Rocky Road à la Modesta ja taiteen olemassaolon tarkoituksesta

Jätä kommentti

8.1.2018 Kirjoittanut JK

Green Couch Games on pieni michiganilaispuulaaki, joka tekee sympaattisia perhepelejä postikortin kokoisissa (mutta sentään paksummissa) paketeissa. He nousivat suosiooni Best Treehouse Ever’illä, jonka lisäksi olemme pelanneet Avalanche at Yeti Mountain’ia. Jouluna kokoelmaamme liittyi tuore Rocky Road à la Mode (Joshua J. Mills, 2017), ja se pakotti minut tarkistamaan, kumpaan suuntaan aksentti aan päällä osoittaa.

Pelin nimi? Rocky road on tuollapäin suosittu vaahtokarkkeja sisältävä jäätelömaku, joka on ikään kuin saanut muodikkaan frankofiilisen loppusoinnun. Jäätelöstä on pelissä kyse, tai jostain syystä pikemminkin mehujäistä, sillä kaksi kolmannesta jätskiautojemme valikoimasta muodostuu tuosta jäädytetystä sokerivedestä. Jäätelöä ja mehujäätä kaupataan asiakkaille.

Peli on tavallaan kilpajuoksua, sillä pelin lopun laukaisee se, joka ehtii ensinnä seitsemään voittopisteeseen – kesä loppuu, ja jäätelöautofirmat palkitsevat tehokkaimman myyjänsä. Pisteitä saa palvelemalla asiakkaita ja hankkimalla monopolin johonkin jäätelölajia vaativaan lokaatioon: esimerkiksi kolmella sinisellä mehujäällä uimaranta on sinun territoriotasi ja arvokkaat 4 vp sitä myötä. Voittoon tarvitaan käytännössä ainakin yksi tällainen lokaatiokortti – 4 voittopistettä on paljon kun pelin loppu laukaistaan yhdeksällä.

Samaan ruutuun pääsevät autot pinotaan.

Kesä kuluu Michiganissakin nopeasti, joten tehokas olla pitää. Rocky Road toimii aikaradalla, jossa eri toiminnot vievät eri määrän aikaa. Ensin kutsut asiakkaita autosi luo: helpot asiakkaat pitää kutsua kauempaa, vaativammat ovat nopeasti tiskillä notkumassa. Asiakkaat tekevät kukin tietynlaisia tilauksia, ja nämä sinun tulee nyt täyttää pelin monikäyttökorteilla. Korteissa on sekä asiakkaita tilauksineen että jäätelöitä näiden tilausten tyydyttämiseen, ja kun asiakkaat on palveltu, kortit siirretään jätskiauton sivuun, jossa ne näyttävät palkkioksi saadut voittopisteet ja jätskiedut.

Yo. kuvassa on kutsuttu asiakkaat, joista ensimmäinen haluaa punaisen jäätelön ja sinisen mehujään ja toinen kaksi keltaista mehujäätä ja punaisen jäätelön. Onneksi sinistä jäätelöautoa operoivat kaksostytöt ovat jo hankkineet varastoonsa loputtomasti keltaisia mehujäitä, punaista jätskiä ja sinistä mehujäätä: näin heidän ei tarvi käyttää käsikorttejaan tilausten täyttämiseen, vaan asiakkaat saavat haluamansa kuin itsestään.  Pientä koneistonrakentamista tehdään siis myös, sillä asiakkaista saa paitsi voittopisteitä, myös noita loppumattomia sammioita jääherkkuja tulevien tilausten täyttämiseen. (Ehkä pääkonttori asentaa jättisammiot autoihin.)

Look Further

Adam P. McIver, joka on tehnyt melko täydellisen kuvituksen Puumajapeliin, on tähän lähtenyt nyt sitten luomaan ennakkoluulottomasti uutta, ja lopputuloksena on niin sanotusti melko friikki kuvitus. Omituisia otuksia erikoisissa moniväreissä.

Pelin monikäyttökorteissa on paitsi jäätelömerkkejä, myös monivärisiä asiakkaita tilauksineen.Tulee mieleen friikin 1960-luvun psykedeelikirjailija Ken Keseyn legendaarinen bussi Further, jossa nautitut mehujäät eivät olleet Eviran hyväksymiä:

Ajatus taiteesta taiteilijan omana asiana syntyi romantiikan aikana ja tuhosi kaikki kilpailijansa varmaan viimeistään noihin Keseyn aikoihin. Aikanaan roomalaisfilosofi Cicero vielä kertoi:

Maalarit, kuvanveistäjät, vieläpä runoilijatkin haluavat yleisön tarkastelevan heidän teoksiaan, jotta se mikä ehkä herättää yleistä arvostelua, voisi tulla korjatuksi, ja he tutkiskelevat sekä itse että muilta kysellen, mikä teoksessa on vikana. (Velvollisuuksista, 147.)

Keskiajalla taiteilijat eivät edes signeeranneet töitään – eiväthän he pitäneet itseään niin tärkeinä kuin aiheitaan. Uudelle ajalle asti taitelijat tekivät töitä mesenaateille ja  tilausportretteja ja -sävellyksiä varakkaille, ja kirjailijat omistivat teoksiaan merkkimiehille sulkeutuakseen näiden suosioon. Mutta 1800-luvulla taiteeseen nousi romantiikka (joka on, oikeasti, saksalainen keksintö siinä missä rationaalisuus ranskalainen – ihmeellinen paikka tuo historia), ja se alkoi pikkuhiljaa iskeä läpi omaa taidekäsitystään, vai pitäisikö sanoa taitelijakäsitystään. Romanttinen taiteilija oli poikkeusyksilö ja -nero, joka kulki omaa tietään, loi ylimaallisesti innoitettua taidetta kuollen sitten nuorena ja vampyyrimaisen kalpeana tuberkuloosiin ja jättäen kauniin ruumiin sekä oeuvren, jota rahvas ei ymmärrä. Oikeastaan romanttinen taiteilijamyytti on kuin norjalainen black metal: tarkoitus onkin, ettei rahvas ymmärrä; tarkoitus on, ettei rahvas pidä. Rahvas pitää kaikesta kauniista, joten oikean taiteen on tarkoitus olla rumaa.

Ja koetapa nykyään edes varovasti elätellä ajatusta, että taiteella olisi muitakin päämääriä kuin taiteilijan oman itseyden ainutlaatuisen itsellisyyden esilletuominen ja ainutlaatuinen itsetoteuttaminen itse, niin saatat jäädä bussin alle. Joka tapauksessa niin voimakkaana romanttinen taidekäsitys elää, etten kehtaa vihjata edes kaupallisen alan toimijalle kuten lautapelikuvittajalle, että yleisö saattaa tykätä pelikorteissa ihmisen naamatauluista, jotka ihastuttavat enemmän kuin kummostuttavat, koska oh-la-laa quel bourgeois! Joten se siitä, ja äkkiä takaisin peliin.

Rocky Road a la Mode on näppärä noin vartin kilpajuoksupeli. Onnella on osansa, koska korttituuri on aina mukana, mutta tehokkuus voittaa silti: joka osaa suunnitella vuoronsa nykyistä seuraavaan asti, saa edun. Huono puoli tässä on toki se, että aikuisen on helppo voittaa lapset, mutta koska kortit tuovat ja vievät tuuria, lapsetkin voivat saada kyllä voittoja.

Käytännössä pelaaja käy läpi tällaisia tuumia:

Minulla on kolme korttia, jos pelaan tämän oranssin asiakkaana, voin näillä kahdella muulla toimittaa hänen vaatimansa mehujäät… Asiakkaan kutsuminen vie kaksi ”aikaruutua”, jolloin siirryn vieläkin vasta sinisen pelaajan auton päälle, ja olen siis uudestaan pelivuorossa. Nyt voisin toimittaa asiakkaalle ne mehujäät, siihen menee yksi aikaruutu… mutta jos jätänkin sen seuraavaan kierrokseen ja otan nyt kolme neljä lisää, siirryn suoraan tuohon jäätelöpelimerkkiruutuun, ja siitä on hyötyä. Lisäksi tarjolla olisi nyt punaista jäätelökorttia, ja seuraava asiakkaani tarvitsee sellaisen. Kun olen toimittanut molempien tilauksen, minulla on kaksi sinistä mehujääsammiota, ja enää yksi tarvitaan uimarantabonuskortin voittamiseen!

 

Pelin mukana tulee pari minivarianttia ylimääräisten jäätelöpelimerkkien käytöstä.  Jokerijäätelömerkit tekevät asiakkaiden toiveiden täyttämisestä helpompaa ja näin pelistä nopeampaa. Olemme siirtyneet pelaamaan satunnaisilla jäätelömerkeillä – ne lisäävät peliin oman pienen makunsa. Joskus kannattaa pantata asiakkaan palvelemista vuoron verran ja ottaa tällä vuorolla vain lisää kortteja, jos ja vain jos siinä kestää niin kauan, että pääset jäätelöpelimerkkiruutuun nappaamaan mehujään vastustajan nenän edestä. Tällaisia pieniä valintoja peli on täynnä. Ei mitään päätäjäätävää, mutta vallan näppärää.

Pelilauta voisi ehkä olla vähän isompi, että jäätelöautot mahtuisivat sille paremmin, mutta noin muuten näppärä peli kompaktissa paketissa tämä Rocky Road à la Mode.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: