Lautapelikahvila Tasapeli ja kolme siellä kokeiltua pikapeliä (Santorini, Celestia, Mint Works)

4

27.2.2017 Kirjoittanut JK

Niinkin tapahtui helmikuussa, että Herttoniemen kirkolla pidettiin pop up -lautapelikahvila Tasapeliä. Sen puuhahenkilöinä toimivat ainakin Pöydällä-blogin Oona ja Kristian. En päässyt viime syksynä Lautapelaamaan-tapahtumaan, ja seuraavaan on aika pitkä aika, joten halusin käydä paikkaamassa pelitapahtumavajeeni. Minulla oli vain pari tuntia aikaa paikan päällä, mutta ehdin siinä ajassa kuitenkin kokeilla kolmea hyvää peliä.

image

Saavuin paikalle heti kahvilan avattua ovensa kello 12, tapasin isäntä Kristianin ja esittäytymisten ja tervehtelyjen jälkeen kesti noin minuutin, kun olin jo pelaamassa ensimmäistä peliäni. Se oli

Santorini

(Gord! [sic], 2017)

image

Olin kuullut ennalta Santorinin poikkeuksellisen menestyneestä Kickstarter-kampanjasta, ja peliäkin oli kehuttu. Se on käytännössä nopea, abstrakti kaksinpeli, joka sai potkulähdön ansiosta komeat muovipuitteet ja stretch goaleina miljoona volttia lisävoimia, kuten tuhat erilaista jumalakorttia erikoiskykyineen, jotka varmasti lisäävät uudelleenpelattavuutta roppakaupalla. Santorinin säännöt ovat yksinkertaiset: joka vuorolla liikutat yhtä kahdesta ukostasi ja sitten rakennat kerroksen johonkin naapuriruutuun. Tarkoitus on päästä ensimmäisenä rakennuksen kolmannelle tasolle.

Santorinin oveluus paljastui pelin edetessä. Ahaa, okei… taisin sanoa ääneenkin, kun paljastui, että Santorini on kehittynyt 3-D-ristinolla. Sitä tekee siirtojaan ja jossain vaiheessa huomaa, että kuusi siirtoa sitten tehty liike on nyt johtanut tappioon. (Omat kaksi ukkelia kannattaa ehkä pitää tukemassa toisiaan – kokeilin sooloilustrategiaa ja tappioonhan se ainakin nyt johti.) Tähän on varmaan helppo jäädä koukkuun. Pelin pelaa vartissa, ja se on kaikessa satunnaisuudettomuudessaan raakaa shakkia, joka tulee varmasti houkuttelemaan pariinsa fanaatikkoja, jotka sitten kilpailevat päihittääkseen toisensa.

Santorini on kivunnut huippuvauhtia abstraktien pelien ja perhepelien listojen huipulle, ja noilla arvosteluilla se on pian BGG:n abstraktien pelien ja varmaan perhepelienkin ehdoton ykkönen, kunhan vain ehtii saada lisää pelaajia. Santorini on siis voittaja ja ilmiö, toisin sanoen nyt jos hyppää junaan mukaan, pääsee näyttämään sitten lapsenlapsilleen tikettiään: ”Vaari muistaa kun Santorini tuli silloin talvella kakstoistatuhatta ja seitsemäntoista… sitä ennen pelattiin sellaista kuin shakki…”

Santorinin jälkeen Kristian opetti minulle ja kahdelle muulle pelurille peliä nimeltä

Celestia

(Aaron Weissblum 2015)

image

Celestiaa olin perhepeliksi meille tutkaillutkin. Tykkäsimme Diamantista kovasti, ja Celestia on samankaltainen onnenkoetuspeli, joskin siitä asteen kehittyneempi. Mukana on nyt kapteenin rooli. Kaikki pelaajat ovat samassa laivassa, joka jatkaa tutkimaan yhä uusia saaria/pilvikaupunkeja/planeettoja Celestian maailmassa. Vastoinkäymiset koettelevat laivaa mm. pilvien ja lintuhyökkäysten muodossa (ne heitetään nopilla), ja kapteenina jokaisen vuorollaan pitää aina torjua nämä. Uhkia torjutaan korteilla, joita jokainen pelaaja hiljakseen ja tietysti salaisina nostelee. Muut pelaajat arvelevat, pystyykö kapteeni siihen ja päästäänkö tästä jatkamaan eteenpäin tuotteliampieen tienoiden luokse, vai kannattaako luopua toivosta, tyytyä aarteeseen tältä saarelta ja jäädä pois kyydistä. Kapteeni itse ei tietenkään jätä laivaansa kuin vasta viimeisenä.

Pieni muistielementti pelissä on: kannattaa opetella, että Annukalla ei ollut viimeksi yhtään miekkakorttia, joten hän ei välttämättä ole niitä vieläkään saanut. Nykyistä vuoroa seuraavaakin pitää vähän suunnitella: nimittäin jos olet seuraavalla kierroksella kapteeni, et voi hylätä laivaa, joten se kannattaa ehkä tehdä nyt jo ajoissa. Ja sitten on ne mahdollisuudet bluffaukseen: ”Onko sulla oikeasti pilvikortteja?” ”Suottaa olla, mutta suottaa olla olemattaki…”

Celestia tuntuisi ainakin yhden kokeilun perusteella olevan onnistuneesti suunniteltu niin, että pelin edetessä korttien määrä lisääntyy ja näin mahdollisuudet päästä aina pitemmälle lisääntyvät myös. Muutamia jäynäkorttejakin löytyy. Tosiaan, Diamantista asteen kompleksimpi ja sosiaalisempi onnenkoettelu. Hassu fantasiateema voi olla joillekin sitten se tekijä, jonka avulla päätyy joko Diamantiin tai Celestiaan. Siinä on pahvinen ilmalaiva propelleineen!

 

image

Nyt ei ollut Viticultureen aikaa.

Tasapelin voitot menivät Yhteisvastuukeräykseen. Kahvilan tarjontaan voi siis tutustua hyvillä mielin, ja minäkin söin Oonan maukasta linssikeittoa ja otin kahvin kanssa talon toiseksi suurimman porkkanakakkupalan. Juttelin myös Rennin kanssa, toisin sanoen miehen, jota käy kiittäminen pääkaupunkiseudun kirjastojen erinomaisesta pelivalikoimasta. Tasapelin ihmismäärä oli koko ajan tasaisesti lisääntynyt. Pöydillä näkyi peluussa ainakin Broom Service, Imhotep, Menolippu ja 7 Wonders.

Minulla oli vielä aikaa puolisen tuntia, joten harkitsin 7 Wonders Duelin pelaamista, mutta siihen tuli lisää pelihalukkaita, joten vaihdoimme peliä lennosta, kun Eero kaivoi taskustaan pelin nimeltä

Mint Works

(Justin Blaske 2017)

image

Edessä harmaat kortit sisältävät työläistenasetteluruutuja, värikkäät kortit takana ovat rakennuksia, joita pelissä sitten rakennetaan.

Taskustaanpa hyvinkin, sillä Mint Works on mikropeli myös fyysisesti. Opin Todellisuuspaosta, että se syntyi BGG:n pelisuunnittelukilpailusta, jossa haasteena oli tehdä peli, joka mahtuu Sisu-askiin tai mikä amerikkalainen vastine sille onkin. Hengityksenraikastusminttupastillirasiaan. Mint Works on pieni peltirasia, jossa on kortteja ja puisia pastilleja. Pastilleja asetellaan korteille, omaan tauluun rakennetaan rakennuksia, ja kas vain, kohta joku on kerännyt niitä seitsemän voittopisteen arvosta ja peli päättyykin jo.

Tarjolla ei ole hirveästi vaihtoehtoja: ota lisäminttua, ja kun niitä on tarpeeksi, osta ja rakenna rakennuksia. Kortit, jotka ostettavaksi tulevat, varmaankin muokkaavat pelikerroista omanlaisiaan (tarjolla on vain kolme). Visuaalisesti peli ei ole puupastilleja lukuunottamatta kovin kiinnostava. Mutta vartin mikro-työläistenasetteluksi se on ihan onnistunut, etenkin kun miettii, että se mahtuu taskuun.

 

image

Onnenpyörää kokeilemalla saattoi voittaa pelikauppojen ystävällisesti lahjoittamia pelipalkintoja.

image

Taiteellinen vastavalokuva

Kiitokset Tasapelin järjestäjille! Ensi kerralla ehdin toivottavasti jäädä keskittymään peleihin pitemmäksikin aikaa. (Tuleehan ensi kerta?) Ja olisiko muuten ihan hullua toivoa, että joku yrittäjähenkinen ihminen perustaisi pääkaupunkiseudulle ihan pysyvänkin lautapelikahvilan? Tampereen Tavernaan kun on aika pitkä matka.

4 ajatusta artikkelista “Lautapelikahvila Tasapeli ja kolme siellä kokeiltua pikapeliä (Santorini, Celestia, Mint Works)

 1. Annika S. sanoo:

  Mielenkiintoiset pelit sulla kokeilussa. En kauheesti tykkää abstrakteista, joten saa nähdä, miten Santorinin kolmiulotteisuus ja ”teema” onnistuu häivyttämään sen seikan. Pitää päästä joskus kokeilemaan. Mitä jos Puutyöläinen itse perustaisi Hki-lautapelikahvilan 🙂

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Moi!
   Santorini on tosiaan puhdas abstrakti, joista en itsekään hirveästi yleensä innostu, mutta sen hauska ulkoasu tekee siitä varmasti lähestyttävän monille. Veikkaisin lastenkin innostuvan.

   Hmm, Cafe Puutyöläinen… Vaimo leipoisi vatruskoita ja minä pelaisin pelejä pitkät päivät. Ei kuulosta hullummalta, lukeekohan tätä moni pääomasijoittaja?

   Tykkää

 2. Kai Saarto sanoo:

  Mint Worksilla on paikkansa. Huomasin pelikerhossa 14-vuotiaalle Letniskoa opettaessa, että ihan sellaisen työläistenasettelun peruste, kuin että kukin asettaa yhden työläisen kerrallaan (eikä kaikkia omiaan kerralla) ei ole ihan äidinmaidosta saatava tieto. Jos olisin älynnyt aloittaa minttupastilleilla, olisi varmaan ollut loivempi oppimiskäyrä.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Haha, muistan vielä kun opettelin itse sääntökirjasta Agricolaa (aika karu johdanto työläistenasetteluun oli mulla). ”Ei tämä voi olla näin yksinkertaista… laitamme vuorotellen ukot johonkin noista ja sitten otamme ne takaisin… Siinäkö koko vuoro? Siinäkö koko peli?”
   Ei siinä, ei ole äidinmaidossa sellainenkaan perussääntö, että kun potkitaan palloa toisten kanssa, palloa on tapana potkia toisia ihmisiä kohti. Pienten lasten kanssa ihmettelin tätä joskus.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: