High concept ja mitkä neljä asiaa tekevät hyvän porttipelin (mukana mm. Arkadia ja Showtime)

2

17.2.2019 Kirjoittanut JK

Sain ystävältäni muutaman hänelle muuttojen takia tarpeettomaksi jääneen pelin.

Showtime

Showtime (Anna Oppolzer & Stefan Kloß, 2018) ei ole sitä sorttia, joka saisi korkeita arvosteluja BGG:ssä. Se on satunnainen ja hyvin kevyt perhepeli. Samalla perheeni ihastui siihen.

Peli elää teemastaan. Pelaajat asettelevat kädessään olevia kortti-ihmisiä elokuvateatterin katsomoon. Tarkoitus on saada kerättyä enemmän nautintopisteitä kuin muut pelaajat. Katselunautintoa parantavat paitsi hyvät penkit keskellä salia sopivalla etäisyydellä valkokankaasta, mieluisa elokuvagenre sekä naapurit. Kukapa haluaa istua leffassa, jos edessä istuu hujoppi tai vieressä lapsi, joka karistelee popcornia syliisi. Vanhus haluaa istua eturivissä, että näkee paremmin, ja kun valkosipulilta haiseva veijari istuu lähelle, ihmiset karkaavat kauemmas jos suinkin mahdollista. Toisaalta lempiväiset haluavat istua vierekkäin, ja urokset viihtyvät sen kaunottaren vieressä paljon paremmin kuin toiset naiset. Sekä yhteisvoittotilanteita että toisen jäynäämistä esiintyy. Karuinkin jätkä, Ken Krawall, on kuitenkin sen verran herrasmies, että ajaa penkistä ylös vain toisia miehiä.

Hildo Hahn viihtyy naisseurassa. Gloria haluaisi viereensä ystävättären, jonka kanssa kikatella.

Pelaajat asettelevat korttipakastaan tyyppejä katsomoon kolmen näytännön verran (leffa vaihtuu välissä) ja pisteyttävät kunkin näytännön.

Kuten sanottua, peli on kevyt ja hyvin satunnainen paitsi toisten pelaajien liikkeiden armolla että siinä, tuleeko käteen leffanäytännön genreen tykästyneitä ihmisiä. Toisin sanoen hyvään perhepeliin sopivasti lapsetkin voittavat.

Leffateatteriteema ja hauska kuvitus tekevät Showtimesta pelin, joka on helppo myydä lapsille. Itse pelinä se ei ole mitenkään taivaita tavoitteleva, eivätkä totisemmat peliharrastajat sitä ole pöydälle

Tässäpä onkin se ratkaiseva ero vakavien harrastajapelaajien ja satunnaisten pelailijoiden välillä. Jälkimmäiset ovat oppineet fanittamaan mekaniikkoja ja valintoja, jotka saavat hammasrattaat rouskumaan päässä. Me tulemme näin helposti vähän sokeiksi sille, mistä ei-harrastajat peleissä pitävät. Kriteerit ovat erilaiset.

Katsotaanpa toinen esimerkki vielä ennen yhteenvetoa.

Rüdiger Dornin varhainen suurin hitti ennen Istanbulista ja Karubasta alkanutta uutta nousua oli Arkadia (Die Baumeister von Arkadia, 2006).

Arkadia

Arkadiassa pelaajat asettelevat alussa tyhjälle laudalle tetrispalojen muotoisia rakennuksia ja näiden kupeeseen rakennusmestariukkojaan. Rakennuksista saa sinettejä. Sinetit on tarkoitus muuttaa rahaksi eli voittopisteiksi pisteyttämällä nämä otollisella hetkellä. Minkä arvoisia sinetit ovat? Tasan sen arvoisia kuin niiden ”osakekurssi” pisteytyshetkellä on. Aina kun olet saanut kokonaan ympäröityä yhden tetristalon (joko toisilla taloilla ja/tai rakennusmestareilla), saat nimittäin myös rakentaa linnaa kaupungin keskelle. Linnapaloissa on sinettejä, ja linnassa näkyvissä olevien sinettin arvo on kunkin oman sinettimerkkisi arvo. Niinpä viisi sinettimerkkiä on 20 raha arvoiset, jos linnassa näkyy neljä sinettiä.

Pelistä tuli minulle samaa fiilistä kuin Kramer & Kieslingin vielä klassisemmassa pelissä Torres (1999), mutta toimintopisteiden sijasta tarjolla on siis nyt tetrislaattailua ja osakkeita. (Pidän Torresin mekaniikoista itse enemmän.)

Mihin tarpeeseen Arkadian pitäisin omassa kokoelmassani? Se tarvitsee kolmannen pelaajan loistaakseen, joten ehkei sitä vaimon kanssa kahdestaan tulisi pelattua. Toimisiko se porttipelinä, ts. pelinä, josta nuo niin kömpelösti nimetyt ei-peliharrastajat tykkäävät? Ehkäpä. Se on kiva peli ja helppo oppia, vielä ihan ok näyttävän näköinen kaupungin ja linnan rakentuessa.

…ei niinkään pelin alussa.

Mutta jotain siitä tuntuisi tähän tarpeeseen puuttuvan. Sinetti-osakkeiden manipulointi on aivokuorellisen kiinnostavaa, mutta ei se hirveän sellaista… hauskaa… ole. Tai onhan se älyllisen hauskaa, mutta tarkoitan ettei se ole sillä lailla haa-haa-hauskaa. Ja yleensähän ei-peliharrastajat haluaisivat pelinsä olevan hauskaa. Sillä lailla

Ha ha, ei hemmetti!

Ha ha, Jes!!

Aaarggh haha!

Chip ja Dan Heath kirjoittavat kirjassaan Made to Stick vihulaisesta nimeltä Curse of Knowledge, Tiedon Kirous. Tiedon kirous ei tarkoita, että tieto lisäisi tuskaa, vaan kuinka tieto saa meidät unohtamaan, miltä tuntuu kun ei tiedä. Professori ei enää muista miltä tuntui oppia glukoneogeneesi ensimmäisen kerran. Nyt se on hänelle itsestään selvää. Hän ei enää osaa siirtyä takaisin hetkeen, jolloin ei tiennyt. Ja niinpä aihe on paitsi vaikeampi opettaa oppilaille, on myös vaikeampi muistaa, ettei oppilaita ehkä kauhesti kiinnostakaan itsestä niin kiehtova glukoneogeneesi.

Sama tiedon kirous vaivaa myös mm. lautapelisääntökirjojen kirjoittajia. Olen kirjoittanut aiheesta alkuvuonna 2016 tässä blogissa aika paljonkin. (Ks esim. Madeira, Dominion.) Sen jälkeen tiedon kirous laskeutui ylleni ja nyt olen tottunut ymmärtämään sääntökirjoja. Jos nyt kirjoitan sellaisen, minun pitää koettaa eläytyä ei-peliharrastajaan, joka ei tiedä, mitä pakanrakennus tai työläistenasettelu tarkoittaa.

Peliharrastajat etsivät pelistä kiinnostavia sekä itselleen mieluisia mekaniikkoja. Mutta ei-harrastajat eivät edes tiedä, mitä mekaniikka tarkoittaa. Nähdäkseni ei-peliharrastajille pelissä ovat tärkeitä ainakin seuraavat asiat:

 

1. Teema

Peliharrastajat ovat tottuneet siihen, että mekaniikka se kuitenkin on tärkeintä, mutta tämän ei pitäisi saada unohtamaan, että ei-peliharrastajat eivät ole vielä sitä oivaltaneet. Teema houkuttaa ja kiinnostaa. Toisaalta väärä teema rajaa aina ihmisiä pois. En lähtisi pelaamaan pörröyksisarvispelejä, saati kehtaisi tarjota niitä kavereille tai sukulaisille.

Hyvässä peliteemassa on ehkä samalla lailla high concept kuin menestyskirjassa tai -elokuvassa: high concept tarkoittaa tarinan kiinnostavaa ydintä, jonka pystyy välittämään yhdellä tai kahdella virkkeellä. ”Siinä on sellainen poika, jonka perhe unohtaa yksin kotiin jouluksi. Sitten sinne hyökkää murtovarkaita niin se keksii erilaisia kepposia, jolla se puolustaa taloaan niitä vastaan.” (Muistan vieläkin joulun 1990, kun kuulin tästä elokuvatsta. Halusin heti päästä katsomaan sen.)

Tai ”Elokuvamme on kuin Tappajahai avaruuslaivassa.” Hienoa, kuinka monta miljoonaa tarvitsette tähän Alieniin?

Vertaa: ”Tämä kertoo kipuilevasta parisuhteesta, jossa molemmilla on vähän vaikeaa.” Voi se olla fantastinenkin teos, muttei herätä samalla lailla kiinnostusta kuin ”Hullu professori kehittää aikakoneen, jolla poika matkustaa 50-luvulle saadakseen vanhempansa ihastumaan toisiinsa.”

”Olemme rakentamassa entisajan kaupunkia laatoista ja manipuloimme sinettimarkkinoita saadaksemme rahaa.” Kuulostaako vetävältä? Entä tämä: ”Meidän pitää laittaa nämä hassut tyypit leffateatteriin sellaisille paikoille, jossa kukaan ei potki selkämystä tai ramppaa koko ajan vessaan ohitsesi.”

Peliharrastajana innostun aina, kun kuulen lauseen alkavan, ”Pelaajat edustavat vauraan suvun päämiehiä, jotka koettavat hankkia vaikutusvaltaa…” Keskiaikaisen kaupungin pyörittäminen tai kaupankäynti Välimerellä ovat minulle aina ihania mahdollisuuksia. Mutta Troyesin tai Concordian tarjoaminen ei-harrastajalle vaatii jo enemmän suostuttelutaitoja kuin ”Tämä on Downtown Abbey lautapelinä” tai ”Me terraformoimme Marsin!” tai ”Pyörität omaa viinitilaa Toscanassa” tai ”Katsokaapa tätä:”

High concept kuvana.

High conceptin miettiminen voi olla hyödyllistä myös niille, jotka työkseen myyvät lautapelejä.

2. Ulkonäkö

Pelin ulkomuoto synnyttää ensivaikutelman, joka helpottaa tutustumista. Kaunis peli on attraktiivisempi eli puoleensa vetävämpi. Toki pelin pitää sitten myös olla hyvä eikä silkoa sisältä, ei pelkkä kaunis tyhjäpää. Ulkomuoto ja teema tukevat ja vaativat toisiaan.

Toisaalta estetiikka rajaa joskus yleisöä pois. Smilen karvapörröjä en tarjoaisi isovanhemmille, jotka tykkäävät No Thanksista. Jotkut filistealaiset taas eivät ymmärrä Bruxelles 1893:n kauneutta.

Visuaalisen onnistuneisuuden lisäksi joissain peleissä on myös erityisiä houkuttimia, täkyjä, gimmickejä. Wallensteinin tai Amerigon kuutiotorni on hyvä ja vieläpä hauska sellainen, ja sitten on Potion Explosionin ja Colt Expressin kaltaisia kokonaishärvellyksiä.

Photosynthesis on näyttävä luonnossa. Yllätysten hauskuus siitä vain puuttuu.

3. Yllätysten hauskuus

Käytännössä tämä tarkoittaa: lopputuloksen satunnaisuus ja suuret yllätykset, itsen ja muiden tekemänä. Meiltä peliharrastajille jää helposti unohduksiin, että normaalisti ihmisen käsitys hauskasta ei ole kaksi tuntia tuijottaa lautaa siirtoja optimoiden. Outoja ovat, kyllä, mutta heillä ei ole vielä ollut mahdollisuutta oppia nauttimaan siitä. Ei-pelaajille hauska tarkoittaa tunteellisia yllätyksiä, joina eläydytään pelin tapahtumiin. Niitä ”Mä tarviin nyt kuutosen…. JES!” tai ”…EIH!!” Ja ”Et sä nyt voi sinne tulla, miten sä tänne pääsit!”

Toisin sanoen yllätyksiä, jotka syntyvät satunnaisuudesta, että tulee juuri oikea tai aivan väärä kortti tai nopan tulos tai simultaanitoimintovalinta. Suuria hetkiä.

Heitä-ja-liiku-pelit tarjoavat tätä. Jes, heitin ison, tapoin ukkosi. Voi ei, tuli juuri nelonen, nyt joudun vankilaan. Yllätykset ja satunnaisuus ovat inhimillisesti hauskoja, koska ne liikuttavat tunteita. Hyviä ja pahoja tunteita, aika sama, ne ovat veljiä kuitenkin: kunkin tunteen vastakohta ei ole jokin toinen tunne vaan tunteettomus, apatia.

Korttipelit, joissa vedetään kortteja tai laattoja, tarjoavat tätä. Menolippu tarjoaa näitä paitsi kortinkaipuussa myös siinä, että joku läväyttää reittejä tiskiin nenäsi edessä. Carcassonessa on laatan veto, ja parhaimmillaan tuntuu tärkeältä saada juuri oikeanlainen kaupunkipala. Harry Potter: Hogwarts Battlessa vedetään kortteja pahisten puolesta ja omasta puolesta omasta pakasta ja markkinoille ostettavaksi ja aina on jännittävää nähdä, mitä tulee. Flash Point: Fire Rescuessa on jännittävää nähdä, mihin tuli syttyy ja miten leviää, mihin uhreja ilmestyy ja ovatko he oikeita vai vääriä hälytyksiä.

4. Nokkeluus, ajoissa

Tämä tarkoittaa hetkiä jolloin tajuat pelin: ”aa… okei, ai tää toimii näin, onpa nokkelaa.” Moni Knizian peli on tehnyt tämän minulle, paraatiesimerkkinä Battle Line. Carcassonne on tehnyt tämän: muistan yhä kuinka joskus 15 vuotta sitten pelasin sitä ensimmäisen eräni ja mietin että onpa nokkelasti keksitty. Nokkeluuden pitää tulla vieläpä ajoissa, hyvissä ajoin pelin aikana, että pelistä ehtii vielä nauttia sen oivallettuaan, eikä vasta siinä vaiheessa kun on myöhäistä. No, joskus Fuji Flushin oivaltaminen saattaa kestää toiseen jakoon, mutta peli on niin nopea ja kevyt että se kompensoi ja uusi jako on helppo pelata. Alhambran perusmekaniikka (kerää rahaa tai osta laatta) on tällainen kun peli lähtee rullaamaan. Vaikka pisteytysten oppimisessa saattaa kestää turhan pitkään. Bohnanzan jippo, ettei korttien järjestystä kädessä saa muuttaa, ja Hanabin mekaniikka, jossa omia kortteja ei nähdä ollenkaan, voivat tarjota tällaisia heureka-hetkiä (jälimmäisestä puuttuu kyllä sitä hauskuutta).

Lopuksi

Aivokuorellinen nautinto, joka eri strategioiden mielensisäisestä eksploraatiosta tulee, on joko sisäänkirjoitettu ominaisuus, joka joillakin ihmisillä vain on ja joillain ei –  tai sitten kyseessä on opittu maku. Tällöin kuivista aivokuorellisista europelinautinnoista oppii nauttimaan harjoituksella, siis hyviä harrastajapelejä pelaamalla. Opittu maku on turpeista viskiä, homejuustolla täytettyjä taateleita ja gose-olutta. Hyvät porttipelit taas ovat yleensä mansikkajätskiä, kokista ja kylmä Heineken. Ne ovat hyviä nautintoja nekin ja mahdollisesti hyviä väyliä maun jalostamiseen entisestään.

En ole näissä tuumissa edes ottanut huomioon pelin vaikeutta ja monimutkaisuutta. Vaikeus on tietysti tekijä, mutta luulen että liiallinen pelin vaikeuteen katsominen ei välttämättä ole tuottavaa. Liian helppo ja yksinkertainen peli kun ei (sekään) luo innostusta ja ymmärrystä pelien syvyyden tarjoamista nautinnoista. Esimerkki: Meidän kaveripiirimme porttipeli ja peliporukkamme synty oli Here I Standissa.

Kuulisin mielelläni teidän lukijoiden ajatuksia ja kokemuksia aiheesta. Mistä peleistä ei-peliharrastajaystävänne ja sukulaisenne ovat pitäneet? Mitä suosituksia teillä on jakaa? Onko peliä, joka rastisi kaikki nämä neljä ruutua?

Minä ainakin rupesin tämän kirjoittamisen jälkeen miettimään, pitäisikö järjestää vanhoille kavereille peli-ilta ja peluttaa Shogunia?

Shogun on Wallensteinin uudelleentyöstö. Vuorovaikutusta, yllätyksiä, kuutiotorni, nokkela ohjelmointimekaniikka, sotateema, kelvollinen ulkonäkökin… olisiko tässä koukuttava porttipeli? Kuva Wikipedia.

 

2 ajatusta artikkelista “High concept ja mitkä neljä asiaa tekevät hyvän porttipelin (mukana mm. Arkadia ja Showtime)

 1. Mikko Saari sanoo:

  Mä tiedän, että saatat olla vähän eri mieltä teeman vetävyydestä omien kokemustesi valossa, mutta minusta Die Quacksalber von Quedlinburg rastittaa ruutuja tästä nelikentästä erinomaisesti.

  1. Teema. ”Pelissä keitellään taikajuomia aina vain paremmista aineksista, mutta varovasti, ettei pata kiehu yli” sisältää jo jonkinlaisen lupauksen vaarasta.

  2. Ulkonäkö. Okei, kansikuva voisi olla parempikin (noin yleensä Lohausenin vahvuus ei ole kansikuvissa, esimerkiksi A Feast for Odin on aika tunkkainen kannestaan), mutta ainakin peli on värikäs, ja kun komponentit levittää näkyville, se näyttää hyvältä ja on sopivan täynnä kiinnostavia pieniä yksityiskohtia.

  3. Yllätysten hauskuus. Tätähän peli oikeastaan on, eikä muuta. Saa syyttää huonoa tuuria kun häviää, saa riemuita rohkeaa riskinottoaan kun voittaa, saa nauraa toisten epäonnelle.

  4. Nokkeluus. Ainesten yhdisteleminen tuo sopivasti ahaa-elämyksiä, kun pelin aikana tajuaa joko että ”aah, nyt keksin hyvän yhdistelmän” tai ”ei vitsi tolla toisella on nyt hyvä juttu menossa, kokeilenpa sitä ensi kerralla”.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Aivan totta kyllä, joka kohta. Quacks voi olla oikein hyvä porttipeli monelle. Minun porukoissani teema ei ole vielä houkuttanut lapsipelaajia (en luovuta) ja sen lapsekkuuden tiedän olevan este monille, mutta muuten yhdyn kyllä suosituksiin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: