Talvi on taputeltu – mitä muuta tuli pelailtua? Ainakin Yokohama ja ihana Vanuatu

Jätä kommentti

9.3.2019 Kirjoittanut JK

Jos talven pelailuille teeman hakisi, se voisi ehkä olla pelimaun muuttuminen. Onko nyt hakemalla haettua…? No, katsotaan.

Kaksi tapausta. Ensinnä Yokohama.

Yokohama aseteltuna. Peli näyttää todella häsläiseltä, mutta on helppo oppia.

Yokohama näytti hauskalta jo etukäteen Rahdon läpijuoksua katsoessa. Ukkeli liikkuu Yokohaman ”kaupungissa” keräilemässä pisteitä sieltä täältä, lähettää apulaisiaan ennalta tekemään toiminnoista vahvempia. Pisteitä saa teestä ja kalasta ja tuotteiden tullaamisesta ja kirkosta jne., on monta eri tapaa tienata, voi rakentaa keksintöjä, siis kortteja, joista saa erityiskykyjä tähän peliin jne.

Yokohama on niitä pelejä, joita minun pelimakuuni mätsäävät ihmiset tykkäävät. Se näyttää feldimäiseltä pistesalaatilta, ja siinä saa liikkua ukolla ”kartalla”. Historiallinen teemakin maailmankauppaan avautuvasta Japanista on mukavaa vaihtelua.

Pelasimme kertapuraisun ja… mikäs siinä. Ihan hyvä peli. Ei mitään vikoja. Ei tätä omaksi sentään tarvita.

Yokohama ei ollutkaan nouda-ja-toimita-peli, kuten toivoin. (Siinä genre, josta yhä toivoisin löytäväni Sen Suursuosikin – Oracle of Delphiä ei vain vielä ole voitettu.) Ukkelin liikkumisessa ei ollut suurempaa jännitettä. Missään ei ollut sen suurempaa jännitettä. Vähän teetä, vähän kalaa, täytetään tilaus. Ihan mukavaa, mikäs siinä. Ja siinäpä kaikki.

Otetaan sitten Vanuatu.

Vanuatu on erikoinen tapaus. Yhden hitin ihmeen ranskalaissunnittelijan harrastajapeli, jolla on Maine. Autiot saaret ovat nimittäin autioita syystä: niillä ei pysty elämään. Ne ovat köyhiä ja vaarallisia. Niinpä Vanuatussakaan ei päästä rakentelemaan vaurautta tai koneistoja tai mitään simpukkaimperiumeja. Koetat saada voittopisteitä kerättyä sieltä täältä. Välillä onnistuu, välillä ei. Toiset pelaajat astuvat tässä jatkuvasti varpaillesi, tahallaan tai tahattomasti. Tämä on katastrofinhallintapeli, vähän kuin Lohikäärmeen vuonna tai Antiquity.  Peli sai toisenkin edikan pari vuotta sitten, maine taitaa olla kulttimaineen tynkää.

Hankin Vanuatun Lautapelaamanin ketjuvaihdosta ajatuksena kokeilla (koska se on niin kaunis peli) ja laittaa eteenpäin. Lopulta kun sen sai pöydälle, mieleni oli muuttunut.

Ensinnäkin ensivaikutelmat: onhan se kaunis. Kauneimpia tietämiäni pelejä leppeässä trooppisessa värimaailmassa, erivärisissä ja -muotoisissa puupaloissa ja heksakartassaan. Pinkkiä kalaa ja ruskeita aarrearkkuja meressä. Kookosta ja narkoottisia kasveja ja pihviä saarilla. Turisteja ja hiekkapiirroksia rannoilla.

Vanuatun sääntökirja on hyvin lyhyt: lähinnä tarvitsee oppia eri toiminnot sekä  systeemi, jolla ja missä järjestyksessä niitä valitaan. Simpukankuoressa kyse on ikään kuin ohjelmoinnista. Pelaajat laittavat vuorojärjestyksessä 2+2+1 ”työläistään” johonkin yhdeksästä vaihtoehtoisesta ruudusta. Tämän jälkeen ruudut laukaistaan taas vuorojärjestyksessä. Mutta ruudun laukaisuun tarvitset enemmistön työläisiä. Jos sinulla ei ole enemmistöä missään ruudussa, menetät työläisesi töittä. Tästä seuraa piinaavaa jännitystä.

Toiminnonvalintoruudut ja niiden yläpuolella roolikortit.

Pelasimme kolminpelin roolinvalintakorteilla. Tämä on pelimuodoista armeliain, emmekä menettäneet koko pelissä kovin montaa toimintoa. Kolmella on tilaa. Voisin kuvitella, että viisinpeli ilman rooleja on jo huomattavasti, huomattavasti ankarampi. Roolikortit ovat tavallaan lisäsääntö, mutta ne auttavat pelissä pärjäämisessä ja pelastelevat umpikujilta, joten ne ovat silti aloittelijoille avuksi.

Toisaalta en ole varma, tarvitseeko Vanuatu viittä pelaajaa, se on (etenkin rooleilla) aika pitkä. (Onko se jopa yhden vuoron liian pitkä, kävi mielessä?) Mutta pituudesta huolimatta, Vanuatu on täysi trilleri kaiken aikaa. Siis jatkuvasti jännitti, hermostutti, ajoittain peloitti, ellei jopa kauhistuttanut. Vanuatu herättää pelkoa ja vavistusta, sääliä ja inhoa, merkittäviä tunteita, joille Kierkegaard ja Aristoteles rakensivat filosofiaansa. Pari, kolme tuntia silkkaa jännitystä.

Viimeinen kierros Vanuatua pelattu, kartta on rakennettu.

Jännitys johtuu, tajuan nyt, juuri siitä, että peli on niin armoton. Jos joku blokkaa sinut, voi koko kierros mennä hukkaan. Voit joutua umpikujaan. Voit olla äkkiä kaulaa myöten vedessä. Jokainen päätös, oma ja muiden päätös, on ladattu jännitteellä. Älä laita sinne, älä laita sinne…fiu, se ei laittanut, saan elää. Miten käytän tämän toisen mahdollisuuteni elämään…? Yokohamassa voi tehdä mitä vain, ja kuka niistä sanoo, mikä toimista on tärkeää ja mikä ei. Suottaapi olla, suottaapi olla olemattannii.

Pelin jälkeen mietin Vanuatua koko seuraavan viikon. Yhden pelin perusteella se nousi ehdottomasti kärkeeni.

Nousi mieleen, kuinka yllättäen pidin Food Chain Magnatesta. Ehkä nämä osoittavat jostakin pelimaun muuttumisesta. (Jos näin on, osaan heti nimetä pelin, josta se käynnistyi. Se oli tuo ihana verilöyly Im Jahr des Drachens.)

*

Mutta mitä muuta tuli talvella kokeiltua?

Ainakin 1960: Making of a President.

Tämä on vähän kuin Twilight Struggle mutta sijoitettuna Nixonin ja J.F. Kennedyn presidentinvaalikamppailuun. Kortteja voi taas pelata joko pisteinä tai niiden toimintona. Hieman kevyempi tämä on. Pitkälti kyse on siitä, että kasataan kuutioita eri osavaltioihin kannatukseksi. Vähän sellaista ”minä lisään, sinä poistat, minä lisään, sinä poistat” -köydenvetoa siinä oli, mutta hauska teema ainakin jos poliittinen historia kiinnostaa. Ehdokkaat kampanjoivat pitkin maata ja lisäävät kannatustaan, mainostavat ja valmistautuvat väittelyihin. Lopussa lasketaan äänet yhdysvaltalaisen elektoraalikollaasin mukaisesti ja toisesta tulee presidentti.

Miettikää muuten, miten oivallisen varoittavan esimerkin sanoilla vaikuttamisesta Nixon tarjosi ”I am not a crook” -möläytyksellään. Siinä on syvällinen opetus, mutta ei siitä nyt sen enempää.

Kokeilimme myös tyttären kanssa The Pursuit of Happinessia.

Tämä on elämäpeli, vähän kuin CV, mutta työläistenasetteluna eikä noppina, ja siitä seuraava askel syvällisyydessä ja kompleksisuudessa. Nyt on töitä ja projekteja ja parisuhteita ja stressiä pelimekaniikkana. Paria sääntöjä ei meillä ihan sisäistetty turhan nopeasti tehdyllä sääntöjen läpiluvulla, mutta isoin rasite tuntui olevan se, että kaksinpelissä kortteja oli tarjolla kovin vähän, ja se rajoitti strategisuutta täysin. Teema on hieno, mutta peli pitkä. Ilta ei riittänyt sen loppuunviemiseen, joten kuoleminen jäi kokematta.

*

Nyt kevättä kohti, ja pari kovaa tärppiä tulevasta vielä loppuun. Martin Wallacen A Few Acres of Snow’ta sekä Andreas Stedingin uutta Gugongia on myös pelailtu, mutta niistä myöhemmin tarkemmin. Aurinkoa piteneviin peli-iltoihinne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Amul Antiquity Arboretum Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Bang! Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carpe Diem Castell Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Chez Greek Chicago Express Citadels Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Combo Color Commissioned Compatibility Concordia Copenhagen Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelt So Clever Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Glory to Rome Glücks-Piraten Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Here I Stand Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin loikka Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Love Letter Macao Mad Madeira Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Outfoxed! Palaces of Carrara Pandemia Paperback Parade Patchwork Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Smile Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Quacks of Quedlinburg The Quest for El Dorado The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... Welcome to the Dungeon When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yokohama Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: