Talvi on taputeltu – mitä muuta tuli pelailtua? Ainakin Yokohama ja ihana Vanuatu

Jätä kommentti

9.3.2019 Kirjoittanut JK

Jos talven pelailuille teeman hakisi, se voisi ehkä olla pelimaun muuttuminen. Onko nyt hakemalla haettua…? No, katsotaan.

Kaksi tapausta. Ensinnä Yokohama.

Yokohama aseteltuna. Peli näyttää todella häsläiseltä, mutta on helppo oppia.

Yokohama näytti hauskalta jo etukäteen Rahdon läpijuoksua katsoessa. Ukkeli liikkuu Yokohaman ”kaupungissa” keräilemässä pisteitä sieltä täältä, lähettää apulaisiaan ennalta tekemään toiminnoista vahvempia. Pisteitä saa teestä ja kalasta ja tuotteiden tullaamisesta ja kirkosta jne., on monta eri tapaa tienata, voi rakentaa keksintöjä, siis kortteja, joista saa erityiskykyjä tähän peliin jne.

Yokohama on niitä pelejä, joita minun pelimakuuni mätsäävät ihmiset tykkäävät. Se näyttää feldimäiseltä pistesalaatilta, ja siinä saa liikkua ukolla ”kartalla”. Historiallinen teemakin maailmankauppaan avautuvasta Japanista on mukavaa vaihtelua.

Pelasimme kertapuraisun ja… mikäs siinä. Ihan hyvä peli. Ei mitään vikoja. Ei tätä omaksi sentään tarvita.

Yokohama ei ollutkaan nouda-ja-toimita-peli, kuten toivoin. (Siinä genre, josta yhä toivoisin löytäväni Sen Suursuosikin – Oracle of Delphiä ei vain vielä ole voitettu.) Ukkelin liikkumisessa ei ollut suurempaa jännitettä. Missään ei ollut sen suurempaa jännitettä. Vähän teetä, vähän kalaa, täytetään tilaus. Ihan mukavaa, mikäs siinä. Ja siinäpä kaikki.

Otetaan sitten Vanuatu.

Vanuatu on erikoinen tapaus. Yhden hitin ihmeen ranskalaissunnittelijan harrastajapeli, jolla on Maine. Autiot saaret ovat nimittäin autioita syystä: niillä ei pysty elämään. Ne ovat köyhiä ja vaarallisia. Niinpä Vanuatussakaan ei päästä rakentelemaan vaurautta tai koneistoja tai mitään simpukkaimperiumeja. Koetat saada voittopisteitä kerättyä sieltä täältä. Välillä onnistuu, välillä ei. Toiset pelaajat astuvat tässä jatkuvasti varpaillesi, tahallaan tai tahattomasti. Tämä on katastrofinhallintapeli, vähän kuin Lohikäärmeen vuonna tai Antiquity.  Peli sai toisenkin edikan pari vuotta sitten, maine taitaa olla kulttimaineen tynkää.

Hankin Vanuatun Lautapelaamanin ketjuvaihdosta ajatuksena kokeilla (koska se on niin kaunis peli) ja laittaa eteenpäin. Lopulta kun sen sai pöydälle, mieleni oli muuttunut.

Ensinnäkin ensivaikutelmat: onhan se kaunis. Kauneimpia tietämiäni pelejä leppeässä trooppisessa värimaailmassa, erivärisissä ja -muotoisissa puupaloissa ja heksakartassaan. Pinkkiä kalaa ja ruskeita aarrearkkuja meressä. Kookosta ja narkoottisia kasveja ja pihviä saarilla. Turisteja ja hiekkapiirroksia rannoilla.

Vanuatun sääntökirja on hyvin lyhyt: lähinnä tarvitsee oppia eri toiminnot sekä  systeemi, jolla ja missä järjestyksessä niitä valitaan. Simpukankuoressa kyse on ikään kuin ohjelmoinnista. Pelaajat laittavat vuorojärjestyksessä 2+2+1 ”työläistään” johonkin yhdeksästä vaihtoehtoisesta ruudusta. Tämän jälkeen ruudut laukaistaan taas vuorojärjestyksessä. Mutta ruudun laukaisuun tarvitset enemmistön työläisiä. Jos sinulla ei ole enemmistöä missään ruudussa, menetät työläisesi töittä. Tästä seuraa piinaavaa jännitystä.

Toiminnonvalintoruudut ja niiden yläpuolella roolikortit.

Pelasimme kolminpelin roolinvalintakorteilla. Tämä on pelimuodoista armeliain, emmekä menettäneet koko pelissä kovin montaa toimintoa. Kolmella on tilaa. Voisin kuvitella, että viisinpeli ilman rooleja on jo huomattavasti, huomattavasti ankarampi. Roolikortit ovat tavallaan lisäsääntö, mutta ne auttavat pelissä pärjäämisessä ja pelastelevat umpikujilta, joten ne ovat silti aloittelijoille avuksi.

Toisaalta en ole varma, tarvitseeko Vanuatu viittä pelaajaa, se on (etenkin rooleilla) aika pitkä. (Onko se jopa yhden vuoron liian pitkä, kävi mielessä?) Mutta pituudesta huolimatta, Vanuatu on täysi trilleri kaiken aikaa. Siis jatkuvasti jännitti, hermostutti, ajoittain peloitti, ellei jopa kauhistuttanut. Vanuatu herättää pelkoa ja vavistusta, sääliä ja inhoa, merkittäviä tunteita, joille Kierkegaard ja Aristoteles rakensivat filosofiaansa. Pari, kolme tuntia silkkaa jännitystä.

Viimeinen kierros Vanuatua pelattu, kartta on rakennettu.

Jännitys johtuu, tajuan nyt, juuri siitä, että peli on niin armoton. Jos joku blokkaa sinut, voi koko kierros mennä hukkaan. Voit joutua umpikujaan. Voit olla äkkiä kaulaa myöten vedessä. Jokainen päätös, oma ja muiden päätös, on ladattu jännitteellä. Älä laita sinne, älä laita sinne…fiu, se ei laittanut, saan elää. Miten käytän tämän toisen mahdollisuuteni elämään…? Yokohamassa voi tehdä mitä vain, ja kuka niistä sanoo, mikä toimista on tärkeää ja mikä ei. Suottaapi olla, suottaapi olla olemattannii.

Pelin jälkeen mietin Vanuatua koko seuraavan viikon. Yhden pelin perusteella se nousi ehdottomasti kärkeeni.

Nousi mieleen, kuinka yllättäen pidin Food Chain Magnatesta. Ehkä nämä osoittavat jostakin pelimaun muuttumisesta. (Jos näin on, osaan heti nimetä pelin, josta se käynnistyi. Se oli tuo ihana verilöyly Im Jahr des Drachens.)

*

Mutta mitä muuta tuli talvella kokeiltua?

Ainakin 1960: Making of a President.

Tämä on vähän kuin Twilight Struggle mutta sijoitettuna Nixonin ja J.F. Kennedyn presidentinvaalikamppailuun. Kortteja voi taas pelata joko pisteinä tai niiden toimintona. Hieman kevyempi tämä on. Pitkälti kyse on siitä, että kasataan kuutioita eri osavaltioihin kannatukseksi. Vähän sellaista ”minä lisään, sinä poistat, minä lisään, sinä poistat” -köydenvetoa siinä oli, mutta hauska teema ainakin jos poliittinen historia kiinnostaa. Ehdokkaat kampanjoivat pitkin maata ja lisäävät kannatustaan, mainostavat ja valmistautuvat väittelyihin. Lopussa lasketaan äänet yhdysvaltalaisen elektoraalikollaasin mukaisesti ja toisesta tulee presidentti.

Miettikää muuten, miten oivallisen varoittavan esimerkin sanoilla vaikuttamisesta Nixon tarjosi ”I am not a crook” -möläytyksellään. Siinä on syvällinen opetus, mutta ei siitä nyt sen enempää.

Kokeilimme myös tyttären kanssa The Pursuit of Happinessia.

Tämä on elämäpeli, vähän kuin CV, mutta työläistenasetteluna eikä noppina, ja siitä seuraava askel syvällisyydessä ja kompleksisuudessa. Nyt on töitä ja projekteja ja parisuhteita ja stressiä pelimekaniikkana. Paria sääntöjä ei meillä ihan sisäistetty turhan nopeasti tehdyllä sääntöjen läpiluvulla, mutta isoin rasite tuntui olevan se, että kaksinpelissä kortteja oli tarjolla kovin vähän, ja se rajoitti strategisuutta täysin. Teema on hieno, mutta peli pitkä. Ilta ei riittänyt sen loppuunviemiseen, joten kuoleminen jäi kokematta.

*

Nyt kevättä kohti, ja pari kovaa tärppiä tulevasta vielä loppuun. Martin Wallacen A Few Acres of Snow’ta sekä Andreas Stedingin uutta Gugongia on myös pelailtu, mutta niistä myöhemmin tarkemmin. Aurinkoa piteneviin peli-iltoihinne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: