Tuaregeja vai fantastisia muinaismuistomerkkejä kahdelle pelaajalle? Targi, Tides of Time

Jätä kommentti

9.1.2017 Kirjoittanut JK

Targi

on kaksinpelien suosikkeja, Andreas Steigerin peli, joka on vuodesta 2012 asti taajaan esiintynyt suositeltujen kaksinpelien listoilla. Se on noin tunnin peli, jossa asetellaan vuorotellen ukkeleita korttiruudukon päälle ja sitten suoritellaan niillä toimintoja.

Ukkelit ovat tuaregeja. Pelin kustantamon mukaan ’targi’ tarkoittaa ’ihmistä’ tuaregien kielellä – antropologiasta muistan oppineeni, että hyvin monen kansan nimitys itselleen on ihmiset tai hyvät ihmiset tai kunnon ihmiset tai jotakin vastaavaa. (Naapuriheimoja kutsutaan sittein usein jollain barbaarin tai kannibaalin tapaisella nimellä.)

Ihmisen sopeutumiskyky on ihmeellinen. Ihminen pystyy elämään ja lisääntymään niin Saharan aavikolla, jäätiköillä, sademetsässä kuin Itä-Pasilassakin. Tuaregit asustavat Saharan aavikolla, jossa ei ole juuri mitään edellytyksiä ihmiselämälle, mutta sielläpä he vuosisadasta toiseen selviytyvät. (Wikipediasta päätellen tuaregit käyvät kauppaa saadakseen vehnää ja hirssiä. Viljoja täydentävät vuohen ja kamelin maito ja liha.)

Se on kunnioitettavaa, mutta ei valitettavasti tee lautapeliestetiikasta kovin mielenkiintoista. Keltaista hiekkaa enimmäkseen. Kauniita taateleita kyllä, mutta Targin yleisilme on valjuhkoja keltaisia kortteja. ”Sinisinä” tunnetun tuaregi-kansan komean siniset vaatteet esiintyvät pelissä vain toisen pelaajan värinä.

image

Yö on kylmä ja pimeä viidakossakin.

Peliruudukon reunakortit ovat vakiot (kuvassa näkyvien tekstikorttien kääntöpuolella on sama asia esitetty kokeneemmille pelaajille ikoneina, se näyttää vähän kiinnostavammalta kuin nämä tekstipuolet). Keskiosaan nostetaan pakasta aina uudet resurssi- ja heimokortit.

Ukkojenasettelu aiheuttaa omituisen dejavu-tunteen, kunnes sen osaa nimetä tarkemmin: se on jonkinlaista jätkänshakkia. Vuorotellen asetetaan yksi ukko, ja toinen voi vuorollaan blokata saman vaaka- tai pystyrivin, jolle pyrit. Kun ukot on sitten aseteltu, ruudukon leikkauspisteiden korttien toiminnot suoritetaan: hankitaan resursseja, kaupataan niitä, kerätään heimoja omalle puolelle. Näitä heimoja sitten kerätään omaan henkilökohtaiseen ruudukkoon seteiksi ja sellaiseksi.

Targi on tätä kirjoittaessa BGG:n rankingissa niinkin korkealla kuin sijalla 131. Se on siis hirveän suosittu, ja jatko-osakin on jo julkaistu. Lähdin Targiin väärällä oletuksella, että se olisi lyhyt peli, mutta se kestää ainakin kokemattomilla kyllä sen tunnin. Se oli minulle paljonlaisesti aikaa keltaisten korttien parissa. Itse peli on kyllä ovela.

Jatko-osa tai sisarpeli on tehty myös tälle toiselle modernille kaksinpeliklassikolle. 1)

Tides of Time

(Kristian Curla), jonka kutsuminen klassikoksi on kyllä jo aivan liian paksua, peli on kuitenkin ilmestynyt vasta 2015.

”Vähän ruma peli”, karkasi vaimon suusta kun olin ottanut Tides of Timen pöydälle. Esteettinen tuomio koski lähinnä korttien takapuolta. Korttien etupuolen kuvitus taas on fantastista, sanan kummassakin merkityksessä. (Tosin en ole varma kolahtiko sekään vaimolle.)

image

Tides of Time on mikropeli. Kun nyt aloimme mikropeleistä, puhutaanko hetki Love Letteristä? Eikö? Sopii minulle. Tides of Time on mikropeli, jossa on vain 18 korttia. Nämä värvätään toisen pelaajan kanssa kolmessa vaiheessa. Kukin vaihe pisteytetään. Siihen menee vartin verran. Silti peli tuntuu ihan peliltä. Jos Targi nimittäin muistutti pelituntumaltaan kiperää jätkänshakkia, Tides of Time on jonglöörausta. Sitä koettaa pitää mielessä jokaisen kierroksella mukana olevan kortin funktion ja värvätä näistä parhaat yhdistelmät. Siellä oli se kortti, jolla saa pisteitä kaikista kruunuista… jos nyt otan tämän jossa on kruunu ja joka tuo pisteitä jokaisesta lehdestä, niin nehän voisivat tukea toisiaan kun eikö siellä ollut niitä lehtiäkin… Osa pisteytysehdoista on simppeleitä setinkeräyksiä, osa monimutkaisempia, joten sikälikin jonglöörattavat pallot ovat erikokoisia ja -muotoisia ja -painoisia.

Ja samalla koettaa miettiä, mitä vastustaja haluaa ja miten tämän suunnitelmat voisi mahdollisesti torpata. Hyvämuistinen pelaaja myös palkitaan.

image

Olen joskus aikaisemmin harmitellut sitä, ettei pelin teemaa oikein jakseta pitää mukana esittelytekstin jälkeen. Tässä ei ole tarkoitus saivarrella, toivoskelen kainosti vain, että pelin teemaa voisi käyttää sääntöjen mukanakin, ei vain siinä lyhyessä kursivoidussa johdannossa pelin takakannessa ja sääntökirjan alussa, mikä, jos se siihen jää, jättää jotenkin lipevän ja hyväksikäytetyn olon. Tides of Timen johdannossa lukee että …

Pelaajat pelaavat muinaisia sivilisaatioita, jotka kukoistavat ja tuhoutuvat ajan myötä. Rakenna giganttisia monumentteja, korota läpipääsemättömiä muureja ja kerää mittaamattomasti tietoa… sivilisaatiot nousevat ja laskevat ja jäävät ajan aaltoihin…

…ja piti oikein palata siihen miettimään, miten niin muka. Eihän tässä kuin yksi muinaismonumentti jää joka kierroksella ja yksi tuhoutuu, muut tulevat takaisin. Pelin loppua kohden monumentteja/rakennuksia on (kolme) enemmän kuin alussa (nolla), mikä ei viittaa ajan nousuun ja laskuun, vuokseen ja luoteeseen, vaan pikemminkin jonkinlaiseen hitaaseen lisääntymiseen. Onko historia Tides of Timen mukaan sittenkin tarina edistyksestä?

Ne pöydälle jäävät rakennukset tarjoavat ikään kuin kevytstrategisen reitin, jota seurata – jos sinne naulaa yhden kruunun vaikkapa, se on jatkossa aina käytössä. Ja jos vastustaja naulaa kruununpisteytykortin, voit ehkä heittää pois yhden kruunun?

Vartin peliksi Tides of Time on tosiaan hyvin lihaisa ja onnistunut. Meillä se ei suuria tunteita herättänyt, eikä teema tainnut kilpakumppaniani isommin kiinnostaa, mikä jättää ikävä kyllä tuon vartin kaksinpelin hankalan lokeron turhan miehittämättömäksi meidän kokoelmassamme. (Siellä on nyt lähinnä Qwixx.) Lapsiperheen kahvitaukopeliksi tämä ei sovi siksikään, että hihaa nykivä taapero tuhoaa aika tehokkaasti pelille välttämättömän keskittymisen.

 


1) Tides of Madness on se edellä mainittu Tides of Timen sisarpeli – en ole kokeillut, mutta siinä arkkitehtoniset rakennelmat on korvattu Cthulhu-hirviöillä, ja niinpä Madness on vielä Timeakin suositumpi. Mutta pelkään että tässä Cthulhu-vimmassa on missattu jotain perusluonteista. H.P. Lovecraft toimii melko lailla vain kahdessa mediassa: kirjallisuudessa ja roolipeleissä – tämä siksi, että nämä mediat käyttävät hirviöiden luomiseen ihmisen omaa mielikuvitusta. Kun Lovecraftin hirviöitä aletaan piirtää, ne menettävät saman tien voimansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: