleihin, ja niinpä sain Carpe Diemiin hauskan pienen lisäosan. Postilakon sekoilun takia lehti tuli minulle lopulta kahdesti, joten tehdään niin, että jos joku haluaa Carpe Diem; Die Erste Erweiterungin, meilaa minulle ao. osoitteeseen yhteystietosi, niin laitan sen postissa tulemaan ensimmäiselle. Lukijalahjana.

konstigblog @ gmail .com

Vuoden parhaat kaksitoista tuntia kellarissa

Firenzen pojat puolustivat kaupunkiaan kaikin voimin. Tässä oli yksi pelin ratkaisukohtia.

Here I Stand

HIS on peliporukkamme joululomaperinne. Tänä vuonna reformaation ajan sotia taisteltiin kellarissa hulppeasti aamukymmenestä iltakymmeneen. Aikaan sisältyy luonnolliset tauot, kuten glögi-, kebab-, marsalaviini-, suhmurointi ja selkäänpuukotus-, mozartinkuula-, Double IPA- ja Ein Feste Burg ist Unser Gott -tauot. Kun edeltävän yön uneni jäivät vielä vähiin, oli kokemus fyysis-psyykkisesti urheilukilpailuihin verrattava, mutta lopussa protestanttini nousivat hämärän rajamailta toiseksi. Kun Kirkkovaltio lopulta vei pitemmän korren, se tuntui vähän kuin omalta voitolta sekin, vaikka paavi tietysti oli pahin viholliseni ja Rooma Babylon. Olisipa Here I Standissa vain vähän vähemmän sääntöjä muistettavana, ettei viiden kerran jälkeenkin tarvitsisi pläräillä vähän väliä kirjaa, toivoo europelaaja nöyrästi… Vähän tuntuu, että tämä on niitä pelejä, joissa paremmin siegetys-, interceptaus- ja avoidaussäännöt osaava voittaa. Kokemuksena peli on silti ällistyttävän ikimuistoinen.

Protestantit tekivät aika maksimisuorituksen omassa pelissään. Lopussa kaikki Raamatut oli käännetty ja yksi paavinuskoinen häpäisty väittelyssä.

 

Vuoden pelikerta

Vuoden 2019 paras yksittäinen pelikerta… mikä se olisi?

Olisiko paras kuitenkin se kesäinen ilta, kun pelasimme Treasure Islandia lasten ja kummisedän kanssa kattohuoneistossa Tallinnan keskustorin kupeessa?

inkedaa_li.jpg

Ainakin Treasure Island on omiaan luomaan muistettavia peli-iltoja. Pidän pelistä aika tavalla, vaikken olekaan vielä onnistunut voittamaan Pitkä-John Silverinä. Aarresaari oli meidän uudenvuodenpelimme tänäkin vuonna. Se on parhaimmillaan epäsäännöllisesti ja pieteetillä nautittuna, hieman tarinankerrontaa lisäillen. ”Kahlaat joessa saappaasi märäksi ja läiskit moskiittoja, joiden ininä ei jätä sinua rauhaan. Ne tuntuvat pilkkaavan sinua päähänpistostasi, että Pitkä-John Silverin aarre olisi haudattu tähän hetteikköön. Olet jo lähellä luovuttaa, kun saappaankärkesi tömähtää johonkin kovaan. Johonkin neliskulmaiseen…”

Hieno pelivuosi takana, kiitos kaikille osallisille. Ja teille, hyvät lukijat, kiitos lukemisesta vuonna 2019 ja hyvää noppatuuria alkavalle vuodelle!

 


(*) Brass julkaistiin ensi kerran 2007, ennen kuin Kickstarteria oli edes keksitty. Voisin pelata toistekin.

 

One thought on “Pelivuosi 2019 muistoissamme – Lukematon määrä palkintoja vuoden parhaille ja vähemmän parhaille peleille

  1. JK sanoo:

    Carpe Diemin lisäosa on yhä jakamatta. Eikö pelillä ole Suomessa muita faneja minun ja Tero ”Lunkisti” Hyötyläisen lisäksi?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Antiquity Arboretum Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Bang! Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carpe Diem Castell Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Combo Color Commissioned Compatibility Concordia Copenhagen Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelt So Clever Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Here I Stand Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin loikka Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Outfoxed! Palaces of Carrara Pandemia Paperback Parade Patchwork Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Smile Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Quacks of Quedlinburg The Quest for El Dorado The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yokohama Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: