TOP 5 pelit, joita kesälomamatkoilla 2019 pelasimme

2

26.7.2019 Kirjoittanut JK

Puutyöläinen ei ole lifestyle-blogi. Täällä ei raportoida ihanista matkakohteista, jotka nousevat laajojen massojen trendeiksi vasta myöhemmin, täältä ei löydä puoliammattimaisia Leica-räpsyjä rantapalloa heittelevistä lapsista, täällä ei grillata isolla vihreällä pallogrillillä mandariineja tai mitä tulevaisuudessa nyt grillataankaan. Täällä ei edes tehdä kaupallista yhteistyötä, joskin olen lähestynyt Mercedes-Benziä asian tiimoilta kahdeksalla kirjeellä, mutta arvatenkin kesäkiireet ovat viivästyttäneet heitä vastaamasta (kirjoitussarja ”Korttia Mersun takapenkillä” odotuttaa siis itseään). Ei. Puutyöläinen menee suoraan asiaan ja raportoi parhaat kesän 2019 lomamatkoilla pelatut sessiot.

5. Virolahti: Memoir 44

Kauniilla Virolahdella käytiin ja viihdyttiin jne. ja sitten peliasiaan: Yllättäen kaveri oli ottanut mukaan kopionsa sotapeliä Memoir ’44 (Richard Borg, 2004), joten kesämökin terassilla oteltiin yksi erä Ponte du Hoc’in taisteluita.

Memoir on suosituimpia ensiaskeleen sotapelejä, ja pitkään olen sitä halunnut kokeillakin. Peli itsessään on niin helppo omaksua, että sen voisi luokitella perhepeliksi, jos ja kun vain perhe tykkää sotia Normandian maihinnousun ankaria taisteluita. Lisäosia ja lisäsääntöjä olisi peliin sitten tarjolla rutkasti. Tässä nimenomaisessa skenariossa sain nousta maihin jenkkirangereilla sakemannikasematteja vastaan.

Memoir toimii korteilla – valitset vuorollasi käsikorteistasi yhden, teet sen tarjoamat toiminnot ja nappaat uuden kortin tilalle ensi vuoroa varten. Näin jatkettiin kunnes skenaarion tavoite oli saavutettu: tuhottu riittävästi vastustajia tai vallattu tärkeitä asemia. Taistelu toimii heittämällä noppia, ja sehän on hauskaa etenkin tällaisessa kevyessä pelissä. Strategisiakin valintoja tuli kuitenkin tehtyä, etenkin reaktiona korttien tarjoamiin mahdollisuuksiin. Jos ne tarjoavat hyökkäystä oikean rintaman kautta, paranee lähteä ainakin osalla joukoista koukkaamaan sitä kautta, muuten käsi on täynnä hyödyttömiä kortteja.

Kertapuraisun perusteella hauska kepeä sotapeli, joka toimii mökkiterassikenraaleille vallan mainiosti. Helposti omaksuttavaa kahdenkeskistä sotailua kaipaavat ovat tykänneet Memoirista jo puolitoista vuosikymmentä ihan ymmärrettävistä syistä. Varianssia ja laajennettavuutta kun löytyy.

 

4. Outokumpu: The Game

Koska tämä ei ole lifestyleblogi, kuva on lavastettu, ettekä näe ihanan rustiikkista venevajan pöytää pittoreskin retrokuosisella pöytäliinalla.

Steffen Benndorf ei ehkä nimenä ole kaikkien huulilla, mutta mies on tehnyt muutamankin kelpo pelin, joista tunnetuimmat ovat ehkä noppailu Qwixx sekä hakukoneoptimointionnettomasti nimetty The Game (2015). The Game on yhteistyöpeli, jossa koetetaan päästä eroon korttipakasta. Taikatemppu tehdään pelaamalla numerokortteja kahteen nousevan sarjan pakkaan ja kahteen laskevan sarjan pakkaan. Kommunikointia on rajoitettu – jippo, josta pidän yhä enemmän. Omien korttien numeroita ei saa mainita, mutta saa huutaa toisille, että älkää laittako tähän pinoon! Muut huokaavat pettymyksestä ja koettavat keksiä toisiksi vähimmän huonon käytön korteilleen toivoen, että epäkohtelias käskijä pääsee sitten ”hyppäämään” korteillaan taaksepäin. Juju kun on siinä, että saatte pelata kortin, joka on täsmälleen kymmenen vähemmän tai enemmän kuin pinon päällimmäinen, ja näin pääsette ”taaksepäin” sarjassa ja pelaamaan siihen lisää kortteja.

Jos The Gamesta puuttuisi vuorojärjestys ja kaikki puhuminen olisi kielletty, siitä tulisi The Mind. Tältä tuntui pelatessa. Mutta The Gamessa tosiaan on kunkin vuorollaan pakko pelata kaksi (tai kolme jos haluaa lisävaikeutta) korttia, joten sitä vähiten huonoa vaihtoehtoa joutuu usein etsimään.

Ihan kelpo yhteistyöpeli, jota oli mukava kokeilla muutama erä venevajan pöydällä Outokummun kauniin luonnon äärellä kuikan huudellessa, mistä ei enempää, koska se olisi jo lifestylea. Suosikki-Benndorfimme tämä ei kuitenkaan ole, sillä olimme jo aiemmin tykästyneet vähän vastaavaan yhteistyökorttilätkintään Verflucht, josta toivon mukaan kirjoitan pian lisää.

3. Tallinna: Treasure Island

 

Mutta milloinkohan kirjoittaisin Treasure Islandista lisää? Olen päässyt pelaamaan peliä vasta kolme kertaa ja niin pitkillä peliväleillä, etten koe vielä osaavani arvioida sitä pelin vaatimalla painoarvolla. Tykkäämme pelistä kuitenkin, sen verran voi paljastaa. Tallinnan kattojen yllä penthousessamme pelasimme yhden nukkumaanmenoajan yli venyneen illan Aarresaarta, ja se oli taas oikein hauska elämys.

inkedaa_li.jpg

Aarresaari on enemmän kuin pelkkä nopea pelailu, se on Tapahtuma ja Illanvietto. Niin temaattinen peli on, ja jännittävä, ja aikaa ja keskittymistäkin vaativa. Päättelyn ja bluffauksen kaikki mahdollisuudet ovat meiltä vielä löytymättä. Harmi vain, että kieliriippuvuus pakottaa aikuiset pelaamaan aina Pitkä-John Silveria (muut piraatit sentään pärjäävät ilman englannin taitoa).

2. Outokumpu: Linko!

Ilvespeli jää lomamatkojemme kakkoseksi viiksikarvan mitalla. Olen pelannut tätä ennenkin, mutta vasta nyt monta pelierää putkeen pelattuna tämä Kramerin ja Kieslingin klassinen korttipeli valkeni minulle kaikessa hienoudessaan – ja valkeni myös peliseurueelle, joka halusi sitä uudestaan ja uudestaan. Linko!, alkukielellä Abluxxen, on erikoisella tavalla sekä helppo että kimurantti hiffata. Korteissa on numerot, mutta yhtä lailla olennaista on korttien määrä setissä. Tämä pitää hiffata ensin, ja sitten vielä vuokaavio mitä tehdä, jos sinulta anastetaan kortteja: jos anastaja ei halua niitä itselleen, voit ottaa ne takaisin käteen ja pöydätä vaikka jo ensi vuorolla – tai sitten heität ne roskiin ja otat tilalle uusia kortteja. Näillä kahdella tavalla Linkossa saa uusia kortteja.

Linkossa tavoitteena on pöydätä kortteja, mutta entä jos kuitenkin jättäisit korttisi muille syötiksi – saisitko niiden tilalle jotain parempaa? Toisilta kun on kiva kaapata kortteja… ellei kierros ole loppumassa pian, jolloin tulee kiire pöydätä ne. Mahdollisimman isoja settejä sitä haluaisi, niitä kun on muiden vaikeampi kaapata… mutta toisaalta huomaamattomien sinkkujen ja duojen pöytääminen, tuosta vain vaivihkaa, tutkan alapuolella, voi olla yllättävän tehokasta sekin. Linko! tarjoaa kevyen korttipelin yllätyksiä, mutta silti paljon päätöksiä, jotka venyvät parhaimmillaan lähes strategisiin mittoihin – ja paljon hauskoja hetkiä, kun kortteja nappaillaan. Tämän parissa vietettiin pari iloista kesäiltaa Outokummussa herran suvena 2019.

1. Tallinna: LAMA

Ekat LAMAt epälifestylemaisesti Tallinnan-laivan baarissa. Laatikossa olisi No Thanks!kin, mutta LAMA voitti.

Jos jokin peli kuitenkin edustaa Tallinnan-retkeämme ja samalla saa kunnian olla kesäretkien peli 2019, se oli Reiner Knizian tuore, Spiel des Jahres -ehdokkuudenkin napannut korttipeli LAMA (2019), joka tunnetaan myös kirjoitusmuodossa L.A.M.A. akronyymista Lege Alle Minuspunkte Ab – Hankkiudu eroon miinuspisteistä.

LAMA on kortinvaristelupeli UNOn ja Fuji Flushin hengessä. Haluat eroon korteista, koska ne tuovat miinuspisteitä. Kun joku 2 – 6 pelaajasta on kerännyt 40 miinuspistettä, vähiten miinuksella oleva voittaa. Tähän menee ehkä vartti.

LAMA on turbo-UNO. En sano tätä pahalla. UNO on toimiva peli pienten lasten kanssa, ja niinpä kuusivuotias lapsikin, jonka pelikokemus rajoittui UNOon, oppi pelaamaan LAMAa kanssamme. Sanonpa vielä: LAMA on 2000-luvun UNO. Peli on siis höyhenenkevyt ja mitä helposti opittavin, mutta tarjoaa silti UNOa enemmän valintoja ja jännitystä ja kiinniottomahdollisuudenkin. Kortteja nakataan pöytään nopeasti, ja peli etenee hurjaa vauhtia. Mutta onnenkoettelu sen suhteen, tulisiko pakasta joku sopiva numero vaiko lisää miinuksia kättä kuumottamaan, tuo sopivasti jännitystä. Riskihallintaa pitää myös harjoittaa – jos kädessä on miinus viisi, ehkä olisi hyvä suosiolla passata ja ottaa ne miinukset.

Tuuri mahdollistaa pientenkin lasten voiton, mutta silti valinnoilla on väliä. Erinomainen perhepeli siis, jonka toivoisi korvaavan UNOja maailman markettien hyllyillä. Jos läsnä on 6 – 8 pelaajaa, Fuji Flush on yhä relevantti vaihtoehto, mutta pienemmälle porukalle kärpässarjan uusi mestari on LAMA.

Mutta miksi LAMA näyttää kuvassamme Linkolta? Kasasimme oman pelin Linko!n korteista sekä geneerisistä pelimerkeistä, jotka oli meidän tapauksessa otettu No Thanks!ista ja Felicity: The Cat in the Sackista. Korttikuningas-blogissa on lisää vaihtoehtoja oman hätävara-LAMA:n rakentamiseen.

Kuvahaun tulos haulle lege alle minuspunkte ab

LAMA on uusi kärpässarjan mestari.

Hauskaa kesänjatkoa kullekin!

2 ajatusta artikkelista “TOP 5 pelit, joita kesälomamatkoilla 2019 pelasimme

 1. Sankari sanoo:

  Täällä LAMAa on pelattu Arboretumin korteilla ja kynällä ja paperilla 🙂 Oiva peli!

  Tykkää

  • JK sanoo:

   No niin, hienoa! LAMA on tee-se-itse-pelaajien unelma. Saisi kai tuon kahdesta tavallisesta pelikorttipakastakin…

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: