Obsession – Teetä, vistiä ja ankaraa statuskiipeilyä viktoriaanisessa Englannissa

Jätä kommentti

12.12.2018 Kirjoittanut JK

…Jane Austenista Downton Abbeyyn, voisi otsikko suunnilleen vielä jatkua, sillä siinä kiteytyy se satavuotinen aikakausi, johon sijoittuu yhdysvaltalaisen Dan Halliganin debyyttipeli Obsession. Pride, Intrigue and Prejudice in Victorian England (2018).

Peli herätti Kickstarterissa huomioni teemansa ansiosta, mutta näytti melkoisen karulta visuaalisesti. Dan Halligan otti yleisön palautteesta onkeensa ja suunnitteli pelin grafiikat täysin uusiksi kampanjan aikana – melko onnistuneesti, minusta. Obsessionista tuli elämäni kolmas Kickstarter. Nuivuus potkustarttailua kohtaan on palvellut minua hyvin. Tämäkin oli onnistunut ”bäkkäys”.

Teemallinen europeli?

Harvoin on eurooppalaisen koulukunnan pelissä teema näin vahvasti kiinni mekaniikoissa. Katsotaanpa. Obsessionissa jokainen pelaaja johtaa englantilaissukua, jolla on sosiaalisia aspiraatiota. Maailmassa nousuun tarvitaan laadukas ystäväpiiri ja komeat tilukset, joissa viihdyttää sosieteeta. Kartanon pyörittämiseen tarvitaan palvelusväkeä.

Niinpä Obsession yhdistää työläistenasettelua ja pakanrakennusta kartanonrakenteluun. Kartanoa kehitetään ostamalla siihen uusia laattoja: nämä ovat uusia huoneita rakennukseen, puutarhoja, hevostalleja tai vaikka näyttäviä italialaisia marmorilattioita eteisaulaan. Kartanolla järjestetään erilaisia tilaisuuksia: Krokettia nurmikolla tai teetä salongissa, formaaleja illallisia, portviiniä ja poliittista debattia salissa. Tilaisuuksiin tarvitaan tietysti kutsuvieraita: nämä ovat henkilökortteja omasta pakastasi. Ja tarvitaan palvelijoita pitämään huolta järjestelyistä ja arvokkaiden vieraiden palvelemisesta. Nämä ovat työläismeeplejä.

Uusia huoneita kartanoon ostetaan täältä. Ylävasemmalla vieraspakat.

Tämä suku on satsannut omassa kartanossaan etenkin urheilumahdollisuuksiin vihreiden laattojen muodossa. Komeat gargoilit sekä suurriistatrofeehuone tuottavat mainetta.

Pelaajavuoro on yksinkertainen: ota laatta ja pelaa kädestä sen ilmoittama määrä vieraita. Laatta ja kortit kertovat myös, minkälaista palvelusväkeä sinun tarvitsee pelata. Laatta ja osallistujat antavat sitten palkintonsa: rahakkaita vinkkejä sijoitusmahdollisuuksista (=rahaa), prestiisiä tai uusia suhteita tuleviksi vieraiksi (eli lisää vieraskortteja). Tämän jälkeen voit renovoida kartanoasi (eli ostaa markkinoilta uuden laatan tauluusi). Siinäpä se. Seuraava pelaaja. Vuoro on simppeli hahmottaa.

Köyhä leskirouva Stowell viettää iltapäivän neiti Woodsin kanssa tilan kukkaistutuksia ihaillen. Leskirouvan elätykseen menee väistämättä rahaa, mutta leidiseura tuo kuitenkin talon isäntäväelle 4 prestiisiä.

Vaihtelua perusvuoroon tuovat erikoisvuorot, jotka on merkattu kierrosradalle. Nämä antavat esim. mahdollisuuden rakentaa useampia huoneita kerralla tai kansallisina juhlapäivinä kutsua luoksesi arvokkaampiakin vieraita kuin sosiaalinen asemasi arkena mahdollistaa. Tärkeimmät erikoisvuorot ovat kuitenkin kosiskeluvuorot. Pelaajat nimittäin tavoittelevat oman poikansa/tyttärensä naittamista varakkaille Fairchildeille, ja parhaiten Fairchildien vaihtelevaa makua miellyttäviä kartanoita rakentanut suku saa riiailla ja esitellä arvovierasta teekutsuillaan muutaman kierroksen ajan aina seuraavaan kosiskeluvuoroon. Pelin lopussa joku pääsee kosimaankin.

Nyt pelataan extended versiota, jossa on 20 kierrosta. Fairchildit arvostavat tässä pelissä hyvinhoidettuja tiluksia, arvohuoneita sekä palvelusväkeä.

Fairchildin sydämen voittaminen on kuitenkin vain yksi pelin voittopisteiden lähteistä. Eniten pisteitä tienaa kartanolaatoilla ja vieraskorteilla, mutta tulee niitä myös prestiisiarvosta ja palvelusväen määrästä pelin lopussa. Jotkut huonomaineiset vieraat tuovat negapisteitä, ellei talon emäntä ole pelin aikana jo sulkenut heitä ulos tuttavapiiristä tahdikkaalla verbaalisella niskaotteella. Pelin voittajasta ei ole selvyyttä tai ainakaan varmuutta ennen loppupisteiden laskua.

Obsessionissa on paljon satunnaisuutta, suunnittelija Halliganin mukaan hyvin tietoisesti, koska hän on suunnittelut teema edellä. Elämä ei ole kombinatoriaalinen peli, vaan Lady Fortuna ottaa ja antaa. Etenkin vieraskorttien nostaminen on Fortunan käsissä, sillä sieltä voi tulla nappiosumia tai sitten epätoivottavia heittiöitä, jotka laskevat prestiisiäsi. Kavereita ei voi valita, sanoo sanontakin. Toisaalta sääntökirja antaa paljon variantteja mm. satunnaisuuden vähentämiseen. (Kaksinpelissä pidän muuten tärkeänä niiden varianttien käyttöä, joilla laattamarkkinoihin saa lisää dynamiikkaa.) Voittaminen ei kuitenkaan ole mitään nopanheittoa, mistä puhuu jo sekin, että meidän peleissä voittaja on joka kerta ollut sama henkilö. Vähän mälsää kyllä, mutta ei siitä peliä voi syyttää.

Miltä Obsession tuntuu?

Pelaaminen tuntuu aika mielenkiintoiselta pulmalta. Sinulla on tavoitteita, joista osa on salaisissa tavoitekorteissa, osa liittyy Fairchildien suosioon. Tarvitset tenniskentän vaikkapa. Se maksaa rahaa. Ehkä järjestäisit pienen ratsastusretken ja kutsut sinne isännän seuraksi jonkun varakkaan herrasmiehen. Mutta ah, lakeijasi ovat yhä uupuneita viime vuoron riekkojahdista. Jospa voisit järjestää vistisession ladyseurassa ja kutsua varakkaan tätisi ja sen paheellisen amerikkalaisen perijättären – se ei auttaisi mainettasi, mutta toisi kummasti vaurastuttavia mahdollisuuksia. Silloin talon tytär jäisi vielä käsikortiksi, ja voisit ehkä ensi vuorolla pelata hänet yhdessä nuoren varakreivin kanssa illalliskutsuille: huhut näiden kahden esiintymisestä yhdessä nostaisivat sukusi prestiisiä niin, että tohtisit pian kutsua kylään suvun mahtinaisiin kuuluvan leskirouvan. Jos vain kamarineitisi riittävät, leskirouva kun vaatii moitteetonta huolenpitoa…

Minulle tärkeää puljailuvaraa tuovat erikoisvuorojen lisäksi vieraskorttien ja erikoislaattojen mahdollisuudet sekä aina mahdolliset lisätoiminnot: voit uhrata vähän mainetta passuttaaksesi palvelusväellä ylitöitä tai hankkiaksesi lisäkäteistä.

Kickstarter – uhka ja mahdollisuus

Olen alkanut suhtautua Kickstarter-peleihin kuin omakustanteisiin muilla taiteen aloilla: jos ne olisivat hyviä, joku kustantamo haluaisi julkaista ne. No, tämä on ilkikurista ja ajoittain täysin väärinkin, mistä todistaa mm. nykyinen maailman suosituin ja potkustartattu lautapeli Gloomhaven. Ehkäpä Halligankin olisi jossain vaiheessa löytänyt työlleen jonkin eurooppalaisen pelitalon – tosiaankin, eurooppalaisen sen ehkä olisi pitänyt olla, niin epäamerikkalainen teema on. Ja ehkäpä pelitalon kehittäjät olisivat hioneet indiepelistä muutaman rosoisen kulman, kuten muistaneet kirjoittaa pelaajalautaan, että vuoron lopussa voi ostaa niitä laattojakin.

Mutta noin muuten tällaisenaankin voimme olla tyytyväisiä, että Obsession ilmestyi, sen verran mehukas osuma se on. Ainakin yhden hullun rakkaudentyönä siinä on enemmän sisältöä kuin kukaan kuukausipalkkainen pelinkehittäjä olisi jaksanut nähdä vaivaa. Selailkaapa vieraskorttipakkaa, jossa jokaisesta ihmisestä kerrotaan lyhyt elämäntarina tai luonnekuvaus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: