The Mind eli ”Kenen vuoro?” korttipelina – on se kyllä maaginen keksintö

2

6.8.2018 Kirjoittanut JK

Wolfgang Warsch on 38-vuotias itävaltalainen molekyylibiologi ja tuore pelisuunnittelija, joka löi itsensä rytinällä läpi tämän vuoden 2018 Spiel des Jahreseissa.

Wolfgang Warsch kymmenisen vuotta sitten. Kuva: Opinionated Gamers

Warsch voitti Die Quacksauber von Quedlinburgilla (suomeksi Paraisten puoskarit, tai, jos Pinsiön kunnanjohtaja ottaa minuun yhteyttä ensin, Pinsiön puoskarit) Kennerspiel-palkinnon, ja oli ehdokkaana vielä toisellakin pelillä, Ganz Schön Cleverillä. The Mind taas oli ehdolla Vuoden peliksi. Tällä kertaa konkari Michael Kiesling päihitti Azulilla nuoren polven, mutta eipä olisi The Mindkaan huono voittaja ollut.

Oman ääneni olisin ehkä antanut tälle erikoiselle pelille. En ole koskaan pelannut mitään sen kaltaista, ja pelillä on omituinen viehätysvoima.

Reilu sata korttia ja sääntövihkonen – kompakti pakkaus. Tässä versiossa on säännöt myös englanniksi. Itse peli on täysin kielivapaa.

Nyt siis, jos minua yhtään tunnette, saatatte tietää, että olen lähes immuuni hypetykselle ja muotivillityksille ja kuumimmalle hotille ja tätä pitää kaikkien nyt!. Ei, enemmän kuin immuuni – reaktantti. Hype torjuu minua, hyljimme toisiamme kuin magneetin väärä puoli. Ja The Mindille on kehittynyt aika tavalla hypeä kesän aikana. Sitä on hehkutettu ja sen numerokortteja läiskitty kulttiin kääntyneiden vimmalla.

En ottanut The Mindia tosissani oikeastaan ennen kuin sen puolelle taipuivat pikkuhiljaa skeptiset arvostelijat, joiden järkevyyteen olen tavannut luottaa – mainittakoon heistä Mikko Saaren lisäksi iSlaytheDragonin Jonathan Schindler, jonka Orwell-tasoista proosatyyliä lainaan suomentaen:

The Mind on ”peli”, jonka ei pitäisi toimia. Ulkopuoliselle se ei juuri näytä edes peliltä vaan pikemminkin sosiologiselta kokeelta, jonkinlaiselta peliharrastajien ”Keisarin uusilta vaatteilta”: ellet iske silmää ja nyökkää sille salaliittolaisesti, olet pihalla. Näin ainakin itse ajattelin ennen kuin pelasin sitä.

Kimalainen on sitkeän legendan mukaan eläin, jonka ei fysikaalisesti pitäisi pystyä lentämään. Liian lihava, liian pienet siivet. Miten tämä pelimaailman kimalainen sitten lentää?

The Mind on yhteistyöpeli 2 – 4 pelaajalle. Sen säännöt ovat suunnilleen niin yksinkertaiset kuin pelissä voi olla: Teidän pitää pöydätä kädessänne olevat kortit nousevassa järjestyksessä.

Siinä se. Laittakaa ensin pienin kortti, sitten toiseksi pienin ja niin edelleen, kunnes kaikki käsikorttinne on pelattu. Näin läpäisette levelin ja siirrytte seuraavalle. Ensimmäisellä levelillä kullakin pelaajalla on kädessä yksi kortti, toisella kaksi, kolmannella kolme ja niin edelleen.

Missä pihvi? Ette saa puhua. Kaikki kommunikointi pelaajien välillä on kielletty. Teidän pitää vain aavistaa, milloin pelata korttinne. On päästävä synkkaan muiden pelaajien kanssa.

Tämä vaatii käytännössä toisen pelaajan aikeiden aavistamista, oman ja toisen tahtotilan arvottamista ja ajantajun yhdistämistä. Missä vaiheessa pelaan kahdeksikon? Kukaan ei ole pelannut vielä mitään… Ehkä heillä ei ole pieniä kortteja ollenkaan. Viitoset olisi varmaan jo pelattu nyt…? Hyvä on, pöytään tämän kasini nyt.

Kukaan ei älähdä, oikein meni. Liisa vilkaisee meidät läpi ja laskee pian 11 pöydälle. Seuraavaksi suurin korttini on 34. Odotan siis vielä. Ritva näyttää siltä, että haluaa pelata. Nyt ne pälyilevät hermostuneesti toisiaan Markon kanssa… Niillä on ehkä saman suuruusluokan kortit. Kumpi pelaa ensin?

Jännittävintä The Mindissä ovat ne hetket, kun tajuatte, että teillä on muuten hyvin läheiset kortit. Kumpikin alkaa jo ikään kuin lähestyä pöytää henkisesti tai fyysisesti kortillaan ja huomaa toisensa… Mutta kumman kortti on pienempi?

Tätä varten voitte aina paussata pelin: kun yksi pelaajista laskee kätensä pöydälle, muidenkin on tehtävä samoin. Katse silmiin ja taas jatketaan. Olisinko minä sittenkin vähän halukkaampi lyömään oman korttini ensin? Jos olemme synkassa, se tarkoittaisi, että minun korttini on vähän pienempi.

Kiperiä tilanteita varten pelissä on se yksi lisäsääntö, heittotähdet. Pelaajat voivat viittaamalla äänestää, että käytetään yksi heittotähti. Jos kaikki suostuvat, jokainen saa poistaa kädestään pienimmän korttinsa. Usein se auttaa kummasti eteenpäin samalla. Heittotähdet tuntuvat omaan makuuni jotenkin vähän harhaantumiselle pääasiasta, fuskaamiselle jopa, joskin kyllä niistä kiitollinen on.

Korkeat levelit ovat suosikkejani, koska kortteja sataa pöytään oikealta ja vasemmalta. Ei muuten huonompi käsi tämä: sisältää perättäisiä numeroita, melko äärimmäisiä numeroita (3,7,9) ja jättää isoja aukkoja toisen pelaajan täyttää.

Kenen vuoro?

Yleisimpiä lautapelien luontoääniä on hämmentynyt liverrys Kenen vuoro? Normaalisti oikea vastaus on ”aina sen joka kysyy”, mutta The Mindissa… ei välttämättä. Itse asiassa pelin juju on se äänetön pähkäily, että onko nyt mahdollisesti minun vuoroni? Nyt kun sitä ei voi kysyä. Se pitää lukea muista ja se pitää aavistaa ja välillä pitää vain ottaa riskejä.

The Mindissa käydään siis peliä syvällä pään sisällä itseä vastaan ja samalla muiden kanssa. Toisten pelaajien kanssa syntyvä metapeli on pelin clou. Välillä huomaa olevansa synkassa ja luottamus levelin läpäisyyn on horjumaton – tämähän on helppoa! Välillä taas selvästi aistii, että nyt olette nyrjähtäneet eri raiteille. Tuoko kiihdytti, ja pitäisikö minunkin nyt kiihdyttää? Onnistuessaan The Mind on huikaisevaa, epäonnistuessaan herättää parahduksia. Liikuttaa yhtä kaikki.

Peli synnyttää meillä väistämättä ruumiinkielistä kommunikointia. Antti nojaa taaksepäin tuolissaan ja vilkuilee katonrajaa = Hän ei ole pelaamassa vielä pitkään aikaan. Gary tarttuu kortin kulmaan jo nyt = hänellä on ehkä noin kaksi numeroa suurempi. Ja niin edelleen. Tämä kuuluu mielestäni nautintoon, ja samaa mieltä on Warsch itse. Sitten ovat eri pelaajalaadut: joku aina arkailee lyödä, toinen taas räväyttää korttinsa pöytään helposti.

Päästyämme vaimon kanssa ensimmäistä kertaa pelin läpi, kerroin hänelle sokkomoodista. Siinä kortit pelataan alassuin. Kuulostaa hullulta ja mahdottomalta, mutta en ole kokenut paljon maagisempia hetkiä lautapelien parissa kuin sokkomoodin se hetki, kun käännätte pöydätyt kortit ympäri ja alatte levittää niitä viuhkaksi ja ne ovat kuin taikaiskusta yksi toisensa jälkeen oikeassa järjestyksessä:

Viitosleveli sokkomoodia läpäisty. Pelaajilla on suut auki.

Vaikeata sokkopelaus tietysti on, ja menestykseen kai vaadittaisiin käytännössä jonkin tason sekuntien laskemista. En ole kokeillut vielä, mutta sanovat että se paitsi vie taian koko pelistä (intuitio pois, metronomi tilalle), ei edes toimi niin hyvin kuin luulisi, sillä ihmiset laskevat aikaa vähän eri tahtiin. Mutta joku sellainen samassa temmossa etenevä nyt pelaisin viisitoista… nyt pelaisin kaksikymmentä… -tahditus varmaan sokkopelin läpäisemiseen vaaditaan. Tai hullu tuuri – sillä välillä kortit ovat selvästi helpommat.

The Mind ei ole kaikkia varten. Monista se on epäpeli ja typerä kokeilu. Ehkä tämän epäpopulistisuutensa takia se hävisi Spielinkin turvalliselle Azulille. Meillä The Mind on jo kestänyt parikymmentä peliä eikä korttipakan vetovoima ole vielä heikennyt.

2 ajatusta artikkelista “The Mind eli ”Kenen vuoro?” korttipelina – on se kyllä maaginen keksintö

  1. Kristian sanoo:

    Loistavasti paketoitu pelifiilis tekstimuotoon! Juuri samoilla fiiliksillä elin itsekin. Sääntövihkosen luettuani olin jotenkin pettynyt. Vaikka tiesin, miten peli periaatteessa toimii, odotin jotain erityistä. Usein jo sääntöjen jälkeen odottaa ensimmäistä pelikertaa, nyt ei. Vihkosen lopussa on laatikko, jota ei saisi lukea, jos ei halua pilata oivaltamisen iloa. Ajattelin, että siihen oli kätketty pelin hauskuus. Ei ollut.

    Sitten ensimmäinen peli Oonan kanssa. Nelinpeli on kuulemma paljon parempi kuin kaksinpeli. Eli tämä on varmasti vieläkin tylsempää kuin normaalisti. Mutta oho. Se olikin hauskaa. Naurua ja pitelemättömiä karjahduksia, vaikka lapset yrittävät nukkua. Kaksinpelien suhteen olemme todella tarkkoja ja suurin osa aiheuttaa pientä tunteetonta tylsyyttä, mutta The Mind yllätti. Pitää perehtyä vielä lisää lopullisen tuomion antamiseksi, mutta kyllä tämä tosiaan aika hyvältä tuntui.

    Ja jep, minäkin olisin halunnut sanoa, että olisin halunnut tykätä, mutta vihasin. Olla se viileän välinpitämätön syväanalyytikko. Mutta ei. Ei tällä kertaa, tehkää tilaa vankkureihin!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: