Ettei kesä unohtuisi – merkintöjä kesän pelikokeiluista

2

19.8.2018 Kirjoittanut JK

Kesä jatkuu, kesä, totesi Lauri Viita jotakuinkin niihin aikoihin kun hänen oma jatkumisensa oli valitettavan katkolla. Heinäkuinen käristyskupoli verotti jonkin verran pelimehuja meilläkin, mutta nyt asiaan, halusin vain ohimennen tiputtaa tuon oman ehdokkaani Vuoden sanaksi 2018 (olkoonkin että sille pystyi syntymään varteenotettava kilpailija muumimukiraivosta).

Kävimme heinäkuussa appiukon mökillä, ja etsin mökkituliaisiksi sopivaa peliä tiukoilla spekseillä. Pelin piti olla sopiva kuudelle pelaajalle, jotka eivät ole peliharrastajia, ja sen piti olla kielivapaa, koska mukana oli suomen kieltä taitamattomia. Katselin pitkään Reiner Knizian Mediciä, mutta päädyin lopulta Lunkisti-Teron vinkistä pieneen korttipeliin nimeltä

Texas Showdown (Mark Major, 2015)

sekä Deep Sea Adventuren sijasta viime hetkellä toiseen Oinkin japanilaispeliin:

A Fake Artist Goes to New York (Jun Sasaki, 2012)

Pienet boksit eivät ole näyttävä lahja, mutta sisältö oli muuta kuin silkoa. Pelivalinnat onnistuivat. Texasin tikkiä iskimme tuntikaupalla lämpimässä kesäillassa kuikan huudellessa järvellä. Peli on helppo oppia varsinkin jos on kuunaan jotain tikkipeliä pelannut, ja se sopii erinomaisesti viinin kanssa illallisen päälle. Peli etenee nopeasti mutta päätöksiäkin joutuu tekemään, ja ennen kaikkea vahdit koko ajan haukkana, mitä muut pelaajat vuorollaan iskevät. Perustikkipeleistä poiketen Texasissa valttimaata kun ei määrää kierroksen aloittaja (”etukäsi”) vaan se, mitä maata on pelattu kierroksella eniten. Lisäksi tämä on ns. laistotikki, eli peli jossa pyrit olemaan voittamatta tikkejä. Tuntuma on kuin lännen vaarallisimmassa saloonassa: koetat vain olla herättämättä huomiota ja päästä korteistasi eroon vaivihkaa joutumatta ongelmiin.

Vähän tekisi mieli hankkia Texas Showdown omaankin kokoelmaan sitä varten, jos on käyttöä 4-6 hengen helpoille korttipeleille oluen kera nautittavaksi tai ilman.

Koska en kantanut puhelinta mukana peli-illoissamme, tämä Texas Showdownin kuva lainattu mahdollisesti laittomasti Lunkisti-blogista.

A Fake Artist Goes to New York taas on party-peli, jossa piirretään yhteistä taideteosta. Yksi pelaajista vain on salaa tekotaiteilija, joka ei tiedä mitä piirretään. Hän koettaa olla paljastumatta. Oikeat taiteilijat puolustavat integriteettiään koettamalla tehdä riittävän vaikeatajuista taidea, jota feikit eivät snaijaa. Kuumottavinta pelaaminen on kulloisellekin feikille, joka vetää itsevarman tuntuisen viivansa toivoen, ettei se paljasta hänen tietämättömyyttään. Jos aiheena on Big Ben, ei siinä kyllä kahta kellotaulua taida olla…

Tämän pelaaminen onnistui lapsipitoisessakin seurassa ja oli hauskaa myös heistä. Yksi peli menee nopeasti – jokainen vetää vain kaksi viivaa yhteiseen piirustukseen. Kieltä tarvittiin yhden sanan, piirustuksen aiheen, verran. Se kirjoitetaan salaa kaikille paitsi feikille. Siinäkin tosin mentiin kerran haastavaksi: ulkomaalainen pelaaja kun ei ehkä tunnista miltä lappalaisen tulisi näyttää.

Itse asiassa Fake Artistin pelaaminen onnistuu ilman pelin ostamistakin, jos vain teillä on paperia ja omanvärinen tussi kullekin pelaajalle. Totta puhuen pelin graafinen suunnittelu ei käytettävyydeltään ollut kovin onnistunut, koska pelaajamerkkien värejä ei niistä heti tunnistanut. Mutta minä olenkin graafisena suunnittelijana feikki.

*

Sain Todellisuuspaon ystävällisiltä Saarroilta lainaksi Tim Fowersin pelin

Paperback (2014)

ja pelailimme sitä Tammisaaressa terassilla lenseässä kesäillassa.

Jos pelejä pitäisi kuvata yhdellä ainoalla sanalla, Paperbackillä se olisi yhdistelmä ”Dominion-Scrabble”. Tästä sanakonglomeraatista pystyisi päättelemään, mistä Paperbackissa on kyse. Mutta koska meillä on enemmänkin sanoja käytettäväksi:

Paperbackissa tehdään sanoja kirjaimista, kuten Scrabblessa. Mutta kirjaimet ovat korteissa, joita voi ostaa omaan pakkaan kuten Dominionissa. Pelin lopussa se, jolla on arvokkaimmat kortit voittaa, kuten Dominionissa muistaakseni.

Nokkelaa, koska kumman tahansa pelin fanit pystyvät omaksumaan Paperbackin nopeasti. Uusien kirjainten osto ei tunnu ehkä samanlaiselta oman pakan parantamiselta kuin muissa saman genren peleissä monesti.

Lisähaaste Paperbackissa on, että peli on tietysti englanninkielinen ja näin testaa englannin kielen sanastoa. Voisin suomentaa Paperbackin, jos joku kustantamo kiinnostuu. Kirjaimet ja kirjainyhdistelmät ja näiden arvot pitäisi vain sovittaa suomen kielen käyttöön. Scrabble on maassamme kuitenkin kestosuosikki, ja tämä on sopivasti same same but different.

’Nuts’ – ei sillä nyt pistepajatsoa räjäytetä, mutta viitosen arvoinen sana yhteensä, ja U:n pelaamalla saa jo kaksi lisäkorttia ensi käteen.

*

Elokuussa taas kotosalla tuli kokeiltua kirjaston valikoimista kaksinpeli nimeltä

Holmes: Sherlock & Mycroft

(Diego Ibanez, 2015).

Tämä on enemmistöpeli, joka on teemoitettu kahden etsiväveljeksen kilpailuksi. Sherlock ja Mycroft keräävät kilpaa johtolankakortteja: enemmän johtolankaa 7 kerännyt saa seitsemän pistettä miinus kilpailijan 7-johtolangat. Ehkä siinä vähän tuntuu temaattisesti siltä, että koetetaan panna aina paremmaksi kuin velipoika? Hieno taustatarina anarkistista, joka räjäyttää Parlamenttitalon, unohtuu kyllä aika äkisti, mutta sentään teema on mukana eri henkilökorttien mukana. Watsonia, inspehtööri Lestradea ja muita Holmesin maailmaan kuuluvia lontoolaisia käydään tapaamassa asettelemalla omia puutyöläisiä korteille. Perustyöläistenasettelusta poiketen kortteja ei voi blokata toiselta, ainoastaan itseltään, siis omilta muilta työläisistä. Yleensä pelissä saa aina tavattua suunnilleen ketä haluaa, joten ei tämä varsinaisesti työläistenasettelulta tunnu. Henkilökortit sekoitetaan joka peliin eri järjestykseen, mikä luo vaihtelua pelikertojen välille. Ei maata mullistava peli, mutta kelpoisa ja oikein kauniisti tuotettu pieni kaksinpeli Holmes on.

Ikonografian oppii toisella pelikerralla.

 

Sijoittaisitko lautapeleihin? Pari sanaa oman kokoelman luomisesta

Lautapelikokoelma tarvitsee kahta asiaa: vakaata pääomaa sekä liikevaihtoa. Vakaa pääoma on se kapitaali, joka on säätiöity ja investoitu ja turvattu klassikoihin ja omiin suosikeihin – niihin, joita ei myydä, jotka tervehtivät hyllystä iloisesti joka aamu keittöön teenkeittoon parjustaessa ja vinkkaavat silmää hyväksi yöksi iltapalan jälkeen; lämmittävät talvella. Liikevaihtoa taas edustavat ne tulevat ja menevät pelit, se että hyllyssä on eloa ja vilskettä ja tapahtumaa. Taas on joku peli viettänyt meillä aikaa, kiitos käynnistä ja hyvästit haikein mielin – mutta kaikkea ei tässä maailmassa saa rajattomasti, kuten hyllytilaa tai aikaa, tuota elämän perimmäistä valuuttaa.

Niinpä pelejä on kesän aikana myyty taas parisen hyllymetriä, mutta melkein unohtui mainita pari sanaa Inka ja Markus Brandin pelistä

La Boca (2013)

Insertin pahvi toimii samalla pelilautana, jonka alle laskurikin mahtuu näkyviin.

La Boca on hienoon inserttiin pakattu nopeus-nokkeluuspeli, jossa koetetaan vuorottain vaihtuvien parien kanssa kasata palikoista tietynlaisia kolmiulotteisia muodostelmia. Pari näkee palikkamuodostelmasta vain oman puolensa, sinä omasi, joten huutelua, syyttämistä ja hoputusta kommunikointia tarvitaan. Laskuri tikittää koko ajan, ja nopeudesta palkitaan korkeammilla pisteillä.

Ei mulla näy vihreetä ollenkaan, laita se nyt jonnekin piiloon äkkiä!

La Boca on aivan omanlaisensa peli, joka olisi voinut hyvin mahtuakin kokoelmaamme, ellei se olisi meillä kärsinyt tuosta perhepeleille yleisestä ongelmasta, että aikuiset olivat järjestään aina voittoisia. Harvinaisia reaaliaikapelejä, joista olen pitänyt. Voisiko se jopa kehittää leikin varjolla avaruudellista hahmotuskykyä?

Joskus kun ette tiedä mitä tekisitte seuraavaksi, miettikää hetki sitä kuinka monipuolisia pelisuunnittelijoita Inka ja Markus Brand ovat.

*

Monipuolisuudesta puheen ollen, lopuksi: Pelailtu on myös kolmivuotiaan kanssa. Meillä on ollut elokuun hitti

Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha (Anneliese Farkaschovsky, 2009)

eli ”Hedelmäpeli” tai ”Korppipeli”, koska korppihan tämän show’n varastaa.

Yrittää varastaa hedelmätkin, mokoma. Tässä yhteistyöpelissä vain heitellään vuorotellen noppaa, ja jos tulee hedelmä, sen saa pieni noukkia omaan koriinsa – mutta… jos nopasta tulee vanha keltanokkainen kelmi, eli

”Kooppiiiii!”

niin ryökäle etenee taas askeleen lähemmäs hedelmävarkautta ja häviötä. Tappio vaikuttaa aina väijyvän nurkan takana, mutta todennäköisyydet ovat oikeasti pelaajien puolella. En muuten tiedä pitäisikö huolestua, kun kolmivuotiaamme on kehittänyt jo oman huijauksen. Hän on heittävinään noppaa, mutta oikeasti iskee sen pöytään asennossa, jolla varmistaa saavansa sen jännittävimmän tuloksen eli

”Kooppiiiii!”

Pitää näitä Haban lastenpelejä katsella enemmänkin jatkossa.

Paljon muutakin on kesällä tietysti pelailtu. Vuoden Strategiapeli -ehdokkaista lisää joskus ensi myöhemmin: Maanantaina kuluttaja- ja kaupan raadit valitsevat voittajat. Kirjoituksia on tuloillaan muun muassa peleistä Otys, Lost Cities: Rivals, The Quest for El Dorado… Sillä välin, toivottakaa minulle onnea ensi viikolla kisailtaviin Suomen ja maailman Habsburg-seuran lautapelaamisen maailmanmestaruuskisoihin Pertunmaa Invitational 2018!

2 ajatusta artikkelista “Ettei kesä unohtuisi – merkintöjä kesän pelikokeiluista

 1. Kaarlo Koivu sanoo:

  Onnea Pertunmaalle!
  Mutta vain sen verran kuin on soveliasta tuurielementin puitteissa. Paras voittakoon!
  Toivon menestystä

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Sitä tarvitaan, kiitos!

   PS. Ennakkoon voidaan paljastaa, että mestaruuslajeina ovat tänä vuonna suositut pelit vuosilta 1995, 2005 ja 2015. Ensimmäinen sijoittuu Espanjaan, toinen Sid Meierin pelimaailmaan ja kolmas pitkin poikin Aasiaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: