Noppainasettelulla mantereen poikki – Discoveries: The Journals of Lewis & Clark

Jätä kommentti

15.9.2016 Kirjoittanut JK

Millä perusteilla peli ostetaan? Joskus tietty peli herättää kiinnostuksen huolimatta siitä mikä sen mekaniikka tarkalleen ottaen on tai onko peli pitkä tai lyhyt, kevyt tai raskas. Ratkaiseva tekijä voi tällöin olla vaikka pelin teema tai suunnittelija.

Joskus taas sitä etsii juuri tietynlaiseen ekolokeroon sopivaa peliä. Discoveries: The Journals of Lewis & Clark (Cédrick Chaboussit 2015) oli minulle näitä jälkimmäisiä, tiettyyn tarkoitukseen headhuntattuja pelejä. Kaipasin…

… noppapeliä
… joka olisi painoltaan vähän kevyempi
… joka kestäisi siinä 20 – 45 minuuttia
ja joka täyttäisi myös nämä vakiotoivomukset:
– hyvä kaksinpelinä
– edustava ulkomuoto
– omaan makuun kiinnostava teema

Tutkittuani muutamia tähän ekolokeroon sopivia tarjokkaita, kuten Nations The Dice Game, Roll Through the Ages, Roll for the Galaxy päädyin lopulta Discoveriesiin. Se lupasi noppienasettelun lisäksi pientä koneistonrakennusta ja setinkeräystä. Nopilla valitaan toiminto, jonka vuorollasi suoritat. Koneisto taas rakentuu kaveeraamiesi intiaaniheimojen kanssa, he kun osaavat auttaa sinua suorittamaan löytöretkiäsi vähän tehokkaammin. Ja koska matkalla tutkitaan luontoa, löydetyistä eläin- ja kasvilajeista muodostuu settejä, joita kerätä.

image

Miten Discoveries sitten osui parametreihini? Katsotaanpa.

  • noppien heittely: ****-

Discoveriesissa heitetään kourallinen noppia, ja sitten niitä asetellaan. Peli on kuin työläistenasettelua nopilla, ts. kaksi hienoa asiaa yhdessä.

Pidän näistä 2000-luvun keinoista käyttää noppia luovasti ja strategisesti, mutta jotain niissä toisaalta menetetään. Kaikkein parhaimmillaan nopat taitavat nimittäin olla silloin kun heiton tulokset hyvyys tai huonous on välittömästi nähtävissä: tuleeko osuma vai sattuuko omaan nilkkaan? Jonkun Blood Bowlin tai 1775: Rebellionin viehätys perustuu noppien välittömän palkinnon tai rankaisun tuomaan dopamiini- ja adrenaliinihittiin. Siihen

Aargh!

tai

Jes!

-elämykseen, joka nopan päällimäiseltä sivulta on heti imettävissä keskushermostoon. Jos tuon tunteen saisi yhdistettyä näihin nykypolven luoviin noppainasettelu- ja -värväyspeleihin, siinä voisi olla lyömätön voittaja. (Ehkä lukija tavoittaa mitä tarkoitan, ja osaa tipatakin minulle jonkin sellaisen pelin?)

Discoveriesissa joka tapauksessa noppia ei heitetä joka vuorolla, vaan ne käytetään siitä sitten vähitellen löytöretkeilytehtäviin. Nopat edustavat miehiä löytöretkeilykunnassasi. Annat jokaiselle tehtävän ja halutessaan voi aina kutsua heidät takaisin leiriin uusia komentoja kuulemaan (=heität nopat uudestaan).

Miinus siitä että nopat ovat kevyitä puisia noppia. Tämä on ehkä epäjohdonmukaista, sillä olen muuten puuosien fani, mutta nopassa on hyvä olla painoa, että tuntee heittävänsä niitä.

    vähän kevyempi paino: *****

Discoveries osuu aika tarkkaan siihen raskausasteelle, jota haettiin. Se on vaikkapa Splendoria syvempi mutta vähän Tournayta kevyempi. Tournayssa on leveyttä, tässä tehdään enemmän yhtä juttua (johon on silti usein vähän eri tapoja). Tournay on upea peli, mutta ehkä se sattuu välillä päähän.

Discoveries on lopulta, kun säännöt oppii, lähes perhepeli. Periaatteessa sinulla on aina yksi tutkimusmatka, jota suoritat, siinä kaikki. Kun se on tehty, otat seuraavan. No, vähän taktisempaa silmää vaaditaan sitten intiaaniheimojen kaveeraamisessa ja siinä, mitä tutkimusmatkoja ja minkälaisin komennoin suoritat jne.

    20 – 45 minuutin peliaika: ****

Discoveriesin laatikossa lukee 60 minuuttia, mutta pelin oppineilla ei kaksinpeli kestä niin paljon, puoleen tuntiin päästään. Lisäksi peliä voisi melko kivutta lyhentää entisestään poistamalla muutaman kortin pakasta. Vuorot ovat hyvin nopeita ja peli soljuu eteenpäin kuin Missouri-joki keväisin jäitten lähdettyä.

  • hyvä kaksinpelinä: ****

Discoveries toimii kaksinpelinä erinomaisesti, mutta kolminpeli olisi ehkä vielä parempi. Pelin jujuna kun on, että toisten noppia voi käyttää hyväkseen. Kaksinpelissä sitä tulee tehtyä harvemmin, ja peli on helposti vähän seurapasianssia. Toisen puuhia kannattaisi kyllä seurata.

image

Punainen pelaaja – Clark – ohjeistaa nyt paitsi omia miehiään, myös muutamaa Lewisin sinistä miestä ja paria intiaania.

  • Edustava ulkomuoto: ****

On. Kuvittaja Vincent Dutrait on laittanut tähän taitoa ja vaivaa. Joka intiaaniheimolle on täysin oma ja yksityiskohtainen kuvitus.  Jos jostain pitää yksi tähti nipistää, niin pelaajalauta voisi ehkä olla visuaalisesti palkitsevampi. Värisävyt ovat myös kautta linjan aika siennaa.

image

  • teema: *****

Olipa elähdyttävää lukea samalla näistä kavereista Lewis ja Clark. Kunnollista. Thomas Jefferson lähetti heidät ensimmäiselle mantereenpoikkiselle tutkimusmatkalleen seuraavin ohjein:

Opetelkaa eri heimojen nimet, katsokaa ketkä ovat vihamielisiä ja yrittäkää oppia paikallisia kieliä.

Rohkaiskaa intiaaneja lähettämään rauhanlähettiläitään itään Suuren Isän luo.

Taivuttakaa intiaaneja kauppaliittoon Yhdysvaltain kanssa  ja yrittäkää saada eri heimot sopimaan keskinäiset sotansa.

Jakakaa intiaaneille riittävästi lahjoja ja herättäkää heidän kiinnostuksensa yhteistyöhön.

Pitäkää tarkkaa päiväkirjaa ja tehkää täsmällisiä karttoja ja piirroksia.

Kerätkää näytteitä eläimistä ja kasvillisuudesta ja merkitkää ylös erilaiset maalajit, sääolosuhteet ja mineraalit. Suunnistakaa tähtien avulla.

Tulkaa elävinä takaisin.

 

 

Ja he tekivät ja tulivat. Kunnollista. Suosittelen lukemaan Lewisin ja Clarkin tutkimusretkestä vähäsen. Se elävöittää kummasti omaa syksyistä bussimatkaa kohti konttorin keskuslämmitettyä syliä.


Discoveriesin isoveli on saman suunnittelijan ja kuvittajan raskas ja arvostettu lautapeli Lewis & Clark.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: