Loppuraportti kesän 2016 pelailuista

4

16.8.2016 Kirjoittanut JK

Loppu-pa hyvinkin, koska nyt se on ohi, kesä, ja hyvä niin – syksy kutsuu, ja kun kesä on ollut täysi, sen jälkeen syksy tuntuu hyvältä kuin raikas suihku, joka pesee iholta pois aurinkorasvan, hiekan ja hydrokortisonin. Ludologisesti kesä meni melko lailla niin kuin täällä meinasinkin. Pelasimme etupäässä ja paljon niitä kymmentä peliä, jotka pakkasin mökille tiiviisti mukaan.

image

Muutakin pelillistä pääsi silti tapahtumaan. Koska innostuin pitämään tukkimiehen kirjanpitoa peleistä, joihin itse osallistuin, minulla on paitsi ihanaa mutuhöttöä, jonka varassa elämä aina kuitenkin kulkee, myös tiukkaa kvantitatiivista dataa siitä, mitkä pelit olivat Kesän 2016 Pelejä.

Käänteisessä järjestyksessä, Kesän 2016 Pelit ovat:

image

3. Dale of Merchants

DoM on kyllä peli, joka vaatii toistuvia, toistuvia pelejä päästäkseen oikeuksiinsa. Tätä on vähän turha opettaa satunnaiseen pelailuun, mutta vaimon kanssa olemme nauttineet siitä koko ajan enemmän nyt kun olemme päässeet sen saloihin ja syvyyksiin oikeastaan vasta sisään. Olin alle kymmenen peliä pelannut tämän artikkelin siitä kirjoittaessani mutta oikeastaan vasta nyt olen oppinut niillä Kameleonteillakin pelaamaan (oikukkaita kavereita, ja hauskoja). Pelailimme tätä kaksinpelinä vaimon kanssa 15 erää, usein kaksi peliä peräkkäin. Mainio pieni peli, joka tuntuu kuitenkin perusfilleriä mielekkäämmältä ja jopa strategisemmalta; hauska ja tiivis kilpajuoksu, joka usein loppuu siihen, että voittaja on vain yhden lyöntivuoron edellä toista. Peleistä saa kivasti vähän erilaisia sen mukaan, mitkä eläinrodut ovat käytössä, ja mitä kortteja esiin tyrkkää.

Tilasin sitten jatko-osan Dale of Merchants 2. Se tulee vasta loppuvuodesta.

*

image

2. Troyes

Kakkossijalla on toinen vaimon kanssa pelattu peli, ja se raskas lautapeli, joka tänä kesänä iltojamme eniten leimasi (urheilupeleistä enemmän aikaa meni kyllä EM-jalkapallon parissa). Troyes’ta pelattiin kesällä yhdeksän peliä. Näistä kahdeksan oli kaksinpelejä vaimon kanssa, joiden aikana teimme mm. kumpikin vuorotellen uudet ennätykset (65 ja 67 pistettä). Pääsin kerrankin pelaamaan tätä myös perättäisinäkin iltoina, mikä on tärkeää pelin strategiselle oppimiselle. (Kaksinpelissä keltainen ykköskortti on aika pakkorako ekaksi työläiseksi muuten).

Tämän lisäksi pääsin kiusaamaan viattomia mökkivieraitamme opettamalla heille Troyes’n yhden nelinpelin verran. Nelinpeli on tässä harvinaista herkkua ollut, ja taas yllätyin siitä, kuinka erilainen pelituntuma on neljällä – esimerkiksi kahdella pelaajalla monesti niin tiukkaa rahaa tulvi tupaan itsestään, kun noppia osteltiin vasemmalta ja oikealta. Eivät mökkivierasystävämme tainneet pahastua, vaikka Troyes onkin kompleksi näin äkkiseltään – tietääkseni he olivat meiltä lähdettyään käyneet ryöväämässä Prismojen peliosastolta muutamia oivallisia valintoja.

Sivuhuomautuksena todettakoon, että Prisma on pelaajan valinta automarketiksi – Prisman pelivalikoima on K-ryhmän marketteja huomattavasti parempi ja sisältää mm. Carcassonnea, Splendoria, Port Royalia, Qwixxiä. Tätä mainosta ei ole maksettu. Prisma, saatte maksaa omantunnon mukaan.

Nyt kun Troyes’ta on minulla takana reilu parikymmentä peliä, tuli vasta ensimmäistä kertaa mieleen, että jaa, voisi olla hauska jo saada se lisäosa Ladies of Troyes. Kunhan uusintapainatus vain vihdoinkin tulisi Pearl Gamesin painosta ulos. Ehkä joululahjaksi sitten…

*

Mutta Kesän 2016 ykköspeli on

– ja kyllä sen on oltavakin –

perhepeli, ja se on…

malttakaa…

se on…

 

image

 1. Best Treehouse Ever

Voi pojat me pelasimme paljon tätä viehättävää korttipeliä. Minä itse pelasin sitä hulppeat 31 peliä. Se oli kuusivuotiaani suosikkipeli ja se oli minun suosikkipelini lasten kanssa tänä kesänä.

Best Treehouse Ever on todellinen helmi perhepelien joukossa. Siinä on vaivihkaisesti kehittyvä dramaturgia: ensimmäisen kierroksen valinta ei ole juuri muuta kuin että otat ehkä sitä väriä, jota on eniten tarjolla. Toisella kierroksella edessä on jo astetta tärkeämpi valinta lähteäkö tekemään se ”saman värin pohjakerros” vai ”kahden värin pohjakerros” (en vieläkään ole varma, onko edellinen parempi kuin toinen). Ja pelin edetessä päätökset kehittyvät monihaaraisemmiksi kuin puu konsanaan, sellaisiksi, että aikuinenkin joutuu laittamaan aivokuorensa laulamaan. Näin on etenkin pisteytyskortteja valitessa: jos minä valitsen tuon blokkauskortin ja pääsen laittamaan sen vasta viimeisenä, silloin Jesperi varmaan valitsee tuplauskortin ja laittaa sen siniseen ja Appenzeller nappaa silloin toisen tuplauskortin ja laittaa, hetkinen… vai kannattaisiko sen ottaa toinen blokkaus ja estää meiltä keltaiset, koska kirotulla Appenzellerillä ei ole niitä, mutta meillä muilla on yhteensä seitsemän… jos minä otankin tuplauksen, blokkaukset loppuvat kesken muilta, mutta ei, minulle ei jää mitään hyvää tuplattavaa kuitenkaan kun laitan korttini vasta vikana…

Ja! Kaikesta tästä pähkäilystä ja dopamiinipalkitsevasta älyllisestä eksploraatiosta huolimatta aikuinen ei silti läheskään aina voita. BTE on siis best of both worlds, kuten aikamme ranskalla sanotaan: perhepeli, jossa aikuinen saa pähkäillä ja taktikoida, mutta ei silti voita epäreilua etua siitä, että on aikuinen.

Tilasin valmistaja Green Couch Gamesilta nyt toisenkin pelin jo ihan periaatteesta ja kiitoksena tästä helmestä. Lisää siitä myöhemmin.

Mutta annetaan vielä kunniamaininta toisella aikuispelille, joka on…

 

DSCF3643

+ Alhambra

Kaappasin tämän mukaan kotivisiitillämme hetken mielijohteesta, ja mielijohde oli onnistunut. Pelasimme tätä lopulta viisi peliä eri ryhmillä ja koostumuksilla: kolmistaan ja nelistään mökkivieraiden kanssa ja toisaalla päin Suomea viiden ja kuuden pelaajan päiväkahvi- ja illanviettopelejä. Alhambra on vähän niin kuin Carcassonne helppoudeltaan, pelituntumaltaankin sekä mukavuudeltaan; hyvä porttipeli, jonka oppii ekalla kerralla. Minkä Alhambra nätin yhteiskartan rakentamisessa Carcassonnelle menettää, se joidenkin mielestä voittaa siinä, ettei Alhambrassa voi tehdä häijyjä liikkeitä kuten Carcassonnessa. Porttipelejä on aina hyvä olla kokoelmassa. Poimin oman kopioni Saksan Amazonin alesta Family Box -versiona, koska halusin sen uuden ison, näyttävän pelilaudan.

Alhambran uusi yhteislauta voittaa näyttävyydessään enemmän kuin menettää käytettävyydessään. Kuva: BGG.

Näiden lisäksi pelasimme Sushi Go!ta paljon, Kilpikonnakisaa melko paljon, sekä ainakin muutamia otteluita kaikkia muitakin alkuperäisen listani peleistä: Qwixx, Battle Line, The Builders. Kesän paitsioon jäivät lähinnä vain Coloretto (kolme peliä), josta muut perheenjäseneni eivät taida suuremmin välittää, sekä Mad-kortit (vain neljä peliä, jotka kestävät kuitenkin keskimäärin 5 minuuttia kukin). Ehkä Madit ovat jääneet nyt menneisyyteen lasteni opittua kehittyneempiä pelejä? Ehkä hyvä niin.

Uutta kesällä

 

Torakkapokeri (Jacques Zeimet 2004)

Kaveriperheellä oli tämä mukana heidän käydessään vieraanamme, ja halusin ehdottomasti kokeilla yhden erän. Onpa piinaava peli. Torakkapokeri on hyvin elegantisti puhdas bluffauspeli. Tarjoat yhden kortin jollekin muulle pelaajalle, ja väität, mikä eläin kortin kääntöpuolella on. Joko valehtelet tai et. Hän joko uskoo sinua tai ei. Taktinen elementti on pelissä mukana (siinä mitä eläintä kannattaa milloinkin tarjota kellekin), mutta etupäässä tämä on piinallinen valehtelu- ja valehtelunlukuharjoitus. Hyvin kokeilun arvoinen ja ehkä useampienkin pelien arvoinen, joskaan helppoa hupia tämä ei ole. Myyntisloganiksi: ”Opi tunnistamaan puolisosi valehtelunaama”. Tai jotain siitä kuinka tätä pelatessa kiemurtelet housuntakamukset kiiltäviksi.

Maakuntien kirpputoreilla ja kaupoista tarttui myös mukaamme kaksi vanhaa perhepeliä ajalta ennen designer-pelien valtaannousua:

Meillä on tämä yo. Spear’s Gamesin suomenkielinen versio. Kuva: lautapelitus.blogspot.fi

Compatibility

Tämä on se vanha ”mikä kortti tulee mieleen tästä sanasta? Jos sama kortti kuin parilla, joukkueenne saa pisteitä.” Minusta tämä ei häviä Dixitille, mutta toisaalta en suuremmin välitä Dixitistäkään. Kiinniottomekanismia ei juuri ole, eli pelin tulos voi olla melko selvä jo varhain. Sellaista se voi olla ilman ammattimaista pelisuunnittelijaa. Luppoaikaa sentään voi vähentää yksinkertaisesti valitsemalla samaan aikaan kortit toisen parin / toisten parien kanssa. Samaa sanaa voi myös hyvin käyttää.

*

image

Perhe-matka-Alias

Alias on kai ihan ok nimettömien tekijöiden partypeleistä, ja tämä matkaversio ei vie paljon tilaa. Se tarttui mukaan, kun viisivuotias oli niin innostunut Compatibilitysta, ja halusin kokeilla, miten sanojen selitys lapsilta toimii. Ihan kivasti onnistuu parin pelin jälkeen. Tämän perhe-Aliaksen puute on se, että lukutaidottomille tarjolla on vain joitain kymmeniä kuvia, ja ne oppii helposti ja muut näkevät ne helposti, koska kuvat ovat isoja ja kortit kaksipuoleisia. Joten alle lukutaitoisten kanssa uudelleenpelattavuus on hyvin vähäistä. (Joku käsittämätön sääntö tässä oli, että lähellä maalia oleva saa arvata kaikkien selityksiä, mikä on kiinniottomekanismin vastakohta. Sellaiselle pelisuunnitteluvirheelle en tunne edes sanaa.)

Onkohan olemassa peli, joka yhdistäisi tällaisten aliasten ja dixitien kaltaisten epäpelien ”hassun partypuuhastelun” strategiapeleille kuuluvaan älylliseen toimintaan ja dopamiinipalkitsevuuteen? Se voisi olla voittajapeli perheen kanssa.

*

Lisäksi pelasimme kesällä kavereiden kanssa älykkäillä puhelimillamme lautapelien elektroonillisia versioita tällaisessa kuin World Wide Web. Kokeilimme ainakin yhdet erät Spiel by Webin tarjonnan lopuista, meille entuudestaan pelaamattomista peleistä: Bus, Tikal ja Reef Encounter. Mutta ehkä kirjoitan Spiel by Webin peleistä lisää myöhemmin, tämä nykyinen raportti on jo riittävän pitkä.

(Pahoittelen, jos pahoitin johdannollani jonkun vielä kesälomaansa viettävän mielen – vielä on kesää jne.)

4 ajatusta artikkelista “Loppuraportti kesän 2016 pelailuista

 1. Mikko Saari sanoo:

  Aliaksen kohdalla pelin loppumista nopeuttava sääntö ei voi olla kovinkaan suuri suunnitteluvirhe.

  Codenames on oma suosikkini seurapeleistä, joissa on ihan oikeasti peli mukana. Perhepeliksi se on kyllä aika vaikea, oma kokemukseni on että vakoojamestarina toimiminen on lapsille aika hankalaa. Olettaisin, että kuviin perustuva Codenames Pictures saattaisi ehkä toimia perhepelinä pykälää paremmin.

  Best Treehouse Everistä oli jo sen luokan myyntipuheet, että suuntasin kohti kauppaa, vaan näkyypä olevan saatavuus aika kehnoa, Suomesta ei saa ja valmistajakin on loppuunmyynyt. Pöh.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Codenames, joo. Olen onnistunut olemaan pelaamatta sitä jo turhan pitkään, ja meinasin jo ostaa sen suomenkielisen version hengessä ”kyllä se kuitenkin tulee jossain pelattua”, kunnes kuulin tuosta kuvaversiosta ja jäin miettimään, josko nyt odottaisi sitten sitä, että olisiko parempi perhepelinä… Mutta kyllä se vielä pelataan.

   Tykkää

 2. Kai sanoo:

  Sushi Go! (Gamewrightin -versiona) oli meidän perheessä (vanhemmat + alle 10v lapset)kesän hittipeli. Blogijuttusi perusteella päätin tehdä sijoituksen peliin ja kyllä kannatti; perinteisen Ski-Bon sai melkein unohtaa pöytälaatikkoon. Kiitokset tästä. Best Treehouse Ever lienee seuraava korttipeli-investointi.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Kiva kuulla. ”Sushipeli” on ollut kyllä hitti melkein kaikkien parissa, joiden kanssa olen/olemme sitä pelanneet. Treehouse olisi sille luonteva jatko, tosin Saari tuossa yllä varoitteli sen huonosta saatavuudesta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: