Ole unelmakotisi sisustusarkkitehti – Dream Home

Jätä kommentti

14.12.2016 Kirjoittanut JK

Katsokaapa Dream Homen kantta…

image

 

…ja kertokaa sitten, miten mies, joka pelaa tyttäriensä kanssa joskus lautapelejä, voisi jättää sen ostamatta? Kannessahan on minun tyttäreni. Tyttäreni katsoo minua kannesta sen näköisenä että ”voi isi, se on iiiihana… saadaanhan me se, saadaanhan isi!?”

”Jaa”, vastaa isi (minä)… ”no… onhan se hauskan näköinen… mutta onkohan se mistään kotoisin?”

”Isi, sitä on maailmanlaajuisessa tietoverkossa internetissä verrattu Best Treehouse Everiin, siis meidän suosikkiin!”

”Jaa, Puumajapeli on kyllä mahtava, isi on tainnut pelannut sitä ainakin kuusikymmentä peliä… hmm… mutta tämä ’Driim Haus’, ovatkohan sen mekaniikat mitkä, viisas tyttäreni?”

”Driim Haus, viisas isäni, on kortinvärväyspeli, jossa rakennetaan korteista unelmien kotia – tällä kertaa vaan ei puumajaa, vaan sisustetaan pelilauta, jossa on oikea kaksikerroksinen (plus kellari) talo. Kortinvärväykseen yhdistyy setinkeräys kuten monessa muussa perhepelisuosikissamme – mainittakoon esimerkkinä vaikka Sushi Go!. Koko komeuden viimeistelee hurmaava kuvitus, ja varmasti ihan tuntuu siltä kuin tässä tehtäisiin uutta unelmakotia.”

”Jaa…” aloittaa isi taas maneerisesti, ”Haetko isälle tohvelit ja lasin viskiä niin isi vähän tutkiskelee tätä Driim Hausia internetissä.”

”Laphroaig, isi?”

”Neljä ruusua.”

image

Tutkiskelun jälkeen Dream House (Klemens Kalicki, 2016) päätyi ostoslistalleni. Seurasin, kuinka se sai suotuisan vastaanoton Essenin pelimessuraporteissa. Eräänä marraskuun lopun iltana olin tyttäreni kanssa kaupungissa ostamassa itselleni frakkia (en siihen tarvinnut tytärtä, mutta äidillä oli parempaa tekemistä joten otin hänet mukaani). Frakkia ei löytynyt, joten kuljimme lohdutukseksi Fantasiapelien kautta… ajattelin ostaa alesta pelin nimeltä La Boca ja näin viihdyttää herkkää, pettynyttä mieltäni, kun äkkiarvaamatta huomasin tyttäreni tuijottavan minua pelilaatikon kannesta. Vilkaisin rinnalleni, ja siinä oli oikea tyttäreni – pelilaatikossa oli vain piirustus vehnätukkaisesta tyttölapsesta ihastelemassa uutta unelmakotiaan…

hetkinen… Dream Home oli saapunut maahan!

image

Pelaaja mokasi, eikä saanut toista kellarihuonetta kalustettua. Onneksi hänellä on Arkkitehtikortti, joka auttaa saamaan siitäkin huoneesta edes yhden pisteen – ja hyvin komea katto! Vähän hullusti talossa on kaksi keittiötä, mutta ehkä toinen on raakavegaanisiskon oma?

Se tuntuu tosiaan olevan looginen jatke Best Treehouselle – se on ikään kuin Treehouse lautapelinä, sillä Dream Homessa jokainen pelaaja saa oman kotilautansa, jolle sitten pelin kuluessa värvätään yksi huone + yksi erikoiskortti per kierros.

Huoneina on tarjolla kaikkea mitä kotona tarvitaan: keittiöitä, makkareita, lastenhuoneita, autotallia punnerruspenkkeineen, lautapelihuonetta. Nämä pisteytetään vähän eri tavoin: yhden kortin kokoisesta olohuoneesta esimerkiksi saa yhden pisteen, kahdesta neljä ja kolmen kortin jättiolkkarista yhdeksän pistettä, koska sinne mahtuu koko suku ja Hentun Liisa.

Huoneiden lisäksi on niitä erikoiskortteja:

-kattopaloja, joista muodostuu pelin lopuksi talolle katto, mieluiten yhtenevävärinen – tässä kohtaa pelissä on pieni muistielementti, ja nelikymppiselle miehelle on häkellyttävän helppo unohtaa minkäväristä kattoa sitä nyt keräsikään.

-kalustekortteja, jotka sulkevat huoneen ja tuottavat pelin lopussa 1 – 3 lisäpistettä: ja yksi kalusteista on juurikin intertekstuaalinen puumaja

-apulaiskortteja, jotka tarjoavat lisäjippoja – esimerkiksi mahdollisuuden vaihtaa huoneiden paikkaa ynnä muuta.

Apulaiskorteissa on pelin ainoa kauneusvirhe – ne ovat englanninkielisiä ja vailla ikonografiaa. Niinpä isin pitää suomentaa korttien funktio aina ääneen. Tosin lapset, nuo liikuttavan alamittaiset oppimiskoneet, ovat isiä parempimuistoisia ja niinpä he oppivat betonimyllyn tai katuporan käyttötarkoituksen ulkoa isiä nopeammin.

Omasta talosta saa lopussa pisteitä huoneiden ja kalusteiden ja katon mukaan, eikä asumisen käytännöllisyyttäkään ole unohdettu: on perustellustikin lisäpisteiden arvoista, jos kodista löytyy ainakin keittiö, vessa ja makuuhuone. Myös sitä arvostetaan, että kylppäri löytyy molemmista kerroksista – miettikääpä niitä yöllisiä porrasreippailuja. Le Corbusier varmaan hyväksyisi? Jostain syystä Dream Home on tässäkin täysin ikonivapaa: mukana tuleva muistilappu sisältää vain englanninkielistä tekstiä.

Mutta kuten sanottua, lapsi oppii muistamaan.

image

Nyt näyttää jo paremmalta – vielä kun olisi yläkertaan saatu toinen kylppäri. Tuomarin kanssa voisi koettaa väitellä, ettei sitä tarvita, kun ainoa makkari on alakerrassa, mutta ei se nyt kiva ole oleskeluhuoneestakaan joutua kesken oleskelun lähtemään toiletissa käymään. Tai lastenhuoneesta? Entä pitääkö kirjastosta aina kömpiä alakertaan sitä varten? Ei kyllä tässä jää nyt käytännöllisyysbonus saamatta. Toisaalta keittiössä on jäätelökone, mikä on herkullinen osoitus gastronomisesta itsekunnioituksesta ja +2 pistettä. De Loreanista ja komeista potausjulisteista voisi minusta vielä herua lisiä, mutta nyt on autotallista tyytyminen neljään pisteeseen.

Hyvin tyytyväinen olen Dream Homeen ollut.  En varmaan olisi koskaan päätynyt tähän peliin ilman tyttäriä, mikä on jälleen uusi syy kiittää tyttäristä – kyseessä on sievä ja oivallinen peli, jonka parissa koko perhe viihtyy. Lapset jäävät kertomaan päivästään omassa kodissaan ”mä nukun tuolla, ja sitten mä meen keittiöön ja syön jäätelöä, ja sitten… ” ja parhaimmillaan sitä aikuinenkin ihan kiintyy uuteen unelmakotiinsa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: