Jaipur, intialaista karkkia kahdelle

Jätä kommentti

6.5.2016 Kirjoittanut JK

Olin yllättynyt löydettyäni Jaipurin (Sébastien Pauchon, 2009) Boardgamegeekin Top-listalta sijainnilta 97. Jaipur on siis peliharrastajien mielestä sadan kaikkien aikojen parhaan pelin joukossa. Tämä on huima suoritus yksinkertaiselta korttipeliltä kahdelle pelaajalle – peliltä, joka on jo seitsemän vuotta vanha, eikä siis ratsasta edes millään uutuudenviehätyksellä – peliltä, joka ei ratsasta myöskään tekijänsä nimellä, millä esim. Patchworkin suosiota voisi koettaa selitellä pois (”Se on Uwe Rosenbergin!”).

Mistä on kyse?

image

Jaipurin aloitus.

Jaipurissa kaupataan hyödykkeitä Intiassa – tai kerätään settejä, jos peliteoria kiinnostaa. Hyödykkeitä on tarjolla arvokkaimmista timanteista yleisimpiin taljoihin. Vuorot ovat nopeita kuin ibis-linnut Rajastanin taivaalla. Joko otat kortteja tai myyt niitä, siinä kaikki. Nopein kaupustelija saa parhaat diilit kustakin hyödykkeestä, mutta myös suurten satsien kauppaaminen kerralla palkitaan. Omalla vuorolla voi hyödykkeiden myymisen tai keräämisen sijasta myös tarhata kameleita. Suurimman kamelilauman omistaja palkitaan hänetkin, tosin melko vähäisellä viidellä pisteellä.

Kameleihin liittyy Jaipurin juju. Kun keräät tarjolla olevista pöytäkorteista kamelit, pakasta nostetaan niiden tilalle uusia kortteja. Hyvin pian pelaajalle valkenee, että et halua paljastaa pakasta uusia kortteja. Nämä kun ovat vastustajan otettavissa ensin. Jos tyhjennät pöydän kameleista, voit lyödä säkin sahramia vetoa, että niiden tilalle tulee kultaa ja timantteja. Ja vastustaja kiittää.

Niinpä Jaipurin peluu on Italian jalkapalloa: kumpikin koettaa vähintään yhtä paljon olla antamatta toisella paikkoja kuin tehdä itse pisteitä. Tai ehkä Jaipur on kaksi samuraita odottamassa tihkusateessa sitä, että vastustaja tekee ensimmäisen liikkeen. Kumpikin kun tietää, että kun miekka kohotetaan iskua varten, haavoittuva vatsa paljastuu.

Pelin kuvitus on värikästä ja kaunista (Troyes’nkin tehneen) Alexandre Rochen työtä. Varsinaista silmäkarkkia peli onkin. Korttien lisäksi pääsee näpläilemään pahvisia pelimerkkejä. Pelimerkkeihin liittyy tosin pelin heikkous: niiden asetteluun menee omaan makuuni liian pitkään. Raskaan pelin kilkkeiden asetteluun saa hyvin kulua tovikin, mutta jos peli on kevyt ja lyhyt, arvostan nopeata set-upia. Jaipurin pelimerkit pitää asetella järjestykseen niin että ne ovat arvojärjestyksessä, ja ne pitää laittaa järjestykseen joka erän jälkeen uudestaan. Erä ei kestä kymmentä minuuttia pitempään. Myyntibonuspelimerkit pitää sekoittaa nekin, ja kortit tietysti, huolellisesti, koska peli on setinkeräystä.

image

Löydä kuvasta kuollut panda.

Jaipur on näppärä ja hyvin kaunis. Strategiapeli Jaipur ei toki ole lyhyellä kestollaan ja keveydellään. Taktisia valintoja peli tarjoaa, mutta minusta ne ovat usein lähinnä luokkaa ”myynkö nämä kaksi vai odotanko saavani vielä kolmannen”. Peli on tietysti tarkoitettukin kevyeksi ja nopeaksi, mutta niin on Battle Linekin, ja siinä jokainen vuoro tuntuu tarjoavan lukuisia piinallisen kiperiä valintoja. Jaipurissa ei välillä ole tarjolla mitään haluttavia vaihtoehtoja, joten vuoronsa joutuu vitkuttelemaan ohi miettien vain, miten ei samalla tekisi mitään hyödyllistä vastustajallekaan.

Ratkaisevinta minulle on, ettei Jaipur varsinaisesti ole hauskin pelaamani peli. Panttailu, pihtailu ja kyttäily; vastapelaajan väistämätön kiroaminen, kun hänelle sattuu se kultakortti; minun kiroaminen vastapelaajan toimesta, kun minulle sattuu se kultakortti – näistä ei ole maksimaalinen ilo tehty. Vaimon luonnehdinta pelistä oli ”vähän ärsyttävä”, ja hän verbalisoi raa’an alkukantaisella tavallaan tässä taas minunkin tunteeni.

Halusin pitää Jaipurista; olin valmis ostamaan sen ja rakastamaan sen värikkyyttä ja Alexander Rochen kädenjälkeä. Mutta kemiamme eivät kohdanneet. Jatkoimme kumpikin omille teillemme, se et ollut sinä, se olin minä, jne. En osaa selittää Jaipurin suosiota, ja syy on todennäköisesti se, ettei se vain ole minua varten. Kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailmaa nauttivat Jaipurista. Kokeile liittyä heihin.

Iskulause:

Jaipur – peli joka on värikäs kuin ne nonparellit nepalilaisen ravintolan tiskillä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: