Kaksi peliä, joilla ei ole mitään omaa, koska pelasimme muita pelejä ensin (Broom Service, Tales and Games: The Hare and the Tortoise)

5

31.1.2017 Kirjoittanut JK

Erikoinen kaveri tämä Broom Service. Se on perhepeli, onhan sen kai pakko olla – metsänoidat ja suomenninkäiset technicolorkartalla pikku taikajuomaputeleita toimittamassa? Ei kuitenkaan tarkoitettu pelattavaksi ihan pienten lasten kanssa, sillä vähän se vaatii pelisilmää ja -taitoa. Tai sitten se on jonkinlainen party-peli eli juhlapeli – vai miksi muuten täyskasvuiset ihmiset kokoontuisivat viettämään täysikasvuista iltapäivää huutelemalla toisilleen

”Minä olen urhea metsänkeiju!”

”Ei, minä se olen olen urhea metsänkeiju!”

”Ja minä olen… pelkuri metsänkeiju…”

…sillä niin tässä Alexander Pfisterin pelissä tehdään. Ja silti Broom Service on voittanut Kennerspiel des Jahresin 2015, siis harrastajapelipalkinnon, ja on siis tarkoitettu meidän peliharrastajien vakavien ryppyjen täyttämille otsillemme, joiden takana myllertää hurjat strategiset taktiikat ja taktiset strategiat moniajona riskinhallintakalkyylien ja pokerinaamantulkintojen ja mielen teoria -harjoitusten sun muun totisen hauskanpidon rinnalla. Toisaalta eivät kaikki peliharrastajat ole ryppyotsaisia, joillain heistä on huumorintajuakin, ja ehkä Broom Servicen ydinkohderyhmä on juuri tämä marginaalin marginaalin marginaali (toisin sanoen jos ajattelemme lautapelaajat jo sinänsä melko marginaalisena joukkona ihmiskunnan kaikista kasvoista verrattuna vaikkapa jalkapalloilijoihin; ja heistä se marginaali, joka osaa opetella peliharrastajapelejä; ja heistä humoristiset)?

image

Miten vain, pelasin tätä lasten kanssa. Tyttäristäni se näytti niin kivalta kirjastossa, että he halusivat lainata ja oppia sen. En uskonut, että se onnistuisi – peli ei ole kaikkein pienimmille, eivätkä lapseni ole neroja muita kuin isänsä mielestä – mutta kyllä vain he tajusivat pelin idean. (Jätimme vuoroerikoistapahtumakortit pois ja tietysti kaikki lisävariantit.)

Oppiminen onnistui siksi, että loppujen lopuksi Broom Service muistuttaa melko lailla vanhaa tuttuamme nimeltä Hornet – itse asiassa niin paljon, että tuntuu kuin Pfister olisi vain jatkanut Hornetista eteenpäin lisäämällä lisää kortteja ja tuotantoarvoja. Hornet on kevyehkö herhiläisenlentopeli, joka toimii simultaaniroolivalinnalla. Broom Service on noidanlentopeli, joka toimii samanlaisella simultaanikorttivalinnalla. Tässä roolikortteja on vain enemmän (10 erilaista), ja kunkin niistä voi pelata kahtena eri versiona: rohkeana tai pelkurina – nyt oma versio lausutaan vasta korttien pöytäämisen jälkeen.

Silti Broom Service on samaa pähkäilyä, että mitä kortteja kannattaisi valita ja mitä muut aikovat ehkä valita ja kuinkas sitten kävikään. Samaa roolia kuin muut ei nimittäin kannata valita! Hornetissa siitä saa suoraan rangaistuksen, Broom Servicessä sinun pitää valita, teetkö roolisi rohkeasti vai pelkurimaisesti. Pelkurimainen saa köyhän annin mutta riskittä. Rohkea saa enemmän, mutta jos joku muu on valinnut käteensä saman kortin, hän voi olla sinua rohkeampi ja silloin jäät vaille mitään toimintaa tällä vuorolla.

image

”Jos olisin rohkea savanninoita, nuo myrskypilvet eivät minua pelottaisi.”

BS on värikäs, puuputelit ovat hauskoja ja Vincent Dutrait’n kuvitus taatun onnistunutta, kuten Noppapottikin toteaa. Mutta korkeintaan yhtä suurella vaivalla kuin yhden Broom Servicen, pelaa kaksi Hornetia, joka olisi näistä kahdesta ehkä kuitenkin se oma valintani. Hornetia saa alennusmyynneistä edullisestikin. Siinä on ikään kuin tislattu samanlainen simultaaniroolivalinnan päättelyelementti puhtaaseen muotoonsa ilman BS:n monipuolisia tilpehöörejä.

*

Tales and Games: The Hare and the Tortoise

(Gun-Hee Kim 2011)

image

Tämä nimihirviö on Kilpikonnakisa, joka varttui kaksi vuotta Savannah Cafén ja Camel Upin seurassa. Se on ikään kuin syönyt nuo kaikki kolme ja sulattanut ne simppeliksi viidentoista minuutin perhekorttipeliksi, jossa on kuitenkin taktista syvyyttä.

Eläinjuoksupeli on hyvä peli, eikä suotta nippa nappa sadan parhaan perhepelin joukossa. Se toimii paitsi salaisella henkilöllisyydellä (kuten Kilpikonnakisa), mikä lisää peliin päättelyä ja bluffausta. Sen lisäksi eläinhenkilöllisyyksillä lyödään salassa vetoa voittajan puolesta (kuten Camel Upissa), ts. siitä kuka salaisen toteemieläimesi lisäksi pääsee maalissa palkintokorokkeelle. Sitten alkaa juoksukisa. Se toimii korteilla, ja joka eläimellä on eri tapa liikkua, kuten Savannah Caféssa.

image

Pelaajat lyövät vuorotellen kortteja yhteiseen pooliin niin kauan, kunnes siellä on joko yhteensä 8 korttia tai 4 korttia samaa eläintä. Tämä laukaisee juoksuvaiheen. Kukin eläin liikkuu omien ehtojensa mukaan: kilpikonna esim. liikkuu aina yhden ruudun, vaikkei hänen korttejaan edes pelattaisi, ja ottaa neljällä kortilla kahden ruudun spurtin. Lammas juoksee (pelattujen lammaskorttien määrä+1) ruutua, eli on eläimistä nopein, mutta pysähtyy aina joelle juomaan. Susi taas voi ulvoa, mikä pysäyttää kaikki muut eläimet koko vuoron ajaksi – nyt pääset siis kaatamaan kädestäsi pöytään niitä eläinkortteja, joiden et halua pääsevän eteenpäin. Mutta varo, ettet samalla paljasta henkilöllisyyttäsi liian varhain muille pelaajille. He kun koettavat sabotoida omalla pelillään sitten etenemistäsi.

Kun palkintokoroke vartin päästä on täynnä, paljastetaan pelin alussa pöydätyt salaiset vetokortit ja lasketaan voittaja.

Eläinjuoksupeli tarjoaa siis yllättävää taktista syvyyttä. Korttien hallinta vaatii ajatustyötä, ja samalla pitää koettaa päätellä toisten henkilöllisyyksiä heidän pelinsä perusteella ja sitten estellä juuri epäiltyjä. Hyvän perhepelin tavoin se siis tarjoaa pähkäiltävää mutta sisältää silti korttien muodossa tarpeeksi satunnaisuutta, ettei aikuinen voita sitä aina.

TaG:THatT on toisin sanoen kuin Kilpikonnakisa kaksi vuotta vanhemmille tai vähän kuin halvempi ja nopeampi Camel Up. Samasta syystä peli kai on myös vain nippa nappa siellä sadan parhaan perhepelin joukossa: se ei ole yhtä houkuttelevan näköinen ilman noppapyramideja ja värikkäitä pinottavia kameleita. Laatikko, jossa peli tulee, on kyllä hieno: se on magneetilla suljettava kirja, kuten Tales and Games -sarjan muutkin pelit. Mukana tulee myös Kilpikonna ja jänis -faabeli muutamana eri versiona.


* Muuten, kun Savannah Cafésta tuli puhe, olemme jatkaneet ajoittain sen pelaamista: lapsista se on ihan hauska, ja onhan se nopea ja helppo välipalapeli. Olen koettanut voittaa sitä jonain muuna eläimenä kuin antilooppina, mutta siinä ei olla meillä koskaan onnistuttu. Kaikki 13/13 peliämme ovat päättyneet antilooppivoittoon. Jatkan sen pelaamista vain koettaakseni voittaa leijonana tai jopa virtahepona… TaG:THatT:ssä en ole vielä onnistunut voittamaan kilpikonnana, mutta se on ollut lähellä ja pelejäkin on alla vielä vähemmän.

* Tales and Games: The Hare and the Tortoisea ei tule sekoittaa peliin nimeltä Hare and Tortoise (1973),joka voitti ensimmäisen ikinä Spiel des Jahres-palkinnon vuonna 1979.

5 ajatusta artikkelista “Kaksi peliä, joilla ei ole mitään omaa, koska pelasimme muita pelejä ensin (Broom Service, Tales and Games: The Hare and the Tortoise)

 1. Miira Hartemo sanoo:

  Hornet on muuten mun mielestä tosi aliarvostettu peli!

  Kiitos Noppapotin mainitsemisesta 🙂

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Noppapotin ainoa huono puoli on, ettei siellä ole useammin luettavaa!

   Tykkää

   • scarlettie85 sanoo:

    Yritän olla mahdollisimman aktiivinen tänä vuonna! Jos muu elämä ei yritä tulla tielle. Osaksi ton takia tein Noppapotille myös Facebook-sivun, jotta voin päivitellä kaikkea pientä isompien tekstien välissä.

    Mistä saa ostaa vuorokauteen lisää tunteja?! 🙂

    Liked by 1 henkilö

 2. Jani Moliis sanoo:

  Hei, mukava lukea etta tykkaat Hornetista. Uskaltaisin vaittaa, etta seuraava pelimme tulee uppoamaan erittain hyvin, koska siina on kehitetty eteenpain useimpia/kaikkia varsinaisessa Hornetia kasittelevassa artikkelissasi mainitsemiasi ’pahkinoita’: https://www.boardgamegeek.com/boardgame/219502/templars-journey

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: