Syksyn kertapuraisuja, ellei kahdenkin – mukana muun muassa Rajas of the Ganges, Manhattan Project ja In the Year of the Dragon

Jätä kommentti

8.10.2018 Kirjoittanut JK

Viime viikkoina on puraistu kerran ellei toisenkin muun muassa tällaista.

Rajas of the Ganges

Tämä on Inka ja Markus Brandin työläistenasettelu-noppapeli vuodelta 2017. Pelihän näyttää kutsuvan värikkäältä, ja Brandit ovat hyvin lahjakas suunnitteluduo, joten oli mukava saada Kankeet raajat lainaan noppiin mieltyneeltä ystävältäni.

Pelissä asetellaan työläisiä, jotta saadaan edettyä laivalla jokea pitkin, rahaa torilta ja oma provinssi rakennettua laatoista:

Nopat ovat pelissä eräänlaista valuuttaa – niillä pitää maksaa joitakin erilaisia toimintoja. Provinssilaatta esimerkiksi saattaa maksaa kuusi silmälukua oransseissa nopissa. Vähän kuin raha The Voyages of Marco Polossa, tässäkään pelissä ei kuitenkaan ole sellaista työläisruutua, josta noppia toden teolla saisi. Niitä pitää raapia kokoon vähän sieltä ja täältä.

Noin muuten peli on mukava bonussuihku. Sieltä ja täältä sataa erilaisia bonuksia – rahaa, voittopisteitä, noppia, laattoja ja lisäkykyjä. Joella ei millään malttaisi liikkua isoja harppauksia kerralla, kun sitten jää välistä bonukset saamatta… kunnes huomaat, että ne parhaat bonukset odottavat kyllä pidemmällä.

Rajas on vallan onnistunut, mutta jokin siinä ei minulle henkilökohtaisesti klikannut. Turhauttavinta on, etten kahden pelin perusteella osaa sanoa mikä. Noppien kerääminen ei tuntunut mukavalta rajoitteelta, vaan velvoitteelta – mutta miksi tällainen niukkuus on joskus koko pelin suola ja joskus vain tuntuu puurtamiselta, sitä en osaa nyt tähän hätään määritellä. (Ei lautapeliblogeissakaan tarjota kaikkia vastauksia elämään.) Laudan eri toimintoruudut… no, niitä oli muutama varsinainen ja sitten ikään kuin no mikä ettei -hengessä heitetty roppakaupalla muita. Näistä noppien vaihteluruudut olivat jotenkin alakuloisia, ja oikeastaan kaikki laudan vasemman laidan henkilöhahmotoimintoruudut 1 – 6 jättivät haaleiksi. Laattojen rakentelu omaan kaanikuntaan ja joella eteneminen bonuspärskeineen oli kyllä kivaa. Kaiken kaikkiaan Brandin peleistä tämä oli kuitenkin vähemmän Village kuin My Village: edellinen on suosikkejani, jälkimmäinen tuntui vähän samalla lailla velvoitteelta kylänvanhimpineen, jotka keräävät puusta voittopisteitä.

Rajas of the Ganges muuten voitti International Games Awardsin tänä vuonna. Toinen voittaja oli sattumoisin tämä seuraava peli:

 


Codenames Duet

on Vlaada Chvatilin ja Scott Eatonin tekemä Codenamesin yhteistyöpeliversio kahdelle pelaajalle (tai ryhmille). Minua on vieläkin jäänyt kaivelemaan, miksen ihastunut Codenamesiin kuten niin moni peliharrastaja on tehnyt. Joten kokeilimme vielä nelisen peliä tätä versiota.

Idea on (taas) sanoa yhden sanan vihje, joka viittaisi kahteen tai kolmeen sanaan, jotka lukevat tuossa pöydällä tietyissä lapuissa.  Esimerkiksi: mikä vihjesana yhdistäisi sanat fuel (bensiini) ja rifle (kivääri)?

Tämä oli aito kysymys, en minä tiedä. Metsästyksessä ei saa käyttää moottoriajoneuvoja, joten ehkä pitäisi jonnekin armeijaan viitata? Tulee mieleen hieno vanha elokuva Panssarikenraali Patton, mutta vaimo ei ole nähnyt sitä. Pitäisikin katsoa se uusiksi joskus. Oliko siinä sitten kiväärejä mitenkään? Tankit tarvitsevat bensaa kyllä ja sotilailla oli siihen aikaan vielä peruskiväärejä. Joka tapauksessa ei Codenames kolahtanut Duetinakaan. Kuvittelen olevani ihan hyvä sanojen kanssa, mutta Codenames Duetkaan ei saa minua tuntemaan oloani fiksuksi (ja eikö sitä nyt jo tohdi vaatia peleiltä, että edes hetkittäin saa tuntea itsensä ovelaksi…)

Kuvahaun tulos haulle patton movie

Parempi versio Duet minusta silti on, koska Duet ei yritä olla ”partypeli”. Perus-Codenames laittaa ”pelin” ”partypeliin” mutta ottaa ”partyn” pois. Duetissa saa sentään rauhassa istua äänettömänä sanoja tuijottaen ja turhautuneesti ähisten.

Tarkistin muuten, että Chvatil äännetään [hvatil]. Siitä päivän jännä fakta.


Onnekkaana aasinsiltana Pattonista: eräänä syyskuisena lauantaina Suomen ja maailman Habsburg-seura kokoontui rakentamaan pommeja.

Manhattan Project

Manhattan Project on Brandon Tibbetsin työläistenasettelupeli vuodelta 2012, ja kuten nimestä voi päätellä, siinä rakennetaan ydinpommeja. Atomipommeja. En koskaan muista olivatko ne synonyymeja. mikä on nolo juttu, koska olen sentään lukenut kirjoja atomivakoojista Bruno Pontecorvo ja Klaus Fuchs. Vetypommi ainakin on vähän eri juttu kuin plutonium- ja uraanipommit. Suurin koskaan räjäytetty pommi oli muuten neuvostoliittolaisten Tsar Bomba 1960-luvulla. Vanhempi polvi kuulemma muistelee, kuinka maa tärisi silloin Lapissa.

Project on siitä kaksitahoinen peli, että vuorollasi laitat yhden työläisen yhteiselle laudalle ja sen jälkeen voit laittaa vielä lisää työläisiä yksityiselle laudallesi. Yläkuvassa näkyy yhteinen pelilauta: siellä keskeisiä toimintoja ovat mm. korttien napsiminen ylärivistä tai sitten rahan tai uusien työläisten tienaaminen. Yksi keskeinen resurssi pelissä on myös yellowcake, keltakakku eli uraanirikaste.

Alla näkyy oma yksityinen lautani. Siellä on korteilla koulutuslaitoksia, tehtaita ja kaivoksia, joita voin työläisilläni käyttää. Toinen pelaaja voi myös joskus tehdä ydinvakoilutoiminnon ja käyttää minun laitoksiani. Toinen asia, jonka ansiosta peli on perustyöläistenasettelua vuorovaikutteisempi, on sitten nuo laudan yläreunan pommikone- ja hävittäjälentäjäradat:

Toisen pelaajan rakennuksia on mahdollista pommittaa. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että et saa pommin voittopisteistä kuin pienen osan, eli käytännössä sahaat omaa oksaasi – pelissä kun saa voittopisteitä juurikin pommeja rakentamalla! Ensimmäinen tietyn arvosta pommeja rakentanut pelaaja voittaa. Pelissämme ei kukaan pommittanutkaan ketään. Kertokaahan lukijat, jotka tunnette Projectin kertapuraisua paremmin, noinkohan se joskus kannattaa?

Noin muuten Project oli kiva duunaripeli, jolla oli hyvä teema. Pidin myös siitä, että pelissä ei ole varsinaisia kierroksia joiden välillä olisi ylläpitovaiheita, vaan jokainen laittaa duunareita ja välillä taas käyttää vuoronsa niiden takaisin kutsumiseen.

 


 

Huomaan että minua alkanut on vaivata englannin kielen suhteeton ylivalta myös tässä lautapeliharrastuksessa. Esimerkiksi yksi Stefan Feldin läpimurtopelejä vuodelta 2007 oli peli nimeltä

Im Jahr des Drachens

mutta BGG:n vuoksi se tunnetaan paremmin amerikankieliseltä käännösnimeltään, koska olemme laiskoja opettelemaan muita kieliä:

In the Year of the Dragon

Pilaan nyt jännityksen ja sanon suoraan, että Lohikäärmeen vuonna on yllättävän ihana peli. ”Yllättävän”, koska Alea-tuotantoineen se näyttää vähän ankealta ja koska se on yksi armottomimmista peleistä, joita olen pelannut. Lohikäärme on peli, joka lyö sinua turpaan kymmenen vuoroa.

Harrastin nuorempana jonkin aikaa nyrkkeilyä, ja meillä oli tapana käydä kavereiden kanssa välillä Töölön Kisahallilla sparraamassa. Kun sparraa kavereiden kanssa ja nostaa kädet kilpikonnasuojaukseen ja toinen takoo joka suunnasta, heilut iskujen voimasta mutta ne eivät tule läpi. Olo on kuin vuoristoradassa: jännittävä, vauhdikas mutta turvallinen yhtä kaikki.

 

Sama tunne on toisessa pelissäsi Lohikäärmeen vuotta. Toisessa, koska ensimmäisessä pelissä saat tukevasti turpaan itseäsi isommalta korstolta, joka ärsyyntyy joutuessaan huomauttamaan sinulle, että Nosta nyt se ”#¤%n suojaus! Mutta siinähän sen opit. Suojaus ylhäällä kun lähdet toiseen peliisi, pärjäät ja nautit. Kolmannessa voit koettaa jo voittaa pelin.

Tämä oli kolmas pelini Lohharia, ne kaksi muuta pelasimme BoardGameArena.comissa. Löysin siinä välissä hyvän diilin fyysisestä kopiosta peliä ja olen sen iloinen omistaja. Tässä on paljon suurenmoista designia: värväysmekaniikka; se miten vuorojärjestys on sidottu henkilölaattojen numeroihin; se kun tajuat, että tulet pelaamaan jokaisen korttisi, mutta missä järjestyksessä; se miten tiukaksi pisteet lopulta menevät. Meidän eka livepelimme viidellä pelaajalla meni lopulta täpärästi jäsen Terminaattorille – yllättäen kai meidät kaikki, koska hän pelasi äärimmäisen konservativisesti ja kertoi itse tavoitteekseen vain, ettei menetä palatsejaan. Mutta jos joku kerää pisteitä kirjoilla eikä kukaan kilpaile kirjoista hänen kanssaan, niillä voi tienata aika kivasti… tämä vinkkinä.


Onpahan siinä jo, mutta mainitaan lopuksi vielä syksyn kovavauhtisin uusi pelituttavuus

Monza

Monza, Jürgen Grunau, 2000.

Vauhti on kova etenkin kolmevuotiaalla, jonka kanssa olen tätä Haban lastenpeliklassikkoa yrittänyt pelata. Puuautot lähtevät päristelemään väärään suuntaan rataa hyvin tehokkaasti. Itse pelikin olisi kyllä olemassa, ja vielä onnistunut lastenpeli, mutta ehkä se voi vielä vähintään nelivuotiaaksi odottaa. Monzahan on noppainsijoittelupeli. Erivärisiä noppainsivuja allokoidaan erivärisiin ruutuihin ja näin autoa kuljetetaan eteenpäin. Skarppia heitä-ja-liiku-mekaniikkaa siis, enkä ihmettele, että Monza on lastenpelien suosikkilistoilla korkealla jo täysi-ikäiseksi ehtineenä.

 


 

Kiitos lukemisesta! Ensi maanantaina tässäkin blogissa paljastetaan, mitkä pelit ovat ehdolla Pelaajien valintapalkinnon saajaksi vuonna 2018.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Amul Antiquity Arboretum Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Bang! Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carpe Diem Castell Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Chez Greek Chicago Express Citadels Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Combo Color Commissioned Compatibility Concordia Copenhagen Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelt So Clever Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Glory to Rome Glücks-Piraten Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Here I Stand Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin loikka Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Love Letter Macao Mad Madeira Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Outfoxed! Palaces of Carrara Pandemia Paperback Parade Patchwork Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Smile Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Quacks of Quedlinburg The Quest for El Dorado The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... Welcome to the Dungeon When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yokohama Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: