Vuoden Strategiapeli -ehdokkaat ja finalistit arvioituna tänä kovan kattauksen vuonna 2019

2

21.8.2019 Kirjoittanut JK

2019 oli se vuosi, kun Vuoden Peli -kilpailun strategiapelisarjan ehdokkaat olivat aivan tavattoman hyviä. Käydäänpä läpi meille raatilaisille tarjolla olleet pelit, viime viikolla julkistetut finalistit sekä tänään julkaistu voittaja.

Decrypto

Decrypto on nähdäkseni ”partypeli peliharrastajille”. Codenamesit se omissa kirjoissani päihittää mennen tullen, koska vaikka molemmat ovat partypeleiksi melko hiljaisia, omassa aivolohkossa pohdiskeluttavia tapauksia, Decryptossa on hauska draamaan kaari. Annat vinkkejä omalle tiimillesi, ja se tuntuu alussa helpolta, mutta kierros kierrokselta vaikeammalta. Vastapuoli pääsee koko ajan lähemmäs, kohta he ovat ihan kintereilläsi ja murtavat koodisi, ellet keksi uutta kierrettä vihjeisiisi… Silmukka kiristyy  herkullisesti.

Siinä meidän salasanamme 1 – 4. Vastapuolihan ei niitä näe, mutta pääsee kärryille…

Sääntökirjasta oli aluksi yllättävän hankala hahmottaa pelin kulku, mutta kyllähän sen tajuaa sitten opetettuna nopeasti. Jos nyt jotain kriittistä hakee, niin Decrypton potentiaalinen kompastuskivi on rajanveto siinä, mitkä vinkeistä tarkkaan ottaen ovat kiellettyä yksityistä tietoa, mitkä sallittua julkista tietoa. Henkilöhistoriallisia vinkkejä vaikkapa omalle vaimolle ei saa antaa – se ei ole ihan reilua muita kohtaan – mutta harmaalla alueella tulee helposti liikuttua, koska se kannattaa. Kaikki tietävät, että Venetsiassa on erinäisiä museoita, kirkkoja ja hotelleja, mutta yhteisen lomamatkan jälkeen vaimosi tuntee ne muita paremmin. Decryptoa ei tulisikaan ottaa liian tiukkapipoisesti, vaan koettaa muistaa ”party” pelin edellä.

 

Escape Room: Pakohuonepeli

Tämän pakohuonepelin juju on ”dekooderi”, elektroninen muovikapistus, jossa on kello ja erinäisiä avaimenreikiä ynnä muuta kivaa. Vihjeet vinkkaavat sitten käyttämään liutaa avaimia oikeisiin reikiin. Kello tikittää ja musisoi, stressaa ja luo tunnelmaa.

Pelistä oli kisaa varten ehditty suomentaa vasta yksi neljästä tehtävästä, joten se arvosteltiin tämän ensimmäisen, Vankilapaon perusteella. Menemättä spoilereihin voi sanoa, että kolmesta osiosta pidin keskimmäisestä kovastikin, mutta viimeinen jätti lattean jälkimaun. Ei koskaan selvinnyt, oliko siinä ns. ”red herring” vai mitä olisi pitänyt ajatella.  Mitä niitä muita, kääntämättömiä osioita tutkin, ihan kiinnostavaa tavaraa siellä oli tarjolla. Neljänkymmenen euron hujakoilla oleva neljän pelin kokoelma ei ole kalliimpaa hintaluokkaa kuin Exit-sarjan suomennetut pelit, mutta kertasatsauksena tietysti isompi ja riskaabelimpi.

Carcassonne Safari

Carcassonnea pelasimme kymmenisen vuotta sitten innokkaasti, kauan ennen kuin olin mikään varsinainen peliharrastaja. Peli ei ole siitä huonontunut, mutta minulle se vain tuntuu jotenkin jääneen taakse. Tämä uusi itsenäinen versio pelistä muuttaa peruskaavaa siirtämällä toiminnan Afrikan savanneille. Lisäksi pelissä on muun muassa jeeppejä, joita hätistelemällä saa pisteitä, sekä minikokoisia eläinpelimerkkejä, joilla voi joko lisätä metsikköjensä pistearvoa tai sitten rakentaa juomapaikkoja. Nämä lisäävät päätösavaruutta etenkin niinä vuoroina, jolloin et laita seuraajaa laatalle. Henkilökohtaisesti en lisäyksistä innostunut, ja etenkin jeeppiä hätistelemällä heruvat ainaiset kolme pistettä alkoi puuduttaa. Mutta jos Carcassonnet kiinnostavat, miksipä ei tätä hieman peruspeliä haastavampaa osaa kokeilisi.

Finalisteiksi nousivat sitten seuraavat kolme peliä:

Amul

 

Pelasin Amulin demoa viime vuoden Lautapelaamanissa, kun peli kulki vielä työnimellä Silk Road. Olen pelannut valmista Amulia sittemmin neljällä, viidellä ja kahdeksalla pelaajalla, ja tuntuu, että tuo korkeampi määrä 5-8 olisi ominta kauraa. Mukaan tulee kiinnostavia kortteja, silkkimarkkinat elävät jne.

Amul on ollut helppo oppia ja opettaa, nopea pelata – ja tykästyä. Vuorovaikutus on luontevaa, sillä muiden valintoja pitää tarkata, jos pärjätä haluaa. Kädenhallinta ja korttienvärväys vaativat ikään kuin omat aivopuoliskonsa kumpikin, ja niiden yhdistäminen on omanlaisensa koukuttava pelikokemus. At the Gates of Loyangista muistuttava värväys toimii mainiosti – kädestä laitetaan kortteja pooliin, ja välillä sitä toivoo saavansa oman korttinsa takaisin, kunhan vain muut eivät nappaisi sitä ensin… Peli virtaa jouhevasti, mutta tarjoaa hyviä valintoja ja suorastaan yllättävää koukuttavuutta. Kaiken kaikkiaan näppärä paketti, jolle suo kernaasti huomiota ja on vienyt minulta tarpeen enää pelata 7 Wondersia.

Kahdeksan pelaajan peli toimi mainiosti, eikä tainnut kestää tuntiakaan.

Azul: Stained Glass of Sintra

Sintra oli minulle näistä se suurin yllätys. Pidin viime vuonna Azulista niin sanotusti ihan ok. Azul oli kiva peli, hyvä Pelaajien valinta -voittaja perhesarjassa, mutta ei kuitenkaan sen enempää kuin kiva. Joten ”itsenäisen jatko-osan” Sintran pelaaminen ei etukäteen tuntunut ihmeelliseltä. Mitä tämä voisi tehdä niin eri lailla, että tempaisi mukaansa?

Ja kuitenkin Sintra on kolahtanut meillä ensimmäisestä pelistä lähtien ihan eri tavalla kuin perus-Azul. Peliseuralaisenikin ovat tykästyneet siihen niin, että peliä on tahkottu meillä tässä loppukesällä jo pitkälle toistakymmentä erää. Tämä on suosikkiabstraktini nykyään. Puhdasta peli-iloa.

Olen koettanut analysoida, mikä sai Sintran sitten kolahtamaan aivan eri tavalla, ja jäänyt turhauttavan tyhjin käsin. Tuovatko parit lisäsäännöt sitten omaa painoaan enemmän lisää syvyyttä? Onko jollain kierolla tavalla ratkaisevaa pelin vertikaalisuus erotuksena edeltäjän horisontaalisuudesta? Ainakin ”Lasilaatat” ovat luonnossa yllättävän paljon miellyttävämpiä kuin kuvissa. Pidän niistä taktiilisesti enemmän kuin tavan Azulin laatoista. Ehkä ratkaisevaa on kuitenkin laattojen latelu kieron putkinäköisen lasimestarin rajoitteiden alaisuudessa. Tämä etenee vasemmalta oikealle ja sitten pitää kilauttaa takaisin alkuun kuin vanha kirjoituskone. Joten mille kolumnille lasitiilet keräät? Päätösavaruutta on perus-Azulia enemmän.

Sintra oli vedonnut meihin raatilaisiin yleisestikin, mutta pistesaldoa rokotti kovin yksi arvostelusarake: hinta-laatusuhde. Maahantuoja Enigma kun oli merkannut suositushinnaksi huimat 56,50€. Hintavertailu kilpailun voittajaan (45€) ei ollut tässä Sintralle suosiollinen.

Liki sadan pisteen lopputulos. Ei tällä silti enkkoja tehdä.

Voittajaksi ja Vuoden strategiapeliksi 2019 valittiin siis

Terraforming Mars

Maankaltaistetaan Mars korteilla! Tästä pelistä olen kirjoittanut Puutyöläiseen ensi kerran jo pari vuotta sitten. Sittemmin olen pelannut englanninkielistä ja suomenkielistä TfM:ia kuutisen kertaa, ainakin kaksin-, kolmin- ja viisinpeleinä. Tämä on Eclipsen jälkeen varmaankin suosikkini scifiteemaisista peleistä (ne taisivat kaikki tulla luetelluksi siinä). Teemasta huolimatta pidän pelistä yhä, vaikka näen jo sen ongelmatkin. Strategiapeliksi se on näet ehkä turhankin riippuvainen siitä, mitä kortteja sattuu tulemaan tarjolle. Et voi lähteä kokeilemaan vaikkapa puistostrategiaa ilman että kortit tarjoavat puistoja. Käyttämällä korttien värväysvarianttia tarjolla olevien korttien määrä nousisi kyllä vähän, mutta lisäisi peliaikaa roimasti.

Lisäksi ”yksi TAI kaksi toimintoa per vuoro” -sääntö on kyllä syvällinen (se mahdollistaa viivyttelyn ja tarkkailun sekä toisaalta yllättävät ohitukset), mutta käytännössä meidän peleissä on aina rikkonut flow’ta. Vaarana on jumittaa aina vuoron vaihtuessa siihen ”teitsä jo sun vuoron” ja ”venaa, mä mietin teenksmä vielä toisen…” jaanailuun.

Mutta ettei mentäisi negatiivisen kautta, todettakoon loppuun: peli on hyvä ellei erinomainen, ja sen saaminen suomeksi on merkkipaalu. Jacob Fryxelius on täyttänyt laatikon rakkaudellaan aiheeseen, ja sen näkee. Pelattavaa TfM tarjoaa vuosikausiksi jo ilman lisäosia. Vaikka se voi harjaantumattomalle olla vaikea oppia, TfM saattaa hyvin olla peli, joka käännyttää liudan uusia lautapeliharrastajia.

Erinomainen valinta Vuoden Strategiapeliksi siis. Käsittääkseni suomennos on myynyt kivasti jo ennen tätä voittoakin, joten ei muuta kuin lykkyä tykö maanvalloitukselle ja lisää samanlaista jatkossa.

Vieläkin tuntuu ihmeelliseltä nähdä tämä suomeksi.

Oliko 2019 poikkeus, vai osoitus suomennetun lautapelimaailman tulevaisuudesta? Ehkäpä molempia, ehkäpä jälkimmäistä. Toivossa on hyvä elää.

Seuraavaksi kohti Pelaajien valintaa 2019.

2 ajatusta artikkelista “Vuoden Strategiapeli -ehdokkaat ja finalistit arvioituna tänä kovan kattauksen vuonna 2019

 1. yanzone1 sanoo:

  Hmm, onko tuo ”Vuoden Strategiapeli” titteli vähän harhaanjohtava? Onko tuossa finalisteissa oikeasti varsinaisia strategiapelejä muita kuin Terraformin Mars? En jotenkin näe, että esim. Azulissa olisi tarpeeksi syvyyttä siihen, että jotain erilaisia strategioita voisi kamalasti toteuttaa?

  Sori nillityksestä – tuli vaan tittelistä heti ekana Twilight Strugglet sun muut mieleen ja ärsyttää kun jengi sekottaa taktiikat ja strategiat keskenään. Vaikkei kukaan ’taktiikkapeleistä’ puhukaan lautapelien yhteydessä on käytäntö mielestäni enemmän ollut puhe vaikkapa kevyistä ja raskaista lautapeleistä tms.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Terve!

   Vuoden Peli -palkinto on sellainen valtavirran palkinto, eli kaikille soveltuvia kaupallisia pelejä, hieman Saksan Spiel des Jahresin tapaan. Sen Strategiapelikategoria ehkä sitten vertautuu Kennerspiel des Jahres -osastoon siinä että ne vaativat hieman harrastuneisuutta ja halua ja kykyä opetella sääntöjä. Strategia-sana on tarkalleen ottaen monen kohdalla tosiaan harhaanjohtava, mutta kaipa se noin niin kuin arkikielenkäytössä soveltuu tällaisiin ajattelua vaativiin peleihin.

   Varsinaisille peliharrastajille Vuoden Strategiapelikin on yleensä ollut kevyestä päästä – tänä vuonna Terraforming Mars rikkoi kaavan olemalla aito (ja aidosti strateginen) harrastajapeli, ja ehkäpä yllättämällä vielä voittamalla kisan.

   Pelaajien valinta -palkinnossa on tästä ”raskaammasta sarjata” sitten taas käytetty nimitystä Harrastajapeli…

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: