The Ladies of Troyes – onko se Troyes’n arvoinen lisäosa?

Jätä kommentti

24.1.2017 Kirjoittanut JK

Puutyöläisessä fanitetaan Troyes’ta, sehän kai jo tunnetaan. Tilaukseni oli siis heti sisällä, kun pelin lisäosasta The Ladies of Troyes (2012) tehtiin viime vuoden lopulla vihdoinkin uusintapainos. Onko se hyvä lisäosa? Katsotaan.

image

Ladies lisää peliin uusia itsenäisiä minilisäosia. Näistä voi peruspeliin lisätä yhden tai kaikki tai voi olla lisäämättä mitäänkin, mutta sitten ostos on ollut melko turha. Ei täysin turha kuitenkaan, sillä laatikon kansi on taas upeaa Alexander Rochen keskiaikaishenkistä taidetta. Itse asiassa olen ehdottanut vaimolleni sen kehystämistä, eikä hän tyrmännyt ideaa – nauraminen ei ole tyrmäys. Takaisin asiaan.

image

Kehystämistä odotellessa laatikko on kohdevalaistuksessa lipaston päällä.

1: Ensinnäkin Ladies lisää peliin liudan uusia eri kortteja. Aktiviteettikortteja tulee lisurissa 27 eli kolme lisää kutakin – lisuri siis tuplaa pelin korttimäärän. Erilaisten korttiyhdistelmävaihtoehtojen määrä on nyt tähtitieteellinen, eikä yksikään peli toista toista.

Aktiviteettikorteissa on myös uutta lajia, Mixed Action. Ao. kuvassa näkyvä Keltainen Ykkönen Lumberjack eli Tukkijätkä esimerkiksi toimii niin, että yhdellä toiminnolla voi joko ladata kortille uusia kuutioita (kaataa puita) tai vaihtaa kuutioita rahaksi (myydä puuta). Samoin myös Katapultin voi joko ladata tai sitten ampua kaupunkia kiusaavien uhkien niskaan. Hauska uusi toimintotyyppi tämä.

Ladies lisää myös uusia Uhkakortteja, eli vaihtelua peleihin tulee tätäkin kautta.

Keitä ne Ladyt sitten ovat? Uusia Henkilöllisyyskortteja. Peliin tulee siis entisen kuuden lisäksi kolme salaista identiteettiä lisää. Ladyt satsaavat kukin yhteen pelin kolmesta vaikutusvalta-alueesta, punaiseen, valkoiseen tai keltaiseen.

image

2. Ladies lisää peliin violetit nopat. Violetti noppa edustaa kunkin pelaajan suvun päätä. Hän toimii minkävärisenä noppana tahansa sillä olennaiselle erolla, että violettia noppaa ei voi toiselta pelaajalta koskaan ostaa.

image

3. Näkyvimpänä muutoksena peliin Ladies tuo uudet pikkupelilaudat: Kaupungin ulkopuoliset aktiviteetit. Ne ovat pieniä laattoja, jotka lisätään pelin kullekin laidalle. Niitä on 16 erilaista, eli vaihtelua eri pelien välillä on Ulkoaktiviteeteissakin. Jokainen saa muurimiehen, joka voi kulkea kaupungin muureja pitkin ja jättää Ulkoaktiviteetteihin kuutioita. Kuutioita voi sitten käyttää eri tarkoituksiin. Niillä voi saada vaikka vapautuksen Uhkista (kuten yo. kuvassa), tai lisää rahaa Maanviljelyksestä, tai käytetyn nopan takaisin peliin, tai vaikka voittopisteitä ensimmäisenä viimeiselle Ulkoaktiviiteetille ehtijälle. Muurilla liikkumiseen käytetään noppien silmälukuja, joita voi sitten buustata rahalla – uusi, pieni käyttötarkoitus siis paitsi nopille, myös rahalle. (Sebastien Dujardinin haastattelun mukaan suunnittelijat pitivät torneja lisuria suunnitellessa onnekkaana sattumana, sillä peruspelissähän ne ovat vain koristeita.)

Seuraa mielipiteitä.

Uudet kortit ovat silkkaa voittoa. Minulla on takana pari tusinaa peruspeliä, ja joissain niissä paikkeilla alkaa ehkä toivoilla lisää vaihtelua pelin aktiviteettikortteihin. En ole varauksettoman ihastunut aivan kaikkiin uusiin kortteihin (Prinsessa esimerkiksi on kaksinpelissä vähän ärsyttävä nollasummapeli), mutta toisaalta vaihtelumäärä on nyt sellainen, ettei yhtään korttia kyllästymiseen asti pitäisi vastaan tulla – ja voihan epäsuosikin jättää tietysti pelistä poiskin. Enimmäkseen uudet aktiviteettikortit ovat oikein kuitenkin hyviä ja hauskoja.

Uudet Uhkakortit ja Henkilöllisyyskortit ovat hyvä lisä nekin. Ladyjen tavoitteet sekoittuvat helposti esim. Chrétien de Troyes’iin ja Le Florentiniin, jotka on usein ehkä helppo arvata ainakin kaksinpelissä, joten minä olen peliä useimmin pelannut.

Violetin nopan suhteen olen vähän kahden vaiheilla. Violetti noppa lisää hieman mukavaa pähkäiltävää siitä että minkävärisenä sen käyttää. Toisaalta yksi lisänoppa joka kierroksella kullekin pelaajalle pidentää peliaikaa kuudenneksen verran. Violetti noppa tuo myös pikkasen aitoa tuurin vaikutusta peliin, sillä siinä missä peruspelissä hyvin heittänyt pelaaja huomaa usein muiden ostaneen hyvät noppansa, nyt tuurin vaikutusta ei voi kompensoida, koska violettia noppaa ei voi toiselta pois viedä.

Ulkoaktiviteettienkin suhteen olen myös kahden vaiheilla. Ne lisäävät uusia väyliä voittoon ja ovat sinällään siis tyydyttäviä, mutta toisaalta ne tuntuvat välillä vähän… päälleympätyltä, vähän tarpeettomalta. Kolmoslevelin ulkoaktiviteetit pidentävät kaikki peliä palauttamalla jo kertaalleen pelattuja noppia takaisin peliin, neloslevelin aktiviteetit ovat usein kaksinpelissä turhan vahva nollasummapelielementti. Näin on etenkin kaksinpelissä. Voisin kuvitella niiden olevan moninpelissä parempi peliä rikastava lisä. Hauska spatiaalinen elementti ne kyllä ovat, ja sen takia haluaisin pitää niistä vielä enemmän.

Valitettavasti on lisättävä, että uusintapainoksen tuotanto ei ole täysin onnistunut. Uusien korttien punainen väri on vähän mutta selvästi peruspelien korttien punaista kirkkaampi (minulla on ensimmäinen painos). Punaisten korttien selkämyksestä siis erottaa, ovatko ne peruspelistä vai lisäosasta. Pieni kiusa. Henkilökortteja on täysin uusi setti, joten tuohon kriittisimpään paikkaan ongelma ei onneksi päde.

Lisurin sääntökirjassa on myös virheitä: joidenkin korttien kuvauksen kohdalla on toisen kortin sisältö. Näin siis Pearl Gamesin englanninkielisessä uudessa, toisessa painoksessa.

 

Liian pitkä, en lukenut?

Yhteenvetona, The Ladies of Troyes ei ole mitenkään välttämätön lisäosa. Peruspeli on valmis ihan sellaisenaan. Jos kuitenkin pidät Troyes’ta ja olet pelannut sitä niin paljon, että kaipaat vaihtelua, Ladiesia kannattaa kokeilla – jos ei muuten, niin lisäkorttien vuoksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: