Fillereiden syyskaudella pelattiin A-luokan pikkupelejä ja muisteltiin Pauli Hanhiniemeä

Jätä kommentti

18.12.2018 Kirjoittanut JK

Luokkakuva syyspelikaudelta:

High Society, Linko!, Parade, ArboretumGanz Schön Clever… kuvassa nähdään ansioituneita pikkupelejä niin viime vuosilta kuin kaukaa 90-luvultakin. Nämä kaverit mainitaan usein, kun aletaan listailla kärkitason ”fillereitä” eli nopeita, kevyitä pelejä. Tiivistetään samaan blogitekstiin vielä Todellisuuspaon kehuma Smile, niin suorastaan haaskaamme aiheita. Me olemme täällä lukijoita palvelemassa, emmekä postausmääriä paisuttelemassa.

Kuvan muista peleistä Abluxxenista eli Linko!sta kirjoitin Lautapelaamaan 2018 -raportissa. Hanamikoji ja Claim saivat yhteiskirjoituksen täällä, ja Ganz Schön Clever kohosi vaimon suosikiksi. Loput käydään läpi nyt:

High Society

Tämä on Reiner Knizian huutokauppaklassikko, joka kilpailee usein For Salen kanssa huutokauppaklassikkofillereiden kruunusta. Alun perin 1995 ilmestyneestä pelistä on lopulta tullut uusi painos Osprey Gamesilta. Anglosaksit ymmärtävät ulkomuodon päälle usein saksalaisia paremmin, ja niinpä tässä on tyylikäs alphonsemuchamainen kuvitus:

High Societyssa jokaisella on kädessä erisuuruisia shekkejä. Pöydälle nostetaan sitten yksi lifestylekortti kerrallaan, ja se huutokaupataan shekeillä. Näistä korteista saa yleensä pisteitä, mutta mukana on myös negaexpoa eli pahoja kortteja, joiden välttelystä käydään huutokauppa: heitetään siis rahaa ongelman päälle ja katsotaan katoaisiko se (toisten pelaajien ongelmaksi). Huutokauppakierrokset jatkuvat, kunnes voittaja/häviäjä on selvinnyt, mutta koska shekit pitää maksaa as is, voit joutua nostamaan 2.000 frangin tarjoustasi vaikka 8.000:lla, jos pikkurahasi on jo käytetty. Rahaa ei saa mistään lisää, joten milloin aiot käyttää minkäkin shekin?

High Societyn häijympi clou piilee siinä, että ennen loppupisteiden laskua katsotaan, kuka on käyttänyt eniten rahaa pelin aikana. Hän häviää pelin automaattisesti. Törsäri eristetään seurapiireistä. Taas kniziamaisen piilotemaattista.

En ole ihan varma mitä mieltä olen High Societysta nelisen pelikerran jälkeen. Ensinnäkin se tuntuisi vaativan neljä tai viisi pelaajaa. Menestyäkseen pitäisi varmaan laskea kortteja: paljonko kukin on shekkejään käyttänyt. Ja tuntuu jotenkin vonkelolta, ettei isoimpia shekkejä juuri kannata koskaan pelata (tai – siltä tuntuisi) ellet halua hävitä törsärinä. Pienet shekit loppuvat nopeasti.

Tätä pitäisi ehkä pelata lisää yli kolmella pelaajalla. High Society on syvällisempi kun For Sale, mutta jälkimmäinen on helposti hauska. Itse ehdottaisin tähän sarjaan ensimmäisenä varmaan Knizian uutta huutokauppafilleriä, Lost Cities: Rivalsia. Mutta High Society jää vielä kokoelmiin kyllä sekin.

Mainittakoon, että Ospreyn korttien tummat reunat merkkaantuvat harmillisen nopeasti.

Smile

No Thanksin jatkokehitelty versio söpöllä monsterikuvituksella – siinä Michael Schachtin Smilen (2017) logline. Idea on sama kuin klassikkoisoveljessä: otat kortin tai maksat, ettet ota korttia. Jossain vaiheessa rahasi eivät riitä, joten korttia tulee kuitenkin. Smilen muutokset No Thanksiin ovat:

Ensinnäkin esillä ei ole aina yhtä korttia, vaan nyt pelaajien lukumäärän verran. Osa korteista on positiivisia ja vain osa negatiivisia. Laitat oranssin lasihelmesi (eli rahan) korteista huonoimmalle. Vain sellaisen kortin, jolle joku on laittanut rahan, voi poimia. Kortin poimija tippuu kierrokselta. Tässä on siis kierrokset. Viimeisenä kierrokselle jäänyt joutuu poimimaan viimeisen kortin automaattisesti.

Toinen ero: Smilessa korteilla on maat. Kaksi saman maan korttia kumoavat toisensa, joten et saa niistä negaexpoa ollenkaan. Sininen plussa tuhoaa sinisen miinuksen mutta myös kaksi plussaa tuhoavat toisensa – samoin kaksi miinusta. Kortit ovat siis tilanne- ja henkilökohtaisesti hyviä tai huonoja, ei itsessään.

Ja vielä pieni kolmas ero: jos rahasi loppuvat Smilessa joudut ottamaan ”pankkilainan”, sinisen lasihelmen, joka on -1 piste pelin lopussa. Tämä on oikeastaan aika turha asia olla olemassa.

No Thanks on suurenmoinen design, suunnilleen yksinkertaisin kuviteltavissa oleva peli, silti hyvin jännitteinen ja hauska. Hirveän helppo oppia. Persoonattomassa vaniljamaisuudessaan se sopii kaikille. Ihmiset keskimäärin pitävät vaniljasta, mansikasta ja suklaasta enemmän kuin merisuola-kinuskista, pistaasi-karambolasta ja lakritsi-Aurasta. Pisteenlasku lopussa on tosin vähän pitkällinen, noin miinuksena.

Smilessa on vähän enemmän asioita mietittäväksi, mutta toisaalta se on inan verran vaikeampi oppia ja kohdeyhmältään muutaman monsterikarvan verran kapeampi. Meillä on jo omana No Thanks, joten Smilea emme varsinaisesti tarvitsisi. Kaupassa Smile maksaa kahden No Thanksin verran, ehkä kiitos hienojen lasihelmien. Jos sinulla, hyvä lukija, ei ole kumpaakaan, koetapa siinä tehdä päätös, kumman hankkia. Voin helpottaa ja myydä oman Smilemme sinulle 13 eurolla. Silloin se on kannattavampi kuin No Thanks. Täysihintaisena…?

Parade

Japanilaisen Naoki Homman Paradessa on söötti Liisa Ihmemaassa -kuvitus. Lastenkirjahabitus piilottaa kimurantin pelin. Parade (2007) oli osoitus siitä, että kaikkien ihmisten aivot eivät toimi samoin tavoin.

Koetin ymmärtää Paradea teeman kautta. Paraati kulkee keskellä pöytää. Vuorollasi pelaat siihen kädestä kortin. Usein korttisi pelottaa paraatista kortteja pois (=joudut ottamaan ne itsellesi). Pelotat ne kortit, joilla on sama naamiaisasu kuin sinulla (=saman värin kortit) tai jotka ovat sinua alhaisempia (=pienempi numero). Jos pelaat ylhäisiä kortteja (isoja numeroita), ne pelottavat paraatilaisia pois vain kaukaa jonon toisesta päästä. Joten tilanteesta riippuen sekä 0 että 10 saattavat olla hyviä kortteja. Kortit ovat negaexpoa eli et halua joutua ottamaan niitä. Mutta käytännössä kortteja on pakko joskus ottaa, ja tällöin on parempi ottaa sitten paljon jotain tiettyä korttisorttia, koska isosta setistä tulee vähemmän miinuksia kuin pikkusetistä.

Parade on ollut toiveissani vuodesta 2015 asti, jolloin aloin etsiskellä pelejä, joita voisi pelata lasten kanssa. Mutta nyt kun olen pari peliä koettanut oppia: ei Paradea voi pelata lasten kanssa. Eikä sitä voi pelata minun kanssani. En sisäistänyt koko hommaa ollenkaan. Onkohan koskaan ollut näin vaikea oppia peliä, jossa on näin lyhyet säännöt? Edellinen kappale on luultavasti osittain väärin. Unohtakaa siis se. Minä unohdin Paraden. Hieno peli se on, nopea mutta pulmainen. Ei vain minua varten tällä kertaa.

No joo, vähän rasittavaa oli myös se paraatikorttien jatkuva laskeminen ”yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, tähän asti tämä kortti vaikuttaa”.

Arboretum

Arboretumilla (Dan Cassar 2015) oli vähintäänkin samanlainen maine kuin Paradella: aivot umpisolmuun viattoman näköisellä fillerillä. Päinvastoin kuin Parade, Puu-tarha minun oli kuitenkin helppo hahmottaa. Hyvin nokkela peli tämä on.

Arboretumissa rakennat korteista puurivistöjä tavalla, jolla saisit niistä mahd. hyvät pisteet. Tunnelma on samanlainen kuin alkuperäisessä Lost Citiesissä: vähän pelottaa pelata kortteja, kun kohta voisi tulla parempi. Mitä antaa vastustajien ulottuville, kun jotain pitää kuitenkin antaa…? Jännite vetää.

Arboretumissa on samanlainen liukastuttava banaaninkuori kuin High Societyssa. Saat nimittäin pisteitä vain niistä puista, joista sinulla on enemmistöt kädessä pelin lopussa. Kaikki liilojen puiden istutustyö menee hukkaan, ellet pysty pisteyttämään liiloja puita. Jos pelikaverisi istuttaa paljon punaisia puita, haluat haalia käsikortteihisi isoja punaisia ja näin hän saa punaisista puista nolla pistettä. Sekös sitten ilahduttaa/harmittaa!

Kun olin nuori kirjoittamisen opiskelija Oriveden opistossa, Pauli Hanhiniemi kävi vetämässä meille laulujen sanoittamisen kurssia. Hanhiniemi yritti saada meidät modernistirunoilijat ymmärtämään runomitan päälle. Että pitää olla tietty määrä tavuja per säe, että toimii. Muuten ei toimi. You had one job. Me nuoret luovat nerot (sillä nerojahan me tietysti kaikki olimme) emme kerta kaikkiaan ottaneet uskoaksemme, että jos tavuja on yksi liikaa tai yksi liian vähän, säe on täysin epäonnistunut. Ei kai se nyt voi täysin epäonnistua, vastustelimme, onhan mitta melkein oikein? Ja katso nyt miten syvällisiä ajatuksia, metaforia ja oivalluksia ihmiselämästä ja rakkaudenpuutteesta lyriikkamme sisältävät? Kyllähän ne nyt yhden runomitan päihittävät? Me olemme niin luovia…! Me tulkitsemme lakeja vapaasti kuin taivaan varpuset. Me kikatamme säännöille!

Mutta ei se perhana toimi niin, kun tehdään runomittaa. Se on yksi virhe ja roskiin. Joko mitta osuu kohdalleen ja pääset jatkoon miettimään sellaisia asioita kuin säkeiden sisältöä – tai mitta ei osu etkä pääse jatkoon. Hanhiniemi parka turhautui meihin, koska emme tätä ymmärtäneet. Nyt ymmärrän häntä. Näin on Arboretumissakin. Voit istuttaa mitä upeimmat liilat rivistöt, mutta jos vastustajalla on yksi piste liilaa enemmän kädessä, kaikki puusi lanataan vessapaperiksi.

Arboretumissa pelataan kahta peliä samaan aikaan: istutuspeliä ja käsikorttien enemmistöpeliä, ja nämä pelit kulkevat jatkuvasti limittäin, koska ne pelataan samoilla korteilla. Opettaessa voisi varmaan kehottaa alottelijaa keskittymään lähes täysin enemmistöpeliin, koska muuten hän varmasti häviää. Silti kaikki fokus on puiden istuttamisessa. Arboretum on taikuri, joka harhauttaa yleisön huomion pois silmänkääntötempustaan. Se on fiksu peli, joka on valmis kahdella pelaajalla, mutta toimii yhtä hyvin useammallakin, ja varmaankin tulevaisuuden klassikko.

Nyt kun joululoma häämöttää, pöytään saadaan varmaan tuhdimpiakin pelejä. Niistä lisää toiste, kiitos lukemisesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: