New York 1901 – Turun tauti lautapelinä

Jätä kommentti

9.4.2016 Kirjoittanut JK

(TL,DR lopussa)

Meinasin olla kirjoittamatta pelistä New York 1901 (Chénier La Salle 2015). Pelasin sitä elämässäni nimittäin vain yhden kerran, tai puolitoista, jos lasketaan se ensimmäinen peli, jonka lopetimme, koska se ei ollut peli. Se oli leikki. Leikissä aseteltiin vuorotellen yksi pahvinpala laudalle. Pahvinpalan piti vähän koskea tiettyä väriä, muuta sääntöjä ei ollut. Jätimme leikin kesken ja koetimme lisätä sääntöjä, että saisimme pelin aikaiseksi. Ei siitä peliä saanut. ”Pelataan nyt tää loppuun”, hoin.  Pidin linjan ja saimme pelin loppuun ja meiltä oli ryövätty yhteensä kolme varttia keväistä iltapäivää, jonka olisimme voineet käyttää paremmin vaikkapa opettamalla lapsia tupakoimaan.

Joten olin jättää koko aiheen. NY1901:han on lautapelaamisen SM-kisalaji (sic). En tekisi sille kunniaa hätäisellä kokemuksellani. Mutta silloin vaikenisin varjopuolista. Aina kun ei mene putkeen edes lautapelailussa. Joskus hyväksikin arvioitu peli vain jättää yrittäjänsä ällistyneen pettymyksen kouriin.

Kirjoitin aiemmin tapauksesta The Voyages of Marco Polo. Mutta New York oli toista maata, aito mahalasku, josta en edes halunnut nousta.

Tarina, mikäli se tarina onkaan, meni näin.

image

Sinne laitettiin vuorotellen pahvinpala kunnes päästiin niistä eroon.

Pelissä on yksinkertaistettu sääntöversio nopeaan aloitukseen. Koska meillä oli mukana yksi 7-vuotias eikä aikaa ollut hirveästi, ajattelin käyttää ensipelissä niitä. Sääntölipuska ei silti ollut helppo. Luin sen kolmesti yrittäessäni ymmärtää, mistä pelissä on kyse. Sitten luin normaalit säännöt ja huomasin, että nehän olivat lähinnä samanlaiset kuin yksinkertaistetut.

New York 1901:ssa saatoit vuorollasi kai tehdä kaksi asiaa:

1 rakentaa uuden talon tyhjälle tontille, tai

2 rakentaa uuden talon vanhan talon päälle

Siinä kai kaikki. Ja nämähän ovat oikeastaan sama asia: vuorollasi rakennat uuden talon. Rakentamista ennen pitää nostaa yksi kortti, jossa on väri, joka vähän ohjaa sitä, mihin voit rakentaa. Siinä taas kaikki. Mutta säännöissä ei sanota näin, siellä lukee:

Vuorollaan pelaaja valitsee yhden kahdesta toiminnosta:

1 Maan tai rakennuksen hankkiminen

a: ota yksi tonttikortti avoimilta markkinoilta ja laita yksi työläinen laudalle tyhjälle tontille, joka on vastaavaa kokoa ja väriä

b: (valinnainen): laita yksi pilvenpiirtäjä omistamallesi maalle ja ota pisteitä.

Jos pelaajalla ei ole työläisiä jäljellä, hän voi silti valita toiminnon b tekemättä toimintoa a.

[Eli voit valita aan ilman beetä ja been ilman aata.]

2 Purkaminen ja jälleenrakennus

Pura yksi (tai useampi vierekkäinen) rakennus, jonka omistat ja rakenna yksi uusi rakennus vapautuneeseen tilaan. Ota pisteitä.

Tärkeää: Jos pelaajalla ei ole vapaita työläisiä vuoronsa alussa JA hän ei voi rakentaa tai purkaa [tässä kohtaa nukahdin, koska kellään ei koskaan ollut yhtään ei-vapaata työläistä eikä kukaan ollut koskaan voimatta tai haluamatta rakentaa tai purkaa].

Sitten oli jotain juttuja, että

1 a: Maan hankkiminen

Jos pelaaja valitsee tämän toiminnon silloin kun hänellä on vähintään yksi vapaa työläinen, pelaajan on pakko hankkia yksi tontti avoimelta markkinalta.

No ei niitä mistään muualtakaan kai saanut kuin avoimelta markkinalta, ja muutenkin, sinä haluat niitä tontteja, koska pelissä on tarkoitus rakentaa ja saada rakentamisesta voittopisteitä, joten kyseessä ei ole ”pakko” hankkia.

En ikinä saanut selville, mitä säännöt tarkoittivat. En saanut imperfektissä, koska en joudu lukemaan niitä enää. En myöskään saanut selville, miksi niitä halvan näköisiä muoviukkoa oli painettu pelin mukaan. Sääntöjen mukaan näitä pitää väillä käyttää kastamassa kenkänsä tontilla, ottaa sitten heti pois ja laittaa ukon tilalle rakennuspala. Luovuimme näistä puolissä välissä ekaa, puolikasta peliämme, koska se oli niin täysin turhaa ja hidasti loppuunpääsemistä. Päättelin sitten, että niillä muoviukoilla saattoi ilmeisesti varata tontteja tulevaa rakentamista varten, mutta kukaan meistä ei halunnut viivyttää peliä niin pitkään, että olisimme rakentaneet myöhemmin mitään, minkä voi rakentaa nyt. Menimme eteenpäin odottaen, että peli joskus alkaisi, eikä se koskaan alkanut. NY1901 on siis kuin Sigue Sigue Sputnikin Love Missile F1-11.

Tontteja, joille rakennetaan, on eri värejä. Nämä värit ovat samat kuin pelaajien henkilöllisyyksien väri, mutta tällä ei kai ollut mitään virkaa. Pelaajat myös rakensivat erivärisiä rakennuksia kuin henkilöllisyytensä väri. Eli väreillä ei ollut väliä. Ja nyt:

rakennuksia saattoi rakentaa erivärisillekin laatoille kuin rakennuskortissa oli.

Ja rakennuksia saattoi rakentaa kukkakuvioisille laatoille, vaikka kortissa oli kuvioton laatta, tai kuviottomalle, vaikka kortti olisi kuvioton.

Itse asiassa paljon millään ei ollut mitään väliä, ei väreillä, ei kuvioilla. (No kadulle ei sentään saanut rakentaa.)

1 a: ”Pelaaja laittaa yhden työläisistään laudalle vapaalle tontille, jonka koko ja väri vastaavat otettua korttia.”

b: ”Pelaaja voi rakentaa yhden jäjellä olevista pilvenpiirtäjistään maalle, jonka omistaa. Pelaaja saa tontilla mahdollisesti olevat työläiset takaisin itselleen ja asettaa pilvenpiirtäjälaatan tontille.”

image

Työläinen on tosin turha, koska

Tärkeää: jos pelaajalla ei ole vapaita työläisiä, hän voi rakentaa pilvenpiirtäjän hankkimatta ensin tonttia.

Eli tonttia ei edes tarvita rakentamiseen? Häh? Kyllähän varmaan kuitenkin sen tonttikortin tarvitsee silti, eikö? Ei sitä kielletä eikä myönnetäkään, eli ehkä tarvitsee. Joudumme päättelemään, että ”maa, jonka omistaa”, tarkoittaa maata, jossa pitäisi olla se työläinen, jos sen sinne jaksaisi laittaa kastamaan kenkänsä. Mutta sitten!

”Pilvenpiirtäjä voi olla useamman tontin päällä, myös eriväristen tonttien.”

Luin tämän yksitoista kertaa haluamatta uskoa sitä. En usko sitä vieläkään. Jos tämä siis olisi Tetristä, tämä olisi Tetristä, jossa laatat voivat kulkea vähän toisten laattojen läpi eli laattojen muodolla ei ole isompaa väliä.(Huomaa että se olisi enemmän peli, jos laattojen muodolla ei olisi mitään väliä, mutta sillä vain ei ole kauhean suurta väliä.) Sellainenkin Tetris tehtiin kyllä Neuvostoliitossa vuonna 1986, mutta sitä pelattiin kolme peliä Zeljabinskissä ja sitten mentiin opettamaan tupakointia lapsille.

ilmeisesti YHDEN tonttiruudun tuli olla kuitenkin se sama, joka rakennuskortissa on. Kaikki muut tonttiruudut voivat olla mitä vain? Näin me päättelimme.

Joten peli tarkoitti vain sitä, että jokainen laittaa vuorollaan suurimman mahdollisen rakennuksensa käytännössä mihin sattuu. Mihin sattuu, todella, sillä muistathan, että silläkään ei ollut väliä, vaikka tontilla on jo rakennus. Eikä sillä ole väliä vaikka purat oman rakennuksesi: et menetä siitäkään pisteitä.

Vuorotellen laitetaan siis pala laudalle ja sitten kun ne loppuvat, pelin saa palauttaa kirjastoon.

Keskeytimme ensi peliyrityksen ja aloitimme alusta uudelleen nyt peruspeliin kuuluvalla kehitysvaihesäännöllä: rakennuksia voi rakentaa vain sellaisten päälle, jotka edustavat vanhempaa kantaa. Tämä mahdollisti sen, että kaikki ei enää luojan kiitos ollut mahdollista. Vain 95%.

Tiedän nyt, että olisi pitänyt kieltäytyä Competon tarjouksesta pelata yksinkertaistetuilla säännöistä säännöillä. Olisi pitänyt olla epäkohtelias ja ymmärtää Competon olevan pöllyissä niitä tarjotessaan ja meidän aaseja niihin tarttuessamme.

Täysien sääntöjen tuomat muutokset peruspeliin näyttävät kyllä nippelilisäsäännöiltä: pisteytyskortteja ja temppukortteja. Voi olla että ne kuitenkin ovat jotenkin ratkaisevia ja muuttaisivat peliä jotenkin syvällisesti, mutta kun en halua joutua pelaamaan peliä uudestaan.

Jos olisin ostanut tämän pelin meille, huokaisisin, asettelisin peliä pöytään yrittäen luoda uskoa perheenjäsenilleni, joiden kärsimättömän ja pettyneen katseen (minuun pettyneen, ei ainoastaan peliin) tuntisin ohimoissani. Kyseenalaistaisin oman arvostelukykyni peläten. Haluaisin palauttaa luottamukseni siihen ja itseeni. Ottaisin uuteen urheaan yritykseen kaikki kortit ja katuloppupisteytykset mukaan ja lukisin sääntöjä viidennen kerran ja koettaisin murtaa sen koodin:

Miksi tässä on muoviukkoja, joiden kenkiä pitää kastaa? Miksi tässä ei ole sääntöjä? Kuinka montaa sääntöä en huomannut ja ymmärtänyt? Miksi ei kerrota, miksi niitä muoviukkoja ei tarvita tai miksi sääntöjä ei tarvita? Miksi Chenier La Salle vihaa viattomia ihmisiä? Mistä röökiä?

Mutta onneksi New York 1901 on nyt helppo palauttaa kirjastoon ja pelata jotain toimivampaa. Se on helpotus. On helpotus jättää taakse tämä kokemus ja pelata lisää hyviä uusia pelejä tai loistavia tuttuja pelejä.

TL,DR:

BoardGameGeekin käyttäjät suosittelevat New York 1901:ta viisivuotiaille ja sitä vanhemmille. Lisäisin, että ei kuitenkaan viisivuotiaan vanhemmille.

 

***

Edit: Chénier La Salle näköjään kieltää käyttämästä helppo aloitus -versiota: ”it wasn’t my idea”. Voi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelejä

7 Wonders Architects 7 Wonders Duel 10 Days in Europe 1775: Rebellion 1918: Veli veljeä vastaan 1960: Making of President Abluxxen Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: All Creatures Big and Small Big Box Agricola: Family Edition Alhambra Alias Altiplano Amerigo Amul Animal Rescue Antiquity Arboretum Architects of the West Kingdom Arkadia Arkham Horror: The Card Game Arnak - Kadonneet rauniot At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Azul Azul: Queens Garden Azul: Stained Glass of Sintra Azul: Summer Pavilion Bang! Bark Side Battle Line Belratti Best Treehouse Ever Beyond Baker Street Biblios Blitz Bowl Blood Bowl Blue Lagoon Blueprints Bohnanza bondtolva Bonfire Bora Bora Brandon the Brave Brass: Lancashire Brikks Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Burger Up Burgle Bros Bus Byzanz Bärenpark Cabo Cacao Camel Cup/Camel Up Candy Chaser Caper Carcassonne Carcassonne: Safari Carcassonne Junior Carnegie Carpe Diem Cartographers Castell Castle Panic Castle Rampage Castles of Burgundy Castles of Burgundy: 20th Anniversary Edition Castles of Burgundy: The Dice Game Castles of Mad King Ludwig Castles of Tuscany Catacombs of Karak Catan Catan Junior Caverna Caverna: Cave vs Cave Caylus Celestia Century: Spice Road Cheeky Monkey Chez Greek Chicago Express Citadels City of Spies: Estoril 1942 Claim Claim 2 Claim: Reinforcements Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Coal Baron Codenames Codenames Duet Coimbra Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Colt Super Express Combo Color Commissioned Compatibility Concept Kids: Animals Concordia Cook-Off Copenhagen Corinth Cottage Garden Council of Four Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Decrypto Deus De Vulgari Eloquentia De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition Diamant Diamonsters Die Quacksalber von Quedlinburg Die Tavernen im Tiefen Thal Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Doppelkopf Doppelt So Clever Doublehead Kids Draftosaurus Dragomino Dragon's Breath Dragon Castle Dream Factory Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eclipse: Second Dawn for the Galaxy Eight Minute Empire: Legends Elfenland El Grande Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Escape Room: Pakohuonepeli Escape the Room: Arvoitus tähtitieteilijän kartanossa Etanaralli EXIT Explorers of the North Sea Fake Artist Goes to New York Falling Sky Fallout Family Inc Fertility Fiasco Fight for Olympus Firenze Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Florenza Dice Game Fog of Love Food Chain Magnate Forbidden City Formula D For Sale Forum Trajanum Freedom: The Underground Railroad Fuji Fuji Flush Fungi Funkelschatz Ganz Schön Clever Gemblo Genial Getaway Driver Ghost Fightin' Treasure Hunters Ghosts of Christmas ginirommi Ginkgopolis Glory to Rome Glücks-Piraten Goa Go Go Eskimo Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Gùgōng Hacienda Haggis Halli-Klack Hanabi Hanamikoji Hansa Teutonica Harry Potter: Hogwarts' Battle Harry Potter: Hogwarts Battle - Defense Against the Dark Arts Hepan hirnahdus Here I Stand hertta Heul Doch! Mau Mau High Society Hoity Toity Hokkaido Hollywood Honshu Hornet Hugo: Das Schlossgespenst Hurjan hauska autokilpa Imhotep Imhotep: The Duel Imperial Infinity Gauntlet: A Love Letter Game In the Year of the Dragon Islebound Isle of Skye Istanbul It's a Wonderful World Jaipur Jamaica Jaws Julkkispeli (Time's Up!) Just One Jäinen kuolema. Suomen talvisota jätkä Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Kalaha Kanin hop hop Kanin loikka Karak Kariba Kartel Karuba Karuba Junior Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino Kingdomino Origins King of New York King of the Dice King of Tokyo Kingsburg Klask knaves Knuckling Knights Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos La Boca La Granja LAMA Lanterns Las Vegas La Venise du Nord Leo menee parturiin Linko! Linnanvaltias Living Forest Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Lost Cities: Rivals Lost Expedition Love Letter Macao Mad Madeira Magic Tower Majesty Mallorca Mancala Manhattan Project Marco Polo II: In the Service of the Khan Marrakech Marvel United Masters of the Universe Mato mato Matryoshka Mechs vs. Minions Medieval Academy Memoir '44 Menolippu Menolippu: Pohjoismaat Merlin Mice and Mystics MicroMacro: Crime City Midnight Party Mint Works Minun ensimmäinen pelini: Hedelmätarha Mmm! Modern Art Monza Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Municipium Murano My City My First Castle Panic My First Stone Age: The Card Game Mykerinos Mysterium Mysterium Park My Village Myyräpeli Mölkky Nations Newton New York 1901 Nidavellir Noa No Thanks! Notre Dame Nova Luna Obsession Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time On Mars Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Oriflamme Orléans Otys Outfoxed! Overbooked Palaces of Carrara Paladins of the West Kingdom Paleo Pandemia Paperback Parade Patchwork Pedzace Jeze Pedzace Slimaki Peikkopolku Pelaajien valinta 2017 Pelaajien valinta 2018 Pelaajien valinta 2020 Pelaajien valinta 2021 Photosynthesis Port Royal Potion Explosion POW! Power Grid Princes of Florence Prodigals Club Puerto Rico Pulsar 2849 Quacks of Quedlinburg Quest for El Dorado Quest for El Dorado: Dangers & Muisca Qwinto Qwixx Ra Race for the Galaxy Raiders of the North Sea Railroad Tycoon/Railways of the World Rajas of the Ganges Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Richard Ritterschlag Riverboat Rocky Road à la Mode Rokokoo Roll Player Root Rory's Story Cubes Roskis Rudi Racer Rumpel-Ritter Saboteur Sagrada Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan San Marco Santa Monica Santiago Santo Domingo Santorini Savannah Cafe schnapsen Scotland Yard Seas of Fortune: Hansa Seasons Shakespeare Shakki Sherlock: Holmes & Mycroft Sherlock Holmes Consulting Detective Shipyard Shogun Showtime Signorie Silk Road Sintra Skull King Smile Soccero Space Freaks Spicy Splendor Splendor: Marvel Star Wars: Imperial Assault Staufer Dynasty Stone Age Story Chest:Tarina-arkku Suburbia Sundae Split Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Tapestry Tappajahai Targi Teotihuacan Terraforming Mars Terra Mystica Texas Showdown Thebes The Crew The Gallerist The Game The Golden Ages The Mind The Pursuit of Happiness The Taverns of Deep Valley This War of Mine: The Board Game Thurn & Taxis Ticket to Ride: Nordic Countries Tides of Time Tikal Tiletum Timeline Tiny Epic Kingdoms Tokaido Torakkapokeri Tournay Trails of Tucana Trajan Triumph & Tragedy Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Troyes Dice Twice As Clever Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Vanuatu Verflucht! Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Voyages of Marco Polo: Agents of Venice Wacky Wacky West Wallenstein Welcome (to Your Perfect Home) Welcome to... Welcome to the Dungeon Wendake When I Dream Wingspan Wooop Wooop World´s Fair 1893 Yedo: Deluxe Edition Yokohama Yspahan Zen Garden Zombie Kidz: Evolution Zooloretto Zooloretto Junior Zoo Panic
%d bloggaajaa tykkää tästä: