Back to school -tarjous! Koko kesän loput pelit yhdessä paketissa (sis. mm. Via Nebula, Cottage Garden, 7 Wonders Duel, Potion Explosion, Ora & Labora)

4

29.8.2017 Kirjoittanut JK

Tervetuloa lukemaan kookasta, silti ytimekästä koontikirjoitusta meidän perheen (sillä perhepelejä nämä etupäässä ovat) kesäpelailuista. Olen ollut niin kiireinen, etten ehtinyt saada tätä valmiiksi koulujen alkuun mennessä, joten back to school -otsikko on tavallaan jo vähän vanhentunut siinä missä Stockmannin samannimiset jokavuotiset tarjouskatalogit, mutta toisaalta koulua kestää yhdeksän vuotta + lukiot + korkeakoulut, joten koulu on aina yhtä ajankohtaista – kuin lautapelit.

Tämän pons asinuksen jälkeen,

 Via Nebula

Tämä on Martin Lawrencen junapeli vuodelta 2016 salakuljetettuna lapsiystävällisessä, hyvin värikkäässä ja säästelemättä tuotetussa paketissa. Junaratojen sijalla on kirjaimellisesti tyhjyyttä, mikä tekee junaradoista hankalampi hahmottaa. Peliä on temaattisesti muutenkin vähän hankala hahmottaa – laitat ukkeleita töihin, (minä kutsuin niitä tutkimusmatkailijoiksi), ja he paljastavat resurssipuupaloja, joita voit sitten kuljettaa tyhjyysratoja pitkin kaupunginrakennuspaikoille.

Via Nebula on perhepeliä vaikeustasoltaan, etenkin kartan normaalipuolella. Pelin vaikeampi kartta oli sitten totisesti haasteellisempi, etenkin lapsille, joiden aivotyön saattoi lukea heidän haudanvakavilta kasvoiltaan. Pelissä on kiinnostava yhteistyömäinen elementti, sillä samoilta kaivauksilta saa ja kannattaa kaikkien louhia resursseja, ja reittejä samoin kaikkien hyödyntää. Laudan reunalla on kortteja rakennuksiin, joiden rakentamisesta kaikki kilpajuoksevat, joten muiden puuhia tulee tämänkin takia seurata. (Henkilökohtaisia salakortteja on kullakin myös.) Teemaa en rakennuksista juuri löytänyt – kukin tarvitsee vain tietynlaisen kokoelman pelin resursseja, ja kaikki on melko abstraktia. Rakennukset tarjoavat sitten valmistajalleen jonkin edun, mikä englannin kielellä kirjoitettuna on lasten kanssa harmillinen kynnys. Kaunis peli, josta eniten taisi pitää vaimoni. Ehkäpä hänelle voisi seuraavaksi tarjota jotain raskaampaa Wallacea?

 

Myyräpeli

(Virginia Charves, Bertram Kaes 1995)

Myyräpeli (englanniksi löytyy BGG:stä nimellä The Mole in the Hole) löytyi kesän aikana niin leirikeskuksen pelitilasta kuin kesävierailuemäntien kotihyllystäkin. Tästä päätellen peli on ilmeisesti myynyt ihan kivasti aikoinaan (tsekkasin – se oli Spiel des Jahres -shortlistilla 1995). Myyräpeli oli oikein positiivinen yllätys, ehkä myös alhaisten lähtöodotuksien ansiosta, mutta muutenkin – sitä tyyppiä perhepeliä, jossa aikuinen saa pähkäillä ahkerasti taktiikkaansa, muttei silti voita lapsia turhan usein. Vuorotellen liikutetaan omaa myyrää kortin antaman numeraalin mukaisesti, ja tarkoitus on saada myyrät kuoppiin, jotta ne ovat käytössä seuraavallakin kierroksella, kun samaa menoa jatketaan syvemmällä tasolla. Yhdelläkin myyrällä voi sitten alimmalla tasolla voittaa, mutta haluat parantaa mahdollisuuksiasi saamalla sinne monta elikkoa. Lapsetkin tajusivat jo miettiä, mitkä numeraalikortit ovat vielä kääntämättä (kaikilla on sama, vähälukuinen setti kortteja).

Nyt kun jäin tutkimaan asiaa: Myyräpeli on uudelleenkehittely pelistä Inner Circle, joka on niinkin kaukaa kuin 1981.

7 Wonders Duel

Tämä oli onnistunutta pelisuunnittelua, lihaisa puolen tunnin kaksinpeli, jossa on varmasti ainesta yhä uusiin ja hieman erilaisiin pelikertoihin ja oman pelaamisen parantamiseen. Ei tämä Antoine Bauzan ja Bruno Cathalan vuoden 2015 peli ehkä ole maailman yhdeksänneksi paras lautapeli ikinä, kuten BGG:n äänestys nykyään esittää, mutta hyvin teknisesti taitavaa pelisuunnittelua kyllä.

Cottage Garden

(Uwe Rosenberg 2016)

Tämä oli peli, jossa otettiin vuorotellen tetris-palanen ja laitettiin se omalle puutarhapalstalle. Tätä tehtiin kunnes peli onneksi loppui.

 

Potion Explosion

(Castelli – Crespi – Silva 2015)

Taikajuomaräjähdyspeli kiinnosti lapsia. Se on hyvin yksinkertaista setinkeräystä, jonka jujuna oli pahvinen palapeli, jonka sai koota uusiksi joka kerta kun sen poisti laatikosta.

Jos tämä olisi oma, sen voisi varmaan liimata.

Itse peli oli hyvin yksinkertainen. 3D-palapelistä otettiin kuulia tiettyjen sääntöjen mukaan ja kuulat laitettiin sitten taikajuomareseptipahvipalasten päälle. Kun resepti oli täynnä vaadittuja kuulia, juoma valmistui ja siitä sai pisteitä. Juomia saattoi sitten juodakin, mikä antoi jonkun erikoiskyvyn. Taikajuominen oli tärkeässä osassa voittotaktiikkaa, mikä meni muutoin täysin pelikykyisiltä kuusi- ja kahdeksanvuotiailta yli hilseen. He pitivät pelistä silti.

Sitten pelasimme muun muassa vielä peliä nimeltä

Oceanos

Se on Antoine Bauzan 2016 peli, jonka hieno tuotanto lukuisine kauniisti piirrettyine sukellusveneineen ei kuitenkaan onnistunut peittämään sen keskinkertaisuutta. Vesieläin-settejä kerättiin ja omaa sukellusvenettä päivitettiin paremmaksi ja kaikenlaista… ja laitetaan vielä toinen kuva!

Keskinkertaisesta tuli mieleen jotain ihan muuta, nimittäin

Ora & Labora

Ora & Labora on peli ”monastisesta taloudesta” – huutakaa hep kaikki, jotka tämän sanaparin kuultuaan huomaatte käsienne syyhyävän?

Hep! Olin pitkään halunnut päästä kehittämään monastista taloutta, varsinkin kun monastisen talouspelin on suunnitellut kukapa muukaan kuin Uwe Rosenberg.

Ora et Labora paljastui valtavaksi hiekkalaatikoksi, se on: avoimeksi peliksi, jossa ekalla pelikerralla lyhyehköt säännöt luettuani ja Rahdon videon katsottuani uskoin oppineeni sen jo, kunnes tuli ensimmäinen vuoro eteen ja sormi suuhun. Niin siis mitä minä haluan tehdä? Kaikki on mahdollista, Uwe totesi jostain syystä suomeksi: mitä sinä haluat tehdä?

No, haluat rakentaa mahdollisimman tuottoisan pistesalaattitalouden, mutta vaatisi useampi pelikertoja alkaa hahmottaa, miten se kannattaa parhaiten tehdä. On täällä kaikkea! kuten Kummelissa aikoinaan todettin. Niin paljon kaikkea! Eri resursseja on tarjolla alun kolmattatuhatta, ja näitä voi muutella toisiksi resursseiksi niin omassa kuin vastustajienkin luostarilaitteissa.

Ora & Labora – sotapeli europelinä

Cavernasta kirjoittaessani kiitin Uwe Rosenbergiä siitä, että hän on olemassa. Vielen Dank, Uwe, für Dein Existenz tms.! Hän on harvinaisia korvaamattomia ihmisiä. Suurinta osaa meistä ihmisistä ei osaisi kaivata muut kuin ystävät ja sukulaiset (toivon mukaan), mutta Uwe tekee pelejä, jonkamoisia ei kukaan olisi tehnyt, ellei häntä olisi. Uwe on siis kuin lautapelimaailman Jan Boklöv.

Valitettavasti rakas vaimoni ei yhtä lailla Uwea arvosta, joten en edes kuvittele näyttäväni tätä hämmentävää järkälettä hänelle. Glass Roadia pidetään tämän jatkokehittelynä huomattavasti nopeampaan pakettiin. Ehkäpä vaimo joskus suostuu kokeilemaan sitä…

 

Disclaimer. Tämä paketti ei sisällä ihan kaikkia kesän uusia pelejä. Toisaalta paketti ei maksanut lukijalle mitään, toisin kuin Stockmannin paketit, joten rahoja ei voi vaatia takaisin.

Mainokset

4 thoughts on “Back to school -tarjous! Koko kesän loput pelit yhdessä paketissa (sis. mm. Via Nebula, Cottage Garden, 7 Wonders Duel, Potion Explosion, Ora & Labora)

 1. Kristian sanoo:

  Myyräpeli, hyvänen aika, SdJ juttuja vieläpä! Tämä oli pienenä kovassa käytössä, mutta enpä muista pelistä yhtään mitään. Löytyisiköhän se vielä jostain…

  Cottage Garden – noin huonoko? Oho, kiinnostanut vähän joskus kokeilla, mutta eipä kai sitten.

  Melkein olisin voinut vannoa, että olen pelannut Ora et Laboraa, mutta kyllä meni tällä kertaa Glass Roadin puolelle. Varsin mukava ja joutuisa paketti hän kyllä oli. Näyttää tuo ensimmäinen hyvinkin labora painotteiselta…

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Moi!
   Heh, Myyräpelejä näyttää löytyvän Suomesta kuin kuivattuja sieniä muinaisen rankkasateen jäljiltä. Se oli tosiaan yllättävän nokkela paketti, lapset hiffasi nopeasti ja voittikin pelejä. Cottage Garden taas alisuoriutui odotuksiin nähden – joskaan en ollut suuri Patchworkin fani, eli en mitään uutta suosikkia odottanutkaan, mutta en löytänyt pelistä mitään jännitystä. Pelasin aikuisvoimin kaksinpelin ja lasten kanssa kolminpelin, ehkä siitä saisi pelin jos olisi 3-4 aikuista.
   Ora&Laborassa on kyllä Oraa hyvin vähän ja Laboraa miestyövuosiksi!

   Tykkää

 2. Jon sanoo:

  Moikka! Potion Explosionin kuula-annostelija sujahtaa kokonaisena kivasti inserttiin, joka on muutenkin suunniteltu toiminnallisuuden kannalta. Omaani en ole purkanut kertaakaan ja annostelija on pysynyt jämäkästi kasassa ilman liimaa.

  Tämä on meillä yksi lasten suosikeista. Omat fiilikset ovat vähän ristiriitaiset. Taikajuomat monimutkaistavat peliä lasten kannalta, vanhemmille pelaajille peli ei puolestaan tarjoa kovinkaan monipuolisia strategioita kokeiltavaksi.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Terve!
   Kuulakoje mahtui kyllä tämän kirjaston kappaleenkin inserttiin, minulla vain oli kohtuuttomia vaikeuksia saada se siirrettyä sieltä pöydälle ilman, että joku pahvi lipsuu pois paikoiltaan ja sitä myötä koko paketti leviää… En ehtinyt oikeaa tapaa opetella sen käsittelyyn niiden nelisen pelin aikana, jotka lasten kanssa pelasimme. Kokemukset meillä oli ihan samanlaiset kuin teillä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Bora Bora Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Diamonsters Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fallout Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Harry Potter: Hogwarts' Battle Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Signorie Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Gallerist The Golden Ages The Mind This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: