Alexandre, meidän pitää puhua The Golden Agesin ulkoasusta

2

31.10.2017 Kirjoittanut JK

Olen Alexandre Rochen kuvitusten fani. Troyes, Tournay ja Bruxelles 1893 ovat erinomaisia pelejä, jotka niiden upea ja kulloisellekin teemalle sopiva ulkoasu nostaa suurimpien suosikkieni joukkoon. Itse asiassa kun en keksinyt, mihin säilöisin Troyesin lisäosan laatikon, asetin sen näytteille lipaston päälle, jossa se tänä päivänäkin seisoo:

Lisäksi Roche taitaa ligne claire -estetiikan lisäksi myös populaarimman, sarjakuvamaisemman tyylin – katsokaa vaikka Carson Citya tai tätä Jaipuria:

Jaipur

Kysymys kuuluu, minkä takia Rochen kuvitus The Golden Agesiin (Luigi Ferrini 2014) sai minut kuitenkin viivyttelemään eikä kiirehtimään pelin hankkimista?

Ehkä se oli kuningatar Sissin luvalla sanottuna kiero katse pelin kannessa:

Sissi oikeasti.

Ehkä se johtui pelin laatoista rakentuvasta kartasta, joka on abstrahoitu näyttämään Commodore 64 -pikseligrafiikalta:

Ehkä syynä oli graafisen ilmeen tietty tylsyys, joka näkyy korttien takapuolissakin:

Harmaita ja sinisiä kortteja ei ole edes kuvitettu takapuolelta.

Ehkä minua huolestutti pelin kielivapaus, joka tarkoitti runsasta ikonografiaa pelaajalaudoissa…

…ja korttien etupuolella:

Alavasemmalla pelaajan neljä sivilisaatiota. Alaoikealla viimeisen aikakauden ihmeitä Pyhän Vasilin kirkosta Internetiin.

Kuitenkin kaikki pelistä lukemani sai minut kiinnostumaan tarpeeksi, että kun sinänsä tyyriihkö peli lopulta pamahti Fantasiapelien aleen sopuhintaan, palkitsin itseni sillä.

Enkä ole katunut. The Golden Ages on tunnin (kaksinpelinä) sivilisaatiopeli – ja sellaisena varmaankin ainoa laatuaan. Ymmärrätte toki, että jos sivilisaatiopelin puristaa tuntiin, kovin syvälle historian poluille ei voida hukkua, ja niipä Golden Ageskin on melko lailla etäännytetty. Parhaiten sitä luonnehtii sanoamalla, että se on europeli sivilisaatioteemalla. Ei ole miniatyyrejä, ei täytetekstejä, ei noppia, ei juuri taisteluita – taistelut ovat pikemminkin että ”siirrän ukkoni tähän ja sinun ukkosi siirtyy pois”… mutta on kevyet teknologiapuut, ukkoja kartalla, kaupunkien rakentamista ja maailman ääriin leviämistä, rakennuksia ja ihmeitä, resursseja, joita muuttaa rahaksi ja voittopisteiksi…

Sivilisaatiopelinä TGA on siitä erityinen, että et johda yhtä sivilisaatiota kivikaudelta atomiaikaan: pelaajalle jaetaan neljä eri Aikakausikorttia, joista kukin kuvaa eri sivilisaatiota, joka noihin aikoihin kukki. Niinpä voit foinikialaisista vaihtaa Kaarle Suuren Ranskaan, siitä kuningatar Viktorian Englantiin ja siitä jopa Euroopan Unioniin. Peliä pelataan siis neljä aikakautta, ja kullekin aikakaudelle on tarjolla omat rakennuksensa ja ihmeensä. Omaa pääkaupunkiakin voi siirtää vaikka joka aikakaudeksi toiselle puolelle maailmaa. Pysyvää on sitten oma pelaajalauta, jonka teknologiapuu kehittyy pelin aikana, luo koneistoa, antaa lisäkykyjä ja tienaamismahdollisuuksia.

Tämän yleisluurangon puitteissa peli antaa melko vapaat kädet pelaajille. Omalla vuorolla voi tehdä seitsemää eri toimintoa taikka passata tältä aikakaudelta. Perustoiminnot ovat sellaisia kuin:

– siirrä puutyöläistäsi kartalla ja perusta sinne uusi kaupunki tai tuhoa vastustajan kaupunki (jokainen sota maksaa edellistä enemmän). Näin omat ukkelit leviävät maailman kartalle ja jättävät sinne puukuutioita kuvaamaan kaupunkeja.

– Ukkelit voi kutsua kotiin pääkaupunkiin esimerkiksi rakentamalla sivilisaatiolleen uuden rakennuksen (näitä tulee joka aikakausi jokunen tarjolle, ja ne antavat mm. lisärahan ja -pisteentienaamismahdollisuuksia) tai tuottamalla taidetta (taiteesta ei saa rahaa, taide on silkkaa voittopistettä).

– näiden lisäksi voit aktivoida rakennuksia, rakentaa ihmeitä ja aktivoida niitä. Ihmeitä on neljä per aikakausi, ja ne ovat kukin joka pelissä tarjolla, eli niiden opettelu voi kannattaa pitkän tähtäimen strategioita luodessa. Ihmeinä on Notre Damea, Hagia Sofiaa ja Kiinan muuria, mutta myös YK:n päämajaa ja jotain vielä esoteerisempaa.

– Tai sitten voi passata, eli aloittaa nimenomaisen ”kultakauden”. Passaaminen on tärkeä taktinen valinta. Troyesia muistuttaen passaaja saa joka kierroksella kaksi rahaa, jos muut vielä jatkavat vuorojensa tekemistä. Mutta ennen kaikkea ensimmäinen passaaja saa valita ”Historian tuomio” -kortin, siis pisteytysehdon, jonka mukaan tällä aikakaudella jaetaan lisävoittopisteitä. Näitä on aina tarjolla yksi enemmän kuin aikakausia pelissä on jäljellä, joten jos framilla on kortteja, jotka palkitsevat vaikkapa ihmeiden rakentamisesta tai jalokivien hallitsemisesta, ja sinä olet muita edellä näissä asioissa, varhain passaaminen voi hyvinkin kannattaa – tai jos olet täysin muita jäljessä, ehkä passaat aikaisin, että voit napata jonkun muun kortin.

TGA tuntuu kivalta yhdistelmältä lyhyen tähtäimen tavoitteita ja pitkän aikajänteen strategioita. Pelin alussa sinulle jaetaan salainen pisteytyskortti – saat 8 VP, jos pelin lopussa vaikkapa hallitset enemmän kiviresursseja kuin kukaan muu. Nämä lopputavoitteet on neljän kaksinpelin kokemukseni mukaan hyvin helppo saavuttaa. Lisäksi kaikki neljä sivilisaatiokorttiasi jaetaan jo alussa, joten tiedät heti, milloin kannattaa satsata viljaan tai matkustamiseen tai sotimiseen. Tavoitteita antaa myös Historian tuomio -kortteihin vilkaiseminen. Jos pelissä tullaan arvioimaan vaikka teknologiassa kehittymistä ja vaurastumista, ehkä sotiminen ei ole niin korkea prioriteetti. (Paitsi jos edistyisit niin että saat Raketit kehitettyä… niillä voisi hyökätä minne vain ja pystyttää raunoille oman kaupunkisi ja näin kaapata tuottoisat resurssit ja rikastua…)

Välillä tällaisia yhteneviä tavoitteita tulee tarjolle kivasti, ja kannattaa lähteä satsaamaan vahvasti vaikkapa vain kivien keräämiseen (eh siis mineraaliresurssien hallinnoimiseen). Toisissa peleissä kortit eivät näytä tarjoavan yhät selvää erikoistumissuuntaa, ja silloin joudut haahuilemaan parituhatvuotisen olemassaolosi sieltä täältä pisteitä napsien – toisin sanoen nyt on mahdollisuus proaktiivisempaan erilaisten strategioiden kokeiluun.

Harmillisesti kaksinpelinä TGA ei ole parhaimmillaan: vuorovaikutusta ja muuttujia voisi olla enemmänkin. Neljällä pelaajalla saati viidellä taas peli saattaa olla arvaamattomampi, toisaalta ”sivilisaatiopeleissä” yleensä taitaa olla niin että more is more. Viidennen pelaajan mahdollistaa lisäosa Cults & Culture. Sitä on kehuttu ja kiinnostavalta se vaikuttaa uusine kortteineen ja lisäelementteineen, joten luultavasti jään odottelemaan järkihintaisen vastaantulemista. (Saa tarjota.)

*

On siis käynyt niinkin yllättävästi, että The Golden Ages on hyvä peli Alexandre Rochen kuvituksesta huolimatta. Sattuikohan niin, että pienellä pelintekjällä ei ollut varaa maksaa Alexandre Rochelle työstä täyttä hintaa, joten hän sai tyytyä kannen luonnostelmaan ja kortteihin, joiden takapuolta ei ole kuvitettu?

Toisaalta pitää kertoa, että The Golden Agesin laatikko on, ehkä Sissin katse poislukien, graafisen suunnittelun kokonaisuutena hyvin onnistunut, kaunis jopa.  Valokuvissa värien harmonian kaltaiset asiat jäävät Sissin katseiden kaltaisten asioiden varjoon, mutta livenä laatikon harvinainen vihreä/turkoosi & kelta/kulta, raidat ja sommittelu näyttävät erinomaiselta. Tässä hyllykuva:

Jos materia ei tee onnelliseksi, miksi sitten nautin niin paljon tämän katselemisesta? Enkä tarkoita kadonnutta Duplo-palikkaa.

2 ajatusta artikkelista “Alexandre, meidän pitää puhua The Golden Agesin ulkoasusta

  1. Minäpä olenkin sitten aikalailla toista ääripäätä, mitä tulee Alexandre Rochen kuvitus jälkeen – kaveri siis oikein yrittää siveltimineen pitää minut poissa edellä mainituista peleistä. Pitkälti siis Rochen vuoksi meni oma aikansa ennen kuin Bruxelles edes pääsi pöytään – peli ehti seisoa hyllyssä kaikkkein pisimpään sen vuoden Essen-hankinnoista. En syytä tosin pelkästään grafiikkaa, vaan myös raskaahkoa sääntökirjaa. Pinnan alta paljastui kuitenkin oiva prli. Troyes ja Tournay – graafisesti nekin kaukana siitä, mikä omaa silmää miellyttää, mutta samat sanat kuin Bruxellesin kohdalla: ihan mainioita pelejä molemmat. Jos Jaipur oli saman miehen graafista käsialaa, niin se miellyttää minuakin. Tämän artikkelin peli taas… nyt mennään graafisesti kyllä aivan pohjamutiin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: