It’s the time of the Season(s)

8

22.6.2016 Kirjoittanut JK

Zombeja Puutyöläisessä? Kyllä, seuraan aikaani ja tiedän että zombit ovat hyvin trendikkäitä tänä vuonna 2012. Zombit eivät tosin ole pelilaudalla vaan levysoittimella:

Zombiesin biisi kertoo hipeistä rakkauden kesänä 1967, ja Seasons-lautapeli kertoo (Régis Bonnessée, 2012)  kamppailevista maageista taikametsän taikaturnajaisissa. Sama asia siis. Seasonsissa tarkoitus on kolmen vuoden aikana manata esiin taikaesineitä ja taikaolentoja ja kerätä ”taikakristalleja”, joiksi voittopisteitä jostain syystä kutsutaan.

image

Peli toimii nopilla ja korteilla. Jokaiselle neljälle vuodenajalle on omat erikoisnoppansa, jotka heitetään ja värvätään. Nopat antavat erilaisia toimintoja: niillä saa energiamerkkejä neljässä eri elementissä (maa, vesi, tuli, tuuli), lisää manaamiskapasiteettia, uusia kortteja tai suoraan voittopisteitä kristalleja. Energiamerkkejä voi paitsi käyttää korttien manaamiseen, myös myydä voittop kristalleiksi. Koska eri energioiden arvo vaihtelee vuodenajan mukaan, voi laskelmoida pientä bisnestä myymällä niitä kun hinta on korkea.

Korteista pöytään manatut taikaesineet ja -olennot antavat usein pelin lopussa voittokristalleja ja pelin aikana lisävoimia: ne saattavat vaikka lisätä omaa tehokkuutta tai niillä voi kaapata toiselta etuja.

image

Kortteja ja noppia. Amsug Longneck on taikaolento, muut taikaesineitä.

Normaalisti taikakortit värvätään pelin alussa ja asetellaan kolmeen pinkkaan, jotka tulevat peliin mukaan kukin aikanaan, kunakin pelin kolmesta vuodesta Tämä on aika olennainen osa peliä, koska voit pelin alussa rakentaa itsellesi pitempiaikaista strategiaa: tiedät vaikka, että tulet olemaan kolmantena vuonna erityisen tehokas myymään energiamerkkejä, joten voit varata niitä jo varastoon alusta alkaen. Kiitämme sitä, että ensimmäistä kertaa kokeileville sääntökirja ehdottaa valmiit korttipinkat. Tulokas kun ei millään vielä hahmota, mikä kortti on hyvä ja mikä ei.

Seasons tuntui etenevän nopeasti. Vuodenajat ja vuodet humahtavat ohi kuin nuoruus. Kortit tuovat peliin taktikoinnin ja luovuudenkin mahdollisuuksia, koska oma vuoro on melko vapaamuotoinen, ja kortteja voi pelata useammankin ja järjestys on usein olennainen. Vuorovaikutusta on. ja osa etenkin edistyneemmistä korteista (nämäkin on erikseen eroteltu ja suositellaan edistyneemmille pelaajille) on tässä jo lähes häijyn tehokkaita. Emme pitäneet peliä kuitenkaan häijyhenkisenä – paitsi ehkä yhden asian suhteen. Päinvastoin kuin moderneissa tarkkaan tasapainotetuissa europeleissä yleensä, Seasons voi päättyä rökälevoittoon ja -tappioon, mikä on tietysti melko lannistavaa. Tappio on oma syy, mutta syyttävä sormi kääntyy ikävä kyllä myös peliä kohtaan, koska pelikokemus leimaa itse peliäkin jälkeenpäin muistoissa. (Diipimmällä tasolla voimme jopa miettiä, onko peli itse = kokemus, jonka peli tarjoaa?)

Seasons on kaunis ja värikäs peli. Kortit on kuvitettu pieteetillä ja visiolla. Toisaalta toteutuksesta moitimme puupaloja, joita käytetään osoittimina niin pelaajalaudalla kuin pistetaulussa. Ne ovat kömpelöitä ja liikkuvat hyvin helposti paikoiltaan. Sääntökirja oli minulle jostain syystä hankala hahmottaa, mutta säännöt ovat lopulta yksinkertaiset. (Rahdon videolta tämänkin pelin oppii helpommin kuin varsinaisilta sääntöjenopetusvideoilta.)

image

Harmaan pelaajan pelaajalauta. Hän on talvella värvännyt nopan, joka tuo kaksi vesienergiaa ja lisää manauskapasiteettia yhdellä (tähtisymboli). Pelataan toista vuotta, ja takana III-tokenin alla odottavat kolmantena vuonna peliin tulevat kortit. Jos tarkkoja oltaisiin, nopan paikka olisi tuo reikä laudan alakulmassa.

*

Halusin viime jouluna ostaa vaimolle lahjaksi yhden lautapelin, jonka hän saisi valita oman makunsa mukaisesti ja josta en sitten koskaan kieltäytyisi. Tein ehdotuslistan peleistä, joiden joukosta saattaisi löytyä hänen suosikkinsa. Peli oli toki vain yksi lukuisista joululahjoistani vaimolle. Kaksi on luku.) Lista, sikäli kuin se saattaa jotakuta kiinnostaa, oli seuraavanlainen:

– Agricola
– Seasons
– Troyes
– Lords of Waterdeep
– Castles of Mad King Ludwig
– Blood Bowl Team Manager (ehkä vähän läpällä mukana)
– Stone Age
– Concordia
– Rokoko
– Menolippu

Seasons oli listalla ehkä jopa ennakkosuosikkien joukossa, onhan se kaunis, kaksinpelinä suosittu ja lukemani mukaan monen pariskunnan suosiossa. Kokeilimme kaikkia muita listan pelejä, mutta Seasonsia ei Helmet (pk-seudun kirjastolaitos) vielä silloin valikoimaansa ollut ottanut.

Nyt on, ja nyt on koettu. Ei Seasons meitä ihastuttanut, eikä sitä ole tarvetta omaan kokoelmaan ostaa. Ja jännä juttu: jostain syystä tällaisten taikametsän taikakilpailujen (”kuka valitaan Xiditin arkkimaagiksi”?) pelaaminen vaimon kanssa ei vain jotenkin tunnu oikealta. Kyllä minä fantasiasta pidän ja pöytäroolipelimenneisyydessä on tullut aika paljon hassumpiakin juttuja leikittyä, mutta vaimon kanssa alkaa vähän lapsettaa tällainen taikahippeily. Ei se vaimon syy ole, vaikka se hänestä johtuukin. Ehkä se on naisen vaaliva kosketus, joka herättää sisäisen vaateen miehistyä sen verran, ettei nyt ihan mitä tahansa leiki. Ettei ihan Noita Nokinenäksi sentään mene.

Joka tapauksessa kun tuo listan viimeinenkin peli on nyt koettu, olo on raukean tyytyväinen kuin aina saatuaan jotakin täydeksi, suljettuaan ympyrän. Closure, sanovat englantilaiset.

Tästä on nyt hyvä lähteä kesälomailemaan.


PS. Vaimo muuten päätyi Castles of Mad King Ludwigiin.

Mainokset

8 thoughts on “It’s the time of the Season(s)

 1. Mikko Saari sanoo:

  Tämä on minua kiinnostanut aina jollain tasolla, mutta kiinnostus on tyssännyt tekstimäärään, tämä kun vaikuttaa sellaiselta peliltä, jota tulisi pelattua lähinnä kotona kymmenvuotiaan kanssa.

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Joo, tekstejä joutuu tihrustelemaan paljon. Tämä on itse asiassa vaimoni inhokkiasioita, ei englannin takia vaan ihan vain että pitää oppia ja pitää mielessä kaikkien korttien tekstit. Se vaatii panostusta peliin, ja silloin helposti kallistuu johonkin toiseen peliin, joka ei vaadi samanlaista opettelua. Tai kuten Virpi sanoi, toimii kun pakka on tuttu.

   Tykkää

 2. En kyllä ole koskaan ymmärtänyt miksi tämä toimisi jotenkin erityisen hyvin kaksinpelinä. Monet kortit toimivat parhaiten jos esim ryövättäviä pelaajia on useita. Itse olen hakannut peliä Boardgamearenassa, mutta lopetin kun nimenomaan Seasons on niin buginen siellä, että jäivät pelit kesken.
  Parhaimmillaan peli on kun kaikki tuntevat pakan, pelaajia on 3-4 ja mukana on kaikki mahdolliset kortit (lisureissa on myös hyviä).

  Tykkää

  • JK sanoo:

   ”Monet kortit toimivat parhaiten jos esim ryövättäviä pelaajia on useita.” Tottapa totta. Sitten tuntuu haaskaukselta pelata kortti, jolla voisi ryövätä jotain neljältäkin pelaajalta, kun saa ryövätä vain yhden.

   Tykkää

 3. Max sanoo:

  Onko lautapelaaminen miehekästä?

  Tykkää

  • JK sanoo:

   Eli saako lautapelaamalla miesten kunnioituksen ja naisten ihailun?

   Tykkää

   • Max sanoo:

    Niin ”miehekkyys” on tietty nykyisin mahdoton määritellä kun toisaalta puskee Timo Hännikäistä ja toisaalta ”sukupuolia ei ole”. Jos mennään spekseillä että internetiä ei ole tapahtunut, ja sukupuolia lähtökohtaisesti on. Tuli vaan vaimokommentista mieleen. Kaikenlainen puupalikoiden työntely tuntuu hyvinkin epämiehekkäältä. Oli velhoja tai ei. Vaikka olisi mikä sotapeli hikisessä kellarissa työkalujen keskellä, niin parhaillaankin se on vain todella nörttiä. Kastroiduinta kilpailua mitä tulee mieleen! Toisaalta laji on siitä mahtava oikeaan urheiluun verrattuna, ettei periaatteessa tarvita miesten sarjaa… Ehkä lautapelit on semmoinen tulevaisuuden sukupuolineutraali hitti. Olympialaisissa voidaan vetää Agricolaa maailmanmestaruuspakoilla.

    Tykkää

 4. JK sanoo:

  Hyvä aihe tämä kyllä, ja melkein voisi olla kirjoituksen paikka jossain vaiheessa. Noin yleisesti lautapelaaminen ei ole järin miehekästä, vaikka keskimäärin melko miehistä onkin (enemmistö alalla on miehiä). Mutta ei se epämiehekkyys minuahaittaa – ei ihan kaiken tarvitse testoa viestittää. Minulla on miehekkäitä harrasteita sitten erikseen, ja lautapeleillä on oma nissinsä. Muutenkin pelaan eniten vaimon tai lasteni kanssa, missä sankan teston välttäminen on vain bonus.
  Silti jotkut pelit, teemat jne tuntuvat kypsemmiltä ja toiset jotenkin… Ehkä pikemminkin lapsekkailta kuin epämiehisiltä. Kaikenlaista!

  Edit. Niin yritin Maxin kommenttiin tämän vastata.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: