Mitä Otys tarkoittaa ja muita huomioita tästä kimurantista sukeltajapelistä

Jätä kommentti

11.9.2018 Kirjoittanut JK

Otys – miten se lausutaan ranskaksi? [O’tii]? Jos törmäätte Euroopan pelimessuilla vaikka Sebastien Dujardiniin, voitte sitten kysyä:

Qu’est-ce que c’est Otys?

[Keskösee O-tii?]

Minäpä vastaan tuohon kysymykseen, suomeksi, merci beaucoup [mersii pokuu] vaan.

Otys on:

  1. Claude Lucchinin suunnittelema, Paul Mafayonin kuvittama ja Pearl Gamesin julkaisema 2-4 pelaajan harrastajalautapeli vuodelta 2017.
  2. Sana-arvoitus, joka johtavien tutkijoiden mukaan yhdistää kreikkalaisen mytologian ja hissiteollisuuden. (Ks. myöh.)

 

1. Otys on Claude Lucchinin suunnittelema, Paul Mafayonin kuvittama ja Pearl Gamesin julkaisema 2-4 pelaajan harrastajalautapeli vuodelta 2017.

Pearl Gamesin vaakuna herättää Puutyöläisessä välitöntä kiinnostusta.

Viime vuonna se painettiin tällaiseen kanteen:

Kuvahaun tulos haulle otys board game

Aika jännittävää, eikö? Ei se ihan Vapaudenpatsas ole, mutta idea on sama. Paljastui nimittäin, että Otys on dystooppiseen lähitulevaisuuteen sijoittuva peli, missä vaiheessa nukahdin, sillä jo nykyaika on ajoittain riittävän dystooppista (oletteko kuulleet tällaisista kuin tubettajat?) Onneksi itse peli ei hiero maailmanlopun skenariotaan pelaajansa naamaan: hyvä on, merenpinta on noussut ja hukuttanut maan pinnat kevincostnerilaisesti alleen, ja ihmiskunta koettaa öljynporauslauttoja muistuttavilla siirtokunnillaan sukeltaa menneen sivistyksensä materiaalisia tuotoksia takaisin auringonvaloon… mutta oikeastaan tämä on vain sukeltajapeli. Pelaajat operoivat kukin omia sukeltajiaan, jotka noutavat syvyyksistä erivärisiä kuutioita ja nousevat sitten pintaan haukkaamaan lisähappea. Tarkoitus on kerätä juuri oikeita settejä erilaisia kuutioita ja ansaita niillä voittopisteitä. Ensimmäisenä pitäisi ehtiä 18:aan voittopisteeseen. Kaksinpelissä siihen menee nelisenkymmentä minuuttia.

Sinisen pelaajan lauta pelin alussa. Sukeltajat satunnaisilla paikoilla, satunnaiset resurssikuutiot meressä.

Vuorollasi aktivoit aina yhden lautasi viidestä ”kerroksesta”. Saat kerrosta vastaavan sponsoriedun täältä yhteiseltä pelilaudalta:

Sanotaan että aktivoit kerroksen viisi, eli kaikkein syvimmän meren sukeltajan. Li’utat laattaa ”5” oikealle kolmiulotteisella pelilaudalla. Saat ensin levelin viisi sponsoriedun – tällä hetkellä yhden tuollaisen sim-kortin näköisen Rahan:

Sponsorilaattojen toisella puolella on muuten vaihteluksi vähän erilaiset sponsorit.

Tämän jälkeen sukeltajasi kerroksessa viisi lähtee hommiin. Siellä sinulla on nyt tuollainen Aku Ankka -retro-sukeltaja, jonka työtä on löytää mustia kuutioita (polttoainetta):

Liu’utat numeroa viisi oikealle pari senttiä, kunnes sukeltajasi kolahtaa kolmiulotteisen luukkunsa oikeaan reunaan. Sukeltajat osaavat hommansa aina, joten nyt laudallesi tulee viitoslevelille yksi uusi musta kuutio. Normaalisti (ellet käytä akkua) sukeltajasi nousee sitten työnsä tehtyään pinnalle, ja kaikki muut sukeltajat laskeutuvat yhtä tasoa alemmaksi.

Kuutioita kerätään samalle levelille, että voidaan koota niistä jokin tavoitekortin tavoite:

Vasempaan tavoitteeseen tarvitaan kaksi sinista ja yksi valkoinen samalle levelille, oikeaan kolme väriä X ja kaksi väriä Y. Kun olet kerännyt tarvittavat kuutiot samalle levelille, voit kerätä kortin ja niiden pisteet (+ mahdolliset lisäbonukset kuten oikealla yksi Raha).

Otys on aikamoinen palapeli. Sukeltaja nousee yleensä pintaan aina kuution kerättyään, joten kuutioiden haaliminen samalle levelille ei olekaan kovin helppoa. Lisäksi sukeltajista vain neljä on kuutiotyyppejä. Toiset neljä ovat erikoiskavereita, jotka esimerkiksi päivittävät sukeltajiasi paremmiksi, lainaavat naapuripelaajan sukeltajan taitoja tai käyvät markkinoilla vaihtamassa kuutioita rahaksi tai rahaa kuutioiksi. Sitten on Hillary Clintonin näköinen sukeltaja, joka päivittää Propellijätkääsi tai ATK-jätkääsi paremmiksi. Heidät näkee laudan oikeassa reunassa ja alareunassa:

Propelleilla pystyt käyttämään akkuja niin että sukeltajat vaihtavat levelejä naapureiden kanssa (tämä tekee palapelin pyörittämisestä helpompaa), ja ATK-kaverilla saat hissilevelisi nopeammin käyttöön – alussa kun joudut käyttämään kutakin hissileveliä ensin kerran, ennen kuin pääset käyttämään yhtään niistä toista kertaa!

Pelkään etten nyt tee kovin hyvää työtä tämän pelin selittämisessä. Koetetaan yhteenvetoa.

Otys on kilpajuoksu, jossa koetat optimoida ja koordinoida sukeltajiesi suorituksia ja yhdistää heidän toimintojaan sopiviin sponsorisopimuksiin. Etupäässä keräät kuutioita kortteja varten, mutta käytännössä on vähän pakko – ja kannattaa – käyttää myös niitä erikoissukeltajia koneistosi parantamiseen. Tätä ei ole helppoa tehdä hyvin. Peli haastaa aivomukuloita aika lailla. Otat huomioon monta asiaa vuorollasi:

Mitä hissileveleitä minulla on käytössä? Milloin saan loputkin levelit takaisin käyttöön? Minkä sponsoribonuksen saisin kultakin leveliltä? Ja sitten ehkä se tärkein: Minkä levelin sukeltajan haluan käyttää? Haluanko käyttää akun siihen, että siirrän tälle levelille sittenkin naapurilevelin sukeltajan? Haluanko että sukeltaja nousee pintaan työnsä tehtyään, vai maksanko akun siitä että hän jää tänne vielä? Mitä tavoitekorttia jahtaan? (Niitä saa yksityisiäkin muuten, ei tarvitse kilpailla naapurin kanssa.) Mille levelille voisin kortin vaatimat kuutiot koota? Pystyisinko vaikka Kauppiassukeltajalla sittenkin ostamaan tarvitsemani kuution tälle levelille?

Tämä kaikki on osoittautunut aika mukavaksi. Otyksen pirunnyrkki on yllättävän vangitseva. Oikeastaan tekee mieli heittää sukeltajat laudalle ja lähteä heti katsomaan, miten tämä tätä kertaa lähteä ratkomaan. Ensimmäiset pelikerrat olin vähän sillä hilkulla, onko peli turhan häsläinen. Kuutiota, kilkettä, laattoja ja kortteja on melko lailla ottaen tosiaan huomioon, että kyseessä on kuitenkin 40 minuutin kilpajuoksupeli. Lisemmät pelikerrat saivat kääntymään sille mielelle, että ei sentään – eri osaset ovat tarpeellisia ja antavat kukin lisäarvoa pelille, kun niiden päälle alkaa ymmärtää. Pelaajalauta on kolmiulotteinen, ja pahvinpalaset liu’uttelu sillä on haptisesti mukavaa. Markkinoiden käytön tajusin ottaa tosissani vasta kolmannella pelikerralla. Lisänumerolaatat myllertävät sponsorilaattoja ja mahdollistavat saman levelin aktivoinnin heti perään. Sukeltajien päivittäminen paremmaksi avaa eri mahdollisuuksia, ja niin edelleen.

Otys on valmis kahdella pelaajalla, ja se onkin suosituin pelitapa: useammilla pelaajilla sponsorilaattojen vaihtumista on vaikea ennakoida. Toisaalta markkinat olisivat dynaamisemmat. Vuorovaikutus pelaajien välillä on muuten hyvin vähäistä, joten kukin saa setviä omaa palapeliään melko rauhassa.

2. Otys on sana-arvoitus, joka johtavien tutkijoiden mukaan yhdistää kreikkalaisen mytologian ja hissiteollisuuden.

Muun muassa Rahdo oli sillä kannalla, että peli on saanut nimensä merkittävästä yhdysvaltalaisesta hissivalmistajasta Otis. Perusteluina oli ainakin se, että Otyksessa on ikään kuin hissi. Mutta hissi antaa väärän mielikuvan pelin toiminnasta. Hissit menevät ylös ja alas yhtälaisesti; tässä pakkaudutaan hitaasti alaspäin ja sitten singahdetaan kerralla pinnalle.

Oikeastaan pelin idean tajuaa paremmin ajattelemalla, että alhaalla on taksitolppa, johon tyypit jonottavat. Alimmalta kerrokselta noustaan taksiin ja kadotaan saman tien näkyvistä. Mutta tämä ei olekaan mikään kurinalainen taksitolppa Rautatientorin kupeessa. Taksit nappaavat kyytiläisiä myös jonosta ja karkaavat heidän kanssaan nopeasti. Tämä on taksijono festareitten jälkeen, kun rivit lipeävät ja protestanttinen kuri höltyy ja kiire päästä kotiin (vai baariin ennen valomerkkiä? jatkoille? meille? teille?) valtaa kuumeisen mielen ja kiivaat kädet vilkuttelevat takseja jonon ohi ja niihin katoaa hikistä kansaa turhautuneiden ärräpäiden saattelemana, mutta nyt kukin taistelee vain itsensä puolesta, se on pelin henki ja pohjimmiltaan kaikki ymmärtävät sen.

Joten minulla on toinenkin teoria pelin nimelle.

Ὦτος eli Otus (myös Otos) oli antiikin Kreikan merenjumala Poseidonin poika. Hän oli jättiläinen, joka himoitsi Artemis-jumalatarta. Hän päätti sitten jättiläisveljensä kanssa hyökätä Olympos-vuorelle halutun jumalattaren perässä. Miten luulette että siinä kävi? He olivat kaiken päälle yhdeksänvuotiaita, mutta kasvaneet kuten jättiläiset kasvavat, parikymmentä senttiä kuukaudessa. Mutta huomatkaa – meren jumalan poika. Riittäisikö tämä, ehkä sen valuvikaisen hissianalogian kanssa, selittämään pelin nimeä Otys?

Artemis and the Aloadae giants | Athenian red-figure krater C5th B.C. | Antikenmuseum Basel

Artemis jättiläisveljesten keskellä peurana juuri ennen kuin poikia sattuu.

Vai tarvitaanko lisäperusteluksi kannen hyvin kreikkalaistyylinen jumalatar?

Kuvahaun tulos haulle otys board game

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity Arboretum Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Brandon the Brave Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Bus Byzanz Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Chez Greek Chicago Express Citadels Claim Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelt So Clever Dragon's Breath Dragon Castle Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Glory to Rome Glücks-Piraten Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Here I Stand High Society Hoity Toity Hokkaido Honshu Hornet Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Linko! Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Love Letter Mad Madeira Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Mice and Mystics Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza My First Stone Age: The Card Game Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Pandemia Paperback Parade Patchwork Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Showtime Signorie Silk Road Smile Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Quacks of Quedlinburg This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... When I Dream World´s Fair 1893 Yokohama Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: