Ei vähä mitään – nyt kertapuraistiin The Gallerist ja Fallout samoilla hampailla

Jätä kommentti

13.6.2018 Kirjoittanut JK

Minua vaivasi pitkään, että kutsuin itseäni peliharrastajaksi vaikka en ollut pelannut yhtään portugalilaisen pelisuunnittelijan Vital Lacerdan luomusta. Se korjattiin tässä kuussa, kun kolme ensikertalaista kokoontui opettelemaan Lacerdan ehkä suosituinta peliä,

The Gallerist

The Gallerist näyttää äkkiseltään SimCityltä laudalla.

Tässä pelissä galleristit pyörittävät taidebisnestään. Pelaajat ostavat nykytaidetta halvalla ja myyvät kalliilla. Pelaajilla on kullakin oma galleriansa saman torin reunalla. Torilta pelaajat haalivat galleriaansa sitten taiteen keräilijöitä, sijoittajia ja ihan vain julkkiksia lisäämään mainetta. Galleriaan voi ostaa taideteoksia, ja näitä voi mainostaa mediassa. Kaiken lisäksi galleristit koettavat löytää uusia taiteilijoita ja nostaa näitä tuleviksi tähdiksi. Samalla he nostavat tietysti sijoitustensa arvoa.

The Gallerist on periaatteessa työläistenasettelupeli, jossa on vain neljä asetteluruutua. Kuulostaa hurjalta näin raskaalle pelille – Uwen A Feast for Odinissa taitaa olla asetteluruutujen hallitseva ennätys, 61. Sentään Galleristin jokaisessa ruudussa on valittavana kaksi vaihtoehtoa. Yksioikoisuutta nakertaa myös se, että nappulasi ruutuun voi toinenkin pelaaja tulla – ja tällöin saat tehdä poispotkaisutoiminnon, kuten aktivoida ruudun uudestaan. Jos taas sinua ei potkita pois, voit jättää apulaisesi ruutuun vahtiin jälkeesi.

Taiteilijat näyttävät ihan taiteilijoilta ja taideteokset taideteoksilta.

Vital Lacerdan pelit tunnetaan mitä raskaimpina euroina, ja The Gallerist olikin aika tuhti paketti. Säännöt eivät olleet mahdottomat oppia (ei tämä mikään sotapeli sentään ole), mutta melko kova panostus niihin piti tehdä yhtä pelikertaa varten. Sentään peli kestikin neljä tuntia.

Oma pelini ei lähtenyt kovin lupaavasti liikkeelle. Muut pelaajat haalivat ennätysvauhtia torilta kaikki rahamiehet itselleen. Minun oli luotettava siihen, että julkkiksilla ja maineradalla voi niilläkin päästä voittoon. Niinpä olin köyhä mutta kuuluisa, mutta Galleristisssa pystyy, onneksi, kuuluisuudella pääsemään aika pitkälle. Mainerata on aika ovela mekaniikka: sillä voi mainetta muuttaa rahaksi ja vallaksi.

Satsasin myös kovasti kansainvälisiin taidemarkkinoihin, mikä osoittautui sekin jälkikäteen viisaaksi vedoksi. KV-markkinoilla tehdään lopussa enemmistöpisteytys, ja niiltä saa lahjoja pelin aikana sekä lisää loppupisteytysmahdollisuuksia. Loppupisteytystä varten oli jokaisella pelaajalla myös kaksi salaista tavoitekorttia sen mukaan, onko asettanut näytteille ja onko myynyt tietynlaiset setit taidetta.

Kansainväliset markkinat vasemmalla. Mainerata alhaalla.

Paljon huomioon otettavaa siis. Lopulta oma julkkisstrategiani riitti onnekkaaseen voittoon. Kanye ja Kardashianit toivat gallerialleni paljon mainetta, jota onnistuin käyttämään kansainvälisillä markkinoilla ja muuttamaan lopussa pisteiksi. Kaiken kaikkiaan The Gallerist oli kiinnostava peli, jota oli mukava kokeilla jo pelisivistyksen vuoksi, vaikkei se kuitenkaan omaan makuhermooni osunut. Pelin opettelun vaiva pitää suhteuttaa pelistä saatuun nautintoon. Omalla kohdallani poispotkaisutoiminnot estivät pääsemästä flow’hun. Jo kolmella pelaajalla omaa vuoroa sai välillä odotella niin pitkään, että ehti (ehdin) jo unohtaa, mitä kaikkea vuorolla pitikään tehdä. Jaa… sitten ei olekaan minun vuoroni, koska ekalla pelaajalla on uusi vuoro poispotkaisutoimintana. Ja luulin jo oppineemme säännöt (eivät ne tosiaan niin monimutkaiset ole), mutta pelin jälkeen menin googlaamaan, minkälaisia pisteitä ihmiset yleensä tässä saavat ja sain tietää tehneeni ilmeisesti jonkinlaisen Euroopan-ennätyksen 199 pisteellä. Toisin sanoen, joko olen nero tai teimme virheitä pistelaskussa. Vedot sisään.

Sen verran sissejä olemme, että siirryimme Galleristista suoraan toiseen uuteen, tuhtiin peliin, joka oli…

Fallout

Fallout on suositun samannimisen atk-pelisarjan lautapeliversio vuodelta 2017 (Andrew Fischer, Nathan Hajek). Kummassakin seikkaillaan ydinsodan tuhoamassa post-apokalyptisessa maailmassa. Fallout on jenkkirässifirma Fantasy Flightin peli, joka säännöiltään muistuttikin melko paljon Star Wars: Imperial Assaultia. Ukollasi on kaksi toimintoa per vuoro, ja näitä voi käyttää liikkumiseen, tutkimiseen, ampumiseen jne. Falloutissa seikkaillaan kartalla ja ammutaan pahiksia, kerätään lootia ja kokemuspisteitä, noustaan uudelle levelille ja sen sellaista. Pelissä on nyt myös vahvasti tarina mukana erilaisten tarinakorttien myötä.

Varsinainen kartalla pyöriminen ei ollutkaan kauhean kiinnostavaa, mutta en olekaan mikään jenkkirässipelaaja. Heität noppaa ja koetat saada osumia vastustajiin ja kerätä parempia pyssyjä ja panssaria ja healing potioneita tai mikä niiden nimi tässä maailmassa olikaan niin että olet parempi tappaamaan vastustajia. Keräät rahaa (pullonkorkkeja, charmantisti, kuin Roope Ankan Shangri-Lassa), että voit käydä välillä kaupassa ostamassa parempaa varustusta. Kiinnostavaa Falloutissa sen sijaan on paksu pinkka tarinakortteja. Kohtaamisten myötä peli ohjeistaa lukemaan vaikkapa kortin 162. Siellä kerrotaan, mitä joku epämääräinen hahmo sinulle ehdottaa, ja mitä vaihtoehtoja sinulla on. Voit lähteä mukaan, jatkaa matkaasi tai vaikka hyökätä kimppuun – mitä haluat tehdä? Nämä avaavat kukin erilaisia lopputuloksia ja risteäviä tarinan lankoja. Pelilaudalta voi löytyä salaperäinen väestönsuoja täynnä seikkailuja, tai sinne voi nousta uusi kultti, joka palvelee radioaktiivista säteilyä – miten tähän nyt sitten suhtaudut, lähdetkö mukaan vai taistelemaan heitä vastaan…? Nämä avaavat kiehtovia maailmoja, ja siinä pelin ansio minulle.

Mainittakoon, että kaverini, joka on suuri Fallout-tietokone-nintendo-megadrive-mille-se-onkaan-tehty, atk:lle joka tapauksessa, tämä Fallout-fani-kaverini tykkäsi lautapelistä kovasti ja piti sitä uskollisena ja onnistuneena toteutuksena. Pankaa merkille muut fanit. Minä en ole oikea henkilö arvioimaan tätä peliä.

Falloutia ei yleisesti suositella yli kolmelle pelaajalle, etenkin luppoajan takia. Toiset pelaajat eivät varsinaisesti lisääkään peliin muuta kuin aikaa, sillä varsinaista vuorovaikutusta ei ole. Ehkä pelaajat liittyvät kilpaileviin leireihin (sellaisia on) ja näin ikään häiritsevät toisiaan, ja tietysti he voivat viedä kamaa ja löytää juttuja ja tappaa pahiksia ennen muita, mutta siinä se. Tapella ei voi. Kaikki seikkailevat ja parhaiten (ja onnekkaimmin) seikkaillut kerää eniten voittopisteitä ja voittaa. No, kolmessa tunnissa emme päässeet kolmea voittopistettä pidemmälle (8 taisi olla vaadittu määrä), joten etuhammaspuraisuksi tämä jäi. Fallout tuntui vähän kuin roolipeliltä, jossa pelataan sooloseikkailuja. Hahmot käyvät vuorotellen tutustumassa pelimaailman kylään, luolastoon tai kaupunkiin, kohtaavat pahiksia ja saavat näiltä lootia.

Vain hieman aiheen sivusta: Olen alkanut olla varuillani aina kun pelissä kevyt sääntökirja ja sitten vakuutus, jonka mukaan ”luet sitten vain kortteja, ne kertovat mitä tehdä”. Läpi pelisessiomme minulla oli hermostunut olo, että teemme jotain perustavanlaatuista väärin. Kortteja tuli paljon peliin, niitä piti laittaa eri pakkoihin ja välillä poistaa pelistä… Sääntöjen opettajana oloni oli koko epävarma. Ja olisiko muuten vastustajia/pahiksia/hirviöitä pitänyt täydentää jossain vaiheessa karttalaatoille? Koetin etsiä vastausta läpi session, jotenkin tuntui, että niitä pitäisi joskus täydentääkin.

Osasyy miksi pidän lautapeleistä on niiden tarjoama välinemäisyys: että pystyn ottamaan haltuun välineen (sääntöjen ja pelipalikoiden kokonaisuuden), jonka avulla pystymme viihdyttämään itseämme. Lautapeli on lelu, työkalu, apuväline, jolla me pelaajat itse viihdytämme itseämme ja toisiamme. Sillä on vain välinearvo, ja me itse tuotamme varsinaisen arvon; se tarjoaa muodot, me sisällön; se tarjoaa eväät, me lähdemme matkalle. Lautapeli antaa ohjeet. Se on ikään kuin keskustelunavaus tai jäänsärkijä.

Vertaa tätä videopeliin tai elokuvaan, joka hoitaa viihdyttämisen puolestamme. Muut ovat tehneet kaiken meille. Me saamme ihailla muiden työtä. Jännittäviä juttuja tulee vastaan – kylläpä ne ovat taitavia. Ja he ovat! Se on hienoa. Mutta yleisö ottaa vastaan, ei luo itse.

Vertaa tätä kirjallisuuteen, jossa myös tulee – toivon mukaan – taitavia, jännittäviä juttuja vastaan, mutta lukija kuvittaa sen kaiken. Lukija luo itse mielensä silmin kaiken. Sanat antavat lukijalle vain evästyksen. Ehkä lautapelit ovat tavallaan lähempänä (viihde)kirjallisuutta siinä missä tietokonepelit elokuvia.

Mainitaan lopuksi, että Vital Lacerdalta seuraavaksi ilmestyvä peli Escape Plan on visusti tarkkailulistallani. Se on häneltä poikkeuksellisesti vain keskisarjaa painoltaan, ja aihekin on kiinnostava: koetamme rosvoina paeta kaupungista keikan jälkeen.

Escape Planin prototyyppiä viime LeiriaConista.

Sitäkin odotellessa, kiitos lukemisesta ja hyviä kesäpelailuja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: