Kolme ihan-hyvää perhepeliä: Lanterns, Mallorca, Kadonnut kaupunki

Jätä kommentti

31.10.2016 Kirjoittanut JK

Mitä maailmasta tulisi ilman ihan-hyvää? Kaikki, mikä ei olisi häkellyttävän pysäyttävää, olisi susihuonoa. Maailma olisi raskas ja repivä paikka, joka ei hetkeksikään tarjoaisi helponmukavaa öllöntää. Lounaspinaattikeitto olisi kylmää tai polttaisi suuta; aurinko joko porottaisi tai olisi mennyt kuolemaan Ruotsiin kuten tapana on.

Ja syvällisemmin – ilman ihan-hyvää ei erityisen hyvä olisikaan enää erityisen hyvää, se olisi vain perushyvää. Tarvitsemme ihan-hyvää arkeemme. Itse asiassa arki on ihan-hyvää. Mielellään.

Viime aikoina olemme pelanneet muutamia mielestäni ihan-hyviä perhepelejä. Esittelen tässä kolme.

Lanterns: Harvest Festival

image

Lanterns: The Harvest Festival eli Lyhtypeli on Christopher Chungin simppeli laatanasettelu -ja setinkeräyspeli vuodelta 2015.

Kyllä ne tykkäävät näistä kaksoisnimistä. Miksei pelkkä Lanterns kelvannut? Tai Harvest Festival? Eikö haluttu pahoittaa kummankaan nimen ehdottajan mieltä? Vai haluttiinko jäädä paremmin mieleen käyttämällä pelistä kahta nimeä yhden sijasta? Ehkä tämä. Miksi silloin tyytyä kahteen? Lanternsin koko nimi voisi olla Pretty Candle-Lit Lanterns Floating on a Pond: The Harvest Festival of Unforgettable Chinese Emperor Plenti Fo Yuu.

Ideana on juhlistaa kiinalaista sadonkorjuujuhlaa asettelemalla lammelle kauniita erivärisiä paperilyhtyjä, joiden sisällä on arvatenkin kynttilä, joskin tuli ei ole tässä pelissä elementti. Lyhdyt eivät roihahda kenenkään käsiin tai polta hiuksia. Ne kelluvat kauniisti laatoista rakentuvalla lammella ja tuottavat paitsi lähettäjälleen, myös tämän kanssapelaajille kortteja. Kortteja oikeilla tavoilla yhdistelemällä voi ostaa voittopisteitä. Lisämahdollisuuksia tuovat Keisarin suosio -puulaatat, joita saa erityisistä koristelluista laatoista, ja joilla voi vaihtaa yhden kortin toisen väriseksi.

Lanternissa kortteja saa toistenkin vuorolla. Tällainen vuorovaikutus toisen pelaajan vuorollahan on modernin pelin tunnusmerkkejä, ja se oli lapsista kivaa, kuten kaikista muistakin usein on kivaa, kun saa jotain ilmaista (korttipankin hoitajasta se on ehkä vähemmän kivaa).

Lanterns voi sopia sille, joka etsii säännöiltään yksinkertaista ja helposti opittavaa, ulkonäöltään verrattain nättiä perhepeliä 2 – 4 pelaajalle. Se tuskin räjäyttää kenenkään tajuntaa, kuten 70-luvulla tavattiin sanoa, mutta eipä siinä suurempaa vikaakaan ole. Ihan hyvä peli siis.

Mallorca

(Wolfgang Zentker, Ralph zur Linde 2009)

image

Mallorca eli Hedelmäpeli on perhepeli, jonka säännöt voi viisivuotiaskin oppia – vaikkei parasta taktiikkaa sentään. Mallorcassa on tuulimylly, joka on joko jonkinlainen rondeli tai sitten mancala. (En tunne tarkkoja määritelmiä, jos sellaisia onkaan – mancalassa on ehkä pakko tiputella matkalla; silloin tämä on rondeli.) Myllyn siivillä liikutellaan ukkoja niin pitkälle kuin ukkoja on lähtösiivellä, ja saapumissiiveltä saadaan hedelmiä niin monta kuin siellä taas on ukkoja. Jos ylität läntisimmän tai itäisimmän myllynsiiven, saat aasinkärryt käyttöösi. Kärryjä tarvitset kuljeettaaksesi hedelmiä ostajille. Hedelmillä on tilausta eri puolilla Mallorcan saarta. Toimittamalla hedelmiä saat voittopistelaattoja. Lisäksi tulee bonuspisteytyksiä, kun joku paikkakunta on tehnyt viimeisen tilauksensa. Pelissä on myös lisävoimalaattoja, joilla emme kuitenkaan pelanneet, koska nyt sen säännöt oppi viisivuotiaskin.

Jos Mallorcassa olisi geograafis-spatiaalisuus mukana, se voisi olla oikein kiva peli. Aasinkärry taittamassa taivalta pitkin karttaa, tiputellen pari vihreää oliivia tuonne, liudan oransseja appelsiineja tänne – se olisi ehkä juuri niin mukavaa kuin miltä se kuulostaa. Garcia Lorcan tai jonkun latinalaisen amerikan runoilijan tunnelmissa

aurinko välkkyy aasini korvissa

… Mutta nyt hedelmien kuljettelu aasinkärryllä ei ole kuljettelua aasinkärryillä. Välillä vain saadaan aasinkärrylaattoja ja sitten ne taas kulutetaan.

Mallorcan vuorot ovat todella nopeita (joko ukon siirto rondelissa tai hedelmien tiputtaminen tilaajalle). Hämmentävää kyllä, vuorot voivat edetä nähtävästi liiankin nopeasti. Siinä missä jossain Takenokossa tai Catan Juniorissa vuorot ovat niin monivaiheisia ja monipolvisia rakennelmia, että ajatukset karkaavat helposti seuraavaan juhannukseen omallakin pelivuorolla, tässä huomasin jatkuvasti taas hoputtavani lapsia, nyt siksi että vuorot ovat nopeita. Ne tulevat siis niin nopeasti taas pelaajan eteen uudelleen, että pitää olla koko ajan varuillaan.

Ei ole (tämä) ihminen näköjään mihinkään tyytyväinen. Joko vuorot ovat liian hitaita, jolloin hoputetaan, tai ne ovat liian nopeita, jolloin taas hoputetaan. Ecce (ille) homo. Mihin hän (minä) olisi tyytyväinen? Kapeaan kultaiseen keskitiehen varmaankin.

Mallorca (joka tunnetaan ulkomaisilla markkinoilla nimellä Finca) on ihan kiva peli. Parempaa kuin ihan kiva siinä on lähinnä lukuisat eriväriset ja erimuotoiset puupalat, jotka hedelmiä merkkaavat. Nätti ja värikäs peli.

Kadonnut kaupunki (Forbidden Desert)

image

Viisivuotiaani rakasti keväällä Salaisuuksien saarta. Pelasimme sitä jonkin verran, kunnes lopulta raatsin palauttaa sen kirjastoon ja olla ostamatta sitä omaksi. Koska hän kuitenkin muisteli peliä vielä kesän jälkeenkin, lainasin sen ”jatko-osan” Kadonnut kaupunki (Matt Leacock, 2013).

Siinä missä Saari hitaasti upposi veteen, Kaupunki on jo valmiiksi hautautunut hiekkaan, ja sen lisäksi erämaatuuli puhaltelee jatkuvasti paikalle lisää dyynejä. Pelilaatat pitää ensin tutkia kääntämällä ne ympäri. Sieltä löytyy joko muinaista teknologiaa, tunneleita, vettä, tai koordinaatteja niiden koneiden luo, jotka puuttuvat lentolaitteesta, jolla pelaajaryhmä aikoo aavikolta pelastautua. Kova kiire on pelastua. Lisäksi porottava aurinko kuluttaa vesivarantoja kuumottavasti. Pelaajahahmoilla on taas kullakin erilaisia kykyjä, joita tulee osata käyttää yhteiseksi hyödyksi.

Kadonnut kaupunki ei ollut lapsistani ihan-hyvä peli. He pitivät siitä suuresti. Valitettavasti he eivät vielä kirjoita Puutyöläiseen. Salaisuuksien saari ei ollut minun suosikkini, ja vaikka Kaupunki oli ehkä vähän kiinnostavampi, sama pätee tähänkin sen melko samanlaiseen pikkuveljeen: minusta se on ihan-kiva. Meinasin kuitenkin jättää sen kokonaan pois tästä ihan-kivojen postauksesta, koska ymmärrän, että muiden makuun peli voi olla jopa erinomainen.

Suosittelisinkin melkein sitä kokeilemaan, jos haluaa kokeilla tiivistunnelmaista yhteistyöpeliä. Yhteistyöpeleissähän on se hyvä puoli, että niitä voi pelata jo melko nuorten lasten kanssa. Riittää kun aikuiset osaavat kaikki säännöt, lasten tarvitsee vain osata liikutella omaa ukkoaan, ja keskustelu on sallittua ja suotavaa.

 

image

Voitto kolmannella pelikerralla, sankarimme pääsevät lentohärvelillä turvaan aavikolta.

 


 

Ihan-hyvien pelien jälkeen on vaihteluksi taas mukavaa pelata erittäin hyviä pelejä. Odottava saa pian lukea kirjoitukset mm. peleistä Eclipse ja Colt Express.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: