TOP 5 pelit, joita kesälomamatkoilla 2019 pelasimme

2

26.7.2019 Kirjoittanut JK

Puutyöläinen ei ole lifestyle-blogi. Täällä ei raportoida ihanista matkakohteista, jotka nousevat laajojen massojen trendeiksi vasta myöhemmin, täältä ei löydä puoliammattimaisia Leica-räpsyjä rantapalloa heittelevistä lapsista, täällä ei grillata isolla vihreällä pallogrillillä mandariineja tai mitä tulevaisuudessa nyt grillataankaan. Täällä ei edes tehdä kaupallista yhteistyötä, joskin olen lähestynyt Mercedes-Benziä asian tiimoilta kahdeksalla kirjeellä, mutta arvatenkin kesäkiireet ovat viivästyttäneet heitä vastaamasta (kirjoitussarja ”Korttia Mersun takapenkillä” odotuttaa siis itseään). Ei. Puutyöläinen menee suoraan asiaan ja raportoi parhaat kesän 2019 lomamatkoilla pelatut sessiot.

5. Virolahti: Memoir 44

Kauniilla Virolahdella käytiin ja viihdyttiin jne. ja sitten peliasiaan: Yllättäen kaveri oli ottanut mukaan kopionsa sotapeliä Memoir ’44 (Richard Borg, 2004), joten kesämökin terassilla oteltiin yksi erä Ponte du Hoc’in taisteluita.

Memoir on suosituimpia ensiaskeleen sotapelejä, ja pitkään olen sitä halunnut kokeillakin. Peli itsessään on niin helppo omaksua, että sen voisi luokitella perhepeliksi, jos ja kun vain perhe tykkää sotia Normandian maihinnousun ankaria taisteluita. Lisäosia ja lisäsääntöjä olisi peliin sitten tarjolla rutkasti. Tässä nimenomaisessa skenariossa sain nousta maihin jenkkirangereilla sakemannikasematteja vastaan.

Memoir toimii korteilla – valitset vuorollasi käsikorteistasi yhden, teet sen tarjoamat toiminnot ja nappaat uuden kortin tilalle ensi vuoroa varten. Näin jatkettiin kunnes skenaarion tavoite oli saavutettu: tuhottu riittävästi vastustajia tai vallattu tärkeitä asemia. Taistelu toimii heittämällä noppia, ja sehän on hauskaa etenkin tällaisessa kevyessä pelissä. Strategisiakin valintoja tuli kuitenkin tehtyä, etenkin reaktiona korttien tarjoamiin mahdollisuuksiin. Jos ne tarjoavat hyökkäystä oikean rintaman kautta, paranee lähteä ainakin osalla joukoista koukkaamaan sitä kautta, muuten käsi on täynnä hyödyttömiä kortteja.

Kertapuraisun perusteella hauska kepeä sotapeli, joka toimii mökkiterassikenraaleille vallan mainiosti. Helposti omaksuttavaa kahdenkeskistä sotailua kaipaavat ovat tykänneet Memoirista jo puolitoista vuosikymmentä ihan ymmärrettävistä syistä. Varianssia ja laajennettavuutta kun löytyy.

 

4. Outokumpu: The Game

Koska tämä ei ole lifestyleblogi, kuva on lavastettu, ettekä näe ihanan rustiikkista venevajan pöytää pittoreskin retrokuosisella pöytäliinalla.

Steffen Benndorf ei ehkä nimenä ole kaikkien huulilla, mutta mies on tehnyt muutamankin kelpo pelin, joista tunnetuimmat ovat ehkä noppailu Qwixx sekä hakukoneoptimointionnettomasti nimetty The Game (2015). The Game on yhteistyöpeli, jossa koetetaan päästä eroon korttipakasta. Taikatemppu tehdään pelaamalla numerokortteja kahteen nousevan sarjan pakkaan ja kahteen laskevan sarjan pakkaan. Kommunikointia on rajoitettu – jippo, josta pidän yhä enemmän. Omien korttien numeroita ei saa mainita, mutta saa huutaa toisille, että älkää laittako tähän pinoon! Muut huokaavat pettymyksestä ja koettavat keksiä toisiksi vähimmän huonon käytön korteilleen toivoen, että epäkohtelias käskijä pääsee sitten ”hyppäämään” korteillaan taaksepäin. Juju kun on siinä, että saatte pelata kortin, joka on täsmälleen kymmenen vähemmän tai enemmän kuin pinon päällimmäinen, ja näin pääsette ”taaksepäin” sarjassa ja pelaamaan siihen lisää kortteja.

Jos The Gamesta puuttuisi vuorojärjestys ja kaikki puhuminen olisi kielletty, siitä tulisi The Mind. Tältä tuntui pelatessa. Mutta The Gamessa tosiaan on kunkin vuorollaan pakko pelata kaksi (tai kolme jos haluaa lisävaikeutta) korttia, joten sitä vähiten huonoa vaihtoehtoa joutuu usein etsimään.

Ihan kelpo yhteistyöpeli, jota oli mukava kokeilla muutama erä venevajan pöydällä Outokummun kauniin luonnon äärellä kuikan huudellessa, mistä ei enempää, koska se olisi jo lifestylea. Suosikki-Benndorfimme tämä ei kuitenkaan ole, sillä olimme jo aiemmin tykästyneet vähän vastaavaan yhteistyökorttilätkintään Verflucht, josta toivon mukaan kirjoitan pian lisää.

3. Tallinna: Treasure Island

 

Mutta milloinkohan kirjoittaisin Treasure Islandista lisää? Olen päässyt pelaamaan peliä vasta kolme kertaa ja niin pitkillä peliväleillä, etten koe vielä osaavani arvioida sitä pelin vaatimalla painoarvolla. Tykkäämme pelistä kuitenkin, sen verran voi paljastaa. Tallinnan kattojen yllä penthousessamme pelasimme yhden nukkumaanmenoajan yli venyneen illan Aarresaarta, ja se oli taas oikein hauska elämys.

inkedaa_li.jpg

Aarresaari on enemmän kuin pelkkä nopea pelailu, se on Tapahtuma ja Illanvietto. Niin temaattinen peli on, ja jännittävä, ja aikaa ja keskittymistäkin vaativa. Päättelyn ja bluffauksen kaikki mahdollisuudet ovat meiltä vielä löytymättä. Harmi vain, että kieliriippuvuus pakottaa aikuiset pelaamaan aina Pitkä-John Silveria (muut piraatit sentään pärjäävät ilman englannin taitoa).

2. Outokumpu: Linko!

Ilvespeli jää lomamatkojemme kakkoseksi viiksikarvan mitalla. Olen pelannut tätä ennenkin, mutta vasta nyt monta pelierää putkeen pelattuna tämä Kramerin ja Kieslingin klassinen korttipeli valkeni minulle kaikessa hienoudessaan – ja valkeni myös peliseurueelle, joka halusi sitä uudestaan ja uudestaan. Linko!, alkukielellä Abluxxen, on erikoisella tavalla sekä helppo että kimurantti hiffata. Korteissa on numerot, mutta yhtä lailla olennaista on korttien määrä setissä. Tämä pitää hiffata ensin, ja sitten vielä vuokaavio mitä tehdä, jos sinulta anastetaan kortteja: jos anastaja ei halua niitä itselleen, voit ottaa ne takaisin käteen ja pöydätä vaikka jo ensi vuorolla – tai sitten heität ne roskiin ja otat tilalle uusia kortteja. Näillä kahdella tavalla Linkossa saa uusia kortteja.

Linkossa tavoitteena on pöydätä kortteja, mutta entä jos kuitenkin jättäisit korttisi muille syötiksi – saisitko niiden tilalle jotain parempaa? Toisilta kun on kiva kaapata kortteja… ellei kierros ole loppumassa pian, jolloin tulee kiire pöydätä ne. Mahdollisimman isoja settejä sitä haluaisi, niitä kun on muiden vaikeampi kaapata… mutta toisaalta huomaamattomien sinkkujen ja duojen pöytääminen, tuosta vain vaivihkaa, tutkan alapuolella, voi olla yllättävän tehokasta sekin. Linko! tarjoaa kevyen korttipelin yllätyksiä, mutta silti paljon päätöksiä, jotka venyvät parhaimmillaan lähes strategisiin mittoihin – ja paljon hauskoja hetkiä, kun kortteja nappaillaan. Tämän parissa vietettiin pari iloista kesäiltaa Outokummussa herran suvena 2019.

1. Tallinna: LAMA

Ekat LAMAt epälifestylemaisesti Tallinnan-laivan baarissa. Laatikossa olisi No Thanks!kin, mutta LAMA voitti.

Jos jokin peli kuitenkin edustaa Tallinnan-retkeämme ja samalla saa kunnian olla kesäretkien peli 2019, se oli Reiner Knizian tuore, Spiel des Jahres -ehdokkuudenkin napannut korttipeli LAMA (2019), joka tunnetaan myös kirjoitusmuodossa L.A.M.A. akronyymista Lege Alle Minuspunkte Ab – Hankkiudu eroon miinuspisteistä.

LAMA on kortinvaristelupeli UNOn ja Fuji Flushin hengessä. Haluat eroon korteista, koska ne tuovat miinuspisteitä. Kun joku 2 – 6 pelaajasta on kerännyt 40 miinuspistettä, vähiten miinuksella oleva voittaa. Tähän menee ehkä vartti.

LAMA on turbo-UNO. En sano tätä pahalla. UNO on toimiva peli pienten lasten kanssa, ja niinpä kuusivuotias lapsikin, jonka pelikokemus rajoittui UNOon, oppi pelaamaan LAMAa kanssamme. Sanonpa vielä: LAMA on 2000-luvun UNO. Peli on siis höyhenenkevyt ja mitä helposti opittavin, mutta tarjoaa silti UNOa enemmän valintoja ja jännitystä ja kiinniottomahdollisuudenkin. Kortteja nakataan pöytään nopeasti, ja peli etenee hurjaa vauhtia. Mutta onnenkoettelu sen suhteen, tulisiko pakasta joku sopiva numero vaiko lisää miinuksia kättä kuumottamaan, tuo sopivasti jännitystä. Riskihallintaa pitää myös harjoittaa – jos kädessä on miinus viisi, ehkä olisi hyvä suosiolla passata ja ottaa ne miinukset.

Tuuri mahdollistaa pientenkin lasten voiton, mutta silti valinnoilla on väliä. Erinomainen perhepeli siis, jonka toivoisi korvaavan UNOja maailman markettien hyllyillä. Jos läsnä on 6 – 8 pelaajaa, Fuji Flush on yhä relevantti vaihtoehto, mutta pienemmälle porukalle kärpässarjan uusi mestari on LAMA.

Mutta miksi LAMA näyttää kuvassamme Linkolta? Kasasimme oman pelin Linko!n korteista sekä geneerisistä pelimerkeistä, jotka oli meidän tapauksessa otettu No Thanks!ista ja Felicity: The Cat in the Sackista. Korttikuningas-blogissa on lisää vaihtoehtoja oman hätävara-LAMA:n rakentamiseen.

Kuvahaun tulos haulle lege alle minuspunkte ab

LAMA on uusi kärpässarjan mestari.

Hauskaa kesänjatkoa kullekin!

2 thoughts on “TOP 5 pelit, joita kesälomamatkoilla 2019 pelasimme

 1. Sankari sanoo:

  Täällä LAMAa on pelattu Arboretumin korteilla ja kynällä ja paperilla 🙂 Oiva peli!

  Tykkää

  • JK sanoo:

   No niin, hienoa! LAMA on tee-se-itse-pelaajien unelma. Saisi kai tuon kahdesta tavallisesta pelikorttipakastakin…

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Amul Antiquity Arboretum Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Bang! Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Brandon the Brave Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Castell Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Chez Greek Chicago Express Citadels Claim Claim 2 Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Combo Color Compatibility Concordia Copenhagen Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelt So Clever Dragon's Breath Dragon Castle Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Glory to Rome Glücks-Piraten Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Here I Stand Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Honshu Hornet Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin loikka Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Love Letter Mad Madeira Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Mice and Mystics Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium My First Stone Age: The Card Game Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Palaces of Carrara Pandemia Paperback Parade Patchwork Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Smile Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Quacks of Quedlinburg The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... Welcome to the Dungeon When I Dream Wingspan World´s Fair 1893 Yokohama Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: