Vihdoinkin Eclipsen äärellä galaktisessa keskipisteessä

6

4.11.2016 Kirjoittanut JK

Avauduin avaruusrajoittuneisuudestani Race for the Galaxysta kirjoittaessani. Se on vain teema, joka ei ikävä kyllä puhuttele minua yhtään. Samassa lupasin kuitenkin tehdä mitä miehen täytyy tehdä, eli pelata Eclipsea (Touko Tahkokallio 2011). Lupasin antaa Eclipselle mahdollisuuden, vaikka se on avaruustaistelua avaruudessa avaruusaluksilla, joihin lastataan avaruusteknologiaa. Hyvä kun annoin. Tässä ensivaikutelmiani suoraan galaksin keskuksesta.

image

Eclipse on ns. 4X-peli. Se tarkoittaa englanniksi neljä äksää: explore, expand, exploit, exterminate, eli pelissä tutkitaan ympäristöä, laajennetaan omaa valtaa, hyödynnetään kaapattuja luonnonvoimia ja tuhotaan vastustajia. Lisäksi siinä on kolme teknologiapuuta, joita pitkin sivilisaatiosi voi edetä ja saada lisäkykyjä, sekä elegantit diplomatiasäännöt.

Ymmärrän sen suosion. Toisaalta yksi asia yllättikin.

Suosio on helppo ymmärtää, koska Eclipse on eeppinen mutta sulava, iso mutta helppo tajuta. ”Kompleksi mutta koherentti”, sanoisi T.S.Eliot tästä kuin hyvästä taideteoksesta. Toisaalta T.S. olisi ehkä pelannut mieluummin vaikka De Vulgaria, mutta se ei liity tähän. T.S. olisi tehnyt fiksusti pelatessaan Eclipseä, koska se on hyvin onnistunut peli.

Toisaalta pelissä oli minulle yllättävän paljon satunnaisuutta, mikä ei usein peliharrastajien keskuudessa ole suosittua. Tuurilla on tärkeä osa pelissä. Noppien tuoma satunnaisuus ei minua haittaa, sotimisessa kun näyttää läpi historian sivu olleen muutenkin aina mukana aikamoinen tuurielementti. Sen sijaan voin kuvitella, että uusien heksalaattojen satunnaisuus saattaa olla joskus ongelma. Kun eksploroit avaruutta, vedät sokkona yhden planeettalaatan pinosta. Sieltä voi tulla hyviä, sinulle sopivia planeettoja, tai sieltä voi tulla vääränlaisia planeettoja, tai Muinaisten vartioimia planeettoja, joilla et pysty lähiaikoina tekemään mitään. Toki saat aina heittää kehnon planeettaheksan roskiin, mutta sitten vuorosi on mennyt hukkaan. En tiedä onko lisäosissa tähän jotain muutoksia. Näin ensivaikutelmana se voi olla jotain, mikä joskus voi turmella jonkun pelin.

Jäin miettimään, missähän määrin Eclipsen huomattava, ja minusta ansaittu, suosio johtuu siitä, että se on ikään kuin genrejen sekoitus. Se muistuttaa toisaalta ns. europeliä, toisaalta ns. ameritrashia, jenkkityylistä figutappelua. Onhan siinä muovifiguja ja muovinoppia, joita heittämällä tappelut ratkaistaan – toinen jenkkikoulukunnan tavaramerkki. Ja päinvastoin kuin stereotyyppisessä europelissä, Eclipsessä toisia pelaajia voi eliminoida pois pelistä ihan suoralla nukettamisella.

Eclipsen pohjalla tuntui taas olevan jotain perusluonteisen europelimäistä.  (Jostain syystä minulle tuli mieleen Terra Mystica.) Ehkä se johtuu puisista resurssipelimerkeistä, joilla omalla pelilaudalla puljaillaan ja koneistoa rakennetaan. Elegantti ja toimiva mekanismi, jossa pelaajalaudan kuutio siirretään suoraan heksoille ja sen alta paljastuu imperiumin ylläpidon uusi hinta ja tuotto, tuoksahtaa hienostuneen eurooppalaiselta.

image

John Turturron johtama sininen sivilisaatio on lähtenyt satsaamaan tieteeseen. Emme pelanneet vierailla eliöroduilla.

Pelaajien välinen taistelukin on lopulta pikemminkin taustauhkana Hitchcock-suspensena tai kylmän sodan asevarustelun tyylisenä jännityksenä, kuin jatkuvasti vellovana toimintana. Meidän pelimme päätyi pelaajien väliseen taisteluun vasta lopussa, ja mitä olen lueskellut, tämä ei ole harvinaista.

Ja eeppinen taistelu se muuten olikin (ks artikkelikuvaa). Kaksi pelaajaa siirsi viimeisellä vuorolla koko laivastonsa Galaksin Keskukseen, joka oli keltaisen pelaajan miehittämä. Joku väitti joskus, ettei avaruudessa voi mikään räjähtää, mutta selvästi olin näkevinäni Star Wars -tyyppisiä leimahduksia, kun plasmaohjukset värväsivät galaksin oranssiksi ja ja dreadnoughtit ja cruiserit toisensa jälkeen tippuivat maahan liekehtivinä romuina (tms. – ne tuhoutuivat).

Pisteytys oli onnistuneen tiukkaa. Neutronipommiteknologian puuttuminen esti Galaksikeskuksen uutta valloittajaa kaappaamasta kaikkia keskusplaneettoja omalle väestölleen, ja lopulta 2. – 4. sijojen pelaajat olivat pisteen, parin päässä toisistaan.

Neutronipommi tosiaan. Jotta planeetan saa täytettyä omalla väestöllään, toinen väestö pitää ensin likvidoida. Tulevaisuus on raaka paikka, ja Eclipse osaa kuvata sitä hienovaraisen huomaamattomasti. Pelin diplomatiasäännöt esimerkiksi ovat oivaltavat. Naapurien kanssa voi sopia diplomaattisuhteet, siitä saa voittopistelaatan, jolle voi vielä poistaa yhden kuutioistaankin (ts. lisätä tuotantoaan). Toisaalta sopimuksen voi aina rikkoa rikkomalla toisen ilmatilaa. Tällöin saa Petturikortin, joka tuo negatiivisiä pisteitä, mutta vain viimeisimmälle petturille: musta pekka, Petturikortti, kulkee aina sille, joka on viimeksi rikkonut sopimuksen, vanhemmat unohdetaan. Galaktisenkin kansan poliittinen muisti on lyhyt.

Eclipse oli hieno kokemus, jonka avaruusteema ei, ehkä yllättäen, haitannut minua sitten yhtään. Pelaisin heittämällä uudestaan.

6 ajatusta artikkelista “Vihdoinkin Eclipsen äärellä galaktisessa keskipisteessä

 1. Kai Saarto sanoo:

  Et tu, Brute. Nyt munkin on sitten ihan PAKKO poistaa tämä peli häpeälistalta. Siellä se seisoo nytkin jylhänä hyllyn päällä kuin Mount Everest ja meitsistä pitää kuoriutua sir Edmund Hillary.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Siis sinulla on tämä, muttet ole vieläkään pelannut? Dekadenttia! Ensimmäinen yllätys Eclipsessä minulle oli se, kuinka juohevat ja helppo oppia sen säännöt olivat. Se on äkkiä pöydällä ja pian ilma on tiheänään lasersotaäänitehosteita.

   Tykkää

 2. Löysit Eclipsenkin vihdoin. Tuo loppumähinä ei ole kovin erilainen verrattuna siihen, jonka kävin kahden veljeni kesken: viimeisellä vuorolla kaikki kolme armadaa rynnivät keskustähdelle. Vanhimman veljeni laivasto on suurin, mutta laadullisesti kehnoin. Itselläni on taas erittäin tasalaatuiset alukset, vähän hyviä kaikessa eivätkä missään. Keskimmäisellä on vain pari erittäin tulivoimaista dreadnoughtia. No, viimeksi mainittu pyyhkii meillä muilla lattioita ja siivoaa mennessään vielä keskustähden vartija-aluksenkin.

  Voittaja korjasi koko potin, aikoihin ei ollut lautapelin lopputulos suututtanut yhtä paljon. Tunsin itseni taas nöyryytetyksi pikkuveljeksi, joka halusi heittää koko laudan olohuoneen nurkkaan.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Terve! Saattaa olla yleinen Eclipse-käsikirjoitus tuo: hirveä kylmän sodan asevarustelu ja sitten eeppinen loppusota. Minä voitin loppusodan plasmaohjuksilla, eikä aluksissani paljon muuta ollutkaan. Mitä olen lukenut, ohjuksia on monet pitänyt turhan tehokkaina. Jos kertalaaki tutisee tarpeeksi, enempää ei tarvitakaan. Ohjuksilla pelataan upporikasta ja rutiköyhää, se jos mikä saa adrenaliinia ja dopamiinia liikkeelle.

   Tykkää

   • Itse asiassa se oli vanhin veljeni suurimmalla laivastollaan, joka oli panostanut ohjuksiin. Ja hänen kohdallaan taktiikka epäonnistui ja ohjusten loputtua hän jäi taistelussa puille paljaille. Hänet kukistettiin ensimmäisenä. Keskimmäisellä veljellä oli muistaakseni tehokkaimmat antimateriakanuunat, joilla repi kaiken palasiksi. Itselläni oli parhaimmat suojat, mutta se ei lopulta auttanut.

    Tykkää

   • JK sanoo:

    Onkohan muuten väännetty tarpeeksi sellaisia kuivia vitsejä, joissa esiintyy materialisti ja antimaterialisti napit vastakkain? On varmaan.
    Hieno tuollainen veljesten välienselvittely. Pitäisiköhän tarjota omillekin veljilleni joskus peli-iltaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: