Mitä Otys tarkoittaa ja muita huomioita tästä kimurantista sukeltajapelistä
Jätä kommentti11.9.2018 Kirjoittanut JK
Otys – miten se lausutaan ranskaksi? [O’tii]? Jos törmäätte Euroopan pelimessuilla vaikka Sebastien Dujardiniin, voitte sitten kysyä:
Qu’est-ce que c’est Otys?
[Keskösee O-tii?]
Minäpä vastaan tuohon kysymykseen, suomeksi, merci beaucoup [mersii pokuu] vaan.
Otys on:
- Claude Lucchinin suunnittelema, Paul Mafayonin kuvittama ja Pearl Gamesin julkaisema 2-4 pelaajan harrastajalautapeli vuodelta 2017.
- Sana-arvoitus, joka johtavien tutkijoiden mukaan yhdistää kreikkalaisen mytologian ja hissiteollisuuden. (Ks. myöh.)
1. Otys on Claude Lucchinin suunnittelema, Paul Mafayonin kuvittama ja Pearl Gamesin julkaisema 2-4 pelaajan harrastajalautapeli vuodelta 2017.
Pearl Gamesin vaakuna herättää Puutyöläisessä välitöntä kiinnostusta.
Viime vuonna se painettiin tällaiseen kanteen:
Aika jännittävää, eikö? Ei se ihan Vapaudenpatsas ole, mutta idea on sama. Paljastui nimittäin, että Otys on dystooppiseen lähitulevaisuuteen sijoittuva peli, missä vaiheessa nukahdin, sillä jo nykyaika on ajoittain riittävän dystooppista (oletteko kuulleet tällaisista kuin tubettajat?) Onneksi itse peli ei hiero maailmanlopun skenariotaan pelaajansa naamaan: hyvä on, merenpinta on noussut ja hukuttanut maan pinnat kevincostnerilaisesti alleen, ja ihmiskunta koettaa öljynporauslauttoja muistuttavilla siirtokunnillaan sukeltaa menneen sivistyksensä materiaalisia tuotoksia takaisin auringonvaloon… mutta oikeastaan tämä on vain sukeltajapeli. Pelaajat operoivat kukin omia sukeltajiaan, jotka noutavat syvyyksistä erivärisiä kuutioita ja nousevat sitten pintaan haukkaamaan lisähappea. Tarkoitus on kerätä juuri oikeita settejä erilaisia kuutioita ja ansaita niillä voittopisteitä. Ensimmäisenä pitäisi ehtiä 18:aan voittopisteeseen. Kaksinpelissä siihen menee nelisenkymmentä minuuttia.

Sinisen pelaajan lauta pelin alussa. Sukeltajat satunnaisilla paikoilla, satunnaiset resurssikuutiot meressä.
Vuorollasi aktivoit aina yhden lautasi viidestä ”kerroksesta”. Saat kerrosta vastaavan sponsoriedun täältä yhteiseltä pelilaudalta:
Sanotaan että aktivoit kerroksen viisi, eli kaikkein syvimmän meren sukeltajan. Li’utat laattaa ”5” oikealle kolmiulotteisella pelilaudalla. Saat ensin levelin viisi sponsoriedun – tällä hetkellä yhden tuollaisen sim-kortin näköisen Rahan:

Sponsorilaattojen toisella puolella on muuten vaihteluksi vähän erilaiset sponsorit.
Tämän jälkeen sukeltajasi kerroksessa viisi lähtee hommiin. Siellä sinulla on nyt tuollainen Aku Ankka -retro-sukeltaja, jonka työtä on löytää mustia kuutioita (polttoainetta):
Liu’utat numeroa viisi oikealle pari senttiä, kunnes sukeltajasi kolahtaa kolmiulotteisen luukkunsa oikeaan reunaan. Sukeltajat osaavat hommansa aina, joten nyt laudallesi tulee viitoslevelille yksi uusi musta kuutio. Normaalisti (ellet käytä akkua) sukeltajasi nousee sitten työnsä tehtyään pinnalle, ja kaikki muut sukeltajat laskeutuvat yhtä tasoa alemmaksi.
Kuutioita kerätään samalle levelille, että voidaan koota niistä jokin tavoitekortin tavoite:
Vasempaan tavoitteeseen tarvitaan kaksi sinista ja yksi valkoinen samalle levelille, oikeaan kolme väriä X ja kaksi väriä Y. Kun olet kerännyt tarvittavat kuutiot samalle levelille, voit kerätä kortin ja niiden pisteet (+ mahdolliset lisäbonukset kuten oikealla yksi Raha).
Otys on aikamoinen palapeli. Sukeltaja nousee yleensä pintaan aina kuution kerättyään, joten kuutioiden haaliminen samalle levelille ei olekaan kovin helppoa. Lisäksi sukeltajista vain neljä on kuutiotyyppejä. Toiset neljä ovat erikoiskavereita, jotka esimerkiksi päivittävät sukeltajiasi paremmiksi, lainaavat naapuripelaajan sukeltajan taitoja tai käyvät markkinoilla vaihtamassa kuutioita rahaksi tai rahaa kuutioiksi. Sitten on Hillary Clintonin näköinen sukeltaja, joka päivittää Propellijätkääsi tai ATK-jätkääsi paremmiksi. Heidät näkee laudan oikeassa reunassa ja alareunassa:
Propelleilla pystyt käyttämään akkuja niin että sukeltajat vaihtavat levelejä naapureiden kanssa (tämä tekee palapelin pyörittämisestä helpompaa), ja ATK-kaverilla saat hissilevelisi nopeammin käyttöön – alussa kun joudut käyttämään kutakin hissileveliä ensin kerran, ennen kuin pääset käyttämään yhtään niistä toista kertaa!
Pelkään etten nyt tee kovin hyvää työtä tämän pelin selittämisessä. Koetetaan yhteenvetoa.
Otys on kilpajuoksu, jossa koetat optimoida ja koordinoida sukeltajiesi suorituksia ja yhdistää heidän toimintojaan sopiviin sponsorisopimuksiin. Etupäässä keräät kuutioita kortteja varten, mutta käytännössä on vähän pakko – ja kannattaa – käyttää myös niitä erikoissukeltajia koneistosi parantamiseen. Tätä ei ole helppoa tehdä hyvin. Peli haastaa aivomukuloita aika lailla. Otat huomioon monta asiaa vuorollasi:
Mitä hissileveleitä minulla on käytössä? Milloin saan loputkin levelit takaisin käyttöön? Minkä sponsoribonuksen saisin kultakin leveliltä? Ja sitten ehkä se tärkein: Minkä levelin sukeltajan haluan käyttää? Haluanko käyttää akun siihen, että siirrän tälle levelille sittenkin naapurilevelin sukeltajan? Haluanko että sukeltaja nousee pintaan työnsä tehtyään, vai maksanko akun siitä että hän jää tänne vielä? Mitä tavoitekorttia jahtaan? (Niitä saa yksityisiäkin muuten, ei tarvitse kilpailla naapurin kanssa.) Mille levelille voisin kortin vaatimat kuutiot koota? Pystyisinko vaikka Kauppiassukeltajalla sittenkin ostamaan tarvitsemani kuution tälle levelille?
Tämä kaikki on osoittautunut aika mukavaksi. Otyksen pirunnyrkki on yllättävän vangitseva. Oikeastaan tekee mieli heittää sukeltajat laudalle ja lähteä heti katsomaan, miten tämä tätä kertaa lähteä ratkomaan. Ensimmäiset pelikerrat olin vähän sillä hilkulla, onko peli turhan häsläinen. Kuutiota, kilkettä, laattoja ja kortteja on melko lailla ottaen tosiaan huomioon, että kyseessä on kuitenkin 40 minuutin kilpajuoksupeli. Lisemmät pelikerrat saivat kääntymään sille mielelle, että ei sentään – eri osaset ovat tarpeellisia ja antavat kukin lisäarvoa pelille, kun niiden päälle alkaa ymmärtää. Pelaajalauta on kolmiulotteinen, ja pahvinpalaset liu’uttelu sillä on haptisesti mukavaa. Markkinoiden käytön tajusin ottaa tosissani vasta kolmannella pelikerralla. Lisänumerolaatat myllertävät sponsorilaattoja ja mahdollistavat saman levelin aktivoinnin heti perään. Sukeltajien päivittäminen paremmaksi avaa eri mahdollisuuksia, ja niin edelleen.
Otys on valmis kahdella pelaajalla, ja se onkin suosituin pelitapa: useammilla pelaajilla sponsorilaattojen vaihtumista on vaikea ennakoida. Toisaalta markkinat olisivat dynaamisemmat. Vuorovaikutus pelaajien välillä on muuten hyvin vähäistä, joten kukin saa setviä omaa palapeliään melko rauhassa.
2. Otys on sana-arvoitus, joka johtavien tutkijoiden mukaan yhdistää kreikkalaisen mytologian ja hissiteollisuuden.
Muun muassa Rahdo oli sillä kannalla, että peli on saanut nimensä merkittävästä yhdysvaltalaisesta hissivalmistajasta Otis. Perusteluina oli ainakin se, että Otyksessa on ikään kuin hissi. Mutta hissi antaa väärän mielikuvan pelin toiminnasta. Hissit menevät ylös ja alas yhtälaisesti; tässä pakkaudutaan hitaasti alaspäin ja sitten singahdetaan kerralla pinnalle.
Oikeastaan pelin idean tajuaa paremmin ajattelemalla, että alhaalla on taksitolppa, johon tyypit jonottavat. Alimmalta kerrokselta noustaan taksiin ja kadotaan saman tien näkyvistä. Mutta tämä ei olekaan mikään kurinalainen taksitolppa Rautatientorin kupeessa. Taksit nappaavat kyytiläisiä myös jonosta ja karkaavat heidän kanssaan nopeasti. Tämä on taksijono festareitten jälkeen, kun rivit lipeävät ja protestanttinen kuri höltyy ja kiire päästä kotiin (vai baariin ennen valomerkkiä? jatkoille? meille? teille?) valtaa kuumeisen mielen ja kiivaat kädet vilkuttelevat takseja jonon ohi ja niihin katoaa hikistä kansaa turhautuneiden ärräpäiden saattelemana, mutta nyt kukin taistelee vain itsensä puolesta, se on pelin henki ja pohjimmiltaan kaikki ymmärtävät sen.
Joten minulla on toinenkin teoria pelin nimelle.
Ὦτος eli Otus (myös Otos) oli antiikin Kreikan merenjumala Poseidonin poika. Hän oli jättiläinen, joka himoitsi Artemis-jumalatarta. Hän päätti sitten jättiläisveljensä kanssa hyökätä Olympos-vuorelle halutun jumalattaren perässä. Miten luulette että siinä kävi? He olivat kaiken päälle yhdeksänvuotiaita, mutta kasvaneet kuten jättiläiset kasvavat, parikymmentä senttiä kuukaudessa. Mutta huomatkaa – meren jumalan poika. Riittäisikö tämä, ehkä sen valuvikaisen hissianalogian kanssa, selittämään pelin nimeä Otys?

Artemis jättiläisveljesten keskellä peurana juuri ennen kuin poikia sattuu.
Vai tarvitaanko lisäperusteluksi kannen hyvin kreikkalaistyylinen jumalatar?