Mitä Otys tarkoittaa ja muita huomioita tästä kimurantista sukeltajapelistä

Jätä kommentti

11.9.2018 Kirjoittanut JK

Otys – miten se lausutaan ranskaksi? [O’tii]? Jos törmäätte Euroopan pelimessuilla vaikka Sebastien Dujardiniin, voitte sitten kysyä:

Qu’est-ce que c’est Otys?

[Keskösee O-tii?]

Minäpä vastaan tuohon kysymykseen, suomeksi, merci beaucoup [mersii pokuu] vaan.

Otys on:

  1. Claude Lucchinin suunnittelema, Paul Mafayonin kuvittama ja Pearl Gamesin julkaisema 2-4 pelaajan harrastajalautapeli vuodelta 2017.
  2. Sana-arvoitus, joka johtavien tutkijoiden mukaan yhdistää kreikkalaisen mytologian ja hissiteollisuuden. (Ks. myöh.)

 

1. Otys on Claude Lucchinin suunnittelema, Paul Mafayonin kuvittama ja Pearl Gamesin julkaisema 2-4 pelaajan harrastajalautapeli vuodelta 2017.

Pearl Gamesin vaakuna herättää Puutyöläisessä välitöntä kiinnostusta.

Viime vuonna se painettiin tällaiseen kanteen:

Kuvahaun tulos haulle otys board game

Aika jännittävää, eikö? Ei se ihan Vapaudenpatsas ole, mutta idea on sama. Paljastui nimittäin, että Otys on dystooppiseen lähitulevaisuuteen sijoittuva peli, missä vaiheessa nukahdin, sillä jo nykyaika on ajoittain riittävän dystooppista (oletteko kuulleet tällaisista kuin tubettajat?) Onneksi itse peli ei hiero maailmanlopun skenariotaan pelaajansa naamaan: hyvä on, merenpinta on noussut ja hukuttanut maan pinnat kevincostnerilaisesti alleen, ja ihmiskunta koettaa öljynporauslauttoja muistuttavilla siirtokunnillaan sukeltaa menneen sivistyksensä materiaalisia tuotoksia takaisin auringonvaloon… mutta oikeastaan tämä on vain sukeltajapeli. Pelaajat operoivat kukin omia sukeltajiaan, jotka noutavat syvyyksistä erivärisiä kuutioita ja nousevat sitten pintaan haukkaamaan lisähappea. Tarkoitus on kerätä juuri oikeita settejä erilaisia kuutioita ja ansaita niillä voittopisteitä. Ensimmäisenä pitäisi ehtiä 18:aan voittopisteeseen. Kaksinpelissä siihen menee nelisenkymmentä minuuttia.

Sinisen pelaajan lauta pelin alussa. Sukeltajat satunnaisilla paikoilla, satunnaiset resurssikuutiot meressä.

Vuorollasi aktivoit aina yhden lautasi viidestä ”kerroksesta”. Saat kerrosta vastaavan sponsoriedun täältä yhteiseltä pelilaudalta:

Sanotaan että aktivoit kerroksen viisi, eli kaikkein syvimmän meren sukeltajan. Li’utat laattaa ”5” oikealle kolmiulotteisella pelilaudalla. Saat ensin levelin viisi sponsoriedun – tällä hetkellä yhden tuollaisen sim-kortin näköisen Rahan:

Sponsorilaattojen toisella puolella on muuten vaihteluksi vähän erilaiset sponsorit.

Tämän jälkeen sukeltajasi kerroksessa viisi lähtee hommiin. Siellä sinulla on nyt tuollainen Aku Ankka -retro-sukeltaja, jonka työtä on löytää mustia kuutioita (polttoainetta):

Liu’utat numeroa viisi oikealle pari senttiä, kunnes sukeltajasi kolahtaa kolmiulotteisen luukkunsa oikeaan reunaan. Sukeltajat osaavat hommansa aina, joten nyt laudallesi tulee viitoslevelille yksi uusi musta kuutio. Normaalisti (ellet käytä akkua) sukeltajasi nousee sitten työnsä tehtyään pinnalle, ja kaikki muut sukeltajat laskeutuvat yhtä tasoa alemmaksi.

Kuutioita kerätään samalle levelille, että voidaan koota niistä jokin tavoitekortin tavoite:

Vasempaan tavoitteeseen tarvitaan kaksi sinista ja yksi valkoinen samalle levelille, oikeaan kolme väriä X ja kaksi väriä Y. Kun olet kerännyt tarvittavat kuutiot samalle levelille, voit kerätä kortin ja niiden pisteet (+ mahdolliset lisäbonukset kuten oikealla yksi Raha).

Otys on aikamoinen palapeli. Sukeltaja nousee yleensä pintaan aina kuution kerättyään, joten kuutioiden haaliminen samalle levelille ei olekaan kovin helppoa. Lisäksi sukeltajista vain neljä on kuutiotyyppejä. Toiset neljä ovat erikoiskavereita, jotka esimerkiksi päivittävät sukeltajiasi paremmiksi, lainaavat naapuripelaajan sukeltajan taitoja tai käyvät markkinoilla vaihtamassa kuutioita rahaksi tai rahaa kuutioiksi. Sitten on Hillary Clintonin näköinen sukeltaja, joka päivittää Propellijätkääsi tai ATK-jätkääsi paremmiksi. Heidät näkee laudan oikeassa reunassa ja alareunassa:

Propelleilla pystyt käyttämään akkuja niin että sukeltajat vaihtavat levelejä naapureiden kanssa (tämä tekee palapelin pyörittämisestä helpompaa), ja ATK-kaverilla saat hissilevelisi nopeammin käyttöön – alussa kun joudut käyttämään kutakin hissileveliä ensin kerran, ennen kuin pääset käyttämään yhtään niistä toista kertaa!

Pelkään etten nyt tee kovin hyvää työtä tämän pelin selittämisessä. Koetetaan yhteenvetoa.

Otys on kilpajuoksu, jossa koetat optimoida ja koordinoida sukeltajiesi suorituksia ja yhdistää heidän toimintojaan sopiviin sponsorisopimuksiin. Etupäässä keräät kuutioita kortteja varten, mutta käytännössä on vähän pakko – ja kannattaa – käyttää myös niitä erikoissukeltajia koneistosi parantamiseen. Tätä ei ole helppoa tehdä hyvin. Peli haastaa aivomukuloita aika lailla. Otat huomioon monta asiaa vuorollasi:

Mitä hissileveleitä minulla on käytössä? Milloin saan loputkin levelit takaisin käyttöön? Minkä sponsoribonuksen saisin kultakin leveliltä? Ja sitten ehkä se tärkein: Minkä levelin sukeltajan haluan käyttää? Haluanko käyttää akun siihen, että siirrän tälle levelille sittenkin naapurilevelin sukeltajan? Haluanko että sukeltaja nousee pintaan työnsä tehtyään, vai maksanko akun siitä että hän jää tänne vielä? Mitä tavoitekorttia jahtaan? (Niitä saa yksityisiäkin muuten, ei tarvitse kilpailla naapurin kanssa.) Mille levelille voisin kortin vaatimat kuutiot koota? Pystyisinko vaikka Kauppiassukeltajalla sittenkin ostamaan tarvitsemani kuution tälle levelille?

Tämä kaikki on osoittautunut aika mukavaksi. Otyksen pirunnyrkki on yllättävän vangitseva. Oikeastaan tekee mieli heittää sukeltajat laudalle ja lähteä heti katsomaan, miten tämä tätä kertaa lähteä ratkomaan. Ensimmäiset pelikerrat olin vähän sillä hilkulla, onko peli turhan häsläinen. Kuutiota, kilkettä, laattoja ja kortteja on melko lailla ottaen tosiaan huomioon, että kyseessä on kuitenkin 40 minuutin kilpajuoksupeli. Lisemmät pelikerrat saivat kääntymään sille mielelle, että ei sentään – eri osaset ovat tarpeellisia ja antavat kukin lisäarvoa pelille, kun niiden päälle alkaa ymmärtää. Pelaajalauta on kolmiulotteinen, ja pahvinpalaset liu’uttelu sillä on haptisesti mukavaa. Markkinoiden käytön tajusin ottaa tosissani vasta kolmannella pelikerralla. Lisänumerolaatat myllertävät sponsorilaattoja ja mahdollistavat saman levelin aktivoinnin heti perään. Sukeltajien päivittäminen paremmaksi avaa eri mahdollisuuksia, ja niin edelleen.

Otys on valmis kahdella pelaajalla, ja se onkin suosituin pelitapa: useammilla pelaajilla sponsorilaattojen vaihtumista on vaikea ennakoida. Toisaalta markkinat olisivat dynaamisemmat. Vuorovaikutus pelaajien välillä on muuten hyvin vähäistä, joten kukin saa setviä omaa palapeliään melko rauhassa.

2. Otys on sana-arvoitus, joka johtavien tutkijoiden mukaan yhdistää kreikkalaisen mytologian ja hissiteollisuuden.

Muun muassa Rahdo oli sillä kannalla, että peli on saanut nimensä merkittävästä yhdysvaltalaisesta hissivalmistajasta Otis. Perusteluina oli ainakin se, että Otyksessa on ikään kuin hissi. Mutta hissi antaa väärän mielikuvan pelin toiminnasta. Hissit menevät ylös ja alas yhtälaisesti; tässä pakkaudutaan hitaasti alaspäin ja sitten singahdetaan kerralla pinnalle.

Oikeastaan pelin idean tajuaa paremmin ajattelemalla, että alhaalla on taksitolppa, johon tyypit jonottavat. Alimmalta kerrokselta noustaan taksiin ja kadotaan saman tien näkyvistä. Mutta tämä ei olekaan mikään kurinalainen taksitolppa Rautatientorin kupeessa. Taksit nappaavat kyytiläisiä myös jonosta ja karkaavat heidän kanssaan nopeasti. Tämä on taksijono festareitten jälkeen, kun rivit lipeävät ja protestanttinen kuri höltyy ja kiire päästä kotiin (vai baariin ennen valomerkkiä? jatkoille? meille? teille?) valtaa kuumeisen mielen ja kiivaat kädet vilkuttelevat takseja jonon ohi ja niihin katoaa hikistä kansaa turhautuneiden ärräpäiden saattelemana, mutta nyt kukin taistelee vain itsensä puolesta, se on pelin henki ja pohjimmiltaan kaikki ymmärtävät sen.

Joten minulla on toinenkin teoria pelin nimelle.

Ὦτος eli Otus (myös Otos) oli antiikin Kreikan merenjumala Poseidonin poika. Hän oli jättiläinen, joka himoitsi Artemis-jumalatarta. Hän päätti sitten jättiläisveljensä kanssa hyökätä Olympos-vuorelle halutun jumalattaren perässä. Miten luulette että siinä kävi? He olivat kaiken päälle yhdeksänvuotiaita, mutta kasvaneet kuten jättiläiset kasvavat, parikymmentä senttiä kuukaudessa. Mutta huomatkaa – meren jumalan poika. Riittäisikö tämä, ehkä sen valuvikaisen hissianalogian kanssa, selittämään pelin nimeä Otys?

Artemis and the Aloadae giants | Athenian red-figure krater C5th B.C. | Antikenmuseum Basel

Artemis jättiläisveljesten keskellä peurana juuri ennen kuin poikia sattuu.

Vai tarvitaanko lisäperusteluksi kannen hyvin kreikkalaistyylinen jumalatar?

Kuvahaun tulos haulle otys board game

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: