Mad, Pähkähullu korttipeli

Jätä kommentti

2.3.2016 Kirjoittanut JK

Mad-korttini ovat likaiset, kuluneet, rispaantuneet, halkeilleet ja taittuneet. Netti kertoo, että peli on alun perin vuodelta 1979, eikä oma suomenkielinen versioni (jonka kannessa, silloin kun kannet ovat olleet olemassa, on näköjään lukenut ”Mad Pähkähullu Korttipeli”) ihan hirveästi vanhempi taida olla, niin kauan sitä olen pelaillut. Osviittaa ehkä antaa, että ruotsalainen, norjalainen ja hollantilainen – eikä tämä ole vitsi – versio ovat näköjään kaikki vuodelta 1980. Pelillä on huomattavasti enemmän henkilökohtaista kuin pelimaailmallista arvoa. George Orwellia mukaillen voisi sanoa Madin olevan hyvä huono peli.

mad.jpg

 

Mad-korttipeli on Uno. Tarkoitus on siis päästä kädestään eroon lyömällä pöytään samaa väriä tai numeroa. Mad-pelissä värejä on neljä ja numeroita 1 – 6, mutta varmaan noin kolmannes korteista on niitä jänniä erikoiskortteja. Jotkut erikoiskortit ovat värillisiä, jotkut värineutraaleja. Anna jollekin kaksi korttia kädestäsi ja Vetäkää 1 senkin vintiöt kerryttävät vastustajien kättä nimiensä mukaisesti. Kaksinpelissä Mikä suunta -suunnanvaihtokortilla saa uuden vuoron. ”Vapaa”-teksti kortissa taas sallii sen pelaamisen minkävärisen kortin päälle tahansa sekä värin vaihtamisen. Vapaa & villainen nakittaa vielä jonkun nostamaan kolme korttia pakasta käteensä. Itsepuolustuskortilla tällaiset pilkat käyvät omaan nilkkaan, Vaihda korttisi tarkoittaa käden vaihtoa toisen pelaajan kanssa. Suosittu strategia sillä on ensin kerätä käsi täyteen kortteja ja viime hetkellä vaihtaa lähes-voittajan kanssa – toivoen, ettei tällä ole Itsepuolustuskorttia, jolla tämänkin on minun peleissäni aina voinut torpata. Sitten on Jokeri, jolla pelin voi ennen aikojaan lopettaa, jos kädessä on sen lisäksi korkeintaan kaksi muuta korttia: voittaja on tällöin se, jonka käteen jää pienin summa pisteitä.

Pelin sääntöjä ei minulla vuosikymmeniin ole ollut tallella, joten tämä on suullista kansanperinnettä. Olemme pelanneet myös niin, että samaa numeroa olevat kortit voi niin halutessaan lyödä kaikki kerralla. Lisäksi se mitä muistan em. kortinvaihtostrategiasta antaa ymmärtää, että pelissä saa bluffata – eli omalla vuorollaan pakasta voi nostaa kortin, vaikka pystyisikin lyömään sellaisen kädestään. Näin voi kerätä käteen pinkan kortteja kärsivää esittäen.

Olen takonut tätä peliä eläessäni kolminumeroisen luvun pelejä. Sitä on pelattu heinäkuissa pihalla ilman paitaa ja talvisin makuuhuoneeni lattialla mauttoman suurissa college-paidoissa. Pelaan Mad-kortteja nyt taas vuosien jälkeen siksi, että menin näyttämään pelin tyttärelleni, ja siitä tuli hänen kaikkien aikojen lempipelinsä. Hän kinuaa minua pelaamaan sitä aamusta iltaan. Liikuttavaa nähdä, kuinka paljon peli häntä liikuttaa: hän selvästi elää sen mukana tunteillaan. Mikäs siinä, on niitä tylsempiäkin pelejä – esimerkiksi perus-Uno, jonka tämä meillä korvaa. Eikä Uno ole suinkaan kehnoin peli, jota pienten lasten kanssa voi pelata. Rapelli on kehnoin peli, jota pienten lasten kanssa voi pelata.

Toisten kortteja arvioiden ja erikoiskortteja ennakoiden Mad-korteissa tuntuu olevan vähän taitoakin mukana, eikä täysin yksinomaan vain vetäjän tuuria. (Pakko olla, jos voitan neljä peliä viidestä.) BGG esittää pelin kestoksi 30 min, mutta yhden erän kaksinpeliä lätkii usein muutamaan minuuttiin.

Mad-lautapeliä tuli pelattua myös aikoinaan, mutta ei minulla ole sitä ikävä, se oli vain kreisi Monopoli. Sen sijaan jos jollain on ylimääräinen, edes tyydyttävässä kunnossa oleva setti Mad-korttipeliä, minulle voi tarjota. Kuten sanottua, omani on vuosikymmenten saatossa pelattu aika merkatuksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pelejä

7 Wonders Duel 1775: Rebellion Above and Below Adventure Land Afrikan tähti Agricola Agricola: All Creatures Big and Small Agricola: Family Edition Alhambra Alias Amerigo Antiquity At the Gates of Loyang Augustus Avalanche at Yeti Mountain Bang! Battle Line Best Treehouse Ever Biblios Blood Bowl Blueprints Bohnanza Broom Service Bruxelles 1893 Builders: Antiquity Builders: Middle Ages Bus Cacao Camel Cup/Camel Up Carcassonne Carcassonne Junior Castles of Burgundy Castles of Mad King Ludwig Catan Catan Junior Caverna Caylus Celestia Chez Greek Citadels Clank! Clans of Caledonia Co-Mix Codenames Coloretto Colt Express Colt Express: Horses and Stagecoach Compatibility Concordia Cottage Garden Cubist CV D&D Dale of Merchants Dale of Merchants 2 Das Vermächtnis des Maharaja Deus De Vulgari Eloquentia Diamant Discoveries: The Journals of Lewis & Clark Dixit Dixit Jinx Dixit Odyssey Dominion Dream Home Dynasties:Heirate&Herrsche Eclipse Eight Minute Empire: Legends Elfenland Eläinpyramidi Escape: The Curse of the Temple Falling Sky Fiasco Five Tribes Flamme Rouge Flash Point: Fire Rescue Flash Point: Urban Structures Fog of Love For Sale Freedom: The Underground Railroad Fuji Flush Fungi Glory to Rome Grand Austria Hotel Great Western Trail Gulo Gulo Hacienda Halli-Klack Hanabi Here I Stand Hoity Toity Honshu Hornet Imhotep Imperial Isle of Skye Istanbul Jaipur Jamaica Kadonneet kaupungit/Lost Cities Kadonnut kaupunki/Forbidden Desert Karuba Kellotornin kummitukset Keyflower Kilpikonnakisa Kingdomino King of New York King of Tokyo Kingsburg Kodama: The Tree Spirits korttien sekoittaminen Kristallikaivos Lanterns Lords of Waterdeep Lorenzo Il Magnifico Love Letter Mad Madeira Mallorca Marrakech Masters of the Universe Matryoshka Medieval Academy Menolippu Mice and Mystics Mint Works Modern Art Mr. Jack Pocket Mucca Pazza Mysterium My Village Myyräpeli Mölkky Nations New York 1901 Noa No Thanks! Oceanos OctoDice Oh My Goods! Once Upon a Time Ora & Labora Oracle of Delphi Oregon Orléans Pandemia Patchwork Pelaajien valinta Port Royal Potion Explosion Prodigals Club Puerto Rico Qwinto Qwixx Race for the Galaxy Railroad Tycoon/Railways of the World Reef Encounter Rhino Hero/Super Rhino Rialto Rocky Road à la Mode Rokokoo Rory's Story Cubes Roskis Saboteur Saint Malo Salaisuuksien saari Samurai San Juan Santiago Santorini Savannah Cafe Seasons Sherlock Holmes Consulting Detective Splendor Star Wars: Imperial Assault Stone Age Sushi Go! Takenoko Tales and Games: The Hare and the Tortoise Tales of the Arabian Nights Targi Terraforming Mars Terra Mystica Thebes The Golden Ages Thurn & Taxis Tides of Time Tikal Tokaido Torakkapokeri Tournay Trajan Troyes Troyes: The Ladies of Troyes Twilight Struggle Tyynysota Tzolk'in: The Mayan Calendar Via Nebula Village Village Inn Village Port Viticulture: Essential Edition Voyages of Marco Polo Wacky Wacky West Wallenstein When I Dream Yspahan Zooloretto Zoo Panic
%d bloggers like this: