Aikarata on hieno pelimekaniikka – nämä kaksi peliä käyttävät sitä hienosti hyödykseen (Thebes, Tokaido)

3

13.10.2017 Kirjoittanut JK

Jotenkin se tulee luonnostaan, että tehdään vuorot vuorotellen – kuin itse suomen kieli pitäisi sitä ihmiselle luontaisena toimintajärjestelynä. Sinä teet vuorosi, sitten minä, sitten taas sinä; jotain reilun tasavertaista siinä on. Mutta pelistä voi tehdä mielenkiintoisemmankin jakamalla vuoroja eri tavalla kuin tällaisena karkeana  tehdasasetuksena.

Aikarata eli time track toimii juuri näin.

Aikaradalla toimintavuoro on aina sillä pelaajalla, joka kulloinkin on radalla viimeisenä. Maisa saattaa tehdä yhden ison vuoron ja harpata aikaradalla eteenpäin niin kauas, että Matille jää monta vuoroa aikaa tehdä pieniä toimintoja. Tämä systeemi voi olla hyvinkin temaattinen – elämässä kun joku saattaa hautautua kuuntelemaan loputtomia progebiisejä, ja muut voivat sillä aikaa kuunnella läpi Ramonesien koko levyn. Tai yhtä lailla joku saattaa lähteä kaivamaan muinaisen Troijan aarteita Turkista koko kesäksi sillä aikaa kun toinen pitää luennon Pariisissa, pänttää muutaman kirjan Wienissä ja palkkaa kaivausapulaisia Berliinistä.

Näin ainakin Peter Prinzin pelissä

Thebes (2007)

eli suomeksi Theba, muinainen Niilin-varren kaupunki, joka on arkeologeille vanha tuttu. Thebesissä pelataan arkeologeja.

Jos joskus tapaatte arkeologeja, älkää mainitko heille Indiana Jonesia edes lauseessa, joka alkaa ”Mä tiedän et täähän on niinku tosi paha moka mainita, mutta Indiana Jones…” Ei auta huomauttaa, että ymmärrät tekeväsi virheen, jos teet virheen. Älkää puhuko arkeologeille Indiana Jonesista. Se ei ole heistä hauskaa; se saa heidät katsomaan teitä alaspäin ikään kuin olisitte kaivauskuopasta mullan keskeltä löytynyt Valintatalon muovipussi.

Thebesissä aika on ykkösresurssi. Aikaa kuluu matkustamiseen ja kaivauksiin, opiskeluun ja, no, kaikkeen kuluu aikaa, elämässä.

 

 

Thebesin aikarata on hyvin temaattinen. Olet ehkä tyytyväinen, kun kanssapelaajat hautautuvat pitkiksi ajoiksi lapiohommiin, jos ja kun saat sillä välin napsittua Euroopan kaupungeista hyödyllisiä kortteja: luet kirjoja lisätäksesi arkeologista tietoutta, palkkaat apulaisia ja pidät luentoja, saatat ostaa auton, jolla suhailee Euroopan ja Lähi-idän läpi nopeaammin. Thebesissä joudut samalla optimoimaan omat kaivauksesi suhteessa siihen, kuinka paljon vuodessa on viikkoja jäljellä. Joka vuosi kun normaalitapauksessa pystyy kaivamaan vain kerran jokaisessa arkeologisessa kohteessa, ja mielellään sen tekisitkin, aarteilla kun peli on helppo voittaa… mutta vältämättä et tunne vaikkapa Mesopotamian historiaa tarpeeksi hyvin, ja niinpä syksyn viettäminen siellä kaivauksilla saattaa olla ajanhaaskausta.

Saattaa olla, saattaa olla olemattakin. Thebes on perhepeli, ja hyvän perhepelin tapaan tuurilla on merkitystä – mikä on vain temaattista sekin, sillä arkeologia on aikamoista hiekansihvilöintiä peukkuja pidellen. Joku nostaa kolmessa viikossa hiekasta sen arvokkaimman muinaisaarteen, kun toinen viettää koko kesän ja löytää vain kolhuisia rannerenkaita (pelin aarteet ovat kaikki oikeita historiallisia esineitä, ja sääntökirja kertoo, mitä olet löytänyt – hieno homma!) Joka tapauksessa aarteiden pussista kaivaminen on aina jännittävää, ja lapset tarkkaavat silmä kovana, mitä sieltä tulee esiin. Satunnaisuuden alkukantainen viehätys, siinä se on tiivistettynä.  Ja koska aikuiset ovat aina vain isoja lapsia, kyllähän se jännittää heitäkin.

Toinen seikka tekemässä päätöksistä entistä kiperämpiä on se, että kaivauskohteet tietysti tyhjenevät aarteista. Jos joku käy pää täynnä Kreeta-tietoutta kaivamassa paikan tyhjäksi arvokkaimmista löydöistä, muut tietävät, että siellä ei enää ole kauheasti aarteita saatavilla – ei niitä sentään lisää tule.

Thebes on esimerkillisesti tuotettu – erityiset kangaspussit jokaista kaivauspaikkaa kohti, jännittävän steampunk-dekryptauskoneen näköiset aikamittarit ja kaikki. Pelissä on hankalien päätösten lisäksi sijaa seikkailulle. Jos Thebesiä jostain moittisi, pitäisi kai huomauttaa, että kauhean nopea peli se ei ole. Kolmistaan lasten kanssa pelatessa siinä menee helposti tunti, mikä saattaa monelle lapselle olla aika lailla ylärajoilla. Nelinpelissä taitaisi mennä vielä vähän pitempään (olen kokeillut vain kahdella ja kolmella). Asetteluineen ja siivouksineen sitä ei siis tuosta noin vedä enää iltapalan jälkeen, mutta verkkaisiin viikonloppuiltapäiviin Thebes voi olla oikein jännittävä peli.

***

Toinen maineikas – ja muuten nykyään Suomessakin julkaistu – aikaratapeli on

Tokaido (Antoine Bauza 2012)

Tokaido löytyy usein listoilta, kun kysellään kauneimpien lautapelien perään. Siinä onkin graafinen suunnittelija käyttänyt kehittynyttä esteettistä silmää:

Kartta pohjaa japanilaisen taiteen valkoista tilaa suosivaan tyhjän estetiikkaan, jolla on varmasti joku japaninkielinen nimikin. Voisin googlata sen ja esittää, että tunsin käsitteen entuudestaan, mutta en koskaan tekisi mitään sellaista. En myöskään puhuisi japanilaisille harakireistä. Japanilaiset eivät halua kuulla vitsejä harakireistä, se ei ole aihe, joka heistä on hauska. Meistä se jostain syystä on hauskaa. En kyllä ymmärrä miksi, ei siinä oikeastaan ole mitään hauskaa. Sitä paitsi japaniksi se on 切腹.

Karttafanina olisin voinut nauttia Tokaidon Japanini kyllä huomattavasti vähemmän abstraktina. Mutta komeaa on kuvitus kautta linjan. Katsokaa vaikka näitä kortteja:

Tämä vanhus Mitsukuni on Japanin-turneellaan tähän mennessä ihaillut etenkin niittymaisemia ja vuoristomaisemia, käynyt kuumassa lähteessä, ostanut tuliaisen ja syönyt keittoja.

Tokaidossa matkustetaan Kiotosta Tokioon ja pelin voittaa se, joka on viettänyt matkansa parhaiten. Ei suinkaan se, joka on perillä ekana siis, vaan matka on tärkeämpi kuin päämäärä, kuten pelin zeniläinen piilo-opetussuunnitelma kuuluu. Pelin lopussa voit sitten vertailla miten kukin matkansa käytti: kuka ihaili millaisia maisemia, osti millaisia tuliaisia ja maisteli mitäkin paikallisia herkkuja. (Ruokien pitää aina olla erilaisia. Tällä matkalla ei tuttuun ja turvalliseen tyydytä.) Kuumissa lähteissä voi löllyä, temppeleissä uhrata rahaa ja erilaisia ihmisiä tavata. Kaikesta saa voittopisteitä, ja perillä voi vertailla muiden matkoja. Hauska teema, joka synnyttää tarinoita.

Me pelasimme muuten variantilla, jossa tuliaiset pisteytetään vasta pelin lopussa. Se säilytti vähän lisää jännitystä loppuun, muuten kun pelissä lähes kaikki pisteet jaetaan pelin aikana, ja tuliaisten arvon näkee muutenkin vasta kun on perillä.

Tokaido on strategiapelaajille vähän kevyt, mutta perheille ja satunnaisille pelaajille oiva kokemus, kaunis peli, joka on helppo oppia. Kaksinpeli on mahdollista, mutta en itse näkisi tarvetta pelata tätä alle kolmella. Sanovat, että Crossroad-lisäosa on aika välttämätön tuomaan peliin vaihtelua ja syvyyttä. Olen valmis kokemattakin uskomaan.

Mutta miten aikaradan tematiikka oikeastaan Tokaidossa toimii? Se joka on kauimpana määränpäästä, on aina liikkumisvuorossa. Onko tässä ajatuksena, että liikkuminen väsyttää matkaajia, ja mitä pidemmän matkan he kertasuorittavat, sitä pidempään siitä täytyy toipua? Ehkä se on juuri noin. Ehkä sillä ei taas ole väliä. Pelien teemojen analysoiminen on välillä palkitsevaa, mutta ajoittain se tuntuu vain hiustenhalkomiselta.

3 ajatusta artikkelista “Aikarata on hieno pelimekaniikka – nämä kaksi peliä käyttävät sitä hienosti hyödykseen (Thebes, Tokaido)

  1. Mikko Saari sanoo:

    Kaksi olennaista aikaratapeliä lisää: Patchwork ja Neuland.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: