Syksyn kertapuraisuja, ellei kahdenkin – mukana muun muassa Rajas of the Ganges, Manhattan Project ja In the Year of the Dragon

Jätä kommentti

8.10.2018 Kirjoittanut JK

Viime viikkoina on puraistu kerran ellei toisenkin muun muassa tällaista.

Rajas of the Ganges

Tämä on Inka ja Markus Brandin työläistenasettelu-noppapeli vuodelta 2017. Pelihän näyttää kutsuvan värikkäältä, ja Brandit ovat hyvin lahjakas suunnitteluduo, joten oli mukava saada Kankeet raajat lainaan noppiin mieltyneeltä ystävältäni.

Pelissä asetellaan työläisiä, jotta saadaan edettyä laivalla jokea pitkin, rahaa torilta ja oma provinssi rakennettua laatoista:

Nopat ovat pelissä eräänlaista valuuttaa – niillä pitää maksaa joitakin erilaisia toimintoja. Provinssilaatta esimerkiksi saattaa maksaa kuusi silmälukua oransseissa nopissa. Vähän kuin raha The Voyages of Marco Polossa, tässäkään pelissä ei kuitenkaan ole sellaista työläisruutua, josta noppia toden teolla saisi. Niitä pitää raapia kokoon vähän sieltä ja täältä.

Noin muuten peli on mukava bonussuihku. Sieltä ja täältä sataa erilaisia bonuksia – rahaa, voittopisteitä, noppia, laattoja ja lisäkykyjä. Joella ei millään malttaisi liikkua isoja harppauksia kerralla, kun sitten jää välistä bonukset saamatta… kunnes huomaat, että ne parhaat bonukset odottavat kyllä pidemmällä.

Rajas on vallan onnistunut, mutta jokin siinä ei minulle henkilökohtaisesti klikannut. Turhauttavinta on, etten kahden pelin perusteella osaa sanoa mikä. Noppien kerääminen ei tuntunut mukavalta rajoitteelta, vaan velvoitteelta – mutta miksi tällainen niukkuus on joskus koko pelin suola ja joskus vain tuntuu puurtamiselta, sitä en osaa nyt tähän hätään määritellä. (Ei lautapeliblogeissakaan tarjota kaikkia vastauksia elämään.) Laudan eri toimintoruudut… no, niitä oli muutama varsinainen ja sitten ikään kuin no mikä ettei -hengessä heitetty roppakaupalla muita. Näistä noppien vaihteluruudut olivat jotenkin alakuloisia, ja oikeastaan kaikki laudan vasemman laidan henkilöhahmotoimintoruudut 1 – 6 jättivät haaleiksi. Laattojen rakentelu omaan kaanikuntaan ja joella eteneminen bonuspärskeineen oli kyllä kivaa. Kaiken kaikkiaan Brandin peleistä tämä oli kuitenkin vähemmän Village kuin My Village: edellinen on suosikkejani, jälkimmäinen tuntui vähän samalla lailla velvoitteelta kylänvanhimpineen, jotka keräävät puusta voittopisteitä.

Rajas of the Ganges muuten voitti International Games Awardsin tänä vuonna. Toinen voittaja oli sattumoisin tämä seuraava peli:

 


Codenames Duet

on Vlaada Chvatilin ja Scott Eatonin tekemä Codenamesin yhteistyöpeliversio kahdelle pelaajalle (tai ryhmille). Minua on vieläkin jäänyt kaivelemaan, miksen ihastunut Codenamesiin kuten niin moni peliharrastaja on tehnyt. Joten kokeilimme vielä nelisen peliä tätä versiota.

Idea on (taas) sanoa yhden sanan vihje, joka viittaisi kahteen tai kolmeen sanaan, jotka lukevat tuossa pöydällä tietyissä lapuissa.  Esimerkiksi: mikä vihjesana yhdistäisi sanat fuel (bensiini) ja rifle (kivääri)?

Tämä oli aito kysymys, en minä tiedä. Metsästyksessä ei saa käyttää moottoriajoneuvoja, joten ehkä pitäisi jonnekin armeijaan viitata? Tulee mieleen hieno vanha elokuva Panssarikenraali Patton, mutta vaimo ei ole nähnyt sitä. Pitäisikin katsoa se uusiksi joskus. Oliko siinä sitten kiväärejä mitenkään? Tankit tarvitsevat bensaa kyllä ja sotilailla oli siihen aikaan vielä peruskiväärejä. Joka tapauksessa ei Codenames kolahtanut Duetinakaan. Kuvittelen olevani ihan hyvä sanojen kanssa, mutta Codenames Duetkaan ei saa minua tuntemaan oloani fiksuksi (ja eikö sitä nyt jo tohdi vaatia peleiltä, että edes hetkittäin saa tuntea itsensä ovelaksi…)

Kuvahaun tulos haulle patton movie

Parempi versio Duet minusta silti on, koska Duet ei yritä olla ”partypeli”. Perus-Codenames laittaa ”pelin” ”partypeliin” mutta ottaa ”partyn” pois. Duetissa saa sentään rauhassa istua äänettömänä sanoja tuijottaen ja turhautuneesti ähisten.

Tarkistin muuten, että Chvatil äännetään [hvatil]. Siitä päivän jännä fakta.


Onnekkaana aasinsiltana Pattonista: eräänä syyskuisena lauantaina Suomen ja maailman Habsburg-seura kokoontui rakentamaan pommeja.

Manhattan Project

Manhattan Project on Brandon Tibbetsin työläistenasettelupeli vuodelta 2012, ja kuten nimestä voi päätellä, siinä rakennetaan ydinpommeja. Atomipommeja. En koskaan muista olivatko ne synonyymeja. mikä on nolo juttu, koska olen sentään lukenut kirjoja atomivakoojista Bruno Pontecorvo ja Klaus Fuchs. Vetypommi ainakin on vähän eri juttu kuin plutonium- ja uraanipommit. Suurin koskaan räjäytetty pommi oli muuten neuvostoliittolaisten Tsar Bomba 1960-luvulla. Vanhempi polvi kuulemma muistelee, kuinka maa tärisi silloin Lapissa.

Project on siitä kaksitahoinen peli, että vuorollasi laitat yhden työläisen yhteiselle laudalle ja sen jälkeen voit laittaa vielä lisää työläisiä yksityiselle laudallesi. Yläkuvassa näkyy yhteinen pelilauta: siellä keskeisiä toimintoja ovat mm. korttien napsiminen ylärivistä tai sitten rahan tai uusien työläisten tienaaminen. Yksi keskeinen resurssi pelissä on myös yellowcake, keltakakku eli uraanirikaste.

Alla näkyy oma yksityinen lautani. Siellä on korteilla koulutuslaitoksia, tehtaita ja kaivoksia, joita voin työläisilläni käyttää. Toinen pelaaja voi myös joskus tehdä ydinvakoilutoiminnon ja käyttää minun laitoksiani. Toinen asia, jonka ansiosta peli on perustyöläistenasettelua vuorovaikutteisempi, on sitten nuo laudan yläreunan pommikone- ja hävittäjälentäjäradat:

Toisen pelaajan rakennuksia on mahdollista pommittaa. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että et saa pommin voittopisteistä kuin pienen osan, eli käytännössä sahaat omaa oksaasi – pelissä kun saa voittopisteitä juurikin pommeja rakentamalla! Ensimmäinen tietyn arvosta pommeja rakentanut pelaaja voittaa. Pelissämme ei kukaan pommittanutkaan ketään. Kertokaahan lukijat, jotka tunnette Projectin kertapuraisua paremmin, noinkohan se joskus kannattaa?

Noin muuten Project oli kiva duunaripeli, jolla oli hyvä teema. Pidin myös siitä, että pelissä ei ole varsinaisia kierroksia joiden välillä olisi ylläpitovaiheita, vaan jokainen laittaa duunareita ja välillä taas käyttää vuoronsa niiden takaisin kutsumiseen.

 


 

Huomaan että minua alkanut on vaivata englannin kielen suhteeton ylivalta myös tässä lautapeliharrastuksessa. Esimerkiksi yksi Stefan Feldin läpimurtopelejä vuodelta 2007 oli peli nimeltä

Im Jahr des Drachens

mutta BGG:n vuoksi se tunnetaan paremmin amerikankieliseltä käännösnimeltään, koska olemme laiskoja opettelemaan muita kieliä:

In the Year of the Dragon

Pilaan nyt jännityksen ja sanon suoraan, että Lohikäärmeen vuonna on yllättävän ihana peli. ”Yllättävän”, koska Alea-tuotantoineen se näyttää vähän ankealta ja koska se on yksi armottomimmista peleistä, joita olen pelannut. Lohikäärme on peli, joka lyö sinua turpaan kymmenen vuoroa.

Harrastin nuorempana jonkin aikaa nyrkkeilyä, ja meillä oli tapana käydä kavereiden kanssa välillä Töölön Kisahallilla sparraamassa. Kun sparraa kavereiden kanssa ja nostaa kädet kilpikonnasuojaukseen ja toinen takoo joka suunnasta, heilut iskujen voimasta mutta ne eivät tule läpi. Olo on kuin vuoristoradassa: jännittävä, vauhdikas mutta turvallinen yhtä kaikki.

 

Sama tunne on toisessa pelissäsi Lohikäärmeen vuotta. Toisessa, koska ensimmäisessä pelissä saat tukevasti turpaan itseäsi isommalta korstolta, joka ärsyyntyy joutuessaan huomauttamaan sinulle, että Nosta nyt se ”#¤%n suojaus! Mutta siinähän sen opit. Suojaus ylhäällä kun lähdet toiseen peliisi, pärjäät ja nautit. Kolmannessa voit koettaa jo voittaa pelin.

Tämä oli kolmas pelini Lohharia, ne kaksi muuta pelasimme BoardGameArena.comissa. Löysin siinä välissä hyvän diilin fyysisestä kopiosta peliä ja olen sen iloinen omistaja. Tässä on paljon suurenmoista designia: värväysmekaniikka; se miten vuorojärjestys on sidottu henkilölaattojen numeroihin; se kun tajuat, että tulet pelaamaan jokaisen korttisi, mutta missä järjestyksessä; se miten tiukaksi pisteet lopulta menevät. Meidän eka livepelimme viidellä pelaajalla meni lopulta täpärästi jäsen Terminaattorille – yllättäen kai meidät kaikki, koska hän pelasi äärimmäisen konservativisesti ja kertoi itse tavoitteekseen vain, ettei menetä palatsejaan. Mutta jos joku kerää pisteitä kirjoilla eikä kukaan kilpaile kirjoista hänen kanssaan, niillä voi tienata aika kivasti… tämä vinkkinä.


Onpahan siinä jo, mutta mainitaan lopuksi vielä syksyn kovavauhtisin uusi pelituttavuus

Monza

Monza, Jürgen Grunau, 2000.

Vauhti on kova etenkin kolmevuotiaalla, jonka kanssa olen tätä Haban lastenpeliklassikkoa yrittänyt pelata. Puuautot lähtevät päristelemään väärään suuntaan rataa hyvin tehokkaasti. Itse pelikin olisi kyllä olemassa, ja vielä onnistunut lastenpeli, mutta ehkä se voi vielä vähintään nelivuotiaaksi odottaa. Monzahan on noppainsijoittelupeli. Erivärisiä noppainsivuja allokoidaan erivärisiin ruutuihin ja näin autoa kuljetetaan eteenpäin. Skarppia heitä-ja-liiku-mekaniikkaa siis, enkä ihmettele, että Monza on lastenpelien suosikkilistoilla korkealla jo täysi-ikäiseksi ehtineenä.

 


 

Kiitos lukemisesta! Ensi maanantaina tässäkin blogissa paljastetaan, mitkä pelit ovat ehdolla Pelaajien valintapalkinnon saajaksi vuonna 2018.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: