Rocky Road à la Modesta ja taiteen olemassaolon tarkoituksesta

Jätä kommentti

8.1.2018 Kirjoittanut JK

Green Couch Games on pieni michiganilaispuulaaki, joka tekee sympaattisia perhepelejä postikortin kokoisissa (mutta sentään paksummissa) paketeissa. He nousivat suosiooni Best Treehouse Ever’illä, jonka lisäksi olemme pelanneet Avalanche at Yeti Mountain’ia. Jouluna kokoelmaamme liittyi tuore Rocky Road à la Mode (Joshua J. Mills, 2017), ja se pakotti minut tarkistamaan, kumpaan suuntaan aksentti aan päällä osoittaa.

Pelin nimi? Rocky road on tuollapäin suosittu vaahtokarkkeja sisältävä jäätelömaku, joka on ikään kuin saanut muodikkaan frankofiilisen loppusoinnun. Jäätelöstä on pelissä kyse, tai jostain syystä pikemminkin mehujäistä, sillä kaksi kolmannesta jätskiautojemme valikoimasta muodostuu tuosta jäädytetystä sokerivedestä. Jäätelöä ja mehujäätä kaupataan asiakkaille.

Peli on tavallaan kilpajuoksua, sillä pelin lopun laukaisee se, joka ehtii ensinnä seitsemään voittopisteeseen – kesä loppuu, ja jäätelöautofirmat palkitsevat tehokkaimman myyjänsä. Pisteitä saa palvelemalla asiakkaita ja hankkimalla monopolin johonkin jäätelölajia vaativaan lokaatioon: esimerkiksi kolmella sinisellä mehujäällä uimaranta on sinun territoriotasi ja arvokkaat 4 vp sitä myötä. Voittoon tarvitaan käytännössä ainakin yksi tällainen lokaatiokortti – 4 voittopistettä on paljon kun pelin loppu laukaistaan yhdeksällä.

Samaan ruutuun pääsevät autot pinotaan.

Kesä kuluu Michiganissakin nopeasti, joten tehokas olla pitää. Rocky Road toimii aikaradalla, jossa eri toiminnot vievät eri määrän aikaa. Ensin kutsut asiakkaita autosi luo: helpot asiakkaat pitää kutsua kauempaa, vaativammat ovat nopeasti tiskillä notkumassa. Asiakkaat tekevät kukin tietynlaisia tilauksia, ja nämä sinun tulee nyt täyttää pelin monikäyttökorteilla. Korteissa on sekä asiakkaita tilauksineen että jäätelöitä näiden tilausten tyydyttämiseen, ja kun asiakkaat on palveltu, kortit siirretään jätskiauton sivuun, jossa ne näyttävät palkkioksi saadut voittopisteet ja jätskiedut.

Yo. kuvassa on kutsuttu asiakkaat, joista ensimmäinen haluaa punaisen jäätelön ja sinisen mehujään ja toinen kaksi keltaista mehujäätä ja punaisen jäätelön. Onneksi sinistä jäätelöautoa operoivat kaksostytöt ovat jo hankkineet varastoonsa loputtomasti keltaisia mehujäitä, punaista jätskiä ja sinistä mehujäätä: näin heidän ei tarvi käyttää käsikorttejaan tilausten täyttämiseen, vaan asiakkaat saavat haluamansa kuin itsestään.  Pientä koneistonrakentamista tehdään siis myös, sillä asiakkaista saa paitsi voittopisteitä, myös noita loppumattomia sammioita jääherkkuja tulevien tilausten täyttämiseen. (Ehkä pääkonttori asentaa jättisammiot autoihin.)

Look Further

Adam P. McIver, joka on tehnyt melko täydellisen kuvituksen Puumajapeliin, on tähän lähtenyt nyt sitten luomaan ennakkoluulottomasti uutta, ja lopputuloksena on niin sanotusti melko friikki kuvitus. Omituisia otuksia erikoisissa moniväreissä.

Pelin monikäyttökorteissa on paitsi jäätelömerkkejä, myös monivärisiä asiakkaita tilauksineen.Tulee mieleen friikin 1960-luvun psykedeelikirjailija Ken Keseyn legendaarinen bussi Further, jossa nautitut mehujäät eivät olleet Eviran hyväksymiä:

Ajatus taiteesta taiteilijan omana asiana syntyi romantiikan aikana ja tuhosi kaikki kilpailijansa varmaan viimeistään noihin Keseyn aikoihin. Aikanaan roomalaisfilosofi Cicero vielä kertoi:

Maalarit, kuvanveistäjät, vieläpä runoilijatkin haluavat yleisön tarkastelevan heidän teoksiaan, jotta se mikä ehkä herättää yleistä arvostelua, voisi tulla korjatuksi, ja he tutkiskelevat sekä itse että muilta kysellen, mikä teoksessa on vikana. (Velvollisuuksista, 147.)

Keskiajalla taiteilijat eivät edes signeeranneet töitään – eiväthän he pitäneet itseään niin tärkeinä kuin aiheitaan. Uudelle ajalle asti taitelijat tekivät töitä mesenaateille ja  tilausportretteja ja -sävellyksiä varakkaille, ja kirjailijat omistivat teoksiaan merkkimiehille sulkeutuakseen näiden suosioon. Mutta 1800-luvulla taiteeseen nousi romantiikka (joka on, oikeasti, saksalainen keksintö siinä missä rationaalisuus ranskalainen – ihmeellinen paikka tuo historia), ja se alkoi pikkuhiljaa iskeä läpi omaa taidekäsitystään, vai pitäisikö sanoa taitelijakäsitystään. Romanttinen taiteilija oli poikkeusyksilö ja -nero, joka kulki omaa tietään, loi ylimaallisesti innoitettua taidetta kuollen sitten nuorena ja vampyyrimaisen kalpeana tuberkuloosiin ja jättäen kauniin ruumiin sekä oeuvren, jota rahvas ei ymmärrä. Oikeastaan romanttinen taiteilijamyytti on kuin norjalainen black metal: tarkoitus onkin, ettei rahvas ymmärrä; tarkoitus on, ettei rahvas pidä. Rahvas pitää kaikesta kauniista, joten oikean taiteen on tarkoitus olla rumaa.

Ja koetapa nykyään edes varovasti elätellä ajatusta, että taiteella olisi muitakin päämääriä kuin taiteilijan oman itseyden ainutlaatuisen itsellisyyden esilletuominen ja ainutlaatuinen itsetoteuttaminen itse, niin saatat jäädä bussin alle. Joka tapauksessa niin voimakkaana romanttinen taidekäsitys elää, etten kehtaa vihjata edes kaupallisen alan toimijalle kuten lautapelikuvittajalle, että yleisö saattaa tykätä pelikorteissa ihmisen naamatauluista, jotka ihastuttavat enemmän kuin kummostuttavat, koska oh-la-laa quel bourgeois! Joten se siitä, ja äkkiä takaisin peliin.

Rocky Road a la Mode on näppärä noin vartin kilpajuoksupeli. Onnella on osansa, koska korttituuri on aina mukana, mutta tehokkuus voittaa silti: joka osaa suunnitella vuoronsa nykyistä seuraavaan asti, saa edun. Huono puoli tässä on toki se, että aikuisen on helppo voittaa lapset, mutta koska kortit tuovat ja vievät tuuria, lapsetkin voivat saada kyllä voittoja.

Käytännössä pelaaja käy läpi tällaisia tuumia:

Minulla on kolme korttia, jos pelaan tämän oranssin asiakkaana, voin näillä kahdella muulla toimittaa hänen vaatimansa mehujäät… Asiakkaan kutsuminen vie kaksi ”aikaruutua”, jolloin siirryn vieläkin vasta sinisen pelaajan auton päälle, ja olen siis uudestaan pelivuorossa. Nyt voisin toimittaa asiakkaalle ne mehujäät, siihen menee yksi aikaruutu… mutta jos jätänkin sen seuraavaan kierrokseen ja otan nyt kolme neljä lisää, siirryn suoraan tuohon jäätelöpelimerkkiruutuun, ja siitä on hyötyä. Lisäksi tarjolla olisi nyt punaista jäätelökorttia, ja seuraava asiakkaani tarvitsee sellaisen. Kun olen toimittanut molempien tilauksen, minulla on kaksi sinistä mehujääsammiota, ja enää yksi tarvitaan uimarantabonuskortin voittamiseen!

 

Pelin mukana tulee pari minivarianttia ylimääräisten jäätelöpelimerkkien käytöstä.  Jokerijäätelömerkit tekevät asiakkaiden toiveiden täyttämisestä helpompaa ja näin pelistä nopeampaa. Olemme siirtyneet pelaamaan satunnaisilla jäätelömerkeillä – ne lisäävät peliin oman pienen makunsa. Joskus kannattaa pantata asiakkaan palvelemista vuoron verran ja ottaa tällä vuorolla vain lisää kortteja, jos ja vain jos siinä kestää niin kauan, että pääset jäätelöpelimerkkiruutuun nappaamaan mehujään vastustajan nenän edestä. Tällaisia pieniä valintoja peli on täynnä. Ei mitään päätäjäätävää, mutta vallan näppärää.

Pelilauta voisi ehkä olla vähän isompi, että jäätelöautot mahtuisivat sille paremmin, mutta noin muuten näppärä peli kompaktissa paketissa tämä Rocky Road à la Mode.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza Bora Bora Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Bus Byzanz Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Century: Spice Road Chez Greek Citadels Claim Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Diamonsters Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa EXIT Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Gemblo Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Harry Potter: Hogwarts' Battle Here I Stand Hoity Toity Hokkaido Honshu Hornet Imhotep Imperial In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Linko! Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Love Letter Mad Madeira Majesty Mallorca Manhattan Project Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Otys Pandemia Paperback Patchwork Pelaajien valinta Photosynthesis Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Scotland Yard Seasons Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Signorie Silk Road Space Freaks Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Gallerist The Golden Ages The Mind This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome to... When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: