Kaksi peliä, joilla ei ole mitään omaa, koska pelasimme muita pelejä ensin (Broom Service, Tales and Games: The Hare and the Tortoise)

5

31.1.2017 Kirjoittanut JK

Erikoinen kaveri tämä Broom Service. Se on perhepeli, onhan sen kai pakko olla – metsänoidat ja suomenninkäiset technicolorkartalla pikku taikajuomaputeleita toimittamassa? Ei kuitenkaan tarkoitettu pelattavaksi ihan pienten lasten kanssa, sillä vähän se vaatii pelisilmää ja -taitoa. Tai sitten se on jonkinlainen party-peli eli juhlapeli – vai miksi muuten täyskasvuiset ihmiset kokoontuisivat viettämään täysikasvuista iltapäivää huutelemalla toisilleen

”Minä olen urhea metsänkeiju!”

”Ei, minä se olen olen urhea metsänkeiju!”

”Ja minä olen… pelkuri metsänkeiju…”

…sillä niin tässä Alexander Pfisterin pelissä tehdään. Ja silti Broom Service on voittanut Kennerspiel des Jahresin 2015, siis harrastajapelipalkinnon, ja on siis tarkoitettu meidän peliharrastajien vakavien ryppyjen täyttämille otsillemme, joiden takana myllertää hurjat strategiset taktiikat ja taktiset strategiat moniajona riskinhallintakalkyylien ja pokerinaamantulkintojen ja mielen teoria -harjoitusten sun muun totisen hauskanpidon rinnalla. Toisaalta eivät kaikki peliharrastajat ole ryppyotsaisia, joillain heistä on huumorintajuakin, ja ehkä Broom Servicen ydinkohderyhmä on juuri tämä marginaalin marginaalin marginaali (toisin sanoen jos ajattelemme lautapelaajat jo sinänsä melko marginaalisena joukkona ihmiskunnan kaikista kasvoista verrattuna vaikkapa jalkapalloilijoihin; ja heistä se marginaali, joka osaa opetella peliharrastajapelejä; ja heistä humoristiset)?

image

Miten vain, pelasin tätä lasten kanssa. Tyttäristäni se näytti niin kivalta kirjastossa, että he halusivat lainata ja oppia sen. En uskonut, että se onnistuisi – peli ei ole kaikkein pienimmille, eivätkä lapseni ole neroja muita kuin isänsä mielestä – mutta kyllä vain he tajusivat pelin idean. (Jätimme vuoroerikoistapahtumakortit pois ja tietysti kaikki lisävariantit.)

Oppiminen onnistui siksi, että loppujen lopuksi Broom Service muistuttaa melko lailla vanhaa tuttuamme nimeltä Hornet – itse asiassa niin paljon, että tuntuu kuin Pfister olisi vain jatkanut Hornetista eteenpäin lisäämällä lisää kortteja ja tuotantoarvoja. Hornet on kevyehkö herhiläisenlentopeli, joka toimii simultaaniroolivalinnalla. Broom Service on noidanlentopeli, joka toimii samanlaisella simultaanikorttivalinnalla. Tässä roolikortteja on vain enemmän (10 erilaista), ja kunkin niistä voi pelata kahtena eri versiona: rohkeana tai pelkurina – nyt oma versio lausutaan vasta korttien pöytäämisen jälkeen.

Silti Broom Service on samaa pähkäilyä, että mitä kortteja kannattaisi valita ja mitä muut aikovat ehkä valita ja kuinkas sitten kävikään. Samaa roolia kuin muut ei nimittäin kannata valita! Hornetissa siitä saa suoraan rangaistuksen, Broom Servicessä sinun pitää valita, teetkö roolisi rohkeasti vai pelkurimaisesti. Pelkurimainen saa köyhän annin mutta riskittä. Rohkea saa enemmän, mutta jos joku muu on valinnut käteensä saman kortin, hän voi olla sinua rohkeampi ja silloin jäät vaille mitään toimintaa tällä vuorolla.

image

”Jos olisin rohkea savanninoita, nuo myrskypilvet eivät minua pelottaisi.”

BS on värikäs, puuputelit ovat hauskoja ja Vincent Dutrait’n kuvitus taatun onnistunutta, kuten Noppapottikin toteaa. Mutta korkeintaan yhtä suurella vaivalla kuin yhden Broom Servicen, pelaa kaksi Hornetia, joka olisi näistä kahdesta ehkä kuitenkin se oma valintani. Hornetia saa alennusmyynneistä edullisestikin. Siinä on ikään kuin tislattu samanlainen simultaaniroolivalinnan päättelyelementti puhtaaseen muotoonsa ilman BS:n monipuolisia tilpehöörejä.

*

Tales and Games: The Hare and the Tortoise

(Gun-Hee Kim 2011)

image

Tämä nimihirviö on Kilpikonnakisa, joka varttui kaksi vuotta Savannah Cafén ja Camel Upin seurassa. Se on ikään kuin syönyt nuo kaikki kolme ja sulattanut ne simppeliksi viidentoista minuutin perhekorttipeliksi, jossa on kuitenkin taktista syvyyttä.

Eläinjuoksupeli on hyvä peli, eikä suotta nippa nappa sadan parhaan perhepelin joukossa. Se toimii paitsi salaisella henkilöllisyydellä (kuten Kilpikonnakisa), mikä lisää peliin päättelyä ja bluffausta. Sen lisäksi eläinhenkilöllisyyksillä lyödään salassa vetoa voittajan puolesta (kuten Camel Upissa), ts. siitä kuka salaisen toteemieläimesi lisäksi pääsee maalissa palkintokorokkeelle. Sitten alkaa juoksukisa. Se toimii korteilla, ja joka eläimellä on eri tapa liikkua, kuten Savannah Caféssa.

image

Pelaajat lyövät vuorotellen kortteja yhteiseen pooliin niin kauan, kunnes siellä on joko yhteensä 8 korttia tai 4 korttia samaa eläintä. Tämä laukaisee juoksuvaiheen. Kukin eläin liikkuu omien ehtojensa mukaan: kilpikonna esim. liikkuu aina yhden ruudun, vaikkei hänen korttejaan edes pelattaisi, ja ottaa neljällä kortilla kahden ruudun spurtin. Lammas juoksee (pelattujen lammaskorttien määrä+1) ruutua, eli on eläimistä nopein, mutta pysähtyy aina joelle juomaan. Susi taas voi ulvoa, mikä pysäyttää kaikki muut eläimet koko vuoron ajaksi – nyt pääset siis kaatamaan kädestäsi pöytään niitä eläinkortteja, joiden et halua pääsevän eteenpäin. Mutta varo, ettet samalla paljasta henkilöllisyyttäsi liian varhain muille pelaajille. He kun koettavat sabotoida omalla pelillään sitten etenemistäsi.

Kun palkintokoroke vartin päästä on täynnä, paljastetaan pelin alussa pöydätyt salaiset vetokortit ja lasketaan voittaja.

Eläinjuoksupeli tarjoaa siis yllättävää taktista syvyyttä. Korttien hallinta vaatii ajatustyötä, ja samalla pitää koettaa päätellä toisten henkilöllisyyksiä heidän pelinsä perusteella ja sitten estellä juuri epäiltyjä. Hyvän perhepelin tavoin se siis tarjoaa pähkäiltävää mutta sisältää silti korttien muodossa tarpeeksi satunnaisuutta, ettei aikuinen voita sitä aina.

TaG:THatT on toisin sanoen kuin Kilpikonnakisa kaksi vuotta vanhemmille tai vähän kuin halvempi ja nopeampi Camel Up. Samasta syystä peli kai on myös vain nippa nappa siellä sadan parhaan perhepelin joukossa: se ei ole yhtä houkuttelevan näköinen ilman noppapyramideja ja värikkäitä pinottavia kameleita. Laatikko, jossa peli tulee, on kyllä hieno: se on magneetilla suljettava kirja, kuten Tales and Games -sarjan muutkin pelit. Mukana tulee myös Kilpikonna ja jänis -faabeli muutamana eri versiona.


* Muuten, kun Savannah Cafésta tuli puhe, olemme jatkaneet ajoittain sen pelaamista: lapsista se on ihan hauska, ja onhan se nopea ja helppo välipalapeli. Olen koettanut voittaa sitä jonain muuna eläimenä kuin antilooppina, mutta siinä ei olla meillä koskaan onnistuttu. Kaikki 13/13 peliämme ovat päättyneet antilooppivoittoon. Jatkan sen pelaamista vain koettaakseni voittaa leijonana tai jopa virtahepona… TaG:THatT:ssä en ole vielä onnistunut voittamaan kilpikonnana, mutta se on ollut lähellä ja pelejäkin on alla vielä vähemmän.

* Tales and Games: The Hare and the Tortoisea ei tule sekoittaa peliin nimeltä Hare and Tortoise (1973),joka voitti ensimmäisen ikinä Spiel des Jahres-palkinnon vuonna 1979.

Mainokset

5 thoughts on “Kaksi peliä, joilla ei ole mitään omaa, koska pelasimme muita pelejä ensin (Broom Service, Tales and Games: The Hare and the Tortoise)

 1. Miira Hartemo sanoo:

  Hornet on muuten mun mielestä tosi aliarvostettu peli!

  Kiitos Noppapotin mainitsemisesta 🙂

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Noppapotin ainoa huono puoli on, ettei siellä ole useammin luettavaa!

   Tykkää

   • scarlettie85 sanoo:

    Yritän olla mahdollisimman aktiivinen tänä vuonna! Jos muu elämä ei yritä tulla tielle. Osaksi ton takia tein Noppapotille myös Facebook-sivun, jotta voin päivitellä kaikkea pientä isompien tekstien välissä.

    Mistä saa ostaa vuorokauteen lisää tunteja?! 🙂

    Liked by 1 henkilö

 2. Jani Moliis sanoo:

  Hei, mukava lukea etta tykkaat Hornetista. Uskaltaisin vaittaa, etta seuraava pelimme tulee uppoamaan erittain hyvin, koska siina on kehitetty eteenpain useimpia/kaikkia varsinaisessa Hornetia kasittelevassa artikkelissasi mainitsemiasi ’pahkinoita’: https://www.boardgamegeek.com/boardgame/219502/templars-journey

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Bora Bora Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Bärenpark Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fallout Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Islebound Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Signorie Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Gallerist The Golden Ages This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: