Dale of Merchants 2 – lisää pakanrakennuskarkkia ja nyt kymmenen kertaa enemmän vaihtoehtoja

Jätä kommentti

7.10.2016 Kirjoittanut JK

Postiluukusta tippui eilen mieluisa paketti, jota piti heti päästä kokeilemaan. Dale of Merchants 2 on nimittäin nyt ilmestynyt.

image

Alkuperäinen Dale on saanut meillä kovasti peliaikaa, ja se on ollut vaimon kanssa suosikkejamme pikkupeleistä. Kokeneena pelin pelaa pariinkymmeneen minuuttiin, ja usein tulee pelattua toinen heti perään. Jos ykkös-Dalesta keksin kirjoituksessani jotain pahaa sanottavaa, se oli halu saada lisää eläinpakkoja. No nyt on, 100% lisää: Dale 2 sisältää yhtä monta (kuusi) eläinpakkaa kuin alkuperäinenkin. Pakat ovat täysin yhdistettävissä alkuperäisten kanssa tai pelattavissa itsenäisesti ilman ykkösosaa. Osat yhdistämällä kaksinpeliin on käytössä laskukoneeni mukaan hulppeat 220 erilaista yhdistelmää. Hienoa. Mutta ovatko uudet kortit hyviä?

image

Pöllöt puuttuvat kuvasta.

Hämmästyttää, mistä suunnittelija Sami Laakso keksii näitä uusia funktioita korteille. Koetin kesällä Dalea pelaillessani miettiä, minkälaisia temppuja korteista puuttuu, enkä mieleen tullut yhtään aukkoa, käyttämätöntä ideaa. Mutta ammattilainen on löytänyt, ja uudet pakat herättävät paitsi parhaan juonenkäänteen tai tietovisakysymyksen tapaan no tietysti, miksen minä tuota tajunnut -tunteen, ne ovat myös teemallisen eläviä. Tarkoitan, että parhaimmillaan Dalen eläimillä on persoonallisuus. Ne tuntuvat eläviltä henkilöhahmoilta. Se on aika hyvin tehty ottaen huomioon, että elävyys kuitenkin luodaan keksimällä erilaisia mekaanisia funktioita korteilla.

Otetaan hyväksi esimerkiksi Dale 2:n aavikkoketut. Aavikkoketut ovat se kaikkien tuntema ”Suski vaan”, häslääjä ja lärpättäjä, joka on hirveän sosiaalinen ja sitä myöten jokapaikan kiusa. Suski haluaa sekaantua huoneen jokaiseen keskusteluun ja saa aikaan silmienmuljauttelua ja turhautuneita huokauksia (”karjakkokatseita”, jos vielä muistatte Iltalypsy-ohjelman). Ja lopulta paljastuu, että Suskilla onkin aika usein ketunhäntä kainalossa (I see what you did there, mr. Laakso) ja hän sekaantuu toisten asioihin omaksi edukseen.

Aavikkokettujen ykköskortti on tästä persoonallisuudesta hyvä esimerki: se sallii kurkistaa toisen pelaajan käsikortit. Sen jälkeen kettukortin saa laittaa pakan päällimäiseksi, toisin sanoen, saat halutessasi taas ensi kierroksella tarkistaa toisen pelaajan käden. Riemastuttavan kettumaista!

image

Aavikkokettuja, kääpiökrokotiileja, tiikerihillereitä… Dale ei tyydy koiriin, kissoihin ja kanoihin.

Dale of Merchantsin kortit ovat mitä parhaimpia kortteja sekoittaa, mikä onkin tärkeää, koska pakanrakennuspelissä tulee sekoiteltua paljon. Laatikko on nyt jatko-osassa saanut miellyttävän pellavapinnan. Kuvitus on minun silmääni vielä entisestään kehittynyt. Verratkaa etenkin kansia tai pelilautoja, tai jopa näitä kahta Junk-korttia (kyllä, Junk-kortitkin on kuvitettu uudestaan, vaikkei olisi tarvinnut). Ero on pieni, mutta tietty ammattimaisuus jatko-osan kuvituksesta paistaa.

image

Dale of Merchants 2 tuo myös säännöt neljän pelaajan tiimipeliin, mutta olen pelannut tätä toistaiseksi vain kahdella. En myöskään tilannut samalla Kickstarter-ekstrapakkaa, majavia, ja kitsauteni vähän kaduttaa jo. Ei sillä, ykkös- ja kakkososa eivät ilman majaviakaan aivan mahdu samaan laatikkoon.

Vaatii taas muutaman pelin lisää, että kortit ovat tuttuja ja niistä osaa ottaa kaiken irti. Mutta mielessä herää jo mahdollisuudet. Molemmat osat yhdistämällä saa hyvinkin erilaisia pelejä aikaiseksi. Jos yhdistää ykkösen pesukarhut ja kakkosen pahikset, kääpiökrokotiilit, ja liittää siihen kolmanneksi vaikka kaoottiset oselotit, pelistä tulee varsinainen kapakkatappelu. Tai jos yhdistäisi nuo hämärästi koko ajan eri tahdissa universumin kanssa toimivat laiskiaiset sekä reaktiiviset pöllöt ykkösosan zen-kameleontteihin, peli olisi jotain todella esoteerista ja tyystin erilaista.

Luodakseni itselleni syvämietteistä ja vakavasti otettavaa kriitikon auraa…

blog_deep_thinking_capabilities

…koetin keksiä Dale of Merchants 2:sta huonoja puolia. Keksin kaksi. Muutaman eläinpakan väritys on turhan lähellä toisiaan.

image

Iltahämärissä kohdattuna vesinokkaeläimet ja laiskiaiset näyttävät yllättävän paljon toisiltaan.

Ja se toinen huono puoli Dalessa on, että tyttäreni kinuavat päästä pelaamaan ”sitä tosi kaunista eläinpeliä”, mutta heidän pitäisi kasvaa vielä muutama vuosi. Dale on estetiikaltaan ja hassuudeltaan kuin luotu perhepeliksi, mutta mekaniikaltaan ja englannintaidon vaatimuksiltaan kuitenkin aikuisia varten. Tekisiköhän Laakso siis meille sellaisen palveluksen, että kehittäisi seuraavaksi yhtä kauniin, kielivapaan eläinkorttipelin, jota voisi pelata lasten ja ei-peliharrastajien kesken?

Jos ei täksi jouluksi ehdi, mites 2017?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: