Kolme ihan-hyvää perhepeliä: Lanterns, Mallorca, Kadonnut kaupunki

Jätä kommentti

31.10.2016 Kirjoittanut JK

Mitä maailmasta tulisi ilman ihan-hyvää? Kaikki, mikä ei olisi häkellyttävän pysäyttävää, olisi susihuonoa. Maailma olisi raskas ja repivä paikka, joka ei hetkeksikään tarjoaisi helponmukavaa öllöntää. Lounaspinaattikeitto olisi kylmää tai polttaisi suuta; aurinko joko porottaisi tai olisi mennyt kuolemaan Ruotsiin kuten tapana on.

Ja syvällisemmin – ilman ihan-hyvää ei erityisen hyvä olisikaan enää erityisen hyvää, se olisi vain perushyvää. Tarvitsemme ihan-hyvää arkeemme. Itse asiassa arki on ihan-hyvää. Mielellään.

Viime aikoina olemme pelanneet muutamia mielestäni ihan-hyviä perhepelejä. Esittelen tässä kolme.

Lanterns: Harvest Festival

image

Lanterns: The Harvest Festival eli Lyhtypeli on Christopher Chungin simppeli laatanasettelu -ja setinkeräyspeli vuodelta 2015.

Kyllä ne tykkäävät näistä kaksoisnimistä. Miksei pelkkä Lanterns kelvannut? Tai Harvest Festival? Eikö haluttu pahoittaa kummankaan nimen ehdottajan mieltä? Vai haluttiinko jäädä paremmin mieleen käyttämällä pelistä kahta nimeä yhden sijasta? Ehkä tämä. Miksi silloin tyytyä kahteen? Lanternsin koko nimi voisi olla Pretty Candle-Lit Lanterns Floating on a Pond: The Harvest Festival of Unforgettable Chinese Emperor Plenti Fo Yuu.

Ideana on juhlistaa kiinalaista sadonkorjuujuhlaa asettelemalla lammelle kauniita erivärisiä paperilyhtyjä, joiden sisällä on arvatenkin kynttilä, joskin tuli ei ole tässä pelissä elementti. Lyhdyt eivät roihahda kenenkään käsiin tai polta hiuksia. Ne kelluvat kauniisti laatoista rakentuvalla lammella ja tuottavat paitsi lähettäjälleen, myös tämän kanssapelaajille kortteja. Kortteja oikeilla tavoilla yhdistelemällä voi ostaa voittopisteitä. Lisämahdollisuuksia tuovat Keisarin suosio -puulaatat, joita saa erityisistä koristelluista laatoista, ja joilla voi vaihtaa yhden kortin toisen väriseksi.

Lanternissa kortteja saa toistenkin vuorolla. Tällainen vuorovaikutus toisen pelaajan vuorollahan on modernin pelin tunnusmerkkejä, ja se oli lapsista kivaa, kuten kaikista muistakin usein on kivaa, kun saa jotain ilmaista (korttipankin hoitajasta se on ehkä vähemmän kivaa).

Lanterns voi sopia sille, joka etsii säännöiltään yksinkertaista ja helposti opittavaa, ulkonäöltään verrattain nättiä perhepeliä 2 – 4 pelaajalle. Se tuskin räjäyttää kenenkään tajuntaa, kuten 70-luvulla tavattiin sanoa, mutta eipä siinä suurempaa vikaakaan ole. Ihan hyvä peli siis.

Mallorca

(Wolfgang Zentker, Ralph zur Linde 2009)

image

Mallorca eli Hedelmäpeli on perhepeli, jonka säännöt voi viisivuotiaskin oppia – vaikkei parasta taktiikkaa sentään. Mallorcassa on tuulimylly, joka on joko jonkinlainen rondeli tai sitten mancala. (En tunne tarkkoja määritelmiä, jos sellaisia onkaan – mancalassa on ehkä pakko tiputella matkalla; silloin tämä on rondeli.) Myllyn siivillä liikutellaan ukkoja niin pitkälle kuin ukkoja on lähtösiivellä, ja saapumissiiveltä saadaan hedelmiä niin monta kuin siellä taas on ukkoja. Jos ylität läntisimmän tai itäisimmän myllynsiiven, saat aasinkärryt käyttöösi. Kärryjä tarvitset kuljeettaaksesi hedelmiä ostajille. Hedelmillä on tilausta eri puolilla Mallorcan saarta. Toimittamalla hedelmiä saat voittopistelaattoja. Lisäksi tulee bonuspisteytyksiä, kun joku paikkakunta on tehnyt viimeisen tilauksensa. Pelissä on myös lisävoimalaattoja, joilla emme kuitenkaan pelanneet, koska nyt sen säännöt oppi viisivuotiaskin.

Jos Mallorcassa olisi geograafis-spatiaalisuus mukana, se voisi olla oikein kiva peli. Aasinkärry taittamassa taivalta pitkin karttaa, tiputellen pari vihreää oliivia tuonne, liudan oransseja appelsiineja tänne – se olisi ehkä juuri niin mukavaa kuin miltä se kuulostaa. Garcia Lorcan tai jonkun latinalaisen amerikan runoilijan tunnelmissa

aurinko välkkyy aasini korvissa

… Mutta nyt hedelmien kuljettelu aasinkärryllä ei ole kuljettelua aasinkärryillä. Välillä vain saadaan aasinkärrylaattoja ja sitten ne taas kulutetaan.

Mallorcan vuorot ovat todella nopeita (joko ukon siirto rondelissa tai hedelmien tiputtaminen tilaajalle). Hämmentävää kyllä, vuorot voivat edetä nähtävästi liiankin nopeasti. Siinä missä jossain Takenokossa tai Catan Juniorissa vuorot ovat niin monivaiheisia ja monipolvisia rakennelmia, että ajatukset karkaavat helposti seuraavaan juhannukseen omallakin pelivuorolla, tässä huomasin jatkuvasti taas hoputtavani lapsia, nyt siksi että vuorot ovat nopeita. Ne tulevat siis niin nopeasti taas pelaajan eteen uudelleen, että pitää olla koko ajan varuillaan.

Ei ole (tämä) ihminen näköjään mihinkään tyytyväinen. Joko vuorot ovat liian hitaita, jolloin hoputetaan, tai ne ovat liian nopeita, jolloin taas hoputetaan. Ecce (ille) homo. Mihin hän (minä) olisi tyytyväinen? Kapeaan kultaiseen keskitiehen varmaankin.

Mallorca (joka tunnetaan ulkomaisilla markkinoilla nimellä Finca) on ihan kiva peli. Parempaa kuin ihan kiva siinä on lähinnä lukuisat eriväriset ja erimuotoiset puupalat, jotka hedelmiä merkkaavat. Nätti ja värikäs peli.

Kadonnut kaupunki (Forbidden Desert)

image

Viisivuotiaani rakasti keväällä Salaisuuksien saarta. Pelasimme sitä jonkin verran, kunnes lopulta raatsin palauttaa sen kirjastoon ja olla ostamatta sitä omaksi. Koska hän kuitenkin muisteli peliä vielä kesän jälkeenkin, lainasin sen ”jatko-osan” Kadonnut kaupunki (Matt Leacock, 2013).

Siinä missä Saari hitaasti upposi veteen, Kaupunki on jo valmiiksi hautautunut hiekkaan, ja sen lisäksi erämaatuuli puhaltelee jatkuvasti paikalle lisää dyynejä. Pelilaatat pitää ensin tutkia kääntämällä ne ympäri. Sieltä löytyy joko muinaista teknologiaa, tunneleita, vettä, tai koordinaatteja niiden koneiden luo, jotka puuttuvat lentolaitteesta, jolla pelaajaryhmä aikoo aavikolta pelastautua. Kova kiire on pelastua. Lisäksi porottava aurinko kuluttaa vesivarantoja kuumottavasti. Pelaajahahmoilla on taas kullakin erilaisia kykyjä, joita tulee osata käyttää yhteiseksi hyödyksi.

Kadonnut kaupunki ei ollut lapsistani ihan-hyvä peli. He pitivät siitä suuresti. Valitettavasti he eivät vielä kirjoita Puutyöläiseen. Salaisuuksien saari ei ollut minun suosikkini, ja vaikka Kaupunki oli ehkä vähän kiinnostavampi, sama pätee tähänkin sen melko samanlaiseen pikkuveljeen: minusta se on ihan-kiva. Meinasin kuitenkin jättää sen kokonaan pois tästä ihan-kivojen postauksesta, koska ymmärrän, että muiden makuun peli voi olla jopa erinomainen.

Suosittelisinkin melkein sitä kokeilemaan, jos haluaa kokeilla tiivistunnelmaista yhteistyöpeliä. Yhteistyöpeleissähän on se hyvä puoli, että niitä voi pelata jo melko nuorten lasten kanssa. Riittää kun aikuiset osaavat kaikki säännöt, lasten tarvitsee vain osata liikutella omaa ukkoaan, ja keskustelu on sallittua ja suotavaa.

 

image

Voitto kolmannella pelikerralla, sankarimme pääsevät lentohärvelillä turvaan aavikolta.

 


 

Ihan-hyvien pelien jälkeen on vaihteluksi taas mukavaa pelata erittäin hyviä pelejä. Odottava saa pian lukea kirjoitukset mm. peleistä Eclipse ja Colt Express.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: