De Vulgari Eloquentia – kulttipeli Italian kirjakielen synnystä (sic)

2

8.10.2016 Kirjoittanut JK

Pienenä nokkeluuden huippu oli minusta se Ritari Ässän jakso, jossa Ritari Ässän nainen oli pahisten vankina, ja hänen piti soittaa Ritari Ässälle ja pahisten valvomana ja suurin piirtein pyssynpiippua tuijottaen esittää, että kaikki on hyvin ja kutsua Ritari Ässä ansaan. Mutta Ritari Ässän nainen keksi keinon varoittaa Ässää tästä ansasta lausumalla puhelun lopuksi cave canem. Pahikset olivat että ”mikä se loppujuttu oli?” Ässä-nainen oli että ”se oli vain onnentoivotus” – ja pahikset uskoivat. Vaikka kaksikymmentä minuuttia aiemmin Ässä ja nainen olivat keskustelleet siitä, että cave canem tarkoittaa latinaksi ”varo koiraa”, toisin sanoen samalla ”tässä on koira haudattuna”. Joten Ässä osasi välttää väijytyksen. Pienenä tämä oli minusta nokkeluuden huippu, ja ehkä sen takia olen aina rakastanut latinan kieltä.

”De Vulgari Eloquentia”

Opiskeluvuosina käyty latinan peruskurssi ei jättänyt minuun latinan kielen taitoa, mutta sentään rakkauden kaikkeen latinankieliseen. ”Vulgaarilatinan puhumisesta” se on suomeksi. Paljastuu, että nimi on lainaus itsensä Danten samannimisestä esseestä 1300-luvun alusta, esseestä, jossa Dante käsittelee Italian kansankieltä, rahvaanlatinaa, joka oli noihin aikoihin kehittynyt latinasta erilaisiksi murteiksi eri puolilla Italiaa. Dante kirjoitti teoksensa aikana, jolloin kansankieltä ei kirjallisessa maailmassa ollut olemassa, sillä jos osasit lukea ja kirjoittaa, osasit myös käyttää näihin latinaa.

Dante ansaitsi tällä teollaan pääsyn De Vulgari Eloquentia -lautapelin (Mario Papini 2010) kanteen. Mutta se Dantesta. DVE-lautapeli on siis nimetty Dante Alighierin kielitieteellisen esseen mukaan? Se on siis lautapeli Italian kirjakielen synnystä myöhäiskeskiajalla? Oletko tosissasi?

Tähän oli pakko tutustua.

Myönnän suoraan, että jo hetken googlailun jälkeen halusin pitää tästä pelistä. Kannet ovat kauniit ja teema on niin uniikki ja kirjallis-renessanttisena lähellä sydäntäni, ettei sitä voinut jättää väliin. Sitten aloin pelätä tätä peliä. Sen jälkeen pääsin pelaamaan sitä. Kuinka kävi?

Kuva: BGG

Kuva: BGG


Pienen tutkimisen jälkeen alkoi näyttää siltä, että DVE on melko poikkeuksellinen peli. Sitä on luonnehdittu kadonneen helmen perikuvaksi. Peli on saanut korkeita arvosteluja ja ajoittaisia rakastuneita arvioita, ja vaikuttaa jopa kulttipeliltä: pienen piirin suuren rakkauden ja harrastuneisuuden kohteelta. Toisaalta sitä on pidetty mahdottomana oppia huonon sääntökirjan ja erilaisten painovirheiden takia, joita on ainakin pelilaudassa ja pelaajaskriinissä.

Minua oli siis varoitettu. Ehkä näistä vaarin ottaneena odotin sitten todella vaikeaa oppimiskokemusta, ja yllätyin positiivisesti siitä, ettei DVE lopulta niin vaikea ollutkaan. Tämä pelaaja-apu esimerkiksi auttaa jo suuresti. Kun säännöt on lopulta oppinut (siihen ei ehkä yksi peli riitä), peli on suorastaan leppoisa.

image

Kaksinpelin loppupeliä, kierroksella 13 paavi sairastuu.

DVE toimii toimintapistemekaniikalla. Sinulla on viisi toimintapistettä eli toimintokiekkoa, jotka vuorollasi kaikki asetat eri tehtäviin. Tehtäviä on tarjolla paljon. Voit liikkua Italian kartalla ja löytää sieltä vaikka Boccaccion romaaneja. Voit värvätä puolellesi maan mahtimiehiä ja -naisia: näillä saat vaikutusvaltaa, oppia ja rahaa ja ylenemismahdollisuuksia. Voit kerätä eri kansankielillä kirjoitettua käsikirjoituksia. Voit edetä erilaisilla radoilla, joilla tutkitaan mm. Fransiscus Assisilaisen Aurinkolaulua, Paavin kirjaston salaisuuksia (spoilerina kerron, että ne ovat voittopisteitä eikä mitään Dan Brown -osastoa), tai Veronan arvoitusta:

Se pareba boves
alba pratalia araba
albo versorio teneba
negro semen seminaba

Kahdella härällä
kyntää valkoista peltoa
valkoisella auralla
jättää mustia siemeniä

Mikä se on?

Ja voit edetä elämänurallasi. Kaikki pelaajat aloittavat kauppiaina, ja voivat pelin edetessä niin halutessaan vaihtaa munkeiksi ja tästä kardinaaleiksi. Peli päättyy 13-16 kierroksen jälkeen siihen, että paavi kuolee, ja vikan toimintavuoron jälkeen voit sitten äänestyttää itsesi jopa seuraavaksi paaviksi.

Pelaajien rooli voi siis vaihtua pelin aikana. Jos luovut puolesta maallisesta omaisuudestasi luostarissa, voit muuttua joksikin pelin viidestä Veljestä, joilla kullakin on jokin erikoiskyky. Samoin on kardinaalien laita.

DVE:ssä on hyvä tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia. Se on aidosti strategiapeli. Ensikertalainen tuskin usein tätä voittaa. Jos haluat vaikka paaviksi, sitä varten pitää mm. kerätä todella paljon vaikutusvaltakuutioita ja suunnitella matkareittinsä Italiassa niin, että pääsee käymään oikeissa paikoissa kääntyäkseen munkiksi ja kardinaaliksi.

Harmillisesti DVE ei ole parhaimmillaan kahdella pelaajalla. Lauta ja radat jäävät vähän turhan tyhjiksi. (Kaksinpelin paranee huomattavasti sillä BGG:fanien epävirallisella variantilla, jossa käsikirjoituksista poistetaan yksi viiden eri värin setti kustakin. Pidän myös siitä, että käsikirjoituksista käännetään aina seuraavaksi tuleva myös näkyviin.)

Pelaajien välinen vuorovaikutus on DVE:ssä vähäistä ja kuten todettua, pelaaminen leppoisaa. Tämä on (esimerkiksi Loyangin ohella) niitä harvinaisia pelejä, joissa minua ei edes haittaa hävitä. Otimme tämän pitkälle viikonlopulle mukaan, ja hävisin vaimolle neljänä iltana neljä peliä ja olin silti vain tyytyväinen. Jotain niin tyydyttävää on siinä, että suunnittelee koko pelistrategiansa etukäteen ja onnistuu sen toteuttamisessa, että vaikka strategia nyt ei ollutkaan sitten tällä kertaa voittoista, ei se mitään. ”Minun pitää olla vuorolla 5 Palermossa ja vuorolla 7 minulla pitää olla neljäkymppiä rahaa, jotta pääsen vuorolla 8 kardinaaliksi” – ja sitten siinä onnistuu! Hauskaa retkeilyä Italiassa kaikille omia polkuja pitkin.

Mainitaan vielä, että meidän pelejä on voitettu toistaiseksi niin munkkina, kardinaalina, camerlengona eli kamarikardinaalina kuin paavinakin. Pankkiirivoittokaan ei ole vielä kaukana ollut. Älkää kertoko vaimolle, mutta se on strategiani ensi kerralla.

Tämä on myös ensimmäinen peli, jota innostuin hoitamaan ja vaalimaan tuunaamalla sitä:

image

Tuunasin pelilautani ensin pikku teipeillä, jotka muistuttivat heti ruutujen tarkoituksesta…

image

…sitten vaihdoin rumat teipit arkistotussiin, jolla raapustin pelilautaani kaiken tarkoituksen (en ole myymässä kopiotani)…

image

…ja lopulta vaihdoin kuutiotkin minipuutyöläisiksi, sillä he eivät ole mitään puukuutioita vaan ihmisolentoja.

Pelin suunnittelija Mario Papini on haastattelussa luonnehtinut itseään romantikoksi. Hänen edellinen pelinsä Sienna pelattiin freskon päällä. Pelilauta siis oli aito vanha fresko, jonka talot olivat toimintoruutuja. En ole kokeillut Siennaa, mutta sitä on kuvattu ”vialliseksi mestariteokseksi” mm. sen takia, että freskoon ei piirretty pelaajia varten rajoja, jotka auttaisivat hahmottamaan mikä freskon osa on pelissä mitäkin… Papini ei varmaan romantikkona halunnut tärvellä kaunista freskoa tällaisilla pikkumaisilla murheilla.

Ehdotukseni onkin: yhdistäkää Papinin romanttinen nerous ja saksalaisen mielen säntillisyys. Palkatkaa, te iso saksalainen pelifirma, Papini visioimaan taas jotain posketonta, ja hoitakaa te käytännön toteutus. Lopputulos yhdistäisi Euroopan parhaat puolet, ja se voisi yhdistää koko maailman pelaamaan jotain suurta lautapeliä.

 


 

Edit 11/16: Nyt on muuten tullut se pankkiirivoittokin!

2 ajatusta artikkelista “De Vulgari Eloquentia – kulttipeli Italian kirjakielen synnystä (sic)

  1. Ivo sanoo:

    Tervehdys, mistä haalit itsellesi kyseisen pelin? Ei taida kotosuomesta löytyä…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: